HABERLER>GÜNCEL
24 Ağustos 2022 Çarşamba - 11:13

Başkan Soyer 'geçit yok' dedi... 'Zehir gemisi' yargıya taşındı

Taşıdığı asbest miktarı ile tartışmalara neden olan Nae Sao Paulo gemisinin İzmir'e doğru ilerleyişi devam ederken aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve meslek örgütlerinin olduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu geminin Türkiye karasularına girişini engellemek için dava açtı. Dava öncesi yapılan açıklamada konuşan Başkan Soyer "Geçmişte emperyalistler çizmeleri ile ülkeleri işgal ederlermiş şimdi tohumları ile zehirleri ile çöpleri ile işgal ediyorlar ama yağma yok geçit yok. Emperyalizme, faşizme İzmir geçit vermeyecek" dedi.

Başkan Soyer  geçit yok  dedi...  Zehir gemisi  yargıya taşındı

Ahmet Can KARATAŞ/EGEDESONSÖZ- Brezilya Donanması’nda yer alan ve İzmir-Aliağa’da sökümü planlanan Sao Paulo gemisinin Eylül sonunda limana yanaşması bekleniyor.

Başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının gemide 900 ton asbest olduğu iddiasıyla sökümüne karşı çıktığı geminin Türkiye’ye girişini durdurulması amacıyla hukuki süreç de başladı.

İzmir Bölge Adliyesi önünde bir araya gelen DİSK, KESK, TTB, TMMOB üyelerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de destek verdi. 

'ÖLÜM GEMİSİ' DEĞİL 'ZEHİR KARGOSU'
Basına açıklamada bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ‘ölüm gemisi’ ve ‘zehir gemisi’ olarak adlandırılan Nae Sao Paulo’nun aslında bir ‘zehir kargosu’ olduğunu ifade ederek “Gelen gemi falan değil gemi olma özelliğini tamamen yitirmiş bir kargo geliyor. Bu kargo bir zehir kargosu, çöp kargosu, bir gemi falan değil. Gelen binlerce tonluk bir çöp, binlerce tonluk bir zehir. Öncelikle bunu daha iyi anlamamız lazım.” dedi.'GELDİKLERİ GİBİ GİDECEKLER'
Gemiye geçit vermeyeceklerini belirten Başkan Soyer “Bu sabah 850 kardeşimizi İzmir’den Afyon’a gönderdik. Mustafa Kemal Atatürk’ün yürüdüğü güzergahtan başlayarak 9 Eylül’de İzmir’e varacaklar. Bugün o büyük zaferin başladığı gün. Geçmişte emperyalistler çizmeleri ile ülkeleri işgal ederlermiş şimdi tohumları ile zehirleri ile çöpleri ile işgal ediyorlar ama yağma yok geçit yok’ Emperyalizme, faşizme İzmir geçit vermeyecek. Bu memlekete geçit vermeyecek. Geldikleri gibi gidecekler! Geri göndereceğiz çünkü bu vatan bizim. Çünkü bu vatanı bize emanet edenler kanları ile canları ile bağımsızlığın, özgürlüğün, barışın, cumhuriyetin bedelini ödediler. Şimdi bizim görevimiz de gelecek nesillere barışı, özgürlüğü, bağımsızlığı, cumhuriyeti ve demokrasi devretmek olacak. Bir belediye başkanının asli görevi şehrini korumaktır. Ondan sonra gelir tüm vazife. Ben İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak söz veriyorum. Son nefesime kadar İzmir’in ağacını, denizini Aliağa’sını korumak için canla başla çalışacağım. Hep beraber o gemiyi buradan geldiği gibi göndereceğiz.” diye konuştu.

 

BAŞKAN YÜCEL: DENİZİ ONLARA DAR ETMELİYİZ!
İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de “Bir taraftan sokağı bir taraftan denizi bir taraftan da mahkemeleri onlara dar etmeye kararlıyız. O zehir gemisinin o atığın o çöpün İzmir’e gelmesine izin vermeyeceğiz her yolu deniyoruz. Bunlardan birisi mahkeme. Buradayız ama yarın bu mahkemeden bir yürütmeyi durdurma kararı çıkmazsa denizleri onlara dar etmek konusunda da hep beraber kararlıyız. Bizimle olan herkese teşekkürler. Yargı mercilerini etkilemek sayılır mı bilmiyorum ama onlara hatırlatalım onlar da insan onlarda İzmir de yaşıyorlar çocukları İzmir’de yaşıyorlar gelecekleri belki İzmir’de İzmir’in zehirlenmesine Türkiye’nin zehirlenmesine izin vermemek kendileri içinde gereken bir şey biz yalnızca kendimiz kendi çocuklarımız için bir şey istemiyoruz. Onlar içinde onların çocukları içinde bu ülkenin geleceği için istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

'BU SUÇA ORTAK OLMAYACAĞIZ'
TBB Başkanı Erinç Sağkan ise "Burada gördüğüm çok farklı bir mücadele var. En başta kadınlar bu ülkenin doğasına sahip çıkmak için mücadele ediyorlar. Bu ülkeye yapılan en büyük ihanetlerden biriyle karşı karşıyayız. Tedbir kararı olmasına rağmen ülkeye sokulmaya çalışılan gemi, tüm insanlarının sağlığına yönelik çok olumsuz unsurlar barındırmasına rağmen rant uğruna bunun gerçekleştirilmeye çalışıldığını görüyoruz. Bizler bu suça ortak olmayacağız. O gemi bu sulardan çıkana kadar mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz" ifadesini kullandı.

DİSK Başkanı Çerkezoğlu yaptığı açıklamada "Bu gemi, onların zihniyetinin gemisidir. Bizim gemimiz Karadeniz'deki takalar, İzmir'in özgürlük rüzgarıyla Ege sularında yürüyen yelkenlilerdir. Bu süreçte üzerimize düşeni yapacağız" dedi.

'DOĞADA VE İNSANDA CİDDİ TAHRİBAT YARATACAK'
KESK Eş Başkanı Şükran Kablan Yeşil açıklamasında "Son 16 yılda Türkiye katı atık ithalatında yüzde 196 artışla Avrupa 1'incisi oldu. Ülkeyi çöplüğe çevirdiler. Bizim sözümüz kısa, açık ve net. Çocuklarımızın ve bizlerin bugünü ve yarını için var olan tüm seçeneklerde o gemi gidecek. O geminin burada sökülmesine asla izin vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

TMMOB Başkanı Koramaz yaptığı açıklamada şöyle konuştu: 

"Bu filmi defalarca izledik. Hızlıca tersanelere girilip, kimyasal atıklar ülkemize bırakılıyor. Mahkeme süreçleri dahil beklenmiyor. Bugün burada açtığımız davanın sonuçları beklenmeden Türkiye bu geminin sökülmesine asla izin vermemelidir. Gerçek olan tek şey, bu geminin ölüm gemisi olduğudur."

 
Öztrak, İzmir'de '128 milyar dolar'ı hatırlattı... Yeni kayıp para iddiası!
 
'Yurt kapasitesi 800 bini geçti'
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hakkı Vural 25 Ağustos 2022 Perşembe 10:26

'Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz / Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.' Kesilen ağaçlar , gökyüzünü kaplayan beton bloklar , her tarafta açılan madenler vb.. tüm uygulamaların yukarıdaki söylemin kiminle ne kadar örtüştüğü aşikardır.

Yorumu oyla      3      3  
Lombak 24 Ağustos 2022 Çarşamba 18:41

Halkın gündeminde böyle bir konu yok!

Yorumu oyla      5      4  
Az Bilmiş 24 Ağustos 2022 Çarşamba 17:04

Sen nerede yaşıyorsun ki. Bilgisiz adam. İktidar ve Hükümet gibi gibi yazmışsınız. Evet Devlet kalıcıdır. Ama BAŞKANLIK sistemine geçtiğimizden bi habersiniz. Yazarken düşünerek yaz. Evet Mazot 25 TL oldu da. İşletme, verimlilik başka bir şey. Bunlar bu işi beceremedikleri için sıkışınca ZAM yaparak yol alıyorlar. HAZİRAN 23 de kimin fişi çekileçek hep birlikte göreceğiz.

Yorumu oyla      3      3  
karacan 24 Ağustos 2022 Çarşamba 16:18

neyi konuşuyorsunuz ki bakan gelecek dedi geliyor.Tedbirinide bakanlık olarak almak zorunda eski devir değil artık çözümünü çabuk bulup sıkıntıyı çözerler verdiği sözü tutan bakan var.Yapılan sadece yaygara suya ulaşıma yapılan zammı unutturmak için çalışıyorlar.Türkiyede en pahalı su izmirde en pahalı ulaşım izmirde diğer bölgelerle bir karşılaştırın.İş çıkmıyor hizmet yok ama protesto her zaman var 3.5 yıldır ne yapıldı bir baksınlar.

Yorumu oyla      2      4  
bekır 24 Ağustos 2022 Çarşamba 16:01

ağzı olan konuşuyor, her sene bu gemı söküm tesıslerınde yuzlerce gemı sokuluyor seçım atmosferıne gırılmemış olsa kımse bunu gundeme getırmezdı ne soyerın umurunda olurdu ne de dığer partılerın gecen sene sokulen gemıler ıcın neden ses cıkmadı? cunku secım var hherşey göstermelık ınsan kandırmaca oy kazanmaca başka bırsey değıl mıllet de ggazı almıs burada döktürüp kavga edıyorsunuz ınanın umurlarında bıle değilsiniz

Yorumu oyla      4      4  
Hadibe 24 Ağustos 2022 Çarşamba 15:38

İşin muhattabı olan ilçenin belediye başkanı ölü taklidi yapıyor.Demek ki bir beis görmüyor.

Yorumu oyla      3      3  
Beyin Bedava 24 Ağustos 2022 Çarşamba 14:18

Az bilmiş, gemi gelirse seni de içine koysunlar, yardım edersin. Mazot 25 lirayı geçmiş, ulaşıma zam yaptınız diyor. Mazotu 25 liraya çıkartanı eleştirmiyor, ulaşıma zam yapan belediyeyi eleştiriyor.

Yorumu oyla      11      7  
24 Ağustos 2022 Çarşamba 14:03

Az bilmiş 13:05'te yaptığın yorumda Devleti tehdit ediyorsunuz demişsiniz. iktidar veya hükümet demek Devlet demek değildir. Devlet başka birşey hükümet başka birşey. Devlet kalıcıdır ama hükümetler geçicidir. Devlet'in başına başka biride gelir ve gider. Soyer söyleyeceğini akepeye söylemiş. O kokuyor dediğin şey, ekonomi o kadar rezaletki büyük şehirlere işsizlikten göçlerle ve ilaveten milyonlarca sığınmacılar akın akın geldiği içindir şehrin alt yapısı artık kaldıramıyor. Eğer ekonomi iyi olsaydı herkes kendi köyünde kasabasında yaşardı. Şehirler bu kadar kalabalıklaşmazdı. Sığınmacılara AB'den ABD'den para gelecek diye kapılar açılmazdı. Şehir 20 sene önce 1.5 milyon bile değildi, şimdi 5 milyon. Neden acaba? Fişi çekilecek demişsin. Muhalefet yönetmiyor ülkeyi. 23 haziranda fişi çekilecekler sizin gibiler olacak.

Yorumu oyla      8      6  
Az Bilmiş 24 Ağustos 2022 Çarşamba 13:05

Bazen sureti haktan gözüküp el açıp dua ediyorsunuz, bazen de kilisede mum dikip yakıyorsunuz. Bunlar İzmir halkını çok düşündükleri için sanki İzmir''in tüm işini bitirdiler, her taraf bal dök yala, (İzmir'' de körfez kokmuyor, yollar ter temiz, her işimiz tamam) gelecek olan gemiye odaklandılar. Sanki ilk defa Aliağa'' da gemi söküm işi yapılıyor. Hep aynı takım biraraya gelmişler, idare mahkemesine dava açmışlar. İyide kardeşim TEHDİT de ne oluyor. T.C. Devletini tehdit ediyorsunuz. İzmir Barosu Başkanı DAR ederiz demiş. Bunların DEMOKRASİ anlayışı işte budur. Sizlerin amacı bu devleti tanımamak sivil itaatsizlik çıkartmaktır. Baro başkanınızın amacı abileri gibi dikine ANKARA'' ya oynuyor olsa gerek. Baro başkanına buradan sesleniyorum. Bizler de insanız İzmir'' de yaşıyoruz. Gecenin bir vakti veya sabahın erken saatlerinde dairemin içine pis koku basmış, neden mi KÖRFEZ KOKUYOR. Ulaşıma, suya aşırı zam yaptınız. Halk İnşaAllah Haziran 23 de fişinizi çekecek.

Yorumu oyla      8      14  
VfV 24 Ağustos 2022 Çarşamba 12:17

Gemi söküldükten sonra yürütmeyi durdurma kararı çıkar...

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Soruları gördüm' demişti... KPSS sözleri mahkemelik!
Gaziemir Belediye Başkan Yardımcısı İzel Zenginonuz Derinsu’nun belediye ...
Antalya depremle sarsıldı: 4,4 büyüklüğünde!
Antalya'nın Kaş ilçesinin 40 kilometre açıklarında deprem meydana geldi. ...
Gürültü cinayeti... Eşinin yanında öldürüldü!
İstanbul'da, 2 çocuk babası Temel Arslan (38), gece yarısı evlerinin önünde ...
 
Eşini bıçakla yaralayan kadın yakalandı
Kahramanmaraş'ta karı koca arasında çıkan tartışma, bıçaklı kavgaya dönüştü. ...
İzmir'deki sokak ortasında cinayet... Katil 12 gün kaçabildi!
İzmir'de, sokak ortasında tartıştığı Mehmet Sertan Yener'i (46), tabanca ...
Silahlı kavgada 3 kişi yaralandı
Esenyurt'ta 3 kişinin yaralandığı silahlı kavgaya ilişkin 7 şüpheli gözaltına alındı.
 
Teknolojik ürünlerde koşulsuz iade dönemi bitti
İnternetten satın alınan cep telefonu, tablet, akıllı saat ve bilgisayar ...
Kötü kokular sonrasında anlaşıldı... Yalnız kadın ölü bulundu!
İzmir'in Tire ilçesinde yalnız yaşayan 78 yaşından kadın evinde ölü bulundu.
Yunan itti... 26 düzensiz göçmen kurtarıldı!
İzmir'in Foça ve Seferihisar ilçeleri açıklarında Yunanistan unsurlarınca ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva