HABERLER>İŞ DÜNYASI
22 Mayıs 2024 Çarşamba - 10:19

Esnaftan ‘nöbetçi fırın’ talebi!

40 yıl önce sonlandırılan “nöbetçi fırın” uygulamasının yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini belirten İzmirli fırıncı Hasan Atmaca, “7/24 çalışmaktan yorgunuz. Çalışanlarımız da ailesine zaman ayırmalı, temizliğimizi, ilaçlamamızı rahat rahat yapalım. Pazar günü nöbetçi olan fırınlar, vatandaşı ekmeksiz bırakmayacağından emin olabilirsiniz” dedi.

Esnaftan ‘nöbetçi fırın’ talebi!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmirli fırıncılar, “nöbetçi fırın” uygulamasının tekrar başlatılmasını istiyor. 40 yıl önce kaldırılan “nöbetçi fırın” uygulamasına dönmenin artık kaçınılmaz olduğunu belirten fırıncılar, “7/24 çalışmaktan yorgunuz. Her gün çalışmak, psikolojimizi bozuyor. Fırıncıların bir gün tatil yapması konusunda yasal bir sıkıntı yok. O yasal hakkı kullanmalıyız” derken, İzmir Fırıncılar Odası ile birlikte üç kurumun bu konuda bir adım atmasını istedi.

İŞVERENE DE PERSONELE DE İLAÇ GİBİ GELECEK
Hem işverenin hem de çalışanların, halka sıcak ekmek verebilmek için haftanın her günü çalışmak zorunda kaldığını belirten İzmirli fırıncı Hasan Atmaca, “nöbetçi fırın” uygulamasını neden istediklerini, şu sözlerle ifade etti:

“Nöbetçi fırın uygulaması, hem çalışanlara, hem de işverene ilaç gibi gelecek. İşveren haftanın 7 günü işiyle uğraşıyor, çalışanlar vardiya halinde çalışarak yine haftanın her günü işe gelmek durumunda kalıyorlar. Bu da psikolojimizi bozuyor, hem de o işten zevk almadan çalışmak zorunda bırakıyor. 7/24 çalışıyoruz. Bayram olur, izin yapmayız. Hastamız olur, hastamızla ilgilenecek zaman bulamayız. Eşimiz dostumuzla bir yere gidip eğlenemeyiz. Fırıncı esnafı olarak ortak bir karar alıp, nöbetçi fırın uygulamasını geri getirmemiz gerekiyor. Bu konuda kanuni bir sıkıntı söz konusu değil. Yasa, bizim pazar günleri izin yapmamıza müsaade ediyor. Hatta biz fırıncılar, pazar günleri de çalışabilmek için belediyeden izin belgesi alıyoruz. Mahalle arasındaki fırınlar ve sanayi tipi fırıncılar ortaklaşa bir karar alarak bu uygulamaya dönmeliyiz.”

SADECE GÜZELYALI SEMTİNDE 17 FIRIN VAR
Güzelyalı semtinde, kendi fırınının olduğu bölgede 5 bin metrekarelik alanda 5, mahalle genelinde 17 tane fırın olduğunu hatırlatan Hasan Atmaca, “Her mahallede 10’larca fırın var. Böyle bir uygulamaya dönüşte sorun yaşanmaz. Vatandaşlarımızı hiçbir suretle ekmeksiz bırakmayız. Gerekirse cumartesi günü daha fazla üretim yaparak, nöbetçi fırınlara destek oluruz” ifadelerini kullandı. Hasan Atmaca, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Güzelyalı’nın tamamında bulunan 17 fırından iki nöbetçi olsa, 15’i tatil yapsa, izinli fırınların çalışanları dinlense, aileleriyle birlikte olsa, fena mı olur? İhtiyaç olursa, nöbetçi fırın sayısı üçe çıkarılır. Fırındaki temizliği, akşam iş bittikten sonra bölüm bölüm yapıyoruz. Fırın günde sadece üç saat kapalı olur, temizliği ve ilaçlamayı ancak o saatlerde yapabiliyoruz. İlaçlama firması, 15 günde bir gelir, ilaçlama yapar. Eğer bu uygulama başlarsa, izinli olan fırınlar, ilaçlama ve temizlik işlerini o gün rahat rahat yapar. Her yer yıkanır, camlar silinir, alet edevatın bakım ve temizliği yapılır.”

BU UYGULAMAYLA EKMEK İSRAFI ÖNLENİR
Nöbetçi fırın uygulamasının ekmek israfını da önleyeceğini öne süren Hasan Atmaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nöbetçi fırın uygulaması, ekmek israfını önleme konusunda avantaj sağlar. Şöyle ki, son yıllarda ekmek israfı çok fazla oldu. Eğer nöbetçi fırın uygulamasına geçilirse, insanlar, yine ekmek ihtiyaçlarını karşılar ancak her zaman alışveriş yaptığı fırın kapalı olduğunda, bir gün önce aldığı, biraz bayatlamış ekmeği tüketmek zorunda kalır. Bu da hem aile ekonomisine, hem de ülke ekonomisine katkı demektir. İnsanlar bayat ekmek yeme alışkanlığı kazandığında, büyük ölçüde israfın önüne geçmiş oluruz. Her gün, her yemekte sıcak ekmek istiyor vatandaşımız ve bu alışkanlık da israfı körüklüyor.”

NÖBETÇİ FIRIN DÖNEMİ, EKMEK SANAYİCİSİNİN İSTEĞİYLE SONLANDIRILMIŞTI
Nöbetçi fırın uygulamasının Kocaeli, Kars, Ardahan gibi illerde bir süredir uygulandığını hatırlatan Hasan Atmaca, meslek örgütü, odalar ve sendikalara çağrı yaparak, “İzmir’de de en kısa zamanda bu uygulamaya geçilmeli” dedi ve ekledi:

”Kocaeli başta olmak üzere bazı illerde nöbetçi fırın uygulamasına geçildi. Çok da faydalı olduğu görüldü. Bundan yaklaşık 40 yıl önce nöbetçi fırın uygulaması vardı. Fırınlar değil de ekmek sanayisi pazar günleri de ekmek üretmek isteyince, bu uygulamadan vazgeçilmişti. Nöbetçi fırın uygulaması gelince, insanların ekmeksiz kalacağı endişesine kapılmasına gerek yok. Ertesi gün izin yapacak fırınlar, bir gün önce üretimlerini artırır, nöbetçi fırınlar zaten ekmek çıkaracak, endişeye gerek yok. Her mahallede bir değil, 5’er, 10’ar fırın var. Bizim gibi butik bir fırın günde 4 bin ekmek üretir. İzmir Fırıncılar Odası, İzmir Ticaret Odası, EBSO ve sendika, bu konuyu tartışmaya açmalı ve nöbetçi fırın uygulamasına bir an önce geçilmeli.”

 
'Korku evi'nde korku dolu dakikalar!
 
Altın fiyatları zirveye yakın!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
22 Mayıs 2024 Çarşamba 11:44

Bence de haklılar! Kuaförü berberi bile tafra yapar hale geldi şu ülkede; bu arkadaşlar sessiz sedasız çalışıyorlar.

Yorumu oyla      2      0  
murat 22 Mayıs 2024 Çarşamba 10:24

Fırıncılar bu konuda çok haklılar.

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mesleki eğitim Türk moda endüstrisinin baş tacı
Türkiye’de emek-yoğun sektörler başta olmak üzere sanayi iş kollarına ...
Latmos için sevindiren karar!
Kale Maden’in Latmos’taki taş ocağının kapasite artışı ikinci kez mahkeme ...
Koç Holding'den Yapı Kredi açıklaması
Koç Holding Yapı Kredi'nin yüzde 61,2'sini 8 milyar dolara satma iddiasına ...
 
İzmir'de elektrikli araç üretilecek!
İş insanı Mustafa Karabağlı’ya ait Karluna Mühendislik İzmir’in Aliağa ...
Çalık’ın projesi halkın kantarında!
Çalık Holding’in özel çevre koruma bölgesi statüsündeki Karaburun’da mera ...
Türkiye ve Birleşik Krallık'tan işbirliği... Hedef 25 milyar dolar
Birleşik Krallık ve Türkiye yeni bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) için ...
 
Port Alaçatı’da vergi raporu ortaya çıktı: 52 milyon TL uçmuş!
Değerinin altında konut satma, 20 milyon Euro’luk kayıp para ve vergi ...
THY 2033 hedefini açıkladı!
Dünya'nın en çok noktasına uçan ve kuruluşunun 91'nci yıl dönümünü kutlayan ...
Elektrik fiyatlarına 'zam' çağrısı!
Türkiye'deki elektrik dağıtım şirketlerini temsil eden Elektrik Dağıtım ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Meksika’da sol ve Hindistan’da yeniden aşırı sağ!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva