HABERLER>TARIM
10 Eylül 2023 Pazar - 10:22

Oda Başkanı Önalan, o devlet kurumuna sordu: Jeotermal incire ne kadar zarar veriyor?

Sadece Aydın'da 700'ün üzerinde jeotermal kuyu ve 30'dan fazla jeotermal santral olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Önalan, "Kuyular açılırken yapılan hatalar yüzünden jeotermal kaynağın yeraltı sularına karışması sonucu bor konsantrasyonu yükseldi. Borlu su da tarıma zarar veriyor elbette. Aydın'da İncir Araştırma Enstitüsü'nün, jeotermalin incire zarar verip vermediğiyle ilgili araştırması var mı, merak ediyoruz. Bize göre zararı var. Açıklama bekliyoruz" dedi.

Oda Başkanı Önalan, o devlet kurumuna sordu: Jeotermal incire ne kadar zarar veriyor?

EGEDESONSÖZ - Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Önalan, SONSÖZ TV'ye konuk oldu. Gazeteci yazar Muhittin Akbel'in sorularını yanıtlayan Önalan, Aydın, Manisa, Alaşehir ve Salihli'de faaliyet gösteren jeotermal enerji santrallarının tarıma zarar verdiğini öne sürdü. Kuyuların açılması sırasında yapılan yanlışlar nedeniyle, jeotermal kaynak suyunun, üst tarafta bulunan, içme ve sulama suyu olarak kullanılan yeraltı sularıyla karışmaması gerektiğinin altını çizen Önalan, "Maalesef yeterince denetlenmemiş santrallar, bölgelerindeki tarıma zarar veriyor" dedi.

ORALARDA YERİN ALTINDA TABİRİ CAİZSE BİR CEHENNEM VAR
Aydın ve Manisa’da yoğun bir şekilde artan jeotermal enerji santrallarının tarıma zararları konusunda da açıklama yapan Başkan, “Jeotermalin orada tarıma zarar var” dedi ve Aydın başta olmak üzere jeotermalin olduğu şehirlerin, neden jeotermal ile ısıtılmadığını sordu:

“Aydın, Salihli, Manisa, Alaşehir, jeotermal kaynaklar açısından dünyanın en özel yerleri arasındadır. Bölgenin jeolojik yapısından dolayı yerin altında tabiri caizse bir cehennem var. Jeotermal, çok ciddi bir kaynak. Bu bizim, ülkemizin kaynağı. Biz bu zenginliği nasıl kullanıyoruz? Sorun burada.Sadece Aydın’da 700’ün üzerinde jeotermal kuyu var, jeotermal santralar için açılmış… 30’un üzerinde de jeotermal santral var. Kuşkusuz, ülkemizi, Türkiye’mizi enerjiye bağımlılıktan kurtaracak, sürdürülebilir, kurallara uyulduğu takdirde temiz, yenilenebilir bir enerji kaynağı… Jeotermal sistemi, mutlaka denetlemeniz lazım. Bu sistem, üç dört özverili arkadaşımız tarafından, devlet adına denetleniyor. Bu denetim ne kadar sağlıklı olabilir? Sıkıntılar çok. Kuyuların açılması esnasında sıcak su kaynağının, üst taraftaki soğuk suya karışmaması gerekiyor. Üstteki su, şehirlere içme suyu ve tarımsal su kaynağı durumunda. Eğer siz kuyu açarken gerekli özeni göstermezseniz, jeotermal kaynağı soğuk suyla karışmasını önleyemezseniz, ciddi sorunlar çıkar. Bugün Germencik, Moralı, Uzunkum, Sınırteke gibi yerlerde bor konsantrasyonu inanılmaz seviyelere ulaşmış durumda. Eskiden 12 ppm düzeyindeydi, bugün çok fazlasıyla artmış durumda. Hayatım o bölgede geçti. Eskiden de bu bölgede bor ile ilgili sorunlar vardı. O bölgede yer altı sularının kullanımı yasaklanmıştı. Çiftçi başka çaresi olmadığı için o kuyuları kullandılar. Jeotermal kaynakların içinde ağır metaller var, civa var, arsenik var."

ÇİFTÇİ KÖTÜ ÖRNEKLERİ GÖRÜNCE JEOTERMALE KARŞI TAVIR ALIYOR
Aydın'da incir rekoltesinin düşük olmasında iklim koşullarının büyük rolü olduğuna işaret eden Başkan Önalan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Aydın’da İncir Araştırma Enstitüsü var. Bu devlet kurumu, jeotermalin incire zarar verip vermediğiyle ilgili bir araştırması var mı, merak ediyorum. Jeotermalin, oradaki tarıma zararı varsa, ki bizim gördüğümüz kadarıyla var, bunun açıklanması lazım. Jeotermal kaynağı tu kaka yapmamak da gerekiyor. Jeotermal kaynakları  doğru kullanıp üretim yapan firmalar da var. Bunun yanında çok kötü örnekler de var. Çiftçi kötü örnekleri görünce, jeotermale karşı bir tavır alıyor. Rekoltenin düşmesi, benim konum değil, ama iklim faktörünün rekoltenin düşüşünde etkili olduğunu düşünüyorum. Jeotermal santral açılan kuyular, çok kötü örnekler olduğu için bölgede ciddi bir zarara yol açmıştır. Aydın’da jeotermal kuyuların olduğu bölgede yer alan bir sürü şehir var; hangi şehir jeotermal ile ısıtılıyor? Bir tane bile yok! Böyle bir akıl tutulması olur mu? Bir yandan ülkenin enerji ihtiyacını karşılayalım diyoruz, diğer yandan doğalgaza mahkum ediliyoruz! Bu kabul edilebilir bir şey değil.”

 
Erdoğan Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile görüştü
 
BASİFED’den ziyaret maratonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarımsal destek ödemeleri hesaplara yatıyor
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, 29 milyon 85 bin liralık tarımsal destekleme ...
'Milas yağlı zeytini' AB tescili aldı
Tarım ve Orman Bakanlığı, Milas yağlı zeytininin Avrupa Birliği'nden (AB) ...
Beyaz altın kara kara düşündürüyor... Ek destek çağrısı!
Yurtdışı pamuk fiyatları 58-59 lira seviyelerindeyken yurtiçinde fiyatın ...
 
Kuru incirde sezon açılıyor... Hedef 300 milyon dolarlık ihracat!
Cennet meyvesi kuru incirde yeni sezona başlama heyecanı yaşanıyor. Türkiye’nin ...
İhracatçıların başkanından incir hedefi: 300 milyon dolar!
TARİŞ İncir Birliği bu yılki alım fiyatlarını açıkladı. Ege İhracatçı ...
Sıcaklar Urla börülcesini de vurdu... Pazarda el yakıyor!
Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sibel Uyar, iklim ...
 
Çiftçilere 2,7 milyarlık hasar ödemesi!
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında doğal afetlere maruz kalan ...
Üzümün katline ferman!
Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Gediz Havzası’nda ...
Manisa'da sezonun ilk kuru üzümü açık arttırmada!
Manisa'da sezonun ilk Sultaniye kuru üzümü, yapılan açık arttırmayla kilosu ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva