HABERLER>TARIM
3 Ocak 2022 Pazartesi - 10:54

Neptün Soyer, TerraMadre'yi anlattı: İz bırakmak istiyoruz

İzmir Tarımsal Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, TerraMadre gastronomi fuarına ilişkin konuşarak, "Uluslararası düzeyde de ismimizi duyurmak ve İzmir’in izini bırakmak istiyoruz" dedi.

Neptün Soyer, TerraMadre yi anlattı: İz bırakmak istiyoruz

Başka Bir Tarım Mümkün vizyonuyla harekete geçen İzmir, dünyanın en büyük gıda hareketi SlowFood'un önderliğinde TerraMadre (Toprak Ana) gastronomi fuarına ev sahipliği yapacak.

160 ülkeyi kapsayan bir ağ olan TerraMadre ile İzmir sofrası, Eylül ayında dünya vitrinine çıkacak. İzmir sofrasının en önemli aktörü küçük üretici de ilk kez uluslararası arenada boy gösterecek. İzmir Tarımsal Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, gastronominin sadece bir şefin maharetli elleriyle sınırlı olmadığını, hikâyenin tarlada başladığını belirterek, "TerraMadre ile İzmir Sofrası dünya ölçeğine taşınacak" dedi. Milliyet’ten Nihan Yarkent İnce’ye konuşan Neptün Soyer tarihi Agora'nın antik çarşısında TerraMadre'nin İzmir için önemini anlattı.

Nedir TerraMadre?
TerraMadre İtalyanca “Toprak Ana” demek. 1986’da İtalya’daki slowfood hareketiyle başlayan büyük bir gastronomi fuarı. 160 ülkeyi kapsayan bir ağ. İzmir’i dünya mutfağına taşıyabilecek bir basamak.

TerraMadre İzmir için neden önemli?
Küçük aile işletmelerini de koruyan bir felsefesi var. Küçük aile işletmelerini ve küçük üreticiyi koruduğundan İzmir için de çok önemli. Çünkü biz zaten yerel üreticiyi destekleyen bir yapıya sahibiz ama bunu daha ileri taşımak zorundayız. Bu noktada Terra Madre bize yeni bir kapıyı açacak.

Nasıl bir kapı?
Hikaye aslında tarlada başlıyor. Ürünün lezzeti kadar tabağa gelene kadar süreçte üreticinin nasıl ürettiği, nasıl pazarlandığı, ne kadar adil ve temiz olduğu da önemli. TerraMadre küçük aile işletmeleri kadar 7'den 70'e herkesin güvenli gıdaya ulaşması için de önemli bir yapı. İzmir olarak bu alanda çok önemli adımlar attık ve iyi bir yol aldık. TerraMadre ile tarladan sofraya olan süreçte, küçük üreticinin büyük işlere imza attığını göstereceğiz. TerraMadre bu açıdan büyük bir değişimin kapısı olacak.

TerraMadre Fuarı'nda neler olacak?
Sadece İzmir değil, tüm Türkiye ve Akdeniz’den küçük üreticiler katılacak. Anadolu mutfağının ve tarım ürünlerinin tüm örneklerinin buluşacağı fuarda, bugüne kadar ürettiğini pazarlamakta zorlanan üreticiler, kadimden gelen yerel ürünlerini tüm dünyaya aracısız olarak tanıtacak. TerraMadre ile gastronomi etkinliklerini taçlandırmış olacağız.

Bu noktada İzmir sofrası, dünya vitrinine çıkacak diyebilir miyiz?
İzmir kendisi bir sofra aslında. Binlerce yıldır sayısız kültür bu sofranın etrafında buluşarak, denizi ve karayı birbirine bağlayan nehirler gibi bereketi çoğaltmıştır. Bu bereketi tüm dünya ile paylaşacağız. Böylece evet, İzmir sofrası dünya vitrinine çıkacak. TerraMadre’deki anlayış, yereli korumaktan tarladan sofraya olan süreçteki küçük üreticiyi desteklemekten geçiyor. İzmir zaten bunların hepsini yapıyor. Ancak bu konuda uluslararası düzeyde de ismimizi duyurmak ve İzmir’in izini bırakmak istiyoruz. 

TerraMadre kapsamında hangi noktadayız?
İzmir, buram buram lezzet ve tarih kokan, kadim kültürün olduğu, tarladan sofraya sürecini devam ettiren bir şehir. Bu konuda çok zengin. Yarımada’daki peynir, üzüm, et yemekleri, hamur işleri, ot çeşitleri, kuzeye baktığınız zaman tarladaki ürünün sofraya geldiği çeşitleri helvası, leblebisi, güneye indiğimizde hem hayvansal hem bitkisel ürünleriyle çok kıymetli bir noktada.

Yerel yönetimin bakış açısı nasıl?
TerraMadre olmazsa olmazlar listesinde küçük üreticiyi koruyan, örgütlenmesine önem veren ve kooperatifleşmeyi destekleyen slowfood felsefesi yer alıyor. Biz, yıllardır slowfoodile beraber hareket ediyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, slowfood'un Türkiye’ye yayılmasıyla ilgili çok ciddi emek verdi. TerraMadre’nin Türkiye’de İzmir’de yapılması için de bizzat kendisi ikili ilişkilerini yıllardır sürdürüyor. Dolayısıyla böyle bir yerel gücün bunu desteklemesi ve bunu Türkiye’ye getirmesi zaten bu işin, başından ne kadar iyi olduğunu ortaya koyuyor.

 
CHP’li Beko muhtarlıklara gitti... Ürkütücü gerçek!
 
Ağır cezada yargılanması bekleniyordu... Şok gelişme!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Gönen 6 Ocak 2022 Perşembe 08:09

Bence çok önemli Tebrikler Neptün Hnm

Yorumu oyla      2      3  
Vatandaş rıza 3 Ocak 2022 Pazartesi 11:23

Bu fuardan izmir halkının yaşamına sosyal yönden biraz katkı sağlayacaktır,nasıl biraz ufak-tefek değişik yemeklerin tadına bakacaktır,ekonomik yönden hiç bir katkısı olacağını sanmıyoruz sedece bir takım kişilerin ve derneklerin bütçelerine,iyi bir katkı sağlayacaktır...

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deneme amaçlı üretilmişti... 'Altın portakal'da hasat zamanı
Anavatanı Doğu Asya ve Çin olan, "altın portakal" olarak da bilinen kumkuatın ...
Antep fıstığında verim yüzde 35 artırılacak
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, 'yeşil altın' olarak bilinen Antep fıstığının ...
Tarım Kredi'den gübre fiyatlarına indirim
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, kimyevi gübre fiyatlarında ton başına ...
 
Bakanlık 'tarım arazisinde konut' denetimine çıktı: Ceza kesilip yıkılacak!
Tarım ve Orman Bakanlığı tarım arazilerinde 5403 yasa kapsamında izin ...
Üreticilerden ortak çağrı: Bu gidişle et ve süt üretilemez!
Marketlerde bir litre süt 14 liradan satılırken, çiftçi bir litre çiğ ...
Bakan Pakdemirli'den ödeme duyurusu
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımsal destek müjdesini verdi. ...
 
EİB Başkanı Uçak: Ege ihracatı rekor kırıyor!
İhracatta ürün ve pazar çeşitliliğini artırarak her yıl ihracat rekorları ...
Nedim ATİLLA yazdı... Yerliyse yeriz!
Nedim ATİLLA yazdı... Yerliyse yeriz!
Çiftçi üretimi durduracak!
Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi, üreticilerin ekonomik değişimler ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva