HABERLER>TARIM
25 Aralık 2021 Cumartesi - 10:06

Üreticilerden ortak çağrı: Bu gidişle et ve süt üretilemez!

Marketlerde bir litre süt 14 liradan satılırken, çiftçi bir litre çiğ sütten 4 lira 41 kuruş kazanabiliyor. 8 büyük süt üretici birliği, Ulusal Süt Konseyi'nden çiğ süt fiyatında ikinci bir revize talep etti. "Bu gidişle bu topraklarda ne et ve süt üretilebilecek ne de bu ürünler ucuza tüketilebilecektir" uyarısında bulundu.

Üreticilerden ortak çağrı: Bu gidişle et ve süt üretilemez!

Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) 8 Aralık’tan itibaren geçerli olmak üzere çiftçiden alınan çiğ süt fiyatında yüzde 47’lik zam yapması üreticiyi sevindirmişti, ancak ardından yeme gelen zamlarla üreticinin hevesi kursağı kaldı.

Aralık ayı itibarıyla marketlerde bir litre süt 14 liradan satılırken, çiftçinin eline geçen net çiğ süt fiyatının 4 lira 41 kuruş.

USK’nın çiğ sütün üretim maliyetinde öngörülmeyen değişimler görülmesi durumunda yeniden toplanıp karar vereceğini anımsatan 8 büyük üretici birliği, birleşerek ortak bir açıklamaya imza attı ve çiğ süt fiyatında revize talep etti.

YEM YIL BAŞINDAN BU YANA YÜZDE 95,1 ZAMLANDI
Açıklama Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği, KÖY-KOOP Merkez Birliği, Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği tarafından ortak yapıldı.

Hammaddede yüzde 60 dışa bağımlı olunduğu ve dolara bağlı olarak sürekli artan yem fiyatlarına dikkat çekilen açıklamada, “Konsey tarafından belirlenen 4 lira 70 kuruşluk brüt fiyat daha hayata geçmeden anlamını yitirdi. Yem fiyatlarına kasım ayından bu güne kadar yüzde 28,6, ocak ayından itibaren ise yüzde 95,1 oranında zam geldi” denildi.

‘HEVESİMİZ KURSAĞIMIZDA KALDI’
“Üreticinin üretmeye devam etme hevesi kursağında kaldı” denilen açıklamada “Bugün itibarıyla kurdaki yüzde 35'lik düşüşe rağmen yemdeki yüzde 11'lere varan düşüşün yeterli olmadığını görüyoruz. Beklentimiz yem fiyatlarında daha büyük düşüşlerin olmasıdır” denildi.

Açıklamada, “Şu an maliyetlerde öngörülemeyen değişimler yaşıyoruz, Ulusal Süt Konseyi'nin yeniden toplanması ve yeni karar alması elzemdir. Çiğ süt fiyatı en kısa zamanda 1,5 pariteye göre yeniden revize edilmelidir” ifadelerine yer verildi.

‘BU GİDİŞLE NE ET, SÜT ÜRETİLİR NE UCUZA TÜKETİLİR’
Ayrıca süte verilen 20 kuruşluk primin de çok düşük kaldığına vurgu yapıldı. “Bu destek hem üreticiyi destekleyecek hem de kayıt dışılığa kaymanın önüne geçirecek seviyeye yani en az 60 kuruş seviyelerine çıkarılmalıdır” talebinde bulunuldu.

Akaryakıt ve enerji fiyatlarının da üreticiler için avantajlı olacak seviyelere indirilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Yemde de akaryakıtta uygulanan eşel mobil sistem gibi bir sistem hayata geçirilmeli, üreticilerin yeme gelen zamlar nedeniyle mağdur olmaları ve belirlenenpariteden sapmalar önlenmelidir” talepleri öne çıktı.

“Üreticilerin şevki kırılmış, üretimden soğumuşlardır. Onlara umut ve güven verecek, hızlı atılacak adımlara ihtiyaç vardır” ifadelerinin yer aldığı açıklamaya şöyle devam edildi: “Bu sorunlara yönelik istikrar sağlayıcı tedbirler alınamayacak olursa bu topraklarda ne et ve süt üretilebilecek ne de bu ürünler ucuza tüketilebilecektir.”

 
İzmir’de kırmızı bayrak sayısı 81’e yükseldi
 
TükoDer’den ‘kur’ değerlendirmesi: Düşüş yok, zamlar sürüyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Pakdemirli'den ödeme duyurusu
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımsal destek müjdesini verdi. ...
EİB Başkanı Uçak: Ege ihracatı rekor kırıyor!
İhracatta ürün ve pazar çeşitliliğini artırarak her yıl ihracat rekorları ...
Nedim ATİLLA yazdı... Yerliyse yeriz!
Nedim ATİLLA yazdı... Yerliyse yeriz!
 
Çiftçi üretimi durduracak!
Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi, üreticilerin ekonomik değişimler ...
Ziraat Mühendisleri Hakan Çakıcı’ya görev verdi
Üç adayın yarıştığı seçimde Çağdaş Demokrat Mühendisler Grubu adayı Dr. ...
'Çiftçilere 2,6 milyar lira ödemeye başlıyoruz'
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kuraklıktan etkilenen 651 bin ...
 
İzmirli Ziraat Mühendisleri sandığa gidiyor
Odaya kayıtlı 5 bin 200 mühendis, yarın Tepekule’de kongreyi gerçekleştirecek; ...
Ormancılar iş başında… Çamlar koruma altında!
İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, süs için çam fidanı talebiyle ...
Balıkçılıkta Türkiye'nin yükünü Ege çekiyor
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Üyesi, Balıkçı İş Adamları Derneği ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva