HABERLER>EKONOMİ
25 Aralık 2021 Cumartesi - 10:15

TükoDer’den ‘kur’ değerlendirmesi: Düşüş yok, zamlar sürüyor!

Kurdaki düşüşün fiyatlara yansımamasını Egedesonsöz’e değerlendiren Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) yöneticisi Av. İrfan Çevik market ve mağazaların zam yapmaya devam ettiğini belirtti. Devletin müdahalesinin yeterli olmadığını da vurgulayan Çevik haksız kazanç sağlayanların da ifşa edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

TükoDer’den ‘kur’ değerlendirmesi: Düşüş yok, zamlar sürüyor!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamalardan sonra döviz kurunun düşmesi ile birlikte gözler zincir marketlere çevrildi. Vatandaşlarda dövizdeki düşüşün temel tüketim maddelerine yansıyacağı beklentisi oluştu. 

Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) İzmir Şubesi Hukuk İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Av. İrfan Çevik konuyla ilgili Egedesonsöz’e açıklamada bulundu. 

Düşüşün etiket fiyatlarına henüz yansımadığını belirten Çevik “Satıcıların haklı sebep olarak tüketicilere sunduğu kurdaki değişiklik tersine döndüğünde beklenen indirimleri göremiyoruz. Tüketiciler bunun farkında tepkisini markette mağazada artık açıkça dile getiriyorlar. Ancak zincir marketler ve mağazalar şu anda bu tepkileri görmezden geliyor, zamlara devam ediyor. Un ve ekmek fiyatları, süt ürünlerinin fiyatları sebze ve meyve fiyatlarında bir düşüş gozlemleyemiyoruz. Tarım ürünlerinde gübre ve akaryakıt kalemlerinde dövize bağlı yüksek girdi maliyetleri vardı bu girdilerdeki fiyatlarin da düşen dövize göre güncellenmesi gerekmektedir. Girdi maliyetlerinin düşmesiyle market ve pazara indirim yansıyacaktır. Ancak görüyoruz ki akaryakıt indirimi gelirken önce devlet kaybettiği vergileri çıkarmaya çalışıyor. Bulunduğumuz ekonomik şartlarda böyle uygulamalardan devletin kaçınması hızlı toparlanma için çok önemli” dedi.

‘DEVLETİN MÜDAHALESİ YETERLİ DEĞİL’

Üreticiyi de zarar ettirmeden fiyatları düşürmek için temel girdi kalemlerini denetlenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Çevik “Ancak üzülerek görüyoruz ki üreticiden çıkan ürün tezgaha gelene kadar iki üç kat fiyat artışına uğruyor. Bu durumu gören Tüketiciler tepkisini dile getirse de malesef temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla zamlı fiyatlardan alışveriş yapmaya devam ediyor. Bu zamlar  beyaz eşya ve teknolojik aletlerde de fahiş durumda. Üstelik ürünler doğrudan ithal ediliyor ve dövize bağlı fiyatlandırma mevcut. Şahsen, bir iki haftadır televizyon almak için piyasa araştırması yapıyorum, zincir teknoloji marketleri her hafta en az bir kez ürünlere zam yapıyor. Kur düşmesine rağmen zam yapmaya devam ediliyor. Firmalar hemen hemen aynı anda aynı zamları yapıyor burdan çıkan sonuç açık, piyasada yeterli rekabet ortamı yok. İşte burada devletimizin rekabeti tüketiciden yana dönmesi için müdahale etmesi stokculuk yaparak doğal fiyatlamayı bozanlara yaptırım uygulaması gerekmektedir. Ülkemiz çok büyük bir piyasa hacmine sahip ve mevcut devlet müdahalesinin yeterli olmadığı görülmektedir” ifadelerini kullandı.

‘HAKSIZ KAZANÇ SAĞLAYANLAR İFŞA EDİLMELİ’

Sivil toplum örgütlerine de büyük sorumluluk düştüğünü ifade eden Çevik şunları söyledi “Hepimiz bu işin bir ucundan tutmalı haksız kazanç sağlayanları ifşa etmeli, fırsatçılık yapan kişi ve firmalar üzerinde kamuoyu baskısı kurulmasını sağlamalıyız. Bunun için de Tüketiciyi Koruma Derneği gibi faaliyet gösteren derneklere vatandaşlar destek sağlamalı bu alandaki sivil toplum derneklerinin sayısı ve etkisi arttırılmalıdır. Toplum olarak bilinçlenmeli, gücümüzün farkına varmalı, bu gücü nasıl kullanacağımızı öğrenmeliyiz. Bunun yolu siyasi partilerden değil sivil toplum örgütlerinden geçmektedir. İşte bunu basardigimızda ekonomik fırsatçılar, siyasi fırsatçılardan toplum olarak kurtulacağız. Unutmayalım ki tüketiciler olarak en büyük güç bizleriz yeterki bunun farkına varalım.”

 
Üreticilerden ortak çağrı: Bu gidişle et ve süt üretilemez!
 
Büyükşehir'den gençlere kent turu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan: TL mevduatlar 23,8 milyar lira arttı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, "Programın açıklanmasından ...
LPG’de 72 kuruş, motorinde 5 kuruş indirim
LPG'de bu gece yarısından geçerli olmak üzere gerçekleşecek 1,72 liralık ...
Bakanlık'tan marketlere 'fahiş fiyat' denetimi
Ticaret Bakanlığı ekipleri, döviz kurunun düşmesinin ardından marketlerde ...
 
6 yılın ardından 49 gemi rezervasyonu! İzmir turizminin umudu: Kruvaziyer
Kruvaziyer turizminde 2016 yılına kadar popüler destinasyonlar arasında ...
Dolardaki düşüş pompaya yansımadı
Akaryakıtta, yeni düzenleme sonrası ilk vergi artışı bugün geldi. Böylece ...
MB ikinci müdahalede kaç dolar satış yaptı?
Merkez Bankası, 3 Aralık tarihinde dövize yapılan doğrudan satış müdahalesinin ...
 
İzmir Limanı pandemiye aldırmadı... 8,5 milyon ton yük elleçlendi!
İzmir Limanı pandemiye aldırmadı... 8,5 milyon ton yük elleçlendi!
Kur Korumalı Mevduat faizine üst sınır
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduatlarda verilecek faizin azami oranı belirlendi. ...
Apple Türkiye'den indirim kararı: İşte yeni fiyatlar
Döviz kurundaki düşüşün ardından Apple, Türkiye'de sattığı ürünlerin fiyatlarında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım'la '3 dakika' süren tek röportaj!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tanrıları taştandı
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva