HABERLER>POLİTİKA
1 Nisan 2021 Perşembe - 08:55

Menderes’te deprem sonrası imar karmaşası: 'Patates plan' iddiası!

İzmir’in Menderes İlçesi’nde yaşanan deprem sonrası birçok bina için yıkım kararı alındı. Ağırlıklı olarak Gümüldür’de tespit edilen hasan sonrasında vatandaşlara “yıkılan yerlere yeni bina yapamazsınız” denildi. Arazilerin Büyükşehir imar planlarında “tarla” imarlı olduğunun ortaya çıkması üzerine eski Belediye Başkanı Bülent Soylu, “Menderes’te o dönem Gümüldür ve Özdere’de başkanlar patates planlar ile ruhsat verip inşaatlar yaptırmışlar” dedi.  Soylu, CHP’li Belediye Başkanı Kayalar’ın açıklamalarının suç duyurusu niteliğini taşıdığını söyledi.

Menderes’te deprem sonrası imar karmaşası:  Patates plan  iddiası!

EGEDESONSÖZ- İzmir’de yaşanan deprem sonrasında Menderes İlçesi’ne bağlı Gümüldür Mahallesi’nde 80 ev için “hasarlı” raporu verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir yandan rezerv konut alanı için araştırmalarını sürdürürken mağdur olan vatandaşlar ise evleri boşalttı.  Mağdur vatandaşlar evlerini yıkıp yerine yenisini yapmak istediklerinde ise arazilerin “tarım alanı” olduğu ortaya çıktı.  Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ve belediye yönetimi plan çalışmalarının uzun süreceğini ifade ederken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin konuyla ilgili çalışma yapması gerektiğini vatandaşa toplantılarda anlattı.

İlçede konuyla ilgili çözüm yolu arayışına girilirken AK Partili eski Belediye Başkanı Bülent Soylu’dan flaş bir iddia geldi. Soylu, Menderes’in Gümüldür ve Özdere eski belediye başkanlarının o dönemlerde “patates” tabir edilen sahte ve üst makamlar tarafından onaylanmamış imar planları yaparak vatandaşa inşaat ruhsatı ve oturma izinleri vermiş olduğunun tespit edildiğini açıkladı.

Soylu, “Gümüldür’de merkezden sahile inen cadde üzerindeki evlerde imar anlamında ciddi sıkıntılar var. Benim başkanlığım döneminde 100 binlik çevre düzeni planı yapıldığında bu sıkıntıdan yola çıkarak bakanlığa başvuru yaptık ve planlar üzerinde 'Gelişme Konut Alanı' olarak işaret kaydettirdik. Çevre Düzeni Planı olan 1/100 bin ölçekli planlar yapılırken burayı “konut alanı” olarak lekeledik. Daha önce Gümüldür Belde Belediyesi tarafından yapılan planlar İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylatılmadığı için böyle bir sorun oluşuyor. Kendi kesiyor, kendi dikiyor. Daha sonra bu planların sahte olduğu ortaya çıkıyor. Buna rağmen orada yaşayan arazi sahiplerine parselasyonunu yapıp imar durumu da veriyor, arkasından inşaat ruhsatı da veriyor. Vatandaş inşaatını yaptıktan sonra da oturma ruhsatları veriliyor. Vatandaş için hiçbir sıkıntı yok, devletin belediyesinden gerekli belgelerini almış olarak gözüküyor. Fakat  şu an orası tarım arazisi olarak gözüktüğü için de insanlar binasını yıkıp yeniden inşa edemiyor. Aynı sorun Özdere’de de var. Şu an orada inşaat yapılan alanlar imarsız olarak geçiyor. Bu sebeple şimdi yıkılan o binaların yerine yeni inşaatlar yapılamıyor. Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar bunu şimdi pankartlar yapıp halka duyurması gerekiyordu. Vatandaşa, ‘sizin daha önceki belde belediye başkanınız (Bülent Rüzgar’ı kast ederek) patates imarlar yapıp Büyükşehir’e onaylatmadığı için siz şu an imarsızsınız’ demesi gerekiyor. Bu aynı zamanda bir suç duyurusu olacaktır. Belediye başkanının bu konuda farklı değerlendirmelerini okuyoruz, görüyoruz. Yaptığı değerlendirmeler suç duyurusu niteliği taşıyor. Tabii bunu o dönemki belediye de CHP’li olduğu için bunu yapamıyorlar. Ayrıca Menderes’in şu anda belediye yönetiminde başkan yardımcısı olarak görev yapan kişi (Gürsel Rüzgar’ı kast ederek) eski başkanın yeğenidir. Acaba bu yüzden mi bir şey söyleyemiyor ya da yapamıyorlar” ifadelerini kullandı.

İNSANLARA SIRT ÇEVRİLDİ!
Menderes’te sorunun kaynağının iyi tespit edilmeden çözümünün de imkansız olduğunu vurgulayan Soylu, “Biz zamanında çeşitli adımlar attık. İnsanların bir gün buralarda sorun yaşayacağını düşündüğümüz için bakanlığa başvurarak böyle bir adım attırdık. Deprem olalı tam 6 ay oldu, bu kadar zaman içinde bu planlar yapılırdı. Büyükşehir’e de götürülüp konu anlatılıp onay alınırdı. Bu insanlara neden sırt çevrildiğini ben hala anlamış değilim. Biz gerekli ilk adımı atmışız, sizin artık bu pişmiş işi bitirmeniz gerekiyor. Yine rezerv alan konusunda bir sürü hazine arazisi var, buralar için de adım atılabilir. Bu alanlar rezerv konut alanı ilan edilir, Bakanlık da hemen gerekli 5000'lik, 10000'lik planları onaylayarak Bayraklı’daki gibi sorun çözülebilir. Bu imarsız alanlar için de bu şekilde çözüm üretilebilir. Şu an o caddedeki konut alanları tarım arazisi olarak gözüküyor. Büyükşehir bunu onaylamazsa, Menderes’e iade edecek, Menderes Belediyesi de Bakanlığa gidecek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da onlara yardım edecek. Bu şikayet değildir, senin vatandaşın mağdur olmuş, evsiz kalmış, vatandaşına sahip çıkmaktır. Sen ona sahip çıkacaksın ki biz de buraya gelip böyle konuşamayacağız” diye konuştu.

İMARSIZLIK İZMİR’İN GENEL SORUNU
Menderes’te imar sorunu olduğunun altını çizen Soylu, “İnsanların imarlı alanlara yönlendirilmesi gerekiyor. İmarsızlık da İzmir’in genel anlamda bir sorunu, bu da insanları kaçak yapılaşmaya yönlendiriyor. İmar konusunu nüfusa ve yerleşim yerinin yapısına göre imarlaşması gerekiyor. Bu insanlar çadırda mı yaşayacak? Çözüm üretilmesi gerekiyor. Hobi bahçeleri ile ilgili gerekli yasal düzenlemeler yapıldı, ilgili kurumlar da gerekli adımları atacaklardır. Başkanın ne yapacağını da göreceğiz” dedi. 

 
Başkan Kırgöz'den 2 yıl raporu: Dikili'de neler yapıldı?
 
Bornova'da otizmli minikler doğal tarımla tanıştı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mihdiye 1 Nisan 2021 Perşembe 12:46

Başkanımız bülent soylunun arkasındayız

Yorumu oyla      2      11  
MENDERES 1 Nisan 2021 Perşembe 11:17

MENDERES OGLANNASINDA TARIM ARAZİLERİNİ TEL ÖRGÜ İLE ÇEVİRİP UFAK UFAK PARSEL YAPILIP İÇERİSİNE KOCA KOCA EVLER YAPILIYOR VE KİMSE BU İŞE DUR DEMİYOR.

Yorumu oyla      5      3  
1 Nisan 2021 Perşembe 10:33

Bülentciğim bu izinleri sen verdin? Ne Cehape'si? Pişkin misiniz acaba siz?

Yorumu oyla      10      3  
Yazlıkçı Fikret 1 Nisan 2021 Perşembe 09:37

Menderes ilçesi yazlık evlerin ve hobi bahçelerinin mantar gibi çoğaldığı bir yerleşim yeri olarak Izmirin en kalabalık ve karmaşık bir yerleşim alanıdır son on yılda bütün yazlık evlerin çoğunda plansız projesi o kadar tadilat ve imar kurallarına aykırı işler yapıldı ki ruhsatlı olan binalardan kat kat fazla olup hiç birinin ruhsatı yok bu konuda hiç bir kontrol yok belediye çevre ve temizlik vergisini alsın gerisi önemli değil diyerek geçiştirme yapıyorlar ayrıca hobi bahçelerinin çoğalması Menderes nüfusunu geçip yeni muhtarlık olma boyutundadır beklide belediye dahi olabilir bu konuda yazın denız kenarlarında hiç bir sos?al tesis yok halk plajlarına gelenler çalı diplerinde ihtiyaçlarını gideriyor ne ilçe belediyesi ne de büyük şehir belediyesinin bu konuda hiç bir kontrol ve çalışmaları yok ama sosyal medyada olan başarılı görünümleri alanda olsaydı keşke...

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'AYM'nin kapatılması ertelenemez hedef olmalı'
MHP lideri Bahçeli, HDP kararı üzerinden eleştirdiği AYM için "Kapanması ...
AYM'nin HDP iddianamesini iade etme gerekçesi
Anayasa Mahkemesinin, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada iddianamenin ...
İzmir’e ağır korona bilançosu: İşte 1 haftada ölen kişi sayısı!
Cumhuriyet Halk Partisi Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, İzmir’de ...
 
AK Parti'de Ünal ve Elitaş, grup başkanvekili oldu
AK Parti'de 7'nci Olağan Kongrenin ardından Özlem Zengin ve Mehmet Muş'tan ...
CHP’li Beko, prim borcu yapılandırmasını sordu
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, SGK prim yapılandırması ile ilgili vatandaşlara ...
AK Partili Soylu’dan flaş mesajlar: Borcu değil Menderes’i eritiyorlar!
Menderes Belediyesi önceki dönem Başkanı Bülent Soylu, 130 milyon lira ...
 
Bayraklı'da kriz yaratan trafoya yeni yer!
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, AK Parti Milletvekili Necip Nasır ...
CHP’li Kılıç’tan AK Parti’ye ‘yolsuzluk ve şatafat’ çıkışı!
 CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ...
AYM'den Ömer Faruk Gergerlioğlu kararı
Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva