HABERLER>EKONOMİ
14 Aralık 2022 Çarşamba - 17:08

Maden ihracatçılarının başkanı Alimoğlu'ndan 'Zeytin Yasası' yorumu ve tepkilere yanıt: Bize ayıp değil mi?

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, torba kanun kapsamında meclise sunulan Maden Kanuna geçici bir madde eklenerek zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetine imkân sağlanmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “Zeytin ağaçlarının altında maden varsa ve gelir getirecekse çıkarmak zorundayız. Maden de zeytincilik de bizim ülkemizin kazancı. Antalya Valimiz çıkıp ben Antalya’da maden çıkarttırmam diyor. İçtiği çayın bardağı maden, kullandığı telefon, bilgisayar, her şeyin ham maddesi maden… Bize ayıp değil mi?” dedi.

Maden ihracatçılarının başkanı Alimoğlu ndan  Zeytin Yasası  yorumu ve tepkilere yanıt: Bize ayıp değil mi?

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunulmuştu.

Maddeye göre; düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte ruhsat sahibi veya rödövansçı olan gerçek veya tüzel kişiler tarafından ülkenin elektrik ihtiyacını karışlamak için yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlarda veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan alanlara denk gelmesi ve faaliyetin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmadığı durumlarda Bakanlık tarafından izin verilebilecek.

Zeytin üreticileri, firmalar ve ihracatçı birliklerinin karşı çıktığı kanun teklifiyle ilgili Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu. Alimoğlu,  madenin de ülkeye gelir getirmesi için çıkarılması gerektiğini kaydetti.

ZEYTİN AĞAÇLARININ ALTINDA MADEN VARSA VE GELİR GETİRECEKSE ÇIKARMAK ZORUNDAYIZ
Başkan Alimoğlu yaptığı açıklamada “Hiç kimse konuya vakıf değil, bilmeden, madenciler üzerine algı yapıyorlar. Madenciler olarak biz önce insan, sonra çevre, sonra maden diye gidiyoruz. Sürdürülebilir madencilik üzerine yoğunlaşıyoruz. Zeytinlikler bizim, maden bizim, orman bizim… Ormanı katlederek, zeytini katlederek bir yere gidemeyiz. Bu ülke bizim ancak işin gerçeği maden dairesi bize arama yapabilmemiz için 100 hektar yer verir. Hiçbir madenci 100 hektarda çalışamaz, böyle bir şey mümkün değil. Bizim için ayrılan 100 hektarın 1 ya da 2 hektarını zor kullanırız. Geriye kalan bizim köylümüzün, ormanımızın, zeytinimizin alanıdır. Biz oralara tecavüz etmeyiz. Böyle bir şeyi aklımızdan da geçirmeyiz ama zeytin kanunu vaktiyle çıkmış ona da saygı gösteriyoruz. Zeytin ağaçlarının altında maden varsa ve gelir getirecekse çıkarmak zorundayız. Maden de zeytincilik de bizim ülkemizin kazancı. Antalya Valimiz çıkıp ben Antalya’da maden çıkarttırmam diyor. İçtiği çayın bardağı maden, kullandığı telefon, bilgisayar, her şeyin ham maddesi maden… Bize ayıp değil mi? Dünyadaki madenlerin yüzde 80’i bizde olmasına rağmen 22 milyar dolar ithalat yapıyoruz, 6 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Ayıp değil mi? 25 milyar dolar ihracat yapmamız lazım” dedi.

MADEN OLMAZSA TARIM NASIL YAPILACAK?
Alimoğlu konuşmalarının devamında şu ifadelere yer verdi: “Kullandığımız arazilerin bedelini bin misli ödüyoruz. Yetmedi, yüzde 123 zam geliyor. Biz kullandığımız arazilere, maden dairesine devlet hakkı, orman için ağaç bedeli ödüyoruz. Türkiye’de bir madenci 8 bakanlık 92 yasa, 87 yönetmelik, 16 uluslararası sözleşme, 8 tüzük,21 kurumdan izin almak zorunda ancak bu izinleri alabilirsek madenci olabiliyoruz. Bu izinleri veren kurumlar bizi denetliyor. Ruhsatımıza bile; ruhsat harcı, hazine payı, il özel idare payı, köylere hizmet götürme bedeli, belediye payı, çevre uyum teminatı, orman alt yapı izni, ağaçlandırma bedeli ödüyoruz. Madencilerin üzerinde bu kadar yük var. Zeytin de bizim, orman da bizim. Herhangi bir madenci zeytine saygısızlık mı yaptı? Böyle yasalarla ülkemizde sıkıntıları yaşıyoruz. 6 milyar dolar ihracat yapmışız, kimse bizi takdir edip bir de bu kadar istihdam yapıyorsunuz diyen yok. İhracat rakamı ile övündükçe bize yük geliyor. Yerin altında zenginlik var bunu kullanmamız lazım. Maden olmazsa tarım nasıl yapılacak?”

 
Zelenskiy'nin yardımcısı, Musk'ı suçladı!
 
İzmir’in Yüz Yılı Sempozyumu yarın başlıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asgari ücrette zam pazarlığında ikinci randevu!
Yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları devam ediyor. ...
Su ürünleri ihracatı 11 ayda yüzde 44 arttı
Karadeniz'den Ocak-Kasım 2022'de yapılan su ürünleri ihracatından elde ...
Yemek kartları marketlerde geçmeyecek mi?
Yemek Kartları Derneği Başkanı Öner Piyade, yemek kartlarının marketlerde ...
 
Türkiye'nin yeni helikopteri T70'te ilk teslimat yapıldı
Yerli aviyonik sistemler, transmisyon, iniş takımı, dinamik parçalarla ...
Asgari ücret için ikinci toplantı başladı
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ...
Zeytin ve zeytinyağında gurur günü… İhracat yıldızlarına ödül
Geçen yıl Türkiye’den en çok ambalajlı zeytin ve zeytinyağı ihracatı gerçekleştiren ...
 
Ege Zeytin İhracatçıları'ndan 'acil' çağrı: Maden yasası bir an önce iptal edilmeli!
Ege İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen Zeytin ve Zeytinyağı Sektör ...
İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Soyer: Zeytinliklerimizi korumalıyız
Kamuoyunun tepkisine rağmen zeytinlik alanların madenciliğe açılmasını ...
Bilgin'den asgari ücret ve EYT açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin "Asgari ücreti, diğer ücretleri ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva