HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
11 Aralık 2011 Pazar - 08:57

‘Kuşluktaki son kuşlar’ Bornova’dan çıktı

Bornova Belediyesi, Köy Enstitüsü kökenli Yıldırım Aytaç’ın, Cumhuriyetin ilk yıllarında başlatılan eğitim hamlesini anlattığı “Kuşluktaki Son Kuşlar” isimli kitabını yayınladı.

‘Kuşluktaki son kuşlar’ Bornova’dan çıktı

İZMİR - Aytaç, Köy Enstitüleri’ni kuşluğa kendilerini de kuşa benzettiğini, bu nedenle kitaba “Kuşluk’taki Son Kuşlar” ismini verdiğini söyledi. Kitaba bir önsöz yazan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Karanlıklardan aydınlığa çıkış modelini anlatan Yıldırım Aytaç’ın Kuşluktaki Son Kuşlar kitabı yaklaşık 14 yıl süren Köy Enstitüleri gerçeğinin belgeleriyle anlatımını kapsıyor” dedi
 
Yatırım rekoru kırarak tamamladığı fiziki çalışmalar yanında sosyal ve kültürel işlere de büyük önem veren Bornova Belediyesi bu anlamda önemli hizmetlere imza atıyor. Bornova Belediyesi, kültür yayınlarına tarihimizin önemli bir dönemini anlatan önemli bir çalışmayı daha ekledi. Köy Enstitüleri gerçeğini tüm yönleriyle gözler önüne seren Yıldırım Aytaç’ın “Kuşluk’taki Son Kuşlar” isimli eseri Bornova Belediyesi tarafından yayına hazırlanıp, basıldı. Aytaç’ın eseri Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk eğitim hamlelerinden biri olan Köy Enstitüleri’nin tüm yönlerini anlattığı eseri tarihe de ışık tuttu.
 
1950 yılında Buca Kızılçullu Köy Enstitüsü’ne giren, Samsun Akpınar Köy Enstitüsü’ndeki eğitiminin ardından İstanbul İlköğretmen Okulu’ndan 1957 yılında mezun olan 76 yaşındaki Yıldırım Aytaç, bir gerçeğe ışık tutmanın gururunu yaşadığını söyledi. Kitabında temel olarak okulları kuranların yaptıklarını, Köy Enstitüsü sayesinde gelişen köy toplumlarını ve Avrupa’nın bu eğitim hamlesine duyduğu hayranlığı işlediğini dile getiren Aytaç, “Bu eseri ortaya koymaktaki amacım Köy enstitüsü ruhunu genç nesillere anlatmaktı. 1940 yılında kurulup 1954 yılında kapatılan Köy Enstitüleri devam etseydi bugün bilinçli bir köy toplumu yarıtılmış olacak, ülkemiz daha da gelişecekti. Kapıtılmasıyla Cumhuriyetimizin hızı kesilmiş oldu” diye konuştu.
 Köy Enstitüleri’nin Türkiye’nin topyekün kalkınmasında kısa süreli de olsa büyük rol oynadığını belirten Aytaç, “Köy enstitüleri devrim yapmış, mucize oluşturmuş okullardır. Üretime dayalı eğitim veren, köylü çocukları eğitip yine köylere öğretmen olarak gönderip kalkınmanın kıvılcımı yapan kurumlardır. Bu yüzden Türkiye için önemlidirler” dedi. Aytaç, Köy Enstitüleri’nden mezun olan son kuşakların hayatta olduğunu belirterek, Köy Enstitüleri’ni kuşluğa kendilerini de kuşa benzettiğini, bu nedenle kitaba “Kuşluk’taki Son Kuşlar” ismini verdiğini söyledi. Aytaç, kitabın basılmasını sağladığı için Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’a teşekkür ettiğini söyledi.
Kitaba bir önsöz yazan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Karanlıklardan aydınlığa çıkış modelini anlatan Yıldırım Aytaç’ın Kuşluktaki Son Kuşlar Kitabı yaklaşık 14 yıl süren Köy Enstitüleri gerçeğinin belgeleriyle anlatımını kapsıyor. Bornova Belediyesi olarak böylesi bir çalışmayı desteklemenin haklı gururunu duyuyorum. Bu anlayış ve bilinçle basılı bir eser haline getirmiş olduğumuz bu kitabın Bornova’mız, ülkemiz ve insanlık kültürüne ve evrensel bilime yararlar getirmesini diliyorum” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZDOB’da Marc Coppey heyecanı
İzmirli sanatseverler, 2011 yılının son haftalarını yoğun sanat gündemiyle ...
Sokak sanatlarından bu kez kask uyarısı
İzmir'deki Sokak Sanatları Atölyesi sanatçıları, motosiklet üzerinde başında ...
6 yeni film vizyona giriyor
Sinemaseverler, bu hafta dram, macera, komedi ve aşk sahnelerinin bulunduğu ...
 
İZSGD'den müjdeli kokteyl
İzmir Sinema ve Görsel Sanatlar Derneği (İZSGD) Hilton’da yaptığı kokteyle ...
Gezici film festivali yıllar sonra izmir ‘e dönüyor
Gezici Festival, bir kez daha gelenekselleşen bölümlerine yeni eklediği ...
“Arkeolojinin Gizemli Dünyası” sergisi açılıyor
Ege Üniversitesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası ...
 
İzmir Mask Müzesi’ne edebiyat dünyasından tam not
KIBATEK 28’inci Uluslararası Edebiyat Şöleni Dr. Selahattin Akçiçek Kültür ...
'Viyolonselin dahi çocuğu'na son veda
Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi olan ...
Dahi Türk Benyamin Sönmez 28 yaşında kalbine yenildi
Müzik otoriteleri tarafından viyolonselin dahi çocuğu olarak kabul edilen ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva