HABERLER>TARIM
15 Ocak 2023 Pazar - 08:41

Kıymaya günlük zam!

İki hafta önce 105 lira olan karkas etin fiyatı, üç kademeli zamdan sonra bugün 130 liraya çıkınca, kasaplar da bu sürecin başında 200 lira olan bir kilo kıymanın etiket fiyatını 215 lira olarak değiştirdi. Her gün ortalama 1 lira zamlanan ete erişim giderek azalırken, hükümet fiyatları durdurmak için hayvan ithalatını gündeme taşıdı. Kasaplar Odası Başkanı Şenkaralar, hayvan ithalatının fiyatları stabilize hale getirmek adına geçici bir çözüm olabileceğini, radikal çözüm için hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Kıymaya günlük zam!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Hayvancılık sektöründeki tükeniş, kırmızı et fiyatlarını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Etin iki haftalık serüveni, yakın bir zamanda et fiyatlarının bugün hayal bile edilemeyecek rakamlara çıkacağı endişesi de giderek büyüyor. 15 gün önce 105 lira olan dana karkas fiyatı, bugün 25 liralık üç kademeli artışla 130 lirayı buldu. Karkas fiyattaki bu artışla birlikte iki hafta önce 200 lira olan bir kilo kıymanın fiyatı da 215 liraya yükseldi. Böylece ette günde ortalama 1 lira artış görülürken, bazı kasaplar 5-6 ay sonra bir kilo kıymanın 250 lirayı bulacağını öne sürüyor.

ŞENKARA: PİYASADA ET FİYATLARINI BÜYÜK FİRMALAR BELİRLİYOR
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, kasapların söyleminin doğru olabileceğini, 5-6 ay sonra kilosu 250 liraya kıyma satışı olabileceğini belirterek, "Benim bu iddiayı desteklemem, felaket tellallığı olur. Fakat insanlar, sürekli fiyatlar artınca haklı olarak, ileride çok daha pahalıya et tüketeceğini düşünmeye başlıyor, kasaplar da rakamların artacağını düşünmeye başlıyor. Enflasyona paralel olarak et fiyatları da artıyor. Büyük firmalar var, onlar fiyatlıyorlar ve piyasa da onları takip ediyor" dedi. hayvan ithalatının gündeme geldiğini, ancak hayvan ithal etmenin en fiyatlarını geçici olarak durdurabileceğini belirten Başkan Şenkara, şunları söyledi:

DANA KARKAS FİYATINDA 25 LİRALIK ARTIŞ GÖRÜLDÜ
"İnekler kesildi, damızlık hayvanlar kesildi, danalar kesildi. Hayvan sayısı giderek azalıyor.Bakım maliyetleri çok yüksek olduğu için insanlar istemeye istemeye hayvanını kesime gönderiyordu. Artık kesilecek hayvan kalmadı. son iki haftada karkas et fiyatlarında korkunç artışlar oldu. 105 liradan, üç ayrı zamla 130 liraya çıktı. İnsanlarımız ucuz et tüketsin, biz de istiyoruz. Ancak fiyatları biz kasaplar artırmıyoruz. Ne yazık ki en de enflasyona ayak uydurdu. Hayvan ithalatı yapılacağı konuşuluyor. Böyle bir hamleyle ancak geçici bir çözüm söz konusu olabilir. Şu bir gerçektir ki, hayvan ithal edildiği zaman ette fiyat artışı önemli ölçüde durdurulabilir. Fakat bu sorunun radikal çözümü, hayvancılık sektörünün desteklenmesiyle olur. Hayvancılık sektörü, besiciler desteklenmeli. Biz diyoruz ki, devlete ait olan, mera olarak kullanılabilecek alanlarda hayvancılık yapılsın. Bunun önü açılmadı. Hem iş sahası oluşturulmuş olur, hem de hayvan sayısı artır. Sonuçta et fiyatları da belli bir standartta kalır. Bu şekilde hayvancılıktaki tükenişi durdurmak mümkün olabilir. Hayvancılık sektörünün elini güçlendirecek adımlar atılmazsa, biz bu sorunları daha çok konuşuruz."

 
Kılıçdaroğlu’ndan İzmir’de ‘kooperatifleşme’ mesajı: Türkiye’ye yayacağız!
 
Araştırmacı Yaldız’dan dikkat çeken seçim analizi: İktidar tüm tuşlara basıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de bir ilçede tarım resmen bitiyor… Tek direnen kadınlar!
Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sibel Uyar, ...
DSİ'den Kemalpaşa'ya çifte müjde!
İzmir Kemalpaşa’da inşası devam eden Ansızca ve Yiğitler Barajlarının ...
Başına talih kuşu kondu... Tarlasında petrol çıktı!
Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Yağbasan Mahallesi'nde Mustafa Yüksel`e ...
 
‘Çiçeğin başkenti’nde ihracatta fren!
İzmir’in Bayındır ilçesinde uzun yıllardır faaliyet gösteren Bayındır ...
Buğdayda 2023 ihracat hedefi 5 milyar dolar
Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, "Buğdayda ...
Susuzluğu karşı Ziraatçılar'dan öneri: Yeni ürünler denenmeli!
İzmir'de yağışlı gün sayısındaki azalmanın ürün desenlerini değiştireceğini ...
 
Tahıl Koridoru raporu: 626 gemi geçti!
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Tahıl Koridoru'na değinerek, "5 Ocak ...
Menemenli çiftçilere can suyu... 4,5 milyon ek gelir sağlayacak!
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda ...
Ege'nin ihracatına tarım dopingi!
Verimli tarım alanları, ürün çeşitliliği ve iklimiyle tarımsal üretimde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva