HABERLER>POLİTİKA
30 Mart 2019 Cumartesi - 09:01

İzmirliler nefesini tuttu... Sandıktan kim çıkacak?

Partilerin ilk kez ittifaklarla gireceği yerel seçim olma özelliğini taşıyan 31 Mart Mahalli İdareler Seçimine saatler kaldı. İttifaklar kapsamında paylaşılan ilçelerde kimlerin ipi göğüsleyeceği merak ediliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi yarışı için partiler 8 aday sahaya sürdü. Seçim 4 bağımsız isimle birlikte toplam 12 adayın rekabetine sahne olacak. Sonuçlar için 4 milyonu aşkın İzmirli nefesini tutmuş durumda! Oy sayımlarının ardından 15 yıllık Kocaoğlu dönemi bitecek ve 1 Nisan 2019 itibariyle kentte bir devir kapanacak. 31 Mart yerel seçimleri bu yönüyle de tarihe geçmiş olacak.

İzmirliler nefesini tuttu... Sandıktan kim çıkacak?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de siyasi partilerin ve milyonlarca seçmenin uzun süredir kilitlendiği 31 Mart yerel seçimleri geldi çattı.

Ülkenin tarihine bakıldığında siyasi partilerin, kurdukları ittifaklarla girdiği ilk yerel seçim olma özelliğini taşıyan 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimleri için özellikle İzmir, İstanbul ve Ankara ile diğer büyük kentlerde yaşanacak sandık mesailerinden çıkacak sonuç merak ediliyor.

Türkiye genelinde 17 yıldır merkezi iktidarı elinde bulunduran Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) arasında 2017 referandumu öncesinde kurulan güç birliği daha sonrasında 24 Haziran 2018 genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılmadan Cumhur İttifakı adını almıştı. İki parti bu birlikteliği koruyarak yerel seçimlere de aynı şekilde yürüdü.

Diğer yanda merkezi hükümete muhalif blokta yer alan ve 24 Haziran genel seçimleri öncesinde kurulan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti’nin yer aldığı Millet İttifakı da Cumhur İttifakı’na karşı hareket ediyor.

Bu iki ittifakın dışında kalan, Türkiye’de çeşitli noktalarda gerek başkan adaylıkları gerek de meclis üyesi adaylıkları kapsamında iddialı olan Halkların Demokratik Partisi (HDP), Saadet Partisi (SP) gibi partiler bulunuyor.

İzmir’de de süreç hareketli bir şekilde yaşandı. Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı yarışı için Denizli Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı ve eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’yi sahaya sürdü. AK Parti ve MHP ayrıca ilçeler için de pazarlık yaptı. Buna göre İzmir’de Aliağa, Foça, Urla, Narlıdere ve Çeşme’de üç hilalin temsilcileri Cumhur İttifakı adına seçmenden oy istemek için ilan edildi. Diğer 25 ilçede ise kantara iktidar partisinin adayları çıkacak.  

Millet İttifakı kanadına bakıldığında ise süreç daha yoğun yaşandı. Özellikle kentte uzun süredir iktidar konumunda olan CHP’nin göstereceği refleks merak ediliyordu. Başkanlık koltuğunda 15 yıldır oturarak kırılması güç bir rekora imza atan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu 1 Ekim tarihinde ‘yeni dönem için yokum’ kararını açıklamıştı. Fakat parti bundan sonraki 3 buçuk ay adaylık noktasında herhangi bir karar almadı. Kulislerde çok sayıda isim konuşuldu ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in adaylığı süreç sonunda resmileşti. İttifakın diğer ortağı İYİ Parti, Soyer ismini tereddütsüz kabul ederken HDP de dışarıdan destek vereceğini kamuoyuna açıkladı.  

Millet İttifakı’nın ilçe paylaşımında izlediği yol biraz farklı oldu. Kırsal ilçelerden Tire ve Kiraz CHP tarafından İYİ Parti’ye bırakıldı. Ayrıca Karşıyaka, Urla ve Selçuk’ta her iki parti de adaylarını belirledi. 25 ilçede ise sadece altı ok’un temsilcileri ilan edildi.

Gelinen noktada Büyükşehir Belediyesi yarışında siyasi partiler 8 aday sahaya sürdü. 4 bağımsız isimle birlikte toplam 12 adayın rekabetine sahne olacak seçimin galibi için adeta 4 milyonu aşkın İzmirli nefesini tutmuş durumda! Ayrıca 15 yıllık Kocaoğlu döneminin sonlanmasıyla kentte bir devir kapanacak. 31 Mart yerel seçimleri bu özelliğiyle de tarihe geçmiş olacak. 

 
TSK'dan Kandil'e 'Pençe' harekatı!
 
Bornovalılar Suavi’yle coştu
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sarı Çizmeli Memed'A. 30 Mart 2019 Cumartesi 16:33

"Civciv çıkacak, kuş çıkacak"

Yorumu oyla      4      5  
otuz da otuz 30 Mart 2019 Cumartesi 15:38

chp,sosyal demokrasi kazanacak,kazanmalı da

Yorumu oyla      4      5  
gercek izmirli 30 Mart 2019 Cumartesi 15:09

%65 chp, %35 akp, %5 digerleri

Yorumu oyla      5      5  
izmirli 30 Mart 2019 Cumartesi 11:04

YÜZDE 51 ZEYBEKÇİ YÜZDE 49 SOYER..

Yorumu oyla      7      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Devlet Bahçeli: Beka bu seçimin kaderidir
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Türkiye'nin ...
Mehmet KARABEL yazdı... Sandığa gidin, beğenmediğinizi emekli edin!
Mehmet KARABEL yazdı... Sandığa gidin, beğenmediğinizi emekli edin!
Sandıklar belli oldu: İzmir'de başkan ve adaylar nerede oy kullanacak?
İzmir’de Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın Büyükşehir belediye başkan ...
 
CHP Adayı Kılıç binlerce Bucalı ile bahara yürüdü
Millet İttifakı’nın CHP’li  Buca Belediye Başkan Adayı Erhan Kılıç bahar ...
İzmir’de o partinin ilçe başkanı adaya tepki göstererek istifa etti!
DSP Buca İlçe Başkanı Hüseyin Dinçer, partisinin Belediye Başkan Adayı ...
Başkan Selvitopu: Kentin planlanmasını en iyi yerel yönetimler yapar
Karabağlar Belediye Başkanı ve Millet İttifakı Karabağlar Belediye Başkan ...
 
CHP Menemen Adayı Aksoy'dan can dostlar için söz
Millet İttifakı Menemen Belediye Başkan Adayı CHP’li Serdar Aksoy, Hayvanların ...
CHP Bornova Adayı İduğ'dan, 450 km’lik seçim koşusu
Cumhuriyet Halk PartisiBornova Belediye Başkan Adayı Dr. Mustafa İduğ, ...
Sokaktaki herkes durdu, onu dinledi... Zeybekci’den 'İzmir'in Kavakları' türküsü
4 aydır İzmir sokaklarını adım adım gezen AK Parti Büyükşehir Belediye ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva