HABERLER>EKONOMİ
10 Şubat 2021 Çarşamba - 13:06

İzmir Kahveciler Odası Başkanı Kırdı: Ekmeğe muhtaç olacağımız zaman geldi

İzmir Kahvehaneciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, esnafın zor durumda olduğunu belirterek "Artık bizim ekmeğe muhtaç olacağımız zaman geldi. Bizim esnafımız evine yiyecek götüremeyecek, çocuğuna harçlık veremeyecek durumda" diye konuştu.

İzmir Kahveciler Odası Başkanı Kırdı: Ekmeğe muhtaç olacağımız zaman geldi

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -  Türkiye ve dünyada etkisini gösteren koronavirüs pandemisi sonrası, hükümetler salgının önüne geçebilmek amacı ile bazı tedbirler almıştı.

Ülkemizde de alınan tedbirler arasında bazı meslek gruplarının çalışmalarının kısıtlanması veya kapatılması yoluna gidilirken, bundan en fazla zararı gören meslek gruplarından birisi de kahvehaneler olmuştu.

Pandemi ile birlikte kapatılan ve sonrasında oyun oynanmaması şartı ile açılan kahvehaneler, alınan yeni pandemi tedbirleri nedeniyle yeniden kapatılmıştı.

Son olarak İzmir'de birçok ilçe belediyesi kahvehaneciler için nakdi destek kararını Meclis'ten oy birliği ile alırken, Konak Belediyesi'nde ise AK Partili Meclis üyeleri karar için çekimser oy kullandı. CHP ve MHP'nin oylarıyla 350 TL'lik nakdi destek kabul edildi.

Alınan kararlar sonrası kahvehanecilerin son durumunu gazetemize değerlendiren İzmir Kahvehaneciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, Konak'ta yaşanan tartışma sonrası AK Partili isimlerin kendisini arayıp olayı anlattıklarını söyledi.

YAPILMIŞ OLAN HİBE DESTEKLERİ BİZLERİ TATMİN ETMEMİŞTİR
Hükümet tarafından kahvehanelere verilen nakdi yardımın yeterli olmadığını ifade eden İzmir Kahvehaneciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, en fazla zarar gören esnafın kendileri olduğunu vurguladı. Kırdı,  "Şu an kahvehaneler ile ilgili yapılan bir açıklama yok. Yapılmış olan hibe destekleri bizleri tatmin etmemiştir, etmesi de mümkün değildir. Tatmin ediyor demek akıl dışı olur. Bizler 11 aydır kapalı olan esnafız. En fazla zarar gören biziz. Diğer meslek dalları zaman zaman açıldı ve iş yaptı, ancak biz hiç açılmadık. Oyunlar açılmadığı için zaten iş yapabilmemiz mümkün değil. Bu yapılan destek zaten akıl dışı bir destek. 750 TL bir kira desteği, devamlı olmayan, 3 aylık süreç için verilen bir destek.  Tabi bu destek için yinede teşekkür ediyoruz. Çünkü teşekkür etme zorunluluğumuz var. Artık bizim ekmeğe muhtaç olacağımız zaman geldi. Bizim esnafımız evine yiyecek götüremeyecek, çocuğuna harçlık veremeyecek durumda. Bu yüzden kahvehaneler bir an önce açılması gerekiyor. Bu açılmanın içine oyunlar kesinlikle dahil edilmeli. Tabii ki açılsak dahil bizim biriken borçları ödememiz mümkün değil. Bundan dolayı bizler çok mağdur durumdayız" diye konuştu.

ESNAFTAN HER AY 300-400 TL PARA ALMIŞ OLACAKLAR
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin pandemi nedeniyle kapalı kalan işletmelerden 3 ay boyunca katı atık bedelini almama kararını da değerlendiren Kırdı, "6 ay önce yani işletmelerimiz kapalı kaldığı zamanlarda Büyükşehir Belediyesi'ne yazılar yazdık 'katı atık bedellerini almayın' diye. Ancak maalesef bu katı atık bedelleri alındı. En son İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer insafa gelmiş ki katı atık bedelinin alınmaması yönünde karar verildi. Bu ne adalete sığar ne kitaba sığar ne de sosyal demokratlığa sığar. Biz bu konuda daha önce uyardık ancak maalesef topu farklı tarafa atarak 'kanunda değişiklik yapılması lazım' dediler. Kanundaki değişikliği de AK Parti'nin çıkarmış olduğu 'katı atık bertaraf tesisleri' yönetmeliği olduğu için belediyelerde katı atık bedellerini aldılar. Katı atık bedelleri belediye için çok büyük bir gelir kapısı. Bu gelir alacağından da hiçbir belediye vazgeçmek istemiyor. Bu yüzden AK Parti Milletvekilleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı katı atık bedellerini esnafın üzerinden alsın. Katı atık bertaraf tesisleri yönetmeliğinde değişikliğe gidilsin. Gidilmediği takdirde AK Partili Milletvekilleri ve AK Partili Bakanlar ve belediye başkanları bu esnaftan her ay 300-400 TL para almış olacaklar" dedi.

NAKDİ DESTEK TALEBİ BİZDEN GELDİ
Kenilerine verilen maddi destekler için konuşan Kırdı, "Biz yardımlarla ilgili ilçe belediyelerine gittik ve kapalı olan kahvehanelere nakdi destek yapılsın talebinde bulunduk. Çiğli Belediyesi bin TL, Karşıyaka Belediyesi 500 TL, Bayraklı Belediyesi 250 TL, Bornova Belediyesi 500-bin TL arası, Balçova Belediyesi bin TL, Konak Belediyesi ise 350 TL nakdi yardımda bulundu. Meclis her şeyin üstünde. Mecliste sayı olarak geçiyorsanız sorun yok. Meclisin aldığı kara geçerli olur, CHP kendi kararını meclisten geçirebilir. Desteklerinden kaynaklı bütün belediye başkanlarına teşekkür ederiz. AK Parti Konak'ta çekimser kalmış. Ancak Konak'ta bu meclis gündemi geçti. Diğer belediyelerden oy birliği ile geçerken Konak'ta sadece çekimser kalınmış. 'Esnafa destek verilmesini istiyoruz ancak diğer esnaflara da verilsin' diye bir durum çıkmış ortaya. Bu talep bizlerden giden taleptir. Biz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan da nakdi destek bekliyoruz" diye konuştu.

AK PARTİL MECLİS ÜYELERİ BENİ ARADI
Destek kararlarının belediye başkanlarının yetkisinde olduğunu da belirten Kırdı, AK Partili isimlerin Konak'ta yaşanan 'çekimser' kararı sonrası kendisini aradıklarını belirtti. Kırdı, "Konak Belediyesi'nde karar Sayın Batur'un ısrarı ile geçti. Meclis sonrası AK Partili isimler de beni aradı ve karar karşı çıkmadıklarını belirttiler. 'Biz karşı çıkmadık diğer esnaflara da verilsin dedik' dediler. Bana söylenen diğer esnaflara da verilmesi gerektiğini o yüzden karşı çıkmayıp çekimser kaldıklarını söylediler. Tabi bunlar belediye başkanının yetkisinde olan konular. Burada önemli olan miktar değil, tarafın belli olmasıdır. "Hz İbrahim'i yakarlarken, karıncalar su taşımaya başlamış. Karıncaya sormuşlar 'sen tu taşıyorsun bu yangını söndürebilir misin?' diye, karınca ise 'önemli olan  tarafımın belli olması' b yüzden bize destek veren belediye başkanlarına çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

 
Erdoğan tüm partilere anayasa çağrısı yaptı
 
Kuşadası'nda kıyıya vurdu: Fok sanıldı inek çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı: İşsizlik yine arttı
Türkiye'de işsizlik oranı kasım ayında yüzde 12,9 olarak gerçekleşti. ...
İZBAN ve Metro için sendikadan 'masa' çağrısı: Uzlaşı yoksa şalter iner!
İzmirde ulaşımı can damarı olan İZBAN’da son iki toplu iş sözleşmesinde ...
Ağbal'dan ekonomistlere 7 önemli mesaj
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, 2021 yılının ilk ...
 
Ağbal'dan TESK'e 'fiyat istikrarı' ziyareti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, fiyat istikrarına ...
2020'de kişi başı e-ticaret harcaması 304 dolar
'2021 Dünya Dijital Raporu'na göre, Türkiye’de 2020'de kişi başına yapılan ...
Ankara zirvesi umut verdi: Lokantacıların dosyası yarın, Erdoğan'da
Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, AK Parti STK'lardan ...
 
Abdullah Kiğılı: AK Parti ile ülkemiz 50 yıl ileriye gitti
İş adamı Abdullah Kiğılı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin ...
Manisalı üreticilere müjde: Sarma Barajı seneye tamamlanıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından ...
Müze ve ören yerlerine zam: Efes Antik Kenti'ni gezmek 120 TL!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2021 yılı müze ve ören yerlerine ait giriş ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva