HABERLER>EKONOMİ
10 Şubat 2021 Çarşamba - 09:32

İZBAN ve Metro için sendikadan 'masa' çağrısı: Uzlaşı yoksa şalter iner!

İzmirde ulaşımı can damarı olan İZBAN’da son iki toplu iş sözleşmesinde uzlaşı olmaması sonrası meydana gelen grevlerin ardından gözler bu seneki sözleşme sürecine çevrildi. Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, "10 yıllık makinist, bütün yan hakları ile birlikte aylık maaşı 3 bin 600 TL... Umudumuz arabulucu sürecinde sorunu masada çözmek. Ancak tabi sorun masada çözülemezse, grev kararımızı asarız” dedi. İzmir Metro A.Ş. ile de toplu sözleşme sürecinin başlayacağını vurgulayan Gül, iki şirkette de çalışanların “üvey evlat” muamelesi gördüğünü de söyledi.

İZBAN ve Metro için sendikadan  masa  çağrısı: Uzlaşı yoksa şalter iner!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir ulaşımı için önemli bir yere sahip olan İZBAN'da toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri hız kesmeden devam ediyor.

İzmir'de her gün binlerce yolcuyu taşıyan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları ortaklığında bulunan İZBAN'da Demiryol-İş Sendikası'na bağlı 330 işçinin TİS görüşmelerinde 'arabulucu' süreci devam ediyor.

2018 yılında gerçekleştirilen grev sürecinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD ile anlaşma sağlanamamasından dolayı grev kararı alan İZBAN'da gözler yeniden TİS sürecine çevrildi. Sendika her fırsatta konunun masada çözülmesini istediklerin belirtirken, uzlaşmanın sağlanamaması halinde ise grev kartlarını kullanacaklarını ifade etti.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral ise İZBAN ve Metro'da sendikaya bağlı çalışanlara 'üvey evlat' muamelesi yapıldığını belirtti.

İZBAN'DA ÇALIŞAN ARKADAŞLARIMIZIN TAMAMI ASGARİ ÜCRET ALIYOR
İZBAN çalışanları ile belediyenin ve TCDD'nin çalışanları arasında büyük bir ücret farkı olduğunu belirten Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, " Şu an arabulucu aşamasındayız ve Toplu Sözleşmemizi masada bitirmek istiyoruz. Bizim istediğimiz genel müdürlerin maaşı değil ya da İZBAN'ın kazancının tamamı değil, istediğimiz sadece alnımızın terinin karşılığı olan evimizi geçindirebilecek bir ücret. İZBAN'da çalışan arkadaşlarımızın tamamı asgari ücret alıyor.  Biz bunu gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gerekse İZBAN’ın diğer ortağı olan Demiryolları’na da anlattık. Bizim, onların üvey evladı olmadığımızı söyledik. Belediyenin şirketlerinde otobüs şoförleri, teknisyenler var. Biz maaş olarak neredeyse onların yarısını almaktayız. Diğer bir konuda sosyal yardım paketlerindeki  yaklaşık yüzde 600 oranındaki adil olmayan ücret farklarıdır. Sosyal yardımlarımızı da yaklaşık yüzde 500-600 oranında daha az almaktayız. Bunları İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer'e de anlattık. Kendisi de görevde olduğu sürece 'Eşit işe eşit ücret' söylemini Belediye şirket çalışanlarında oturtacağını ancak pandemide yolcu sayılarının düştüğünü fakat yine de kademeli bir şekilde bu düzenlemeyi yapacağı konusunda genel müdürlüklerine talimat verdi. Cuma günü  arabulucu yetkili makamdan tebligatını aldı ve 15 günlük süre başladı. Arabulucu süresi, arabulucu uzatma ve rapor süresiyle birlikte yaklaşık 26 günlük bir süreç başlamış oldu. Bu süre içinde arabulucu hem bizle, hem de işveren konumunda bulunan iki kurumla da görüşmelerini gerçekleştirecek" diye konuştu.

10 YILLIK MAKİNİST 3 BİN 600 TL MAAŞ
Maaş farkını verdiği rakamsal örneklerle anlatan Giral, "İZBAN'da 10 yıllık makinist, bütün yan hakları ile birlikte aylık maaşı 3 bin 600 TL, Belediyenin diğer şirketlerinde çalışanlar 6 bin TL ücret alıyor.  İZBAN'da bir tekniker 3 bin 636  TL alırken, İZELMAN'da 5 bin 800 TL alıyor. Demiryolları açısından bakarsak da, bir makinist 6 bin 600 TL alıyor, İZBAN'da ise 3 bin 600 TL maaş alıyor.  Bizim sosyal paketlerimiz konusunda da eksiklerimiz var. Bir arkadaşımızın ilk okulda okuyan çocuğu için 300 TL verilirken, belediyenin diğer şirketinde ise aynı konu içi 1.700.00 TL veriliyor. Biz maaşların yanı sıra sosyal haklarımızın da eşitlenmesini istiyoruz.  Belediyede 23 bin çalışan var. İZBAN ‘da çalışan 330 arkadaşımızın maaşlarını düzeltemiyorlarsa bir sıkıntı var demektir. Biz sadece eşit işe eşit ücret istiyoruz" diye konuştu.

İZBAN VE METRO BELEDİYENİN 'ÜVEY EVLADI' GİBİ KALIYOR, BÖYLE OLURSA ŞALTER İNER
İZBAN görüşmelerinin ardından Metro'da da toplu sözleşmelerin görüşüleceğini ve İZBAN çalışanları ile metro çalışanlarının sorunlarının benzeşik olduğunu belirten Giral, "Metro'da da toplu sözleşme görüşmelerimiz başlayacak. Ancak orada da maalesef ki durum İZBAN'dan çok farklı değil. Bu açıdan yola çıktığımızda, belediyenin diğer şirketlerine bakarsak, İZBAN ve Metro Belediyenin 'üvey evladı' gibi kalıyor. Bizlerin en büyük gücü alın terimiz. Bizler alın terimizi satıp evimize ekmek götürmeye çalışıyoruz.  Umudumuz arabulucu sürecinde sorunu masada çözmek. Bizde ilk tekliflerimizle ilgili bir çalışma yapıyoruz ancak uygun bir noktaya getirirlerse İzmirlilerin ve çalışanlarımızın mağdur olmaması için sorunu masada çözmek istiyoruz. Ancak tabi sorun masada çözülmezse grev kararımızı asarız ve 60 günlük bir süreç başlar. Tabii ki bu süreçte de çözüm olmaması durumunda şalteri kapatırız" dedi.

SOSYAL PAKET VE MAAŞ ADALETSİZLİKLERİ MEVCUT
Sözleşme sürecinde atacakları adımları söyleyen Giral, "Bizim 'kırmızı çizgimiz' şu; İlk olarak sosyal paketlerimizde adalet istiyoruz. Bizleri üvey evlat gibi görmelerinden vazgeçmelerini istiyoruz. Biz İZBAN'da 10, Metro'da 20 senedir toplu sözleşme yapıp hala asgari ücret konuşuyorsak, orada yöneticiler hala burada asgari ücret yok diyemiyorlarsa bu içler acınası bir durumdur. Bizde bu ülkede yaşıyoruz. Biz yüzde 100 zam istiyoruz desek vatandaşlar bizi eleştirebilir ancak bizim aynı işi yaptığımız meslektaşlarımız ile aramızdaki maaş farkı yüzde 100 durumunda.  Metro ve Tramvay'da toplu görüşmelerde şu an ne olur bilemiyoruz tabi ancak buralarda da sosyal paket ve maaş adaletsizlikleri mevcut. Kimse greve gitmek istemez, çalışanlar maaşlarından olmak istemez ancak çalışanlarımız da evlerine ekmek götüremiyor maaş kartları eksiden kurtulamıyor. Bizim tek isteğimiz üyelerimizin de bir nebze de olsun yüzlerinin gülebilmesidir. 23 bin belediye de, 20 binden fazla  da demiryolunda çalışan varken, 330 İZBAN'da  ve 622'de Metro da çalışan emekçi arkadaşımız mı gözlerine batıyor?" dedi.

 
54 senatörden Joe Biden'a Türkiye mektubu
 
AK Partili Kırkpınar sel felaketini meclise taşıdı
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Emekçi 11 Şubat 2021 Perşembe 14:48

Metro ve İZBAN calisanlarina laf söyleyenler siz buyrun asgari ücrete devam edin bizler kalifiye elemaniz ve hakkimizi istemek sucmu siz suç olarak görün tabi siz hep kendinizi düşünün grev olursa trenlere binip gezemiceksiniz ise gidemiceksiniz ama sizin gezip ise gitmenizi saglayanlar orada hakkını arayan emekciler biz çalışırız o paralara diyenler gelin çalışın bakalım bir ay sonra baslarsiniz bu paralara bu iş yapılır mı diye

Yorumu oyla      3      3  
Ali 10 Şubat 2021 Çarşamba 22:57

Sayın tunç soyer başkanın el atmasi lazim yazik günahtır

Yorumu oyla      2      3  
Vatandaş 10 Şubat 2021 Çarşamba 22:11

İstifa et diyen arkadaş herkes istifa ederse treni kim kullanacak. Trenin bakımlarını kim yapacak. Oturduğun yerden yazması kolay. Tren arıza yaptığında sanayide mi yaptıracaksın? O trenin arızasını yapan bir teknik elemanın kaç senede yetiştiğini biliyormusun? Sokaktan getireceğin adam treni kullanabilecek mi? İzban ve Metro''da çalışanların kaç sene eğitim aldığını farkında bile değilsin konuşuyorsun. Bu insanların milyon dolarlık sistemleri kontrol ettiğini ve belli bir eğitim almamış kişilerin bu sistemleri kullanamıyıcağını anlaman lazım.

Yorumu oyla      4      3  
Vatandaş 10 Şubat 2021 Çarşamba 21:30

TÜM İZMİR OLARAK HAKKINI ARAYAN EZİLEN İŞÇİLERİN YANINDAYIZ HAKKINIZI ALMADAN O TRENLERİ KULLANMAYIN ARKADAŞLAR BAKMAYIN BOŞ BOŞ 3.600 TL İYİ DİYE YAZANLARA GREV KARARI İPTAL EDİLSE BİLE KULLANMAYIN TRENLERİ DAVANIZDA BAŞARILAR İNŞALLAH HEPİNİZ HAKKINIZI ALIRSINIZ.???

Yorumu oyla      2      3  
İşçi 10 Şubat 2021 Çarşamba 21:29

Beğenmiyorsan istifa et, asgari ücretle o işi yapacak insan çok, 3600 lira iyi para.... bu ve benzeri düşünceler yüzünden memleket bu hale geldi. Sizde bir olup ortak hareket etseydin, sende asgari ücret almazdın güzel kardeşim. En kötü bir sendikaya girsen yol yakacak ikramiye cocuk vb yan hakları zaten yüksek hakemden sizde alırdınız. Eskiden bir orta direk vardı sayenizde o da kalmadı. Ben asgari ücret alıyorum mühendiste, memurda, yönetici de herkes asgari ücret alsın kafasını bırakın artık. Başka biride yazmış sanki uçak kaldırıyorlar. Adamlar uçak değil ama içinde 2000 insan canı olan tren kaldırıyorlar. Bugün işbaşı yapsan yığınla eğitim alıp yığınla sınavlara girecek, tam 1 yıl sonra o treni senin sürmene izin verecekler. Gün gelir inşallah herkes hak ettiği, insan gibi yaşıyabileceği ücretleri alır.

Yorumu oyla      2      3  
Makinist 10 Şubat 2021 Çarşamba 19:46

Yorumlarda izban ve metro işçileri hakkında atıp tutanlar. Yok neymiş pilot uçak indirip kaldırıyormuş, yok uçuyormuş, işine gelmez ise istifa ediyormuş. Tren kullanmak zordur otomobil kullanmaya benzemez, o hızlarda kullanılan trenlerde güvenli duruş mesafeniz minimum 700 metre civarıdır. Birde o koca trenleri rampa çıkarıp indirmesi var. Öyle dışarıdan görüldüğü gibi değildir. Tabiki işi bilmeden yorum yapan dengesizler için davulun sesi uzaktan hoş gelir. Birde diyorki millet işsiz sende kabiliyetli olsaydın o markize oturup treni kullansaydın. Şimdi öteye gidin kalabalık yapmayın. İzban personelinin yanındayız...

Yorumu oyla      2      3  
İzban 10 Şubat 2021 Çarşamba 18:57

İscinin yaninda olmayan tum ....... Allaha havale ediyoruz

Yorumu oyla      2      5  
mert 10 Şubat 2021 Çarşamba 18:02

YAPMAYIN BÖYLE ARKAGAŞLAR UÇAK INDİRİP KALDIRIYORLAR. BİR PİLOTUN MAAŞI NE KADAR BİLİRMİSİNİZ AMA PİLOT MAAŞINI BEĞENMEZSE İSTİFA EDER BUNLARDA O YÜREKTE YOK DAYAN GREVE MEVZU BİRDE İZMİR SE YEMEDE YANINDA YAT.3600 ŞU ANDA ALIYORSUNUZ ÇOK İYİ VALLA BEĞENMEYEN BAY BAY VERİN TAZMİNATINI GİTSİN..MEMLEKETTE KRİZ VAR MİLLET EVİNE EKMEK GÖTÜREMİYOR İŞ YOK.HERKEZ AKLINI BAŞINA ALSIN ÖNCE İŞİNE SAHİP ÇIKSIN..

Yorumu oyla      5      3  
Kötek 10 Şubat 2021 Çarşamba 16:58

Her sene ahkam kesiyorsunuz, bu sefer dayak yemeyin milletten de

Yorumu oyla      10      3  
TLG 10 Şubat 2021 Çarşamba 15:57

belediyeler bol keseden maaşları dağıtıp show yaptı. metro çalışanları bence haklı.belediye çalışanları nerdeyse bu arkadaşların iki katı maaş alıyor.. şu an ciddi adaletsizlik var. bence bu maaşlar ülke şartlarına göre çok fazla o da özel sektörde çalışanlar için ayrı bir adaletsizlik tabi.

Yorumu oyla      3      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ağbal'dan ekonomistlere 7 önemli mesaj
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, 2021 yılının ilk ...
Ağbal'dan TESK'e 'fiyat istikrarı' ziyareti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, fiyat istikrarına ...
2020'de kişi başı e-ticaret harcaması 304 dolar
'2021 Dünya Dijital Raporu'na göre, Türkiye’de 2020'de kişi başına yapılan ...
 
Ankara zirvesi umut verdi: Lokantacıların dosyası yarın, Erdoğan'da
Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, AK Parti STK'lardan ...
Abdullah Kiğılı: AK Parti ile ülkemiz 50 yıl ileriye gitti
İş adamı Abdullah Kiğılı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin ...
Manisalı üreticilere müjde: Sarma Barajı seneye tamamlanıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından ...
 
Müze ve ören yerlerine zam: Efes Antik Kenti'ni gezmek 120 TL!
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2021 yılı müze ve ören yerlerine ait giriş ...
2 yıl ardından ilk Ro-Ro seferi İspanya’ya
Ağustos 2018 yılında durdurulan ve yoğun çabalar sonucu Kasım 2020’de ...
Yerli parmak izi sisteminde son aşama
Adli inceleme, kimlik tanıma ve kimlik doğrulama işlemlerini hızlandırmak ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva