HABERLER>EKONOMİ
12 Kasım 2015 Perşembe - 13:44

İzmir iş dünyasından asgari ücret uyarısı!

EBSO’nun yapılacak artışın yöntemi, zamanlaması ve maliyetinin paylaşımı konusunun iyi değerlendirilmesi gerektiği uyarısının ardından EGİAD’tan da çarpıcı mesajlar geldi.

İzmir iş dünyasından asgari ücret uyarısı!

EGEDESONSÖZ – 1 Kasım genel seçimlerinin AK Parti’nin açık ara zaferiyle sonlanmasının ardından tek başına iktidar vizesiyle gözler vaatlere çevrildi.

Gündemin ana maddesi asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması konusu…

Süreçte AK Parti’den yetkili isimlerden güvence ve tarih mesajları gelirken, ‘patronlar’ da değerlendirmelerini birer birer masaya koyuyor.

EBSO Başkanı Yorgancılar’ın yapılacak artışın yöntemi, zamanlaması ve maliyetinin paylaşımı konusunun iyi değerlendirilmesi gerektiği uyarısı sonrası bir değerlendirme de EGİAD’tan geldi.

- EBSO’DAN ASGARİ ÜCRET UYARISI…

Türkiye’nin en önemli genç iş örgütlerinin başında gelen ve üye portföyü içerisinde tekstil, gıda, makine, inşaat, otomotiv, elektrik-elektronik, demir-çelik başta olmak üzere sanayi, tarım ve hizmet sektörlerinden firmalar bulunan EGİAD, hükümetin planlandığı gibi asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması konusuna olumlu baktıklarını ancak işverenin maliyet yükünün de göz ardı edilmemesini beklediklerini söyledi.



Konuya ilişkin açıklama yapan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, başta terör olayları olmak üzere son aylarda yaşanılan belirsizlikler ve ekonomik dalgalanmalardan ötürü firmaların rekabette zorlandığını belirterek, asgari ücrette yapılacak artış maliyetinin tamamen işverenin omzuna bindirilmesi durumunda büyük sıkıntı yaşanacağının uyarısını yaptı. Asgari ücretin net 1,300 liraya yükseltilmesinin işverene kişi başı aylık 437 lira, özel sektöre ise toplam 16 milyar lira ilave maliyet yaratacağını belirten Kaya, işverenin bu yükü kaldırabilmesi için ödediği SGK priminde belirli bir süre için de olsa indirime gidilmesi gerektiğini söyledi.

Devletin de bu sorumluluğun ve yükün altına girmesi gereğine vurgu yapan Kaya, “Siyasi belirsizlik ve yaşanan saldırıların etkisiyle, 2015 yılı şirketlerin yatırımlarının etkilediği, euro/dolar paritesinin dalgalandığı bir yıl oldu. 2015 hiç parlak geçmedi. 2016’dan yana da durum pek parlak gözükmemekte. Ekonomide dünya piyasalarının daraldığı bir dönem içerisindeyiz. Böyle bir dönemde bütün sorumluluğu iş dünyasının omuzlarına bindirmek ekonomiyi daha büyük bir darboğaza sokmak demektir. Biz asgari ücretin arttırılmasına yönelik olumlu bir yaklaşım sergiliyoruz. Hepimiz çalışanlarımızı düşünmekteyiz. Ancak işveren açısından asgari ücretin 1.300 TL olmasıyla ilgili maliyet hesabının da değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu sorumluluğu işveren olarak tek başımıza üstlenmek haksızlıktır. Vergi avantajı sağlanmalıdır. Asgari ücretin artışıyla ilgili karar verildiğinde aynı zamanda işverenin de düşünülerek asgari ücretin vergi dışı bırakılması gerektiğini düşünüyoruz. Sigorta Prim Desteği’nin daha fazla desteklenerek uygulamaya geçirilmesi de işveren açısından önem arz etmektedir. Ekonomide denge adına işverenin de unutulmaması gerekir. İnanıyorum ki, vatandaşın cebine girecek olan rakamı düşünen hükümet, işvereni de düşünecektir” dedi.
 
VERGİ İNDİRİMİ NEFES ALDIRIR
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, asgari ücretin artışından kaynaklanan yüklerin bir kısmının geçici olarak devlet tarafından paylaşılabileceğini, ancak genel anlamda yükün özel sektörde olacağını söylediğini hatırlatan EGİAD Başkanı Seda Kaya, İş dünyası olarak hükümetten destek beklentileri olduğunu vurgulayarak, "Borcunu düzenli ödeyen mükellef için SGK primi işveren payı şu anda yüzde 15.5. Bu oran üzerinde indirim sağlanması büyük katkı olur. Ekonominin dengeye oturmasını istiyorsak bu destek gereklidir. Ücret artışı çalışanlara, vergi indirimi uygulanması da işverene nefes aldırır” dedi.

 
Yunanistan’da hayat durdu!
 
Flaş! 77 il başkanından Kılıçdaroğlu’na tam destek
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
13 Kasım 2015 Cuma 09:25

Kılıçdaroğlu'nu iktidara getirseydiniz hem asgari ücret 1500TL olacaktı hemde işverenin üstüne yıkılmayacaktı aradaki fark. Geçmiş olsun. Bu akepenin ne olduğunu 13 yıldır anlamayanlara iyi bir ders olmuştur. Aradaki fark için çok sayıda insanın işine son verilecektir. Çok yazık çookkk!!

Yorumu oyla      12      5  
12 Kasım 2015 Perşembe 15:58

Bu işçiye zulümdur. 😛😛😀

Yorumu oyla      12      5  
Hülya Polat Karşıyaka kent kon. eng mec.bşk. 12 Kasım 2015 Perşembe 15:55

Kamuda çalışan engelli taşeron işçilerin öncelikle devlet kadrolarına alınması için çalışma yapmanız, özel sektör engelli çalıştırma kadrolarını rahatlatacaktır .Bu yöndeki çalışmalarınızı bekliyoruz.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tekstilcilerden kritik asgari ücret çıkışı!
Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının yaklaşık yüzde 75'ini gerçekleştiren ...
Çarpıcı sahte içki raporu: Devlet biraz daha sıkarsa…
1 ay içinde 30 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan sahte içki dehşeti ...
Patronlardan asgari ücrete itiraz var!
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, asgari ücretin işverene maliyetinin bin 500 ...
 
İTO’daki istifa depreminin perde arkası: ‘İkinci adam’ neden bıraktı?
Oda 15 yıldır başkan yardımcılığı görevi yürüten Akın Kazançoğlu’nun bu ...
EBSO’dan kritik asgari ücret uyarısı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, asgari ...
Milli Piyango özelleştirmesinde sona doğru!
12 yıldır gündemde olan Milli Piyango özelleştirmesinde sona gelindi gibi ...
 
Flaş! ‘1300 lira’ asgari ücret için tarih netleşti
Eski Çalışma Bakanı Çelik, "Hükümetin tavsiyesi 1 Aralık'ta komisyona ...
İzmir’de tartışmalı 2 altın madeni halkın kantarına çıkıyor!
Valilik Ödemiş’e yapılmasını planlanan altın madeni projesinin halkın ...
Soma’dan Türkiye’yi heyecanlandıran haber!
Enerji Bakanı Alaboyun, Manisa Soma'da, 100 ton altın rezervi bulunduğunu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva