HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Ocak 2020 Pazartesi - 20:42

İzmir’de cemevlerine ibadethane statüsü… Soyer: 1 dakika ertelenmesi hak değildi!

Büyükşehir meclis toplantısında cemevlerine ibadethane statüsü tanınması gündeme geldi. AK Parti yasalardan dolayı sıkıntı yaşanabileceğini ve maddenin 1 ay daha değerlendirilmesi gerektiğini öne sürerek karara karşı çıktı. Başkan Soyer ise, “Değil 1 ay 1 dakika kadar ertelememize hak olmadığını düşünüyorum. Bizim temelde dayanağımız kamu vicdanıdır. Bunu bozacak herhangi bir kamu otoritesi olduğunu düşünmüyorum” dedi.

İzmir’de cemevlerine ibadethane statüsü… Soyer: 1 dakika ertelenmesi hak değildi!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak ayı olağan meclis toplantısı Başkan Tunç Soyer idaresinde gerçekleşti. Oturumun başında Çiğli Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Koçer’in uğradığı silahlı saldırı için kınama kararı alındı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ve 4 siyasi partinin temsilcileri şiddete karşı refleks geliştirdi. Ayrıca partilerin grup başkan vekillerinin ortak kınama metni hazırlanması kararı alındı. Cemevine ibadethane statüsünün tanınması gündemde tartışıldı. Mecliste yapılan oylamada CHP ve İYİ Parti ‘evet’, AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ‘hayır’ oyu kullandı.

SÖZ VERİYORUM DİK DURACAĞIZ!
Meclisten kendisine gelen destek sonrasında konuşan Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Koçer, “Planlı, tasarlanmış bir olay. Bu aslında belediyemize baskı kurmaya çalışan bir anlayışın ürünüdür. Size söz veriyorum, dün de bugün de yarın da dik duracağız. Sağlam bir belediye anlayışı sergileyeceğiz. Meclisteki arkadaşlarımızın bize sahip çıkmasından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

DENETİM KOMİSYONU SEÇİLDİ
Meclis oturumunda denetim komisyonu için seçim yapıldı. CHP; Bülent Köklü, Birgül Sural Üner,  Nilay Kökkılınç isimlerini önerdi. AK Parti Grubu ise Erhan Çalışkan’ı teklif etti. Yapılan oylamada isimler komisyona seçildi.

MENDERES’TEKİ ÇÖP TESİSİ İÇİN VİYANA ÖRNEĞİ!
Menderes’te Çataltepe Mahallesi, Gökova mevki sınırları içinde yapılması planlanan katı atık entegre tesisi için AK Parti’den itirazlar geldi. Yaklaşık 312 hektarı kapsayan orman mülkiyetindeki alana Menderes, Gaziemir, Karabağlar, Buca, Balçova, Narlıdere ilçelerinden gelecek evsel katı atıkların bertaraf edilmesinin planlandığı projenin maddesi gündeme geldi.  Tesisin yapılması ve ihaleye çıkarılması için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve belediye encümenine yetki verilmesi kabul edildi.

AK Parti’nin projeye olumsuz görüş bildirmesi sonrasında konuşan Başkan Soyer, “Bu daha önce de tartışılmış bir konu. Biz de bunun üzerinde çalıştık ama 2013’ten bugüne değişen bir şey var. Harmandalı katı atık bir dönem adeta vahşi depolama alanı gibi görülmüş, bu çöp meselesi çözümsüz kalacak gibi görünmüş. Benzer hassasiyetleri anlıyorum ve ben de taşıyorum. Şimdi Harmandalı’ya baktığınız zaman etrafında evler var, çöpten, sinekten rahatsız olunmuyor. Dünyanın her yerinden örnekler var. Viyana’nın kalbinde var. Sadece Menderes değil her ilçemiz özeldir. Her ilçemizin tarımsal, turizm özellikleri var” dedi.

KENAN EVREN SOKAKLARDAN SİLİNİYOR!
Kenan Evren isminin sokaklardan kaldırılması kabul edilince ilçelerden yerine konulacak isimlerin belirlenmesi noktasında hamle yapıldı. Önergeyi veren AK Partili Hüsnü Boztepe, “Biz bunu burada kabul ettikten sonra ilçeler de kendi içinde karar alacaktır. Şehit isimleri ve buna benzer isimler verilebilir.  Komisyon kurabiliriz.  Böylece isimleri belirlemiş oluruz” açıklamasını yaptı. Başkan Soyer ise, “İlçelerden gelsin Hüsnü Bey. 40 sene bekledik, amacına ulaşsın” dedi.  

GÜNDEM CEMEVİNE İBADETHANE STATÜTÜSÜ!
Selçuk’taki ibadet alanının cemevi olarak kabul edilmesi üzerinden başlayan tartışma meclis gündemine damga vurdu. CHP’li Ufuk Yörük, “Konu komisyonlarımızda etraflıca ele alındı. Bu anlamda yaptığımız çalışmalarda hukuksal ve toplumsal çerçeveyi ortaya koyduk. Bugüne kadar neler yaptık? 1995’te Büyükşehir’de Gültepe örneği var. 2014’te Narlıdere kararı var” dedi ve karar için olumlu görüş bildirdi.  

AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, “Biz burada teolojik bir tartışma yapmıyoruz. Bizim İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarımızda sınır var. Bunun dışına bugüne kadar çıkmadık. Bugün bir düzenlemeyi geçireceğiz. Geçecek ama biz şunu söylüyoruz; bu işin hukuki altyapısıyla ilgili sorunlar var ve giderilmesi gerekiyor. Biz bu konuyu komisyonlarda iki kez görüştük. Değerlendirildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarından, sözleşmeden bahsedildi. Elbette bu sözleşmenin taraflarından biri olarak Türkiye Cumhuriyeti gerekeni yapmalıdır. Ama biz büyükşehir belediyesi meclisiyiz. Yasa ve hukukun bize çizdiği sınır içinde hareket etmeliyiz. Aksi takdirde başka sorunlarla uğraşırız. Biz ‘gündemde kalsın’ diyoruz. Bakanlıktan görüş soralım. Biz yasa koyucu gibi hareket edelim Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa insan hakları sözleşmesinin muhatabıymışız gibi hareket edersek sorun yaşayabiliriz. İleride başka sorunların çıkmasının önünü kesmek adına gelin bütün meclis olarak detaylıca ne yapabileceğimizi konuşalım, tartışalım. Gerekirse Alevi yurttaşlarımızla, derneklerimizle bir program yapalım ve bir hareket edelim. Ama hukuk tekniği açısından sıkıntılı bir durum var. Popülist siyaset bugüne kadar yapılmadı, bundan sonra da yapmayalım. Hukuk zemini altında sonuca daha sağlıklı olarak varırız” dedi.

ÇAM’DAN FLAŞ ÇIKIŞ: ALEVİLER CUMHURİYETİN TEMEL TAŞIDIR!
CHP’li Kazım Çam, “Aleviler bu cumhuriyetin temel güvence taşıdır. Her seçim zamanında cemevleri cemevleri olarak tanınıyor. Siyasi parti liderleri cemevlerine gidiyor. Aleviler de askere gidiyor, şehit oluyor. Şimdi komisyona geri gönderilmeye çalışılıyor. Cemevleri ibadethane olarak tanınmalıdır, bu iş uzamamalıdır” açıklamasını yaptı. Çam’ın sözleri AK Parti tarafından tepkiyle karşılandı.

BİN YILDIR OLAN BİR YARAYI 1 SAAT İÇİNDE ÇÖZMEYELİM
AK Partili Boztepe, “Bin yıllık, çözüm bekleyen bir sorun bu! Sadece bizim AK Parti döneminde olan sıkıntılar değil bunlar. Yüzlerce yıldır sorunlar var. ‘AK Parti hayır dediği için aman geçirelim’ düşüncesinde olmayalım. Bunu yeniden meclise gönderelim. Bin yıldır olan bir yarayı 1 saat içinde çözmeyelim. Bunu yeniden komisyonlarda değerlendirerek oy birliğiyle bu kararı çıkarmamızda ne zarar olur?” dedi.

16 YILDIR KONUŞULUYOR, BÜYÜKŞEHİR ORTAYA İRADE KOYUYOR!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da konuyla ilgili söz aldı. Narlıdere Belediyesi’nin eski Başkanı da olan Batur, “Narlıdere ismi geçtiği için konuşmak istedim. Narlıdere’de 2014 yılında vakfa tahsis ettiğimiz alanda cemevi yapmıştık. Statü noktasına geldiğimizde meclis üyesi arkadaşlarımızla, Alevi derneklerimizle, dedelerimizle, önderlerle bir araya geldik ve bu alanın gerçek kullanım amacına yönelik plan notun kavuşması için çalıştık. Bütün Narlıdere’deki dini tesis yazan yere ‘cami, mescit sinagog, kilise, şapel’ şeklinde bir açılım vardı. Onun içine cemevini de koyduk. Bu şekilde belediye meclisimizden de oy birliğiyle geçti. Sonrasında büyükşehir meclisine müracaatımızı yaptık, 5 yıldır sıkıntı da yaşanmıyor. Bu konuda kararlı ve samimi olmak lazım! ‘Bir daha komisyona gitse’ deniyor. Ne değişecek? ‘Başka komisyon’ denilecek. 16 yıldır cemevlerinin yasal statüye kavuşması devamlı konuşuluyor. Büyükşehir meclisi bir irade koyuyor. Komisyonlardan oy çokluğu ile geçmiş. Bu kararlılığa arkadaşlarımız da uyarsa Türkiye’ye örnek bir çalışma olur. Arkadaşlarımızın bu konuda tekrardan komisyonlara gitmek yerine bu kararın yanında olmalarını öneriyorum” açıklamasını yaptı.

BAŞKAN SANDAL: BÜYÜKŞEHİR BUGÜN NOKTAYI KOYMALIDIR!
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “100 yıllık bir meseleden bahsediyoruz. Bunu birkaç saat daha tartışmanın, uzatmanın anlamı yok. Büyükşehir Belediyesi bugün noktayı koymalıdır. Bu, hem bizim, hem ülkemiz hem de Alevi yurttaşlarımızın hayrına olacaktır” dedi.  

DEĞİL 1 AY 1 DAKİKA ERTELENMESİ HAK DEĞİLDİR!
Başkan Soyer tartışmaları sonunda, “Değil 1 ay 1 dakika kadar ertelememize hak olmadığını düşünüyorum. Cumhurbaşkanımız demişti; kanunilik her zaman hukukiliğe eşit değildir… Ben de böyle düşünüyorum. Burada yeteri kadar kanuni gerekçe de açıklandı üstendik. Bizim temelde dayanağımız kamu vicdanıdır. Biz kamu vicdanının gereğini yerine getirmiş bulunuyoruz. Bunu bozacak herhangi bir kamu otoritesi olduğunu düşünmüyorum. Temelimizin çok sağlam bir kamu vicdanına dayandığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

MHP’Lİ OSMAN MERT: CEMEVİ İBADETHANE OLARAK KABUL EDİLMELİDİR!
Oy karar oy çokluğuyla kabul edildi. AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) hayır oyu verdi. Cumhur İttifakı’ndan sadece MHP’li Osman Mert farklı bir yaklaşım sergiledi. Maddeyi desteklediğini ifade eden Mert, “Kamu ve kendi vicdanımda desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Cemevine girmiş, orada onu hissetmiş biri olarak destekliyorum ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.  

SOYER VE BOZTEPE KARŞI KARŞIYA GELDİ, SESLER YÜKSELDİ!
Dilek ve öneriler bölümünde salon birden gerildi. AK Partili Boztepe, Soyer’e eleştirilerde bulundu ve gördüğü eksiklikleri dile getirdi. Başkan Soyer, “Lütfen dileklerinizi dile getirin, benimle ilgili konuşma yapmayın” dedi. Boztepe, “Sizinle ilgili bir şey konuşmayacak mıyız?” cevabını verdi. Soyer, “Konuşabilirsiniz ama dilek ve önerinin ne olduğu bellidir” diye konuştu. Boztepe ve Soyer karşılıklı olarak seslerini yükseltti. Soyer, “Sesinizi yükseltmeden konuşun” çıkışında bulundu. Boztepe, “Siz bağırıyorsunuz” dedi. Soyer bu kez, “Ben size bağırmadım. Siz zarafeti zafiyet olarak algılıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

 
Sıla ve Hazer Amani dünya evine girdi
 
Mehmet KARABEL yazdı... Yavru devlet planı Foça’da mı yapıldı?
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
14 Ocak 2020 Salı 14:09

ibrahim denen yorumcu.. ben Alevi olsam diyorsun.. işte sorun bu sen ALEVİ değilsin ve anlayamazsın .. Senin gibiler zaten bu tür şeyleri basit düşünürler kafalarınız dar görüşlüdür.. Diyanet, Hıyanettir. Dinayet işleri kaldırılmalıdır.

Yorumu oyla      5      5  
ibrahim 14 Ocak 2020 Salı 11:35

Alevilik ile ilgili sorunu bu şekilde çözemezsiniz. Oy uğruna atılmış bir adım sadece. Gerçekçiliği yok. Cemevlerinin ibradethane olarak kabul edilmesi halinde ve buraların İslam dini içerisinde sayılması gerektiğinden bu gibi yerler Diyanet İşlerine bağlanır. Bu işi iyice çıkmaza sokar. Çünkü Diyanet İşleri başkanlığının bu konudaki katı tutumu ortadadır ve bence haklıdır. Diyanet İslam dininin ibadethanesinin camii olduğunu, temel ibadet şeklinin namaz olduğunu, oruç tutma döneminin Ramazan ayı olduğunu vs kabul eder. Alevi inancında ise farklı yönelmeler vardır. Ayrıca Atatürk Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Kanununu çıkarmasını nereye koyacağız. O günkü çekinceler artık yok mu sizce. Uzun lafın kısası atılan bu adım hatalıdır. Ben alevi olsam şiddetle buna karşı çıkardım. Üç beş kuruş elektrik parası alacağım diye bu topa girmezdim. Ve ayrıca eminim ki bunun yasal hale getirilmesi sonunda sunni müslümanlar namaz vakitlerinde buraları özellikle kullanmak isteyeceklerdir. Kaos olması ve birilerinin bu hassasiyetleri kaşıması acı bir gerçektir.

Yorumu oyla      5      9  
.. 14 Ocak 2020 Salı 09:14

CEMEVLERİNİN İBADETHANE OLMASINA AKP+MHP HAYIR DEMİŞ ŞAŞIRDIK MI .. TABİKİDE ŞAŞIRMADIK ÇÜNKÜ CEMEVLERİNDE İNSANLAR ÖZGÜR BASKI ALTINDA DEĞİL, CEM EVLERİNDE İBADET HARİCİNDE CENAZELER İÇİN MORG VAR GASİLHANE VAR, AŞEVİ VAR, EĞİTİM KURSLARI VAR.. İNSANLAR EĞİTİLEBİLİYOR (VATANDAŞLIK+ HALKOYUNLARI+ SAZ BAĞLAMA VS.+ ÖĞRENCİLERE DERS) .... AMA CAMİLERDE BUNU GÖREBİLİRMİSİNİZ HAYIR, HER CAMİNİN ALTLARI DÜKKANDIR AMA BU TÜR ŞEYLER OLMAZ KİRAYA VERİLİR PARASI ÇATIR ÇATIR YENİR VE CUMALARDA DA HER ŞEY ARAPÇA YARDIM İSTEME TÜRKÇE PARA İSTENİR.. KISACASI SADECE DİN DEĞİL HER TÜRLÜ SÖMÜRÜ VARDIR.. CEM EVLERİNDE DEVLETİNE BAĞLI VİCDANI ÖZGÜR İNSANLAR YETİŞİR, DİĞERİNDE CUMADAN ÇIKIP İNSAN YAKARLAR YOBAZLAR.. SİVAS, MARAŞ ÇORUM GİBİ.. ARADAKİ FARK BU..

Yorumu oyla      8      6  
.. 14 Ocak 2020 Salı 09:06

BÜYÜKSÜN BAŞKAN...

Yorumu oyla      6      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menemen'de PKU hastalarına özel merkez yolda
Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, PKU hastalarının gıdalarını karşılayabilmek ...
Necati Cumalı Urla’da unutulmadı
Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’nın en önemli yazarlarından biri olarak ...
Gümrükçü’den çarpıcı açıklama: Bu saldırıyı yapanlar mafyalardır!
Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü, “Ali Rıza Koçer’e yapılan saldırı Çiğli ...
 
Alsancak için 36 saatlik fikir maratonu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Açık İnovasyon Derneği işbirliğiyle organize ...
İzmir'in duvarları konuşuyor!
İzmir’deki iki sokak resmi “Street Art Cities”in 2019 Aralık ayı seçkisine ...
Kültürpark'ın tarihi mekanlarında restorasyon başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark’taki Ada ve Göl Gazinoları'nın ...
 
Narlıdere'de 'riskli alan' ilan edilen 4 mahallede dönüşüm beklentisi
İzmir'in 70 bin nüfuslu ilçesi Narlıdere'nin 11 mahallesinden 4'ü, gecekondu ...
Kemalpaşa’ya modern eğitim kompleksi
Kemalpaşa Belediyesi ilçenin önemli bir ihtiyacını giderecek, üniversite ...
Karşıyaka’da ‘Memleketin Ruh Sağlığı’ konuşulacak
Karşıyaka Belediyesi’nin “Ayın Konuğu” etkinliklerinde, Ocak ayının konuğu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva