HABERLER>TARIM
12 Ocak 2023 Perşembe - 11:17

İzmir’de bir ilçede tarım resmen bitiyor… Tek direnen kadınlar!

Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sibel Uyar, ilçede emlak rayiç bedellerinin yüksek olması dolayısıyla tarımsal üretim noktasında sorunların yaşandığını kaydederek, “Özellikle miras kanunlarıyla küçülen tarım alanları bir de yapılaşma riski ile karşı karşıya… Urla çok talep gören ve de tercih edilen bir ilçe. Emlak rayiçlerinin yüksek olması nedeniyle Urla’da da tarım bir gönül işi haline geldi. 169 kadın ortaklı bir kooperatifiz. Kooperatifleşmenin önemi burada ortaya çıkıyor” dedi.

İzmir’de bir ilçede tarım resmen bitiyor… Tek direnen kadınlar!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- İlçede kadın istihdamının geliştirilmesi ve marka değer ürünler yaratma amacıyla 2014 yılında yola çıkan Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi,  yöreye ait lezzetlerin tanıtılması ve satışının yapılması konusunda da çalışmalar yapıyor.

Kooperatif Başkanı Sibel Uyar, kooperatifin Egedesonsöz’e 2022 yılı değerlendirmelerini ve 2023 yılı hedeflerini anlattı. 

MANTI VE KURABİYE ULUSLARASI VİTRİNDE…
Kooperatifin geçen yılını değerlendiren Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Sibel Uyar , “2022 yılı bizim için iyi geçti. 169 kadın ortaklı bir kooperatifiz. Özellikle yerelde olan ürünleri katma değer ürünleri haline getirip çalışıyoruz. Primanın uluslararası bir projesinde yer alıyoruz. Hem Barcelona’ya gıda fuarına,  hem Portekiz’e gittik. Yerel tohumları yemeğe hazır, katma değer haline getirmek için Turkish Ravyole dediğimiz mantıyı ve Türk fındığı kurabiyesi ile artık uluslararası arenada yerimizi aldık” dedi.

ENGİNAR, AVRUPA VE DUBAİ’YE…
Kooperatifin 3 yıldır enginar ihracatını yaptığını vurgulayan Uyar, “Avusturya merkezli Avrupa’ya ve Dubai’ye enginar ihracatı yapıyoruz. Enginarın farklı versiyonlarından tutun da dolgulu mantısına kadar, püre, ekmek üstü sosunu yine Urla’nın baharatlarıyla değişik reçeteler deniyoruz. 3 yıldır ihracat yapıyoruz. Satışlar her sene, yüzde 25 artarak devam ediyor. Büyük ve zincir marketlerin yanı sıra internet sitelerinde de satış yapıyoruz. İhracat yaptığımız firmanın memnun kalmasıyla beraber bu sene sözleşmeli hale gelecek” ifadelerini kullandı.

Kadın üreticilere destek verdiklerini kaydeden Uyar, “Nerede bir kadın üretici varsa, sadece ortaklar bazında değil ürününü satamayan tüm kadınların ürünlerini alıyoruz. Coğrafi işaretli ürünlerle çalışıyoruz. Bu ihracatta çok önemli. Bunları kaybetmek istemiyoruz. Hem Urla’nın sakız enginarı hem Bornova’nın kınalı bamyası coğrafi işaretli bu ürünleri kullanmaya çalışıyoruz. Özellikle ev eksenli çalışan kadınların içerisinde yer aldığı kooperatifiz. Ekonomi hayatına katılmış, emekli olmuş ya da hiç katılmamış kadınlar da yer alıyor” diye konuştu.

FRANSA'DA TANITIM TOPLANTISI
Kooperatif’in 2023 yılı hedeflerini anlatan Uyar, “Nisan ayında Fransa’ya gidip bir toplantıda kooperatifimizi temsil edeceğiz. Enginar sezonuna da hazırlanıyoruz. Bilimin şartlarını da kullanarak İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile birlikte çalışıyoruz. Bilimin öngördüğü şekilde çalışmak, özel ve diyetetik gıdalarda öne çıkmak istiyoruz. İyi tarım ürünleri uygulamalarıyla yetişmiş tarım ürünlerini katma değer ürünü haline getirip tüketiciye ulaştırmak gibi hedeflerimiz var. Bununla birlikte de yereldeki kadınlara destek olmayı hedefliyoruz. 2023’te de bunları daha geniş kitlelere ulaştırmayı, kendi öz değerlerimizi koruyarak yerelde kalkınmayı destekliyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

TARIM İŞİ, GÖNÜL İŞİ OLDU
Urla’da emlak rayiç bedellerinin yüksek olması dolayısıyla tarımsal üretim noktasında sorunların yaşandığını kaydeden Uyar, “Özellikle miras kanunlarıyla küçülen tarım alanları bir de yapılaşma riski ile karşı karşıya… Urla son dönemde emlak bazında çok talep gören ve de tercih edilen bir ilçe. Emlak rayiçlerinin yüksek olması nedeniyle Urla’da da tarım bir gönül işi haline geldi.  O yüzden bu noktada kooperatifleşmenin önemi ortaya çıkıyor. Ata tohumlarının üretildiği yerde üretimin teşvik edilmesi, hibrit tohumlarının kullanılmaması ve tüketicinin bilinçlenmesi önemli… O yüzden bu 3 ayaklı bir iş. Tüketicinin de satın alma noktasında ürünlere sahip çıkması lazım. Satın alırken coğrafi işaretli ve ata tohumların alması önemli” açıklamasını yaptı.

URLA KADIN ÜRETİCİ KOOPERATİFİ
2014 yılında Urla Belediyesi tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Yarımada Sürdürülebilir Stratejik Kalkınma Planı kapsamında, Kedv'in (Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı) eğitim desteğini de alarak kurulum aşamasına başlayan kooperatif, BM’nin 2030 sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında yerel yönetimler ve  STÖ ile ortaklıklar  çerçevesinde, 3 Aralık 2014 yılında 80 kadın ortak ile kurulumunu gerçekleştirdi.

Kooperatif, üretim planlaması dahilinde ev eksenli çalışan kadınların satabileceği ürünleri üretebilmesi amacıyla kuruldu. Kadınların sadece ekonomik anlamda güçlenmesinin yanı sıra sosyolojik açıdan da geliştirilmeleri hedeflendi.

 
İZSU'dan Menderes mesaisi... Taşkınlara geçit yok!
 
Altay'da Efe'nin kaderi belli oluyor... Ya City, ya Eyüp!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SEMA ARIKAN 12 Ocak 2023 Perşembe 21:29

Sibel hanımcığım çok beğendim çalışmalarınızı..acaba bende müracaat etsem kabul edermisiniz ..çok güzel reçeller ve zeytinler yapıyorum fakat hiç satmayı düşünmüyordum..ayrıca çok güzel hamur işleri de yapıyorum emekliyim çocuğum yok evde çok sıkılıyorum bir uğraşım olsun istiyorum...daha önceleri derneklerde 30 yıl faaliyetlerde bulundum .sizinle derneklerimde tanıştım(Türk KadınlarKonseyiDerneği . Çocuk Hastanesi Lösemili çocuklar vakfı ) ayrıca Urla enginar festivalinde çok resimler çekildim sizinle ve sizede attım bu resimlerden.Kuşçular Ovakahvede oturuyorum isteğime karşılık bulursam çok mutlu olucam...teşekkürler

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DSİ'den Kemalpaşa'ya çifte müjde!
İzmir Kemalpaşa’da inşası devam eden Ansızca ve Yiğitler Barajlarının ...
Başına talih kuşu kondu... Tarlasında petrol çıktı!
Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Yağbasan Mahallesi'nde Mustafa Yüksel`e ...
‘Çiçeğin başkenti’nde ihracatta fren!
İzmir’in Bayındır ilçesinde uzun yıllardır faaliyet gösteren Bayındır ...
 
Buğdayda 2023 ihracat hedefi 5 milyar dolar
Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, "Buğdayda ...
Susuzluğu karşı Ziraatçılar'dan öneri: Yeni ürünler denenmeli!
İzmir'de yağışlı gün sayısındaki azalmanın ürün desenlerini değiştireceğini ...
Tahıl Koridoru raporu: 626 gemi geçti!
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Tahıl Koridoru'na değinerek, "5 Ocak ...
 
Menemenli çiftçilere can suyu... 4,5 milyon ek gelir sağlayacak!
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda ...
Ege'nin ihracatına tarım dopingi!
Verimli tarım alanları, ürün çeşitliliği ve iklimiyle tarımsal üretimde ...
İzmirli kadınlardan aile bütçesine 'mantarlı' destek!
İzmir'in Güzelbahçe ilçesine bağlı bir kırsal mahallede kadınlar, "köy ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva