HABERLER>EKONOMİ
6 Ocak 2015 Salı - 11:57

İTO’dan İzmir’e bomba projeler: 2 stat, 3 tünel!

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in stat ve trafik sorununu çözüm için iki fikir projesi hazırladı. Atatürk Stadı’nın zeminini derinleştirip, üstünü kapatıp, kapasitesini artıracak proje ile İzmir’e bir futbol mabedi kazandırabileceklerini vurgulayan Demirtaş, projeye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da destek verdiğini açıkladı. Demirtaş, Alsancak, Basmane ve Mustafakemalpaşa Bulvarı’nda yapılacak 3 ayrı tünel ile kent trafiğinin yer altına alınmasını da önerdi. Projelerin Büyükşehir kaynağı ya da yap-işlet-devret projesi ile yapılabileceğini belirten Demirtaş, “Önce bir hayal edelim. Sonra nasıl yapacağımızı düşünelim” dedi.

İTO’dan İzmir’e bomba projeler: 2 stat, 3 tünel!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası, Atatürk Stadı'nı yeni işleviyle kazandıracak ve kent içi trafiği yerin altına alacak iki ayrı fikir projesini açıkladı. Toplantıya İTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Altay Başkanı Aslan Savaşan ile gazeteciler katıldı.
 
Projeleri İTO zemin kattaki proje sergisi ile açıklayan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in stadyum utancından kurtulması gerektiğini belirterek, Atatürk Stadyumu'nu futbol mabedi yapmak istediklerini söyledi. Demirtaş, Basmane, Alsancak ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda 3 ayrı tünel ile şehir merkezindeki trafik sorununun ortadan kalkacağını da ifade etti.
 
Bu iki projenin İzmir kamuoyunda tartışılmasını isteyen Demirtaş, projelerin yaklaşan genel seçimlerle bir ilgisi olmadığını açıkladı. Demirtaş, “Büyükşehir Belediyesi büyük bir cesaretle fuar projesine 400 milyon lira kaynak ayırdı. Bu projeler de adım adım başlanarak yapılabilir. Bir diğer yöntem de yap-işlet-devret modeli. Önce bir hayal kuralım. Böyle projeler ortaya koyalım. Sonra nasıl yapacağımızı düşünelim. Hayal edelim, belki bir gün gerçek olur” dedi.


 
‘ALSANCAK STADI’NI BEDAVA YAPALIM’
İzmir'in stadının olmamasının şaka gibi ama gerçek olduğunu dile getiren Demirtaş, "İzmir Alsancak Stadyumu depreme dayanıksız çıktığı için kullanıma kapatıldı. Bu gerçekten İzmir’e karşı yapılmış bir sabotaj…  Şu ana kadar bu nedenle Türkiye’de kapatılan başka stat yok. Bazı statlar da aynı şekilde dayanıksız olmasına karşın geçici çözümler bulunmuş. İzmir’de Karşıyaka, Göztepe, Altay, Altınordu bütün futbol kulüplerine İzmir Atatürk Stadı adres gösterildi. Ama orada da Altınordu-Fenerbahçe maçı oynanamadı. Dünyaya rezil olduk. Futbol oynanacak stadı olmayan başka illere giden bir İzmir olmaktan utanıyoruz” dedi.
Alsancak’ın İzmir'in spor tarihi olduğunu belirten Demirtaş, buranın stat olarak korunmasını istedi. Demirtaş, “İzmir'in inşaatçıları olarak stadı bize bıraksınlar, 4 ayda tribünü güçlendirelim. Bir tek lira da istemiyoruz. Yeter ki maç oynansın” diye konuştu.


 
‘FUTBOL MABEDİ OLSUN’
Kentin en büyük stadı olan Atatürk Stadyumu’nu konumu ve kolay ulaşım imkanı ve büyüklüğü nedeniyle mutlaka değerlendirmek gerektiğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu: “Bu nedenle daha işlevsel ve futbola daha elverişli şekilde kullanılması konusunda bir fikir projesi geliştirdik. Biz fikir projemizi geliştirirken atletizmin başka bir sahaya taşınmasını ve Atatürk Stadyumunun tamamen bir futbol mabedi hale gelmesini öngördük. Bu yeni bir keşif değil... Barselona’da da böyle yapılmış. Projeye göre öncelikle zemin 5,4 metre kadar daha kazılacak. Kotun indirilmesi ve atletizm fonksiyonunun çıkarılması ile birlikte ek tribün yapılmak suretiyle seyirci kapasitesi artırılarak 50 bin 394 kişiden 72 bin 640 kişiye çıkartılacak. Böylece saha ile seyirci arasındaki mevcut boşluğun yarattığı kopukluk ortadan kaldırılarak maçın coşkusunun ve heyecanının hissedilmesi sağlanacak. Mevcutta dörtte birlik bölüm kapalı iken çelik ayaklar üzerine (ETFE) esaslı asma gergi üst örtü ile tüm tribünlerin üzeri kapatılacak. Yer üstü ve yer altı otoparkları ile 2.207 araçlık kapasite oluşturulacak.”


 
‘KOCAOĞLU DESTEK VERİYOR’
Önerdikleri projede AVM’nin olmadığını, sadece taraftar satış mağazasının yer alacağını dile getiren Demirtaş, projeyi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile paylaştıklarını söyledi. Demirtaş, “Kocaoğlu’nun desteği var diyebiliriz. Büyük bir maliyet yok. Yeni bir stat yapmıyoruz. Stadı güçlendirip, zemini aşağı alıp, üstünü kapatıyoruz. Projeyi Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Gençlik ve Spor Bakanı ile paylaşacağız. Yenilenmiş Atatürk Stadyumu ile böyle çok finale ve milli maçlara ev sahipliği yapabiliriz” dedi.
 
İzmir’in sadece birkaç değil daha fazla stada ihtiyacı olduğunu dile getiren Demirtaş, hükümet ile Büyükşehir arasında yaşanan stat tartışmasının gündemlerinde olmadığını söyledi.
 


TRAFİĞE ÜÇ TÜNELLİ ÇÖZÜM
İzmir’in kent merkezinde ulaşım sorununun çözümüne yönelik bir proje de hazırladıklarını belirten Demirtaş, trafiği kilitlenen bir kentin dünya kenti olamayacağını vurguladı. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapımı devam eden Konak Tünelleri ile Büyükşehir Belediyesinin uçan yol ve tramvay projelerinin trafiği rahatlatmayacağını belirten Demirtaş, tramvayın trafiği kilitleyeceği uyarısında bulundu.


 
Demirtaş, projeler için gerekirse paralı geçişin de gündeme gelebileceğini belirtti. Projede kent merkezindeki tüm transit geçişleri yer altına aldıklarını belirten Demirtaş, 7.4 kilometrelik ve 3 gidiş-3 geliş Kordonboyu-Mustafa Kemal Sahil Bulvarı Batırma Tüp Tüneli öngördüklerini, burada otoparkların yeraltına alındığını söyledi. Konak Pier ile Mürselpaşa Bulvarı Tüneli ile transit araç trafiğinin doğrudan aktarılabileceğini belirten Demirtaş, Vahap Özaltay Meydanı-Alsancak Gar Meydanı-Viyadükler arasında İki katlı Tünel ile bir yaya bölgesi ve kültür aksı oluşturulacağını vurguladı. Demirtaş, “Bu projelerle kıyılarda yapılaşma olmayacak, aksine İzmirlilerin denizle daha fazla buluşması sağlanacak” dedi.



 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 8 Ocak 2015 Perşembe 09:51

29 Hazirandan beri uygulanan aktarma rezilliği yüzünden milyonlarca İzmirli sefil oldu. Daha fazla rezil olmamak için düşen benzin fiyatlarınında etkisi ile millet arabasıyla işe okula gitmeye başladı. Trafik durdu. Toplu taşıma diye birşey yok. Toplu taşıma eskiye dönülmedikçe İzmirde ulaşım rezilliği sürer gider.

Yorumu oyla      14      5  
Hüseyin Avni 7 Ocak 2015 Çarşamba 10:23

Mustafa Kemal sahil bulvarında otur,Alsancak'taki işine özel arabanla git, sonra trafikten dert yan ! Tabii padişahın sol tarafından olduğunuz için tramvay sizi bozar. Alsancak tarafının tamamını trafiğe kapatacaksın, sorun çözülür :))

Yorumu oyla      14      5  
ozer 7 Ocak 2015 Çarşamba 09:14

projeler kulağa hoş geliyor. inşallah olur.

Yorumu oyla      15      7  
Fahri Durakoğlu 6 Ocak 2015 Salı 21:31

Kent merkezinde Alsancak garı önünde tünel yapacaksın ve bu tünelden geçiş ücretli olucak.Otoban niye Narlıdereden başladı, Güzelbahçeden başlamalı diye yıllarca tartışıldı, buna haklı olarak tepki verildi.Şimdi Kent merkezinden ücretli tünel geçişi yapılması adsız yorumcunun önerisi olarak getiriliyor. İnsanlar ücretli geçmeyi kabul etmezse alternatif güzergah sunulacakmı? Bana çok mantıklı gelmiyor.Detaylı bir açıklama yapılırsa bizde aydınlanıp öğrenmiş oluruz. Eksik bilgiyle hatalı yorum yapmış olmayız.

Yorumu oyla      17      8  
İzmir35 6 Ocak 2015 Salı 20:58

Ekrem Demirtas once yillar once duyurdugu Dalgakiran projesini bitirsin; ondan sonra tuneli dusunsun

Yorumu oyla      18      6  
Lombak 6 Ocak 2015 Salı 20:50

Ticaret Odası Başkanının görevleri nelerdir? Kendisi İzmir ticaretini artırmakla ilgi konularda ilgilensin. Altyapı konuları merkezi hükümetle yerel yönetim yetkisinde. Kendisini ilgilendiren konular değil bunlar. Bu tip işler için İZTO'dan para harcamışsa ayrıca incelenmesi gerekir.

Yorumu oyla      15      14  
bucalı 6 Ocak 2015 Salı 20:49

Sayın Demirtaş politikacılara hoş görünmek yerine bulunduğu örgütün üyelerine yönelik proje üretse ne güzel olur. Mesela kruvazier turizmiyle ilgili.

Yorumu oyla      17      7  
6 Ocak 2015 Salı 20:19

"fahri bey" tünelin içinde alışveriş merkezi ne arar? :))YİD'le yapılırsa tünele girmek ücretli olur. Sabuncubeli Tüneli gibi ... yüklenici 15-20 yıl neyse tüneli işletir, sonra da devreder.

Yorumu oyla      13      8  
Fahri Durakoğlu 6 Ocak 2015 Salı 19:34

Sayın Yüncü'nün ifade ettiği gibi önce kulüplere stad düşünülmeli. Tünel yapılacakmış hemde yap işlet devret, yani tünel içerisinde alışveriş merkezleri olacak ki yap işlet devredilsin. Alış veriş merkezleri tekel binası dahil hangi binaların altına yapılacak . örtülü değil tam açıklansa daha iyi olmazmı? Biz yanlış değerlendiriyorsakta doğrusunu öğrenmiş oluruz.

Yorumu oyla      15      7  
6 Ocak 2015 Salı 18:03

profesyonel futbolcular oynayacak yer bulamazken stada ne gerek mi var? :)) Atatürk statının yanında ufak bir saha daha var. doğanlar yapılıyor. bir kaç blgeye daha yapılır ama yer sıkıntılı. bu kadar plansız şehir olursa ...

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ender Yorgancılar'dan enflasyon çıkışı!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2014 ...
İzmir’de Başkanlar zirvesi: Gündem stat ve Yüce Divan!
İzmir’deki işadamları örgütlerinin eski ve yeni başkanlarının katıldığı ...
Otomotiv ihracatını AB sırtlıyor
Otomotiv sektörünün 2014 yılında gerçekleştirdiği 22 milyar dolarlık ihracatın ...
 
KOSBİ arıtma tesisini büyütüyor
Hayata geçirdiği arıtma tesisiyle çevre OSB’lere de örnek teşkil eden ...
İzmir’in efsane pastanesi kapandı!
Alsancak’ın efsane pastanelerinden olan Efes Pastanesi kapandı. 40 yıldır ...
Flaş! Yeni yılın ilk emekli zamları belli oldu
Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla Türkiye’de sayıları yaklaşık ...
 
İzmir’in enflasyonu Türkiye’yi geçti!
TÜİK’in açıkladığı verilere göre geçen yıl Türkiye genelinde enflasyon ...
2014 enflasyonu belli oldu: Şampiyon salatalık!
Enflasyon aralık ayında yüzde 0,44 düştü, yıllık TÜFE yüzde 8,17 oldu.
İzmir sütü konuşacak!
Türkiye’de soğuk zinciri en iyi şekilde kullanarak en sağlıklı süt teminini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva