HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Eylül 2022 Cuma - 20:58

İEF’den 91’nci merhaba! Tüm detayları ile tören: Kim/ne mesaj verdi?

Bu yıl 91'ncisi düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı görkemli bir törenle açıldı.

İEF’den 91’nci merhaba! Tüm detayları ile tören: Kim/ne mesaj verdi?

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye'nin ve dünyanın en önemli fuarları arasında yer alan İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl 91’nci kez kapılarını misafirlere açtı. Açılış öncesinde Gündoğdu Meydanı'ndan Kültürpark'a kadar Terra Madre korteji düzenlendi

Savaş ve pandemi yıllarına rağmen hiçbir dönemde kapanmayan İEF’e bu yıl dünyanın en önemli gastronomi fuarlarından biri olan Terra  Madre ile birleşirken, dünyanın birçok yerinden ziyaretçiler ilk gün itibari ile fuara akın etmeye başladı.

DERVİŞOĞLU-SOYER YAN YANA: İEF AÇILIŞINDA BUZLAR ERİDİ

TÜM DETAYLARI İLE İEF PROGRAMI

İEF İÇİN TOPLU TAŞIMA SAATLERİNDE AYARLAMA

Konserler, sergiler, spor etkinlikleri ve bir çok farklı etkinliğe ev sahipliği yapacak olan 91’nci İzmir Enternasyonal Fuarı için açılış töreni Kültürpark Lozan Kapısı’nda gerçekleştirilirken, açılış törenine ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger Slow Food International Genel Sekreteri Paolo Di Croce, CHP İzmir Milletvekilleri Kani Beko, Mahir Polat, Özcan Purçu, Ednan Arslan Kamil Okyay Sındır, CHP PM Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan ile ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli yer aldı.

BAKAN YARDIMCISI TURAGAY: İEF’e TAKDİRLERİMİZİ VE TEŞEKKÜRLERİMİZİ İLETİYORUZ
Açılış töreninde konuşmasını gerçekleştiren  Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, “Hepimizin gençliğinde, çocukluğunda İzmir Enternasyonal Fuarı açıldığında gazetelerden takip ederdik. İzmir deyince aklımız İEF gelirdi. Bu bizim İzmirimizin ve Türkiyemizin mirası… Bu mirası gelecek yıllara da gelecek yıllar taşımalıyız. Bunun için Ticaret Bakanlığı olarak elimizden gelen desteği vermeye uğraşıyoruz. Bugün İZFAŞ’a uğradık ve bunun için ne kadar yoğun bir çaba içinde olunduğunu gördük. İzmir’imizi bizim için çok önemli. 8500 yıllık bir tarihi var. Birçok dünya kültür mirasına aday olan tarihi alanları içinde barındıran bir yer. Rakamlara baktım 1 milyon turist gelmiş, bu yeterli mi, değil. Terra Madre, dünyada önde gelen gastronomi turizmlerinden bir tanesi. Baktığımız zaman fuarımız önemli bir mottoyu içeriyor. Dünyamız da buna gidiyor. Her geçen gün gıdamızın önemli olduğunu görüyoruz. Tedarik zincirlerinin durulduğunda nelere maruz kaldığımız görmedik mi? Ukrayna Savaşı’nın tahıl üretimimizin içindeki etkilerini yaşamadık mı? Terra Madre, İzmir’deki KOBİ’lerimiz ve çiftçilerimiz için önemli. Bu nedenle buna ev sahipliği yaptığı için İEF’e takdirlerimizi ve teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bugün ihracat rakamları açıklandı. Hedefimiz 250 milyar dolar ile bu seneyi kapatmak… İhracat açısından baktığımızda İzmir en önemli 2’nci ilimiz. Bugün burada olmak bizi çok mutlu ediyor. Beni bugün 1980’lere götürdünüz. İzmir çok güzel şehrimiz. Tabii ki 81 ilimiz güzel ancak İzmir’in kalbimizde ayrı bir yeri var” dedi.

KÖŞGER: NİCE 91’NCİ YILLARI GÖRÜR FUARIMIZ
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise “ Pandemi koşulları nedeniyle buruk ve az katılım ile geri bıraktığımız iki fuarın ardından bu yıl beklediğimiz özlemle gerçekleştireceğimiz fuarın ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Kökeni Gazi Mustafa Atatürk’ün emri ile toplanan İzmir İktisat Kongresi’ne dayanan İEF’in bölgemizin ekonomisine büyük katkı sunmasını temenni ediyorum. İEF sadece ekonomik anlamda değil sosyal ve kültürel anlamda da çok önemli gördüğümüz kültürel kaynaşma alanı. Fuarımızın tüm misyonlarına layığı ile hizmet etmek adına Ticaret Bakanlığımızın destekleri ile Valimiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve sayamadığım tüm paydaşların işbirliği içinde çalıştığını görmek mutluluk veririz. Böylece İEF’yi daha iyi noktaya taşıyacağımızdan şüphemiz yok. Salgının ekonomik ve sosyolojik etkilerinin azalması, fuarın önceki yıllardaki gibi coşkulu geçmesine duyulan özlemden kaynaklı çok umutluyuz. Terra Madre  ve tüm etkinlikler umuyorum ki beklentileri karşılayacaktır. İEF’in en önemli özelliklerinden biri 91 yıllık geçmişi boyunca türlü sorunlara rağmen sergilenmeye devam ediyor olmasıdır. Fuarımız geçmişsinden aldığı bu güçle eminim geleceğe daha güçlü adımlarla yürütecektir. Ticareti, kültür ve sanatı bir arada sunan bu oluşum inşallah nice 91 yılları görür” şeklinde konuştu.

SOYER: İEF GELECEĞİN TÜRKİYE'SİNE YÖN VERİYOR
İEF’in açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bir Cumhuriyet mirası olan İzmir enternasyonal Fuarı’nın doksan birinci kez açılışını gerçekleştirmenin tarifsiz mutluluğu içindeyim. Bu akşam, asırlık bir çınar ağacı kadar sağlam köklerimizle ve yepyeni bir heyecanla İzmir’den dünyaya doksan birinci kez merhaba diyoruz. 1923 yılında büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açılışını yaptığı İzmir İktisat Kongresi’yle temelleri atılan bu fuar, bizim için yaşayan bir kültür mirası. İzmir enternasyonal Fuarı, İzmir’den dünyaya ve dünyadan İzmir'e uzanan bir köprü. Bu köprünün bir ucunda Anadolu'nun kadim bereket uygarlığı var. Diğer ucunda ise değişimin yeryüzündeki ayak izleri, yeni düşünceler, fikirler ve keşifler... Burası, dünyayı ve Türkiyemizi birbiriyle buluşturan müthiş bir meydan. Enternasyonal Fuar işte bu nedenle 8500 yaşındaki İzmir’e ve yüz yaşındaki Cumhuriyetimize çok yakışıyor. Geleceğin Türkiye'sine yön veriyor. Çünkü bu buluşmamız bir mayalanma hikayesi. Burası çok rengin, çok sesin ve çok nefesin ortak bir ruhla güçlendiği harman yeri. Doksan birinci fuar etkinliklerimiz kapsamında kurtuluş günümüz Dokuz Eylül’ü, yüz yıllık zaferimize yakışacak şekilde, Türkiye tarihinin en büyük sahne performansıyla kutlayacağız. Aynı akşam mega starımız Tarkan Kordon boyunda İzmirle kucaklaşacak” dedi.

İZMİR'İN ÜRETİCİ KOOPERAİFLERİNİ İHRACATÇI HALİNE GETİRECEĞİZ
Terra Madre’nin önemine vurgu yapan Soyer, “Bu akşamdan 11 Eylül’e kadar ülkemizin yetiştirdiği çok sayıda sanatçı İzmir’de olacak. Ve bugün... Fuarımızı açmanın yanı sıra Anadolu’nun lezzetlerini dünya sofralarıyla buluşturuyoruz. İEF’yi dünyanın en önemli gastronomi organizasyonlarından biri olan Terra Madre ile eş zamanlı olarak gerçekleştiriyoruz. Terra Madre Anadolu bizim için sadece bir lezzet fuarı değil. İnsanın yaşamla olan ilişkisini yeniden tarif ettiğimiz, iklim krizi, enerji krizi, gıda krizi, yoksulluk ve savaşlar karşısında kalıcı çözümler ortaya koyacağımız bir ortak akıl hareketi. Bunun somut bir ürünü olan “İzmirli” markamızı kuraklık ve yoksullukla mücadelemizin yepyeni bir aracı olarak az sonra dünyaya sunacağız. “İzmirli” ile İzmir’in meralarında üretim yapan çobanlarımızdan aldığımız sütlerden üretilen peynirleri, Türkiye ve dünyanın her yerindeki alıcılarıyla buluşturuyoruz. Hep dediğimiz gibi, İzmir’in en ücra köylerindeki küçük üreticilerimizi ve İzmir’in üretici kooperatiflerini ihracatçı haline getireceğiz. Süt ürünleri ile başlattığımız bu yerli ve milli üretim seferberliği, yine kooperatiflerimizin ürettiği zeytinyağı, tahıllar, baklagil ve üzüm gibi ürünleri de içine alarak büyümeye devam edecek. Terra Madre Anadolu ile başlayan bu çalışmamız, komşusu açken gözüne uyku girmeyenlerin, kurda, kuşa, aşa diyerek; kendisi ve doğa için aynı anda üretmesini bilenlerin seferberliği, hayatta kalma mücadelesidir” ifadelerini kullandı.

BİZİM RUHUMUZ MUSTAFA KEMAL'İN RUHUDUR
“Tüm dünya kentleri dünyanın en prestijli, en büyük fuarı olan EXPO’ya ev sahipliği yapmak ister. İzmir de bunun için çok emek verdi ve vermeye de devam ediyor. öte yandan İzmir, doksan bir yıldır kendi EXPO markasını yaratmış bir şehir. Bu fuar, İkinci Dünya Savaşı yıllarının zor koşullarına rağmen binlerce ziyaretçiyi ağırlamış. İnsanlara umut olmuş. Neredeyse bir asır boyunca kapılarını hiç kapatmamış bir EXPO’dan bahsediyoruz. Bir kültür, ticaret, turizm, eğlence ve eğitim meydanı olan bu buluşmanın adı: İzmir Enternasyonal Fuarı. Bu nedenle İEF’yi gelecek nesillere taşımak ve dünyaya çok daha iyi anlatmak bu şehrin Belediye başkanı olarak benim boynumun borcu. On gün boyunca yüz binlerce kişinin ziyaret edeceği fuarımızın çok önemli bir misyonu daha var. Umudu büyütmek! Bizim elimizin her kımıldayışında, kurduğumuz her cümlede ve yaptığımız her işte başka bir ruh var. Bu ruh, Ege’nin amazon kadınlarının, Börklüce Mustafa’nın, Anadolu'nun ruhudur. İçimizdeki bu ruh... “Sen başla bitiren bulunur” diyebilecek kadar cesur olan Hasan Tahsin’in ruhudur. Herkes iyi bilsin ki... Bizim ruhumuz Mustafa Kemal'in ruhudur. Burası binlerce yıldır bir medeniyetler beşiği olan, barışın, uyumun, demokrasinin, sanatın coğrafyası: Anadolu! Burası, ilk kurşunun atıldığı, kurtuluşun ve kuruluşun başladığı Cumhuriyet şehri: İzmir zaman zaman karamsar, kimi zaman yorgun ve bazen de öfkeli olabilir” dedi.

İZMİR GÖK KUBBESİ  ALTINDA SADECE UMUTLU OLMALIYIZ
“Fakat bu akşam, İzmir'in gök kubbesi altında sadece umutlu olmalıyız. Öyleyiz. Çünkü 100 yıl önce bu memleketin kurtuluşunun müjdecisi olan İzmir, kahraman atalarının izinden yürüyerek onların hatırasını yaşatmaya ve yine gelecek kuşaklara umudun lokomotifi olmaya devam edecektir. Çünkü İzmir 100 yıldır yaşadığı kesintisiz barışın kıymetini bilen, ona namusu gibi sahip çıkan insanların şehridir. Çünkü İzmir Mustafa Kemal Atatürk’ün zafer destanının ardından kurduğu Cumhuriyeti 2’nci yüzyılında demokrasiyle taçlandıracak olanların şehridir. Çünkü İzmir cesurdur. Sesleri, sözleri ve sanatları engellenmek istediği halde dimdik ayakta durup bizlerle olan sanatçılarımız İzmir'in cesaretinin kanıtıdır. Çünkü İzmir’in ve İzmirlinin hiç kimseye eyvallahı yoktur, olmayacaktır. Çünkü İzmir dayanışmayı en iyi bilen, birbirlerine sevgiyle, hoşgörüyle, şefkatle bağlı insanların şehridir. Ve İzmir Enternasyonal Fuarı’nda açtığımız bu meydana gelen sevgili İzmirliler yüreğimizdeki bu umudun ve cesaretin en güzel hali sizlersiniz. Gelin, yaşamı daim kılmak ve umudu yaymak için İzmir’in bereket sofrasını büyütelim. Bu toprakların bereketini çoğaltmak ve adil bir şekilde bölüşmek için birbirimize daha da çok kenetlenelim.  Terra Madre Anadolu'yu bizlerle birlikte düzenleyen Slow Food International’a, Dünya Yavaş Gıda Hareketi’ne tüm kalbimle teşekkür ediyorum. Bu akşam aramızda olan tüm değerli konuklarımızı ve İzmirimin cesur ve iyi yürekli insanlarını sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Sözlerimi Terra Madre Anadolu’nun manifestosunda tüm Akdeniz dillerinde söylediğimiz şu ifadeyle bitirmek isterim: Yaşam, daima!”

SLOW FOOD INTERNATİONAL GENEL SEKRETERİ PAOLO Dİ CROCE: GELECEK NESİLLER, İÇİN MÜCADELE VERMELİYİZ
Slow Food International Genel Sekreteri Paolo Di Croce, yaptığı konuşmada  “Burada bulunmak büyük mutluluk. Organizasyonu düzenleyen ve sayın başkana çok teşekkür ediyoruz. Bir şey için teşekkür ediyor olursak o da sağlıklı gıda üretimi için harekete geçen Terra Madre üreticilerine verilen destek içindir. Sistem değişiyor. Ancak iyi yönde değil kötü yönde değişiyor. Bunu değiştirebilmek için çağrıda bulunmalıyız. Ulaşabildiğimiz her alanda bu çağrıyı yinelemeliyiz. Toprak ana için mücadele etmeliyiz. Bazen fakrına varmıyoruz ancak iklim değişikliği gerçeği ile yüz yüzeyiz. İzmir’in verdiği emek bu yüzden değerli. Çoğunlukla kaliteyi seçiyoruz. İyi ve temiz gıdadan bahsediyoruz. Gelecek nesiller, için mücadele vermeliyiz. Sayın Başkanımız ile konuştuk. İtalya-Torino’da yaptığımız çalışmaları çok yakından takip ediyor. Terra Madre’yi orada da yaygınlaştırmaya çok çaba sarf ediyoruz. Uluslararası ve küresel olmalıyz. Ancak tüm mücadeleler küresel olursa başarıya ulaşır. Bu anlamda Terra Madre’yi çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

Fuarın sonunda protokol üyeleri fuarın bereketli geçmesi için testiler kırdılar.

 
Nefesler tutuldu.. Gözler yeniden Artemis'te!
 
Nebati'den ihracat açıklaması: Rekor tazeledik!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan İduğ, 'Vali Köşger söyledi' dedi, adres verdi: TIR'lar dolusu mülteci geliyor!
Başkan Mustafa İduğ, meclis toplantısında İzmir Valisi’nin sözlerini aktararak ...
Bornova Meclisi'nde soğuk duş... Belediye aracı ile uyuşturucu sevkiyatı iddiası!
Bornova Belediye Meclisi AK Parti Grubu, belediyede çalışan bir personelin ...
Karabağlar Belediyesi'ne 60 milyonluk ek bütçe!
Karabağlar Belediye son günlerde akaryakıt, elektrik ve doğalgaz gibi ...
 
Torbalı'da 5 gün sürecek kurtuluş coşkusu!
Torbalı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı bu yıl da bir dizi ...
Kuşaklar arası köprüyü “Bir Tabak Ot Yemeği” sergisi kurdu
İzmir’de yenilebilir yabani otlardan yapılan ot yemeklerinin ve ot kültürünün, ...
Aydın kurtuluşun 100. yılını coşkuyla kutlayacak!
Büyükşehir Belediyesi, Aydın’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl ...
 
Slow Food International Genel Sekreteri İzmir'e geldi
Slow Food (Yavaş Gıda) International Genel Sekreteri Paolo Di Croce, bugün ...
Yeni Lozan Kapısı görücüye çıktı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin fuarcılık, kültür ve sanat tarihinin ...
Kemalpaşa'nın tarihine sempozyum ışık tutacak
Kemalpaşa’nın tarihi, kurtuluşun 100. Yıl dönümünde “Tarihin Kucağında ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım'la '3 dakika' süren tek röportaj!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva