HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Eylül 2022 Cumartesi - 21:12

Gurur gecesi... Avrupa'dan İzmir'e prestijli ödül!

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından Avrupa şehirlerine verilen en prestijli ödül olan 2022 Avrupa Ödülü'ne bu sene İzmir'i layık görüldü. Yapılan törende ödül İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e verildi.

Gurur gecesi... Avrupa dan İzmir e prestijli ödül!

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ- Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisince (AKPM), yerel ve bölgesel idarelerini ödüllendirmek amacıyla 1955'ten bu yana verilen "Avrupa Ödülü"ne bu yıl İzmir layık görüldü.

Ödül töreni ise Tarihi Agora Alanı’nda gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e hediyelerin takdim edildiği törene Seferihisar’da düzenlenen programa katılan CHP Genel BaşkanI Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.

Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP Genel Sekreteri ve AKPM Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu Başkanı Selin Sayek Böke, CHP yöneticileri ve milletvekilleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile eşi Neptün Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Sekreteri Despina Chatzivassiliou-Tsovilis, AKPM Avrupa Ödülü Alt Komitesi Başkanı Carmen Leyte ve çok sayıda davetli katıldı.

BÖKE: İZMİR BİR YILDIZDIR
Törende ilk konuşmayı CHP Genel Sekreteri ve AKPM üyesi Selin Sayek Böke yaptı. Böke açıklamasında AKPM’nin verdiği ödülün önemine dikkat çekerek “Çok heyecan duyduğum bir kürsüdeyim. AB Parlamenter Meclisi’nde Türkiye ve CHP'yi temsil eden bir İzmir Milletvekili olarak İzmir'in 2022 Avrupa Ödülü ile buluştuğu ödül töreninde yer almak benim için büyük bir onur. Tam 100 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk genç cumhuriyetin önüne bir hedef koymuştu. Bu hedef çağdaş medeniyetler seviyesini yakalamak ve aşmaktı. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına hedef alırken bu hedef bize ışık olmaya devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti hukukun üstünlüğünün savunucusu olan ve bu değeri yüceltmek için kurulan Avrupa Konseyi'nin kurucu üyelerinden bir tanesi... 70 yıl önce hukukun üstünlüğü, insan hakları diyen kuruluşun kurucu bir parçasıyız. 73 yıl boyunca konseyin etkin bir üyesi olan Türkiye için Avrupa'nın bu değerleri vazgeçilmezdir. Avrupa bir değer bütünüdür. Bir coğrafya değildir sadece. O bütün içinde kadın-erkek eşitliği, adalet ve hukukun üstünlüğü, doğa ile barışık yaşamak, güçlü sosyal devleti yanı başında hissettirecek bir kamu anlayışı vardır. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi bu değeri geleceğe taşıyan kentlere ödül veriyor. İzmir bu değerleri taşıdığı ve Cumhuriyetin ikinci yüzyılına ışık tuttuğu için bugün bu ödülü alıyor. Tarihi dokusu, farklılıkları, barış içinde yaşama kültürü, hoşgörüsü ile bir yıldız konumunda olan İzmir’in bu konumda olmasında her zamankinden daha çok ihtiyaç var. Kaynaklarını verimli ve etkin kullanan, çiftçiye destek vermeyi ranta tercih eden bir kentten bahsediyoruz. Kent hakkını koruyan, çocuklarımızın bugünü ve geleceğini koruyan bir kentten bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.

SOYER: DEMOKRASİNİN VAR OLMASI İÇİN VATANDAŞLARA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
İzmir Büyükşehir Beleidye Başkanı Tunç Soyer ise yaptığı açıklamada, İzmir’in demokrasi kültürü ileharmanlanan bir kent olduğunu belirtti. Soyer açıklamasında “Demokrasi, İzmir’in merkezinde bulunduğu Ege kıyılarında ortaya konmuş, insanlığın en önemli inovasyonlarından biridir.Avrupa Birliği’nin savunduğu değerler, yani özgürlük, eşitlik, hukukun üstünlüğü, insan onuru ve hakları demokrasinin tartışılmaz yapıtaşlarıdır.Fakat dünya öyle bir noktaya geldi ki, demokrasi yeni bir perspektif  kazanmak zorunda.Bu da ancak içine doğayı alan bir ufuk geliştirmekle mümkün. Pandemi, iklim krizi, savaşlar ve yaşadığımız felaketler gösterdi ki, demokrasinin var olması için vatandaşlara oy vermekten çok daha fazla sorumluluk düşüyor.Aktif yurttaşlık, özellikle yerelde, demokrasinin temel öznesi. Çünkü herkesin ve her şeyin birbirine bu kadar yakın olduğu yerelde, bireyin sadece kendinden mesul olması yetmiyor. Bireylerin birbirlerinden ve doğadan sorumlu oldukları bir anlayışa ihtiyaç var.Biz İzmir’de aktif yurttaşlığı çoğaltmak için sosyal demokrasiyi ekolojik demokrasi ve ekonomik demokrasiyle buluşturuyoruz” dedi.

SOSYAL, EKOLOJİK, DEMOKRATİK PERSPEKTİF
İzmir’i sosyal, ekolojik ve ekonomik demokrasi perspektifi ile yönetmeye çabaladıklarını belirten Başkan Soyer, “Doğanın sağlığının bozulduğu bir yerde, tek tek insanların sağlığını korumak mümkün değildir. Düşünün bir kere: Vücut sıcaklığımız bir derece bile arttığında, kendimizi hasta ve yorgun hissediyoruz. Aynı şey dünyamız için de geçerli. Dünyanın sıcaklığı bir dereceden çok yükseldiği için artık hasta bir gezegende yaşıyoruz. Bu nedenle demokrasinin doğaya saygıyı, doğayla uyumu ve doğa haklarını da kapsayacak şekilde genişletilmesi gerekiyor ki; bu hastalığı tedavisi mümkün olsun. İşte buna ekolojik demokrasi diyoruz.  Onun için şimdi ve hep birlikte diyoruz. Gelir adaletsizliğini ortadan kaldırmak içinse ekonomik demokrasiyi geliştiriyoruz. Tarım, enerji, ulaşım, inşaat ve geri dönüşüm sektörlerinde kooperatifçiliği yaygınlaştırıyoruz. Vatandaşlarımızın örgütlemesini destekleyerek üretimin öznesi haline getiriyor ve aynı zamanda yöneten olmasını sağlıyoruz. Biliyoruz ki, bir toplum en zayıf halkası kadar güçlüdür. Vatandaşların ekonomik bağımsızlığı ve özgürlüğü ise ancak ekonomik demokrasiyle pekiştirilebilir. Böylelikle İzmir’de sosyal, ekonomik ve ekolojik demokrasiden oluşan yeni bir demokrasi anlayışı ortaya koyuyoruz ve bunu yerelden inşa ediyoruz. Bu çabamızın çok önemli bir parçası da daima geçmişimizle ve değişimle uyum içinde olmak. Nesiller arası bilgi ve kültür aktarımını desteklemek.Bu duruşumuzu İzmir’in 2019 - 2024 yılı stratejik planında da sergiledik. Birleşmiş Milletler’in on yedi sürdürülebilir kalkınma hedefinin tamamını kentin ana stratejisiyle bütünleştiren ilk belediye olduk.Sürdürülebilir gelişme hedefleri İzmir için iki temel anlam taşıyor.Birincisi refahı büyütmek ve bunu yaparken gelir adaletsizliğini engellemek.İkincisi ise şehrin büyümesini doğayla uyumlu bir şekilde sürdürmek.Bu stratejinin çıkış noktası, bir yerel yönetim olarak İzmir’in ekolojik zenginliğini ve ekonomisini bir arada geliştirebilmek.Böyleceİzmir’in iklim krizine ve doğal afetlere karşı dirençli bir şehir olmasını sağlamak. Dirençli bir şehir olmanın yolu ise yaşamı demokrasi, doğa hakları, geçmiş ve gelecekle uyumdan oluşan bir değerler bütünü olarak görmekten geçiyor” ifadelerini kullandı.

OLUMSUZ KOŞULLARA RAĞMEN İZMİR'İN DÜNYAYA ENTEGRE EDİYORUZ
Yaşanan krizlere rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu kaydeden Soyer, Ülkemiz giderek daha çok içine kapandığı bir dönem yaşıyor. Ekonomik krizle, hayat pahalılığı ile mücadele ediyor. Tüm olumsuz koşullara karşın biz İzmir'i dünyayla entegre ediyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü mali yönetimiyle AAA kredi notunu taşımayı sürdürüyoruz. Buca Metrosu’nda olduğu gibi büyük ölçekli uluslararası yatırımları ülkemize çekmeye devam ediyoruz.Şehrimiz, ortaya koyduğu özgün şehircilik vizyonu nedeniyle dünyanın ilk CittaSlow Metropolü ilan edildi.Fuarlar başta olmak üzere çok sayıda uluslararası buluşmayı şehrimize getirerek İzmir’i, Akdeniz ve dünya şehirleri için bir köprü haline getiriyoruz. Brüksel’de ve Almanya’nın 5 şehrinde İzmir Evleri’ni açtık ve böylece Avrupa’yla şehrimiz arasında ekonomik ve kültürel işbirlikleri kuruyoruz.Tüm bunlar İzmir’de savunduğumuz demokratik değerlerin ve dünyaya açık bir yerel yönetim anlayışımızın sonucu” açıklamasında bulundu.

KILIÇDAROĞLU'NA TAM DESTEK
Törende CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da destek verdiklerini belirten Soyer, Hiç şüpheniz olmasın. Kurtuluşun ve kuruluşun şehri İzmir, kadirşinastır. Türkiye’yi İzmir’le birlikte çok daha umutlu ve bereketli günlere ulaştırma mücadelenizde sonuna kadar arkanızda olduğumuzdan emin olabilirsiniz” dedi.

4,5 MİLYON İZMİRLİ ADINA BU ÖDÜLÜ ALIYORUM
Verilen ödülün tüm İzmirlileri gururlandırdığını söyleyen Başkan Soyer, “Biz İzmir’de bölünmeden ve kutuplaşmadan ortak bir geleceği inşa etmekte kararlıyız. Bu akşam şehrimize verilen bu ödülün İzmirlilerin bu kararlılığının bir nişanı olduğunu çok iyi biliyorum.Bu akşam burada misafirimiz olduğunuz için çok teşekkür ederim. Avrupa Ödülü Komitesi’nin aldığı bu karar, sadece şahsımı ve belediyemizi değil tüm İzmirlileri gururlandırmıştır.  Ödülü, yüreği çokluk içinde birlik için atan 4,5 milyon İzmirli adına alıyorum” şeklinde konuştu.

“İZMİR BİZİM EN GÜZEL ÇİÇEKLERİMİZDEN”
AKPM Genel Sekreteri Despina Chatzivassiliou-Tsovilis ise şöyle konuştu: “İnsan hakları için çalışıyoruz. İzmir'de sesimiz daha fazla duyulacak. Avrupa Konseyi bahçemiz daha kapsayıcı hale geliyor. İzmir bizim en güzel çiçeklerimizden bir tanesi.”

BAŞKAN SOYER’E TEŞEKKÜR
AKPM Avrupa Ödülü Alt Komitesi Başkanı Carmen Leyte, “Bu ödülü alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve emeği geçenleri tebrik ediyorum. Belediyelere verilen en yüksek ve benzersiz olan bu ödülü sunmak için buradayız. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentte tutarlı şekilde çalışmalar yürütüyor. Bugün Avrupa Konseyi tarafından haklı olarak size verilen bu ödül, şehrin tarihinde bir doruk noktasını işaret ediyor. Aynı zamanda Türkiye'yi de onurlandırdınız. Bu ödül hem kamusal hem de özel alanda şehrimizde yıllar içerisinde kalıcı olarak yer alan çoklu dinamiklerin kalıcı bir sonucu. Diğer ülkeler ve kültürlerle de karşılıklı öğrenmeye, çevre ve insan haklarına saygıya dayanıyor. İzmir artık dünyada 24 kardeş şehre sahip” dedi.

 
Eski eltisi 17 kez bıçaklayıp kaynar su döktü
 
8,5 yıllık hasret bitti... Kaf-Kaf, Alsancak'a puanla döndü!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Objektif 27 Eylül 2022 Salı 13:23

Kokan derelere.. Arabaların altını döken bozuk yolları mı ödül..? İzmir im kirliliğine pis kokusuna mı ödül..? Güzel İzmir hiç bunları hak etmiyor ama hiç.. Bu kadar beceriksizlik, iş bilmezlik olmaz..

Yorumu oyla      3      3  
Bilge Türker 26 Eylül 2022 Pazartesi 12:39

Her türlü engellemelere rağmen, CHP li Belediyelerin performasyonları ile iftihar ediyorum. Onlar bizim gözbebeğimiz.

Yorumu oyla      2      6  
Lütfi Türkay 25 Eylül 2022 Pazar 18:25

Çok güzel bir ödül!.Bir tarafımız çağdaşlaşmak,ileri gitmek istiyor;bir tarafta makarna ve bulgura razı..Ama burası İzmir!. Sonuna kadar yanındayız TUNÇ BAŞKAN!..

Yorumu oyla      2      5  
NERDE? 25 Eylül 2022 Pazar 08:53

Yeni sifir OTOGAR yapacaktiniz Tunc bey ??? Aciklama yapmistiniz.Hani nerde ? Bu arada koskoca kentin bir belediye binasi yok.Tum birimler ayri yerde.Belediye binasi nerde?

Yorumu oyla      7      4  
Vatandaş 25 Eylül 2022 Pazar 07:57

Avrupa birliği Türkiye kırık senedir kapısında bekletiyorlar,dün üye olan ülkeler vizesiz giriş yapıyorlar,Avrupa birliği bizimle dalga geçiyor,size ödül verelim ama ülkelerimize gelmeyin bizde ödül verdiler diyerek düğün bayram yapıyoruz,bu ülkede herkes işine geldiği gibi düşünüyor,ben ızmirli biri olarak o ödülü istemiyorum ve Avrupa birliği ülkelerinde girişlerde havaalanında beşinci sınıf ülke vatandaşı gibi davranışlarını protesto ediyorum...

Yorumu oyla      16      3  
İzmir 25 Eylül 2022 Pazar 00:39

İzmiri dünya ya aman entegre etmeyin. Siz karabağların çarpık gecekondularını kevgire dönen yollarını bayrakliyi altindagi getirin yeter.

Yorumu oyla      7      4  
tuna 24 Eylül 2022 Cumartesi 23:59

koku tarif çileleri pislik içindeki dereler ve ödül sanırım bu ödül Avrupanın en pis şehri ödülü olsa gerek :-)))))

Yorumu oyla      9      5  
Serkan 24 Eylül 2022 Cumartesi 22:24

Seninle gurur duyuyoruz Sayın Soyer

Yorumu oyla      4      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Arda 'İzmir'de bir ilk' dedi... Tandır fırını açılışı!
Gaziemir Belediyesi tandır ekmeği fırını için açılış düzenledi.  Belediye ...
Çeşme’nin dört bir yanında festival coşkusu
Bu yıl 22-25 Eylül tarihleri arasında “Balkan Günleri” temasıyla Çeşme ...
Bornova’da ‘Okula Dönüş’e özel etkinlik
Bornova Belediyesi’nin Toplumsal Dönüşüm Derneği ile Global Hope Network ...
 
Bayraklı’da ‘Hırsız’ oyununa yoğun ilgi
Bayraklı Belediyesi’nin kültür- sanat etkinlikleri kapsamında sahnelenen ...
Selçuk Belediyesi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalıştayı’na katıldı
Selçuk Belediyesi Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği  (CEİD) tarafından ...
Planlar askıda… Bayraklı’nın çehresi değişecek!
İlçe genelindeki planlama çalışmalarını sürdüren Bayraklı Belediyesi; ...
 
Aliağa'ya nefes aldıracak proje jet hızla sürüyor... 'Sayılı gün çabuk geçer'
Aliağa Belediyesi’nin İzmir-Çanakkale yolu eski garaj mevkiinde hayata ...
Maskın kalbinde Atatürk sergisi
Buca Belediyesi tarafından, İzmir’in simgesi haline gelen dünyanın onuncu ...
Balkanlılar Halk Dansları ve Kültür Festivali renkli görüntülerle başladı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 16. Balkanlılar Halk Dansları ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva