HABERLER>TARIM
7 Haziran 2023 Çarşamba - 09:42

Gıda mühendislerinden acil çağrı: Kamucu tarım politikalarına geçilmeli

Dünya Gıda Güveliği Günü vesilesi ile açıklama yapan Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İ.Uğur Toprak, iklim değişikliği sebebiyle gıda güvenliği sorunun yaşanacağını kaydederek “gıda egemenliğine dayalı kamucu tarım politikaları acilen planlanmalı ve yürürlüğe konmalı” dedi.

Gıda mühendislerinden acil çağrı: Kamucu tarım politikalarına geçilmeli

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, enerji fiyatlarındaki artış ve iklim değişikliğinin yaratmış olduğu kriz gibi nedenlerle yükselen küresel gıda fiyatları son dönemde dünya genelinde düşme eğiliminde. Buna karşılık Türkiye'de gıda fiyatları artmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıkladığı Küresel Gıda Fiyat Endeksi son bir yılda yüzde 21 düştü. Son iki yıla bakıldığında Türkiye’deki gıda enflasyonu yüzde 187 arttı. Aynı dönemde dünyadaki artış sadece yüzde 6’da kalırken Avrupa Birliği’nde de yüzde 26 civarında.

DÜNYADA İLK 5’TEYİZ
Dünya Gıda Güveliği Günü vesilesi ile Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan İzmir Gıda Mühendisleri Odası Başkanı İ.Uğur Toprak gıda enflasyonuna karşı alınması gereken önlemleri sıraladı. Toprak açıklamasında, ”Dünya Bankası'na göre Türkiye, gıda enflasyonunda Lübnan, Zimbabve, Arjantin ve İran’ın ardından 5. sırada. İlk 10’u tamamlayan ülkeler ise Mısır, Ruanda, Gana, Surinam ve Sri Lanka oldu. Türkiye, bu kategoride OECD ülkeleri arasında ise ilk sırada bulunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine göre Gıda ve Alkolsüz İçeceklerde değişim, 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %3,95, bir önceki yılın Aralık ayına göre %23,54, bir önceki yılın aynı ayına göre %53,92 ve on iki aylık ortalamalara göre %80,66 olarak gerçekleşti. TÜİK'e göre Nisan 2023'te tarım üreticilerinin fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre %72,19 ve on iki aylık ortalamalara göre %113,77 olarak gerçekleşti” dedi.

TÜRKİYE’DE GIDA FİYATLARININ ARTMASININ NEDENİ…
Gıda enflasyonunda üretim maliyetlerinin yükselmesinin ana neden olduğunu vurgulayan Toprak, “Türkiye'de gıda enflasyonun 2003-2020 döneminde nasıl "kronik" hale geldiğini inceleyen ve Cambridge Üniversitesi tarafından yayımlanan bir araştırma, kur krizine katkıda bulunan ekonomik belirsizliğin çiftçiler için başta mazot ve gübre olmak üzere üretim maliyetlerini yükseltmesinin gıda enflasyonunda önemli bir etkiye sahip olduğunu doğruluyor. Zamların salt üretici fiyatlarından kaynaklanmıyor olabileceği de belirtiliyor. Türkiye'de tarımsal ürünlerde arzın talebi karşılayamaması da ayrı bir tartışma bir konusu. Türkiye'de tahıl, baklagil, sebze, patates, soğan, pirinç ve şeker gibi temel gıdaların üretimi iç talebi karşılamaya devam etse de sorunun "buğday, mısır ve ayçiçeği gibi yağlı tohumlarda ithalat ile aşıldığını" ve genel anlamda arzın artmaya devam ettiği biliniyor” ifadelerini kullandı.

KAMUCU TARIM POLİTİKALARI YÜRÜRLÜĞE KONMALI
İklim krizinin gıda güvenliği üzerinde etkisi olduğunu kaydeden Toprak,”FAO ve TÜİK’in açıkladığı gıda fiyat endeksleri arasındaki fark Türkiye’nin “yeni ekonomik modele” geçtiği Kasım 2022’den itibaren giderek büyüyen bir makasa dönüştü. TÜİK verileri yeni ekonomik modelden sonra Türkiye’de gıda fiyatlarının nasıl hızla artmaya devam ettiğini ortaya koyuyor. İklim değişikliği yakın, orta ve uzun vadede tarım sektörünü ve gıda güvenliğini tehdit eden en büyük risk olarak nitelendirilmeli. Kuraklık, çok fazla yağış, savaş ve enerjinin verimlilik ve maliyetlere etkisi göz ardı edilmemeli. Yeraltı suları azalırken tarlaya su pompalamak için daha fazla enerji harcanır. Uzun vadede iklim değişikliğinin etkisiyle daha uzun ve daha sert kuraklıklara hazırlık yapmak lazım ve şunu idrak etmek gerekir ki, istediğiniz kadar alım gücünüz olsun, dış piyasada buğday yoksa alım yapamayabilirsiniz. Aynı şey su için de geçerli. Pandemi ve Rusya- Ukrayna Savaşı bunu bize öğretmiş olmalı. Bu sebeple de gıda egemenliğine dayalı kamucu tarım politikaları acilen planlanmalı ve yürürlüğe konmalı” dedi

 
Sağlıksız ve düzensiz beslenmek depresyona neden oluyor
 
Yunan itti... Sahil Güvenlik kurtardı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buğday ve arpa alım fiyatları belli oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin buğday ...
Ege’nin üretim noktalarında ‘Haziran’ şoku… Pamuk hastalandı, buğday yan yattı!
Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, “Pamuklar, aşırı yağışların ...
İzmir’in çatısında siyanür tehlikesi!
Yakın zamanda yapılan ihale ile maden saha ilan edilen İzmir’in çatısı ...
 
4 taşınmaz vitrinde... Bakanlık’tan turistik ilçede satış!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İzmir’in Urla ilçesindeki 4 tarım arazisini ...
Fındık ihracatından 1,4 milyar doları aşkın gelir
Türkiye, 2022-2023 fındık ihraç sezonunun 9 aylık döneminde 1,4 milyar doları aşkın gelir sağladı.
Fındık ihracatı 1,4 milyar doları aştı
Türkiye, 2022-2023 fındık ihraç sezonunun 9 aylık döneminde 1,4 milyar ...
 
Menemen Ovası’nda hasada geri sayım… Buğdaya yağmur bereketi
Ege Bölgesi'nde nisan ayında etkili olan yağışlarla yüzü gülen Menemen ...
Barajlarda bahar bereketi!
Son yılların en kurak kış mevsimlerinden birini yaşayan Ege’ye bereket, ...
Kemalpaşa’da hüzün… Kiraz çatladı, fiyat uçtu!
Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, Kemalpaşa’da etkili olan dolu ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva