HABERLER>TARIM
19 Kasım 2022 Cumartesi - 12:01

Genç ağaçlar meyve verdi... Zeytin ihracatında rekor!

Türkiye'de, son 15 yılda toprakla buluşturulan genç zeytin ağaçlarının meyve vermesiyle hem üretim hem de ihracat arttı. 2021- 2022 sezonunda sofralık zeytin ihracatında 110 bin tonla rekor kırıldı. 2022- 2023 sezonunda sofralık zeytin üretiminin 735 bin 678 ton olması bekleniyor. Genç ağaçların zeytin ihracatını yüzde 50 artırdığını belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı Davut Er, "Sofralık zeytinde yeni hedefimiz, 150 bin ton ve 200 bin tona doğru ilerlemek. Zeytin ve zeytinyağı ihracatında 1 milyar dolara yakın net ihracat bekliyoruz" dedi.

Genç ağaçlar meyve verdi... Zeytin ihracatında rekor!

Türkiye, sofralık zeytin ihracatında ilk kez 100 bin tonu aştı ve 2021- 2022 sezonunda sofralık zeytin ihracatı yüzde 24'lük artışla 88 bin tondan 110 bin tona yükseldi. Sofralık zeytinden elde edilen rekor sayesinde 173 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Sofralık zeytin ihracatında yakalanan rekor seviyeye, son 20 yılda toprakla buluşturulan zeytin ağaçlarının meyve vermesiyle ulaşıldı. 2000'li yılların başında 100 milyon seviyesinde olan zeytin ağacı varlığı, zeytin ağacı dikimine verilen desteklerle 196 milyona çıktı. 5 yıl içinde meyve vermeye başlayan zeytin ağacından tam verim ise 20 yılda elde edilebiliyor. Yeni dikilen ağaçların her yıl meyve vermeye devam etmesiyle zeytin ihracatına 20 yılda yüzde 50 katkı sağlandı.

MEYVE VEREN GENÇ AĞAÇLAR, ZEYTİN ÜRETİMİNİ ARTIRDI
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de, 164 milyon 586 bin 585 meyve veren ve 27 milyon 696 bin 636'sı da meyve vermeyen olmak üzere toplamda 192 milyon 283 bin 221 zeytin ağacı bulunuyor. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin (UZZK) koordinasyonunda yapılan tahmine göre 2022-2023 sezonunda zeytin üretimi rekoltesi toplam 2 milyon 976 bin 654 ton olacak. Geçen sezona göre zeytin üretimindeki artış yüzde 71,2 olarak tahmin edildi. Toplam sofralık zeytin üretiminin 2021-2022 sezonuna göre yüzde 45,2 oranında artarak 735 bin 678 ton olması bekleniyor.

'YENİ DİKİLEN FİDANLAR DAHA ÇABUK MEYVE VERİYOR'
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, "Bu yılki rekoltemizin rekor seviyede yükselişin ana nedenleri arasında, ülkemizin zeytin ağacının ana vatanı olması, yani en uygun iklim koşullarına sahip olmamız. Dolayısıyla küresel iklim değişikliği krizinden nispeten çok az oranda etkilenmemiz. 2007'den bu yana dünya ikinciliği hedefi koymamız ve bu amaca ulaşmak için Tarım ve Orman Bakanlığı'mızın teşvikleriyle ağaç sayımız 100 milyondan 196 milyona yükselmesi ve de sektörün genç nüfusuyla teknik ve teknolojiyi daha fazla kullanması gibi etkenler yer almaktadır. Yeni dikilen fidanlar daha çabuk meyve veriyor. Sulanıyor, ilaçlanıyor, gübreleniyor ve daha uygun yerlerde dikim yapılıyor. Ancak eski metotlarda dikim yapıldığında bunun süresi en az 10 yılı buluyor" dedi.

AĞAÇ DİKİMİNE DESTEK VERİLMELİ
Türkiye'de her yıl 10 milyon zeytin ağacı dikimi yapıldığını, ancak bu yıl 800 bin ağaç dikildiğine dikkati çeken Dr. Mustafa Tan, fidan dikimi için kaldırılan desteğin yeniden verilmesi gerektiğini belirterek, "Sofralık zeytinde bir numara olduk. Başarıya ulaşmak için planlı çalışmalıyız. Bir kere planlama yapıldı. Ağaç sayısında 'birinci sıraya geliriz' denildi ve ağaç başına şu anda ikinci sıradayız. 250 liralık destek devam etseydi bugün ağaç sayımız 300 milyonla İspanya'nın önünde olurduk" ifadelerini kullandı.

'GENÇ ZEYTİN AĞAÇLARI İHRACATI YÜZDE 50 ARTIRDI'
Zeytin ağaç dikimine verilen desteklerle ağaç varlığının arttığını dile getiren EZZİB Başkanı Davut Er, genç ağaçların meyve vermesinin ihracata da olumlu katkı sağladığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"15 yıldır dikimi devam eden ağaçlarımız her yıl verime geçiyor. Küresel ısınma, olumsuz hava şartlarına rağmen bizim üretimimiz rekor bekleniyor. UZZK verilerine göre, 735 bin ton sofralık zeytin, 421 ton zeytinyağı elde edileceği tahmin ediliyor ama kuraklık nedeniyle biraz azalma olabilir. 300 bin ton üzerinde zeytinyağı, 500 bin üzerinde sofralık zeytin olacağı kesin. Verimli ve bereketli bir yıl. Bu süreçte, daha çok iri taneli sofralık zeytin ağaçları ekildi. Bunlar sayesinde sofralık zeytinde 110 bin ton gibi tarihi rekor geldi. Yeni hedefimiz 150 bin ton ve 200 bin tona doğru ilerlemek. Yeni dikilen zeytin ağaçlarının sofralık zeytinde ihracata yüzde 50'nin üzerinde katkısı oldu. Zeytinyağında henüz katkısını göremedik, çünkü yeni dikilen ağaçların çoğunluğu sofralık zeytin ağırlıklı oldu. Sofralık zeytinlerden artanlar zeytinyağını destekliyor. Yağda da önümüzdeki yıldan itibaren en az yüzde 25-30 oranında ihracata katkısı olacak. Yeni dikilen ağaçların zeytinyağı ihracatına yansımasını yüzde 20 ila yüzde 40 arasında bekliyoruz."

1 MİLYAR DOLAR İHRACAT BEKLENTİSİ
Öte yandan, 2021-2022 zeytinyağı ihracat sezonunda yüzde 32 civarı artışla 44 bin 22 tondan, 58 bin 313 tona yükseldi. Zeytinyağı ihracatı karşılığında ise 201 milyon 687 bin 979 dolar döviz girdisi elde edildi. Zeytinyağı ihracatında iki defa kısıtlama gelmesi nedeniyle 60 bin tonun hemen altında kaldıklarını aktaran Davut Er, son dönemde hem ihracatta hem de fiyatlarda önemli artışlar yaşandığını dile getirdi.

Zeytin ve zeytinyağı 2021-2022 ihracat sezonunu 400 milyon dolarla kapattıklarını paylaşan Er, "Önemli olan katma değerli ürün satabilmektir. Sürekli müşteri portföyü elde edebilmektir. İhracatçılarımızın asıl amacı, zorla kazandığı pazarları sürekli olarak kalmaktır. Bu sene ihracat hedefimiz 500 milyon dolardı. Ancak şimdiden görünen o ki bir engel çıkmazsa 1 milyar dolara yakın net ihracat bekliyoruz" ifadelerini kullandı. (DHA)

 
Altay'da sakat oyuncu kalmadı!
 
Kanser hastalarına müjde... Mahkemeden emsal 'ilaç parası' kararı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye açık ara lider... 99 ülkeye kuru üzüm ihracatı!
Kuru üzüm üretiminde ve ihracatında açık ara dünya lideri olan Türkiye’nin ...
Türk çayı ihracatı 10 ayda 18 milyon doları aştı
Türkiye'den yılın ocak-ekim döneminde yapılan çay ihracatı yüzde 25 artarak ...
Ayva ve nar çiftçinin yüzünü güldürecek!
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, ayvada ...
 
Çiftçi Kayıt Sistemi'nde son başvuru 31 Aralık!
Çiftçi Kayıt Sisteminde yeni dönem 1 Eylül itibariyle başladı. 31 Aralık ...
Tarım alanında işbirliği protokolü!
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ...
Susuz bahar... Ege'de tohum ekimine erteleme!
Eylül ve ekim aylarının kurak geçtiği Ege Bölgesi'nde çiftçiler, buğday, ...
 
Bakan duyurdu: Unu sübvanse ediyoruz
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ekmek fiyatlarına ilişkin, "Biz 7 ...
Singapur'a ihraç edilen baharatlar toplatıldı
Türkiye'den Singapur'a ihraç edilen bazı baharatların satışı durduruldu. ...
'Gıda, bir milli güvenlik meselesidir'
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva