HABERLER>EKONOMİ
4 Ocak 2012 Çarşamba - 08:35

Emeklinin gözü kulağı Başbakan Erdoğan'da

Emeklilerde maaş farklılıklarını ortadan kaldıracak tasarıda, gelişme hızının emekliye yüzde kaç olarak yansıtılacağına Başbakan Tayyip Erdoğan karar verecek. Bu rakam, intibaktan kaç kişinin yararlanacağını ve zammın ne kadar olacağını belirleyecek.

Emeklinin gözü kulağı Başbakan Erdoğan da

İSTANBUL - Yaklaşık 2,7 milyon SSK emeklisini ilgilendiren intibak düzenlemesi önceki gün Bakanlar Kurulu'nda imzalandı.
 
Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın "İntibak bekleyen emeklilerin gözü aydın." açıklaması da bilgiyi teyit etti.
 
Maaş farklılıklarını ortadan kaldıracak tasarıda, gelişme hızının (ekonomik büyüme) emekliye yüzde kaç olarak yansıtılacağına ise Başbakan Tayyip Erdoğan karar verecek. Gelişme hızı yüzde 50 ile yüzde 100 arasında herhangi bir rakam olabilecek. Bu rakam, intibaktan kaç kişinin yararlanacağını ve zammın ne kadar olacağını belirleyecek.
 
Başbakan Erdoğan, önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısından yaklaşık 1 saat önce ayrıldığı için gelişme hızının yüzde kaç olarak uygulanacağı tespit edilemedi. Bu oranı Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte tespit edecek.
 
Gelişme hızı ile ilgili 10 ihtimal üzerinde duruluyor. Yüzde 50, 55, 60, 65 gibi yüzde 100'e kadar herhangi bir rakam belirlenebilecek. Eğer gelişme hızı yüzde 100 olarak uygulanırsa 2000 yılı öncesinde emekli olan 2 milyon 743 bin kişinin tamamının maaşı artacak. Yüzde 50 olarak belirlenirse bu kez yaklaşık 1,4 milyon kişi intibaktan faydalanacak.
 
Kabul edilecek gelişme hızı, emeklinin alacağı zammın miktarını da etkileyecek. Buna göre işçi emeklilerinin maaşında 10 ile 200 TL arasında artış olacak.
 
Düzenlemenin esasını ise eşit prime eşit maaş formülü oluşturuyor. Böylece örneğin 9 bin gün prim ödeyerek emekli olanla 5 bin gün prim ödeyerek emekli olanın aynı maaşı almasının önüne geçilecek. 9 bin gün prim ödediği halde 5 bin gün ödeyenle aynı maaşı alan kişinin aylığı gelişme hızı uygulanarak yükseltilecek.
 
MAAŞA YANSIMASI 2013'Ü BULACAK
Yasanın Meclis'ten geçmesi 2012'nin ilk çeyreğinde olacak. Ancak yasanın çıkmasının ardından SGK dosya bazında inceleme yapacağı için ödeme zaman alacak. Bu sebeple intibakların maaşa yansıması 2013'ü bulacak.
 
İntibak, 2000 yılından önce emekli olan SSK'lıları ilgilendiriyor. Emekli Sandığı'nda intibak otomatik olarak yapıldığı için memur emeklilerinin böyle bir sorunu bulunmuyor. Bağ-Kur'da da prim ödenen basamak üzerinden emekli maaşı bağlandığı için intibak sorunu yok. İntibak düzenlemesiyle 2000'den önce emekli olan SSK'lıların maaşları yeniden hesaplanacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
emekli memur. 4 Ocak 2012 Çarşamba 11:22

TRT Dünyamız Detay proğramı ETİYOPYA da asgari ücreti ve yaşam koşullarını araştıran bir proğram yapmış. Şimdi ülkemizde Asgari ücretin açıklandığı bir dönemde bu proğram ne anlama geliyor; 'bakın orada insanlar aç ama mutlu'mu demek istiyorlar'. Hani biz dünya çapında büyük bir ülke idik, o zaman niye Almanya, Fransa, İngiltere, Amerika gibi ülkelerin asgari ücreti ve yaşam standartları örnek alınmıyor. Yani ÖLÜM'ü gösterip SITMA'ya razı etmek işte buna denir. kimse birşey beklemesin bunlardan.

Yorumu oyla      11      5  
emekli vatandaş 4 Ocak 2012 Çarşamba 11:12

işimiz allaha kaldı yine. kendilerine %100 zammı reva görüpte emeklisine %3-5 i reva görenden ne hayır gelir acaba.

Yorumu oyla      11      5  
GÜROL KÜÇÜKGÖRÜR 4 Ocak 2012 Çarşamba 10:45

20 SENEYE YAKIN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YURTDIŞI TEŞKİLAT-LARINDA ÇALIŞTIM.ÇALIŞTIĞIM SÜRE ZARFINDA ALMAN MARKI ÜZERİNDEN YÜKSEK MAAŞ ALIRKEN BAKANLIK TÜRKİYE'DE EMEK LİLİK PRİMLERİMİ ASGARİ ÜCRETTEN ÖDEMİŞ.BU HAKSIZLIK SADECE BANA DEĞİL BENİM STATÜMDE ÇALIŞAN BÜTÜN SÖZLEŞ-MELİLERE YAPILDI.DOLAYISIYLA DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ALIYO-RUZ.BUNU İNTİBAK YASASI BİLE DÜZELTEMEZ.BU HAKSIZLIĞI ÖZEL SEKTÖR YAPSAYDI MÜFETTİŞLER TEPESİNE BİNERDİ.AMA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA KİMSE HESAP SORAMIYOR.

Yorumu oyla      11      5  
4 Ocak 2012 Çarşamba 09:19

2008 de sonra emekli olanlar daha az maaş alıyorlar 5450 gün üzerinde ve bir yıl önce emekli olanların çoğu 700tl maaş alıyorlar 2000 yılından önce emekli olanlar 815tl alıyorlar acaba bu sorun neden kaynaklanıyor

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege, ihracatta yükselmeye devam ediyor
2010 yılında yaklaşık 14 milyar dolar olan Ege Bölgesi'nin ihracatı, geçtiğimiz ...
Bir liraya 160 km gidiyor
Bursa’da Kurulu Katren Otomotiv, Çinli “Omnia”, “Jmstar” ve “Fulu” markalarıyla ...
Merkez Bankası'ndan dolara 3'üncü müdahale
Merkez Bankası üçüncü gün art arda dolara müdahale etti. Dolar 1,87'ye indi.
 
Kruvaziyerde İzmir'in 2012 hedefi, 350 sefer
İzmir'e 2012 yılında yapılacak kruvaziyer turlar için şimdiden 200 seferin ...
Enflasyon 2011'i çift hane ile tamamladı
Enflasyon Aralık ayında TÜFE'de yüzde 0.58 arttı, yıllık bazda yüzde 10.45'e ...
Memur ve emekliye yüzde 2.8 ek zam
Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, enflasyon rakamlarının ...
 
Sağlık sigortasına başvurmayan yandı!
1 Ocak'ta başlayan uygulama ile herkes sağlık güvencesine kavuştu. Ancak ...
Başbakan Yardımcısı Arınç'tan emekliye intibak müjdesi
Yasa taslağının Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını açıklayan Arınç, ...
Bir depo benzinin 143 lirası vergiye gidiyor
Türkiye yüzde 60'lık vergi yüküyle AB ülkeleri arasında dördüncü sırada ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva