HABERLER>EKONOMİ
4 Ocak 2012 Çarşamba - 07:57

Ege, ihracatta yükselmeye devam ediyor

2010 yılında yaklaşık 14 milyar dolar olan Ege Bölgesi'nin ihracatı, geçtiğimiz yıl yüzde 21 artarak 16 milyar 957 milyon dolara yükseldi.

Ege, ihracatta yükselmeye devam ediyor

İZMİR - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla açıkladığı rakamlara göre Ege İhracatçı Birlikleri kanalıyla yapılan ihracat 11.4 milyar dolar olurken, Ege Bölgesi'ndeki illerin 2011 yılı ihracatı 17 milyar dolara ulaştı. 2010'da yaklaşık 14 milyar dolar olan bölge ihracatı, geçtiğimiz yıl yüzde 21 artarak 16 milyar 957 milyon dolara yükseldi. TİM, 2011 yılı ihracat rakamlarını il bazında, illerin ihracat yaptığı ülkeler ve sektörler bazında açıkladı. Verilere göre Ege illeri arasında ihracat şampiyonu 8 milyar 65 milyon dolar ile İzmir oldu. Geçen yıl 6.6 milyar dolarlık ihracat yapan İzmir, ihracatını yüzde 21 artırdı.
 
MANİSA 2'NCİ
İzmir'i 4 milyar 277 milyon dolar ile Manisa, 2 milyar 756 milyon dolar ile Denizli takip etti. Aydın 539 milyon dolar, Balıkesir 409 milyon dolar, Afyon 288 milyon dolar, Muğla 244 milyon dolar, Uşak 155 milyon dolar, Kütahya 149 milyon dolar, Çanakkale 70 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bölgede ihracatını en çok artıran il yüzde 34 ile Afyon oldu. Uşak ilinin ihracatı yüzde 29, Kütahya'nın ihracatı yüzde 27 arttı. Manisa ve Denizli'nin ihracat rakamları yüzde 24 civarında artış gösterdi. Çanakkale'nin ihracatında ise düşüş yaşandı.
 
EN İYİ PAZAR ALMANYA
Ülkeler bazında yapılan ihracatta Almanya yine birinci sırada yer aldı. İzmir'den Almanya'ya 1 milyar 36 milyon dolarlık ihracat yapılırken, 511 milyon dolar ile İngiltere ikinci, 416 milyon dolar ile İspanya üçüncü, 408 milyon dolar ile Amerika dördüncü, 394 milyon dolar ile İtalya beşinci, 334 milyon dolar ile Fransa altıncı, 325 milyon dolar ile Hollanda yedinci sırada yer aldı. Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya da ilk 10 büyük ihracat pazarı arasında yer aldı. İzmir'in ilk 10 ülkeye yaptığı ihracat, ilin toplam ihracatının yarısını geçti.
Manisa 778 milyon dolar ile en çok İngiltere'ye ihracat yaparken, bu ülkeyi 635 milyon dolar ile Almanya, 484 milyon dolar ile Fransa takip etti. Denizli 406 milyon dolar ile en çok Almanya'ya, daha sonra İngiltere ve Amerika'ya ihracat yaparken, Aydın en çok ihracatı 54 milyon dolar ile İtalya'ya, Muğla 46 milyon dolar ile Hollanda'ya, Uşak 13 milyon dolar ile Çin'e, Balıkesir 79 milyon dolar ile Irak'a, Çanakkale 10 milyon dolar ile İtalya'ya gerçekleştirdi. Afyon'un en büyük pazarı 68 milyon dolar ile Irak, Kütahya'nın 23 milyon dolar ile Almanya oldu.
 
LİDER SEKTÖRLER
TİM'in verileri illerin en çok ihracat yaptıkları sektörleri de ortaya koydu. Buna göre Denizli'de 1 milyar 98 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon, İzmir'de 1 milyar 429 milyon dolar ile kimyevi maddeler, Kütahya'da 121 milyon dolar ile çimento ve toprak ürünleri, Manisa'da 2 milyar 802 milyon dolar ile elektrik-elektronik, Muğla'da 164 milyon dolar ile su ürünleri ve hayvancılık, Uşak'ta 36 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon en çok ihracat gerçekleştiren sektörler oldu.
Balıkesir'de 128 milyon dolar ile su ürünleri ve hayvancılık, Çanakkale'de 18 milyon dolar ile su ürünleri ve hayvancılık, Afyon'da 146 milyon dolar ile maden ve metaller ihracatı, Aydın'da 101 milyon dolar ile maden ve metaller ihracatı birinci sırada yer aldı.
 
FARKLI PAZARLAR
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, son 3 ayda Avrupa pazarında yaşanan daralmadan dolayı 12 milyar dolar ihracat hedefini yakalayamadıklarını söyledi. Türkmenoğlu, "Buna rağmen Türkiye ortalamasının üzerinde ihracat artışı yakaladık. 2012'de ülke çeşitlemesi yaharak yüzde 7-10 arası artış öngörüyoruz. Avrupa'da talep hızlı bir talep artışı beklemiyoruz. İhracat artışı diğer pazarlardaki artış ile mümkün olacaktır" dedi. Döviz kurunda aşırı oynaklığı doğru bulmadıklarını da ifade eden Türkmenoğlu, ancak rekabetçi bir döviz kuru politikası ile devam edilmesi gerektiğini söyledi.
 
Bölge ihracatında çarpıcı ayrıntılar
* Ege'nin ihracat şampiyonu yine İzmir oldu.
* Egeliler en çok malı Avrupa'ya sattı.
* İzmir, Manisa, Denizli milyar doları geçti.
* Afyon ihracatını yüzde 34 artırdı.
* Uşak en çok ihracatı Çin'e yaptı.
* Afyon ve Balıkesir'in en büyük pazarı artık Irak.
* Manisa elektrik-elektronik satışı 3 milyar dolara yaklaştı.
* Manisa'nın ihracatı İzmir'in yarısını geçti.
 
Su ürünleri zirveye çıktı
Türkiye'nin ihracatta son yıllardaki yıldız sektörlerinden su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü 2011'i yüzde 48'lik ihracat artış hızı ile zirvede tamamladı. 2010'da 962 milyon 168 bin dolarlık ihracat yapan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü, 2011'i 1 milyar 421 milyon dolarlık ihracatla bitirdi. 2011'de önemli bir başarıya imza attıklarını belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, "1990'larda henüz emekleme döneminde olan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörümüz, ilerleyen zamanda dünya standartlarındaki kaliteli ve kontrollü üretimi ve buna paralel artan kapasitesi ile bugün 125 ülkeye ihracat yapabilir hale geldi" diye konuştu.

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün 1 milyar 421 milyon dolarlık ihracatına en büyük katkıyı 447 milyon 823 bin dolarlık tutarla su ürünleri sektörü yaptı. Su ürünleri grubu, sektörün ihracatında yüzde 32'lik pay aldı. Kanatlı grubu ise yüzde 87'lik ihracat artışı ile en fazla ihracat artışı yapan ürün grubu olurken ihracatını 206 milyon 741 bin dolardan, 386 milyon 88 bin dolara çıkardı. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe ihracatı gerileyen tek grup bal ihracatı oldu. Türkiye, 2010'da 4 milyon 210 bin dolarlık bal ihraç etmişken, 2011'de yüzde 33 düşüşle 2 milyon 814 bin dolarda kaldı. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü 2011'de en fazla ihracatını Irak'a yaptı. Irak'a, 532 milyon 483 bin dolarlık dış satım yapılırken, Almanya 82 milyon 376 bin dolarlık ihracatla ikinci, Hollanda 82 milyon 116 bin dolarlık ihracatla üçüncü, İran 63 milyon 950 bin dolarlık dışsatımla dördüncü ve İtalya 57 milyon 804 bin dolarlık ihracatla en fazla ihracat yapılan beşinci ülke oldu.(Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir liraya 160 km gidiyor
Bursa’da Kurulu Katren Otomotiv, Çinli “Omnia”, “Jmstar” ve “Fulu” markalarıyla ...
Merkez Bankası'ndan dolara 3'üncü müdahale
Merkez Bankası üçüncü gün art arda dolara müdahale etti. Dolar 1,87'ye indi.
Kruvaziyerde İzmir'in 2012 hedefi, 350 sefer
İzmir'e 2012 yılında yapılacak kruvaziyer turlar için şimdiden 200 seferin ...
 
Enflasyon 2011'i çift hane ile tamamladı
Enflasyon Aralık ayında TÜFE'de yüzde 0.58 arttı, yıllık bazda yüzde 10.45'e ...
Memur ve emekliye yüzde 2.8 ek zam
Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri, enflasyon rakamlarının ...
Sağlık sigortasına başvurmayan yandı!
1 Ocak'ta başlayan uygulama ile herkes sağlık güvencesine kavuştu. Ancak ...
 
Başbakan Yardımcısı Arınç'tan emekliye intibak müjdesi
Yasa taslağının Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını açıklayan Arınç, ...
Bir depo benzinin 143 lirası vergiye gidiyor
Türkiye yüzde 60'lık vergi yüküyle AB ülkeleri arasında dördüncü sırada ...
Memur ve emeklilerin gözü enflasyonda
Devlet memurları, sözleşmeliler ve memur emeklileri alacakları zam oranını ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva