HABERLER>EKONOMİ
4 Nisan 2012 Çarşamba - 09:28

Elektrik ve doğalgaz zamları ihracatçıyı vurdu!

Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan büyük zam ihracatı çarptı.

Elektrik ve doğalgaz zamları ihracatçıyı vurdu!

İZMİR - Doğalgaz ve elektrik zamlarının sanayici ve ihracatçıları demoralize ettiğini  ve üretim şevkini kırdığını belirten Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, Doğalgaz ve elektriğe gelen zammın döviz kurlarında yüzde 5’lik artışı zorunlu hale getirdiğini kaydetti.

Yorgancılar'dan zamlara tepki... Haber için tıklayınız...

Doğalgaza yüzde 18.7’lik, elektriğe ise yüzde 8.1’lik zam yapılması ihracat dünyasını ayaklandırdı. Doğalgaz ve elektrik zamlarının döviz kurlarında yüzde 5’lik artışı zorunlu hale getirdiğini kaydeden Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, ihracat pazarlarında fiyat tutturamama riskiyle karşı karşıya olduklarını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın doğalgaz ve elektriğe yapılan zammın gerekçesini “Dövizle alıyoruz, TL ile satıyoruz” diye açıkladığına işaret eden Kızılgüneşler, “Bizim de ana girdilerimiz TL ile satışımız ise dövizle oluyor. Bugün 20 dolara sattığımız bir ürünü müşterimize yarın 22 dolara satma şansımız yok. Devlet, elektrik ve doğalgazdan aldığı vergiden fedakarlık yapsın” dedi.

Doğalgaza yüzde 15’lik bir zam daha gerektiği şeklinde çıkan haberlerle ikinci bir zammın zemininin hazırlanmak istendiği izlenimi edindiklerini ifade eden Kızılgüneşler, şöyle devam etti; “Gerekçesi ne olursa olsun bu zamları makul karşılamak mümkün değil. Hazırgiyim sektörünün en büyük pazarı konumundaki Avrupa’da zaten bir ekonomik durgunluk var ve fiyat tutturmada ciddi anlamda zorlanıyoruz. Bu zamlar özellikle konfeksiyon sektörüne hammadde temini yapan tekstil sektöründe kumaş üretimi, boyama bölümlerinde ciddi maliyet artışlarına neden olacak. Bu maliyet artışları da konfeksiyon ürünlerinin maliyetini arttıracak. Avrupa pazarında ciddi bir durgunluğun olduğu ortamda fiyatlardaki artışı müşterilere kabul ettirmemiz mümkün değil.”

Hazırgiyim sektörünün 2011 yılında yaklaşık 11 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğine işaret eden Kızılgüneşler, önce örme ve dokuma kumaşa getirilen ek vergi ile sektörün yakaladığı ritminin kaybettirildiğini savundu. Kızılgüneşler, “ “Ek vergi sonrasında doğalğaz ve elektriğe gelen zam sektörün belini büktü. Döviz kurunda bu zamları telafi edecek bir artış olmadığı takdirde ihracattaki geri gidiş daha da artacaktır. Türkiye, yumurtlayan tavuğu kesmek üzere. Bizler, yumurtlayan tavuğun kesilmemesini, bugünlerde açıklanacağı ifade edilen yeni teşvik kanununun sektörümüze ivme kazandıracak yeni teşvikler içermesini bekliyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 4 Nisan 2012 Çarşamba 18:39

BU SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARINI İLGİLENDİREN ÜLKENİN YAVAŞ YAVAŞ SİNDİRE SİNDİRE DEDİKLERİ REJİM SORUNU DEĞİL. SADECE FABRİKALARINDA KULLANDIKLARI ELEKTRİK , AKARYAKIT DOĞAL GAZ ZAMLARI. NASIL BİR DÜŞÜNCE TARZI BU BEN SALAKMIYIM YARABBİM.

Yorumu oyla      12      5  
Işık Dikicigil 4 Nisan 2012 Çarşamba 13:45

ZAM YAPMADILAR Kİ... GÜNCELLEME YAPTILAR.

Yorumu oyla      17      6  
Işık Dikicigil 4 Nisan 2012 Çarşamba 13:18

NEO LİBERALLER, AKP YANDAŞLARI DEVAM EDİN. NE UĞRUNA DOĞALGAZ AKARYAKIT ELEKTRİK ZAMLANIYOR SİZCE, İRAN'LA BOZULAN MÜNASEBETLER, ABD KUYRUĞU OLMAK. İRAN'A AMBARGO UYGULAMAK SÖZ DİNLEMEK. KÜRECİK'E FÜZE KALKANI YERLEŞTİRMEK. PEKİ BU YURTTAŞ BUNLARA LAYIK MI?DEMEK Kİ. BÖYLE BAŞA BÖYLE TIRAŞ. SİZİ HİÇ OLMAZSA NORMAL VATANDAŞTAN AYIRAN BİR İMTİYAZINIZ VAR. ÇOCUKLARINIZI YURT DIŞINDA OKUTUP GERİCİ ÇAĞDIŞI EĞİTİM ALMALARININ ÖNÜNE PARANIZLA GEÇEBİLİYORSUNUZ. İŞÇİNİN ÇOCUĞU FABRİKANIZDA YİNE İŞÇİ OLACA

Yorumu oyla      16      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yorgancılar’dan elektrik ve doğalgaz zammı tepkisi
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Mart ...
Coca Cola CEO'suna önemli EXPO teklifi!
Coca Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Muhtar ...
Bu anlaşma ile KKTC'nin kaderi değişebilir
KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı ...
 
Petkim'in 47'inci gurur yılı
Türk ekonomisinin en önemli sanayi kuruluşlarından Petkim, “47. Kuruluş ...
55 yıllık dev fabrikada büyük anlaşmazlık
Sivas Demir Çelik ve Ege Metal fabrikalarına ‘tartışmalı’ bir biçimde ...
Akaryakıt şirketlerine ceza
EPDK, 8 şirket ve 2 kişiye toplam 2 milyon liralık ceza verdi.
 
VOB'a Amerikalı ICE önerisi...
İzmir'in iki önemli kalemi, günlerdir kent gündemini meşgul eden VOB'un ...
Enflasyon yerinde saydı: Şampiyon biber!
Enflasyon Mart ayında TÜFE'de yüzde 0.41, ÜFE'de yüzde 0.36 arttı. Yıllık ...
Çinliler Nazar Köy'ü istila etti!
Ülkemize has pek çok ürünü taklit eden Çin, sonunda Kemalpaşa ve Menderes'te ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva