HABERLER>EKONOMİ
3 Nisan 2012 Salı - 10:23

Çinliler Nazar Köy'ü istila etti!

Ülkemize has pek çok ürünü taklit eden Çin, sonunda Kemalpaşa ve Menderes'te üretilen nazar boncuğumuzun da taklitini yaptı.

Çinliler Nazar Köy ü istila etti!

İZMİR - Üstelik bu ürünler boncuğun üretildiği Nazarköy'de de satılıyor..

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın UNESCO'nun somut olmayan kültür mirası listesine sokmaya çalıştığı İzmir'in has nazar boncuğu da, Çin'e yenildi. Çin, övündüğümüz göz boncuğunu da üretip ülkemize satmaya başladı. 

Üretilen göz boncuklarının altı üretim ocağının bulunduğu Kemalpaşa Nazarköy'de satıldığı ortaya çıktı. Kaymakam Yüksel Topal, "Nazarköy'deki ürünlerin yüzde 90'ı Çin malı. Bunun için iyi tasarım yapmalıyız" dedi.
 
Egeli Sabah'ın haberine göre, nazar boncuğunun adına tescilli olduğu Menderes'in Görece Mahallesi'ndeki Boncuk Köy'ün sahibi Murat Kayan, boncuk sanatının korunması için Çin boncuklara gümrükte ilave vergi konulmasını önerdi.
 
Kayan, aksi taktirde Türkiye'de sadece İzmir'de yaşatılan bu sanatın tamamen yok olup gideceğini söyledi.



YÜZDE 90 ÇİN MALI

Osmanlı döneminde Suriye'den gelen ve Kemeraltı'ndaki Araphan'a yerleşen iki ustanın başlattığı boncukçuluk, yüzyıllarca yaşatıldı ve Türk el sanatları arasındaki yerini sağlamlaştırdı. İzmir, yüzyıllarca nazar boncuğu ile birlikte el ürünü boncukçuluğun merkezi oldu. Kemeraltı'ndan sonra bu el sanatına sahip çıkan Menderes'in Görece Mahallesi, nazar boncuğunu kendi adına tescil ettirdi. Ancak, bugünlerde ne Görece'deki Boncuk Köy'de ne de Kemalpaşa'daki Nazarköy'de boncuk üreticilerinin yüzü gülmüyor. Çünkü turistik dükkanlardaki tezgahları bizim ustalarımızın yaptığı boncuklar değil, Çin'den gelen boncuklar süslüyor. Bu oran yüzde 90'ı buluyor. Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan nazar boncuğu, artık Çin'den geliyor. El yapımı boncuk sanatını sürdüren son bir kaç ustadan olan Boncuk Köy'ün sahibi Kemal Kayan ve bugün işi babasından devralan Murat Kayan, son boncuk ocaklarına kilit vurulmasının an meselesi olduğunu söyledi.

TEDBİR ŞART
Devletin bu sanatın kaybolmaması için mutlaka ithalata müdahale etmesini, haksız rekabeti yerli üreticiler adına dengeleyecek bir tedbir almasını talep eden Murat Kayan, "Görece olarak el yapımı boncuk sanatını yöresel ürün olarak kendi adımıza tescil ettirdik. Ancak bu tescil hiç bir işimize yaramıyor. Madem bu ürün Görece'nin ve İzmir'in yöresel ürünü ise devletin bunu koruma altına alması gerekiyor. Bugün Türkiye'deki boncuk tezgahlarını dolduran ürünlerin yüzde 90'ı Çin malı... Biz Boncuk Köy olarak buna karşı direnmeye devam ediyoruz. Tek bir ithal ürünü Boncuk Köy'e sokmuyoruz. Ancak bu ne kadar böyle devam edecek, buna ne kadar dayanabileceğiz bilmiyorum. Mutlaka Çin ürünü boncuklara gümrükte ilave vergi konularak, bu el sanatını yok edecek olan haksız rekabete son verilmesi gerekiyor" diye konuştu.

İSTİLA ETTİLER
Çin mallarının önüne geçebilmek için daha iyi tasarımlar sunmak gerektiğini vurgulayan Kemalpaşa Kaymakamı Yüksel Topal, Halk Eğitim Merkezi'nde verilen kurslarla daha kaliteli üretimi olacağını ve çeşitliliğin artacağını savundu. İlerleyen dönemlerde yurt dışına, hatta Çin'e bile ithalat yapabileceklerini belirten Topal, "Fiyat konusunda rekabet etmekte zorlanıyoruz. Kaliteyi ve çeşitliliği arttırarak Çin ürünleriyle mücadele etmek istiyoruz. 15-20 gün sonra kurslar başlayacak. İnsanlar kaliteden çok fiyata bakıyor. Her sektörde olduğu gibi Nazar Köyü de istila ettiler" diye konuştu.

ATÖLYE SAYISI DÜŞÜYOR
Kemalpaşa Nazar Köyü Muhtarı Mehmet Yiğit, "Nazarköy'deki tezgahlara Çin malları girmeden önce 12 tane atölyemiz mevcuttu. Bu sayı son 3-4 sene içerisinde 6'ya düştü. Tezgah sahipleri ucuz alıp, ucuz satma düşüncesinde. Çin malları plastikten olduğu için sağlık açısından da riskli. Halk eğitim kurslarıyla çeşitlilik ve kaliteyi arttırırsak Çin mallarıyla mücadele edebiliriz" dedi. 10 yıldır nazar boncuğu sattığını söyleyen 52 yaşındaki Aysel Duman, "Türk ürünlerinde çok fazla çeşitlilik yok. Çin ürünlerinde daha fazla çeşit olduğu için tezgah sahipleri tarafından tercih ediliyor. Kurslara katılarak kendimizi geliştireceğimizi düşünüyorum" dedi. Babasının 35-40 sene nazar boncuğu fırını işlettiğini belirten 24 yaşındaki tezgah sahibi Yeliz Sür, "3-4 sene önce Çin malları tezgahlara girmeye başladı. İşler durma noktasına gelince de babam ocağı kapatmak zorunda kaldı. Çin ürünlerini tercih etme sebebimiz daha fazla kar getirmesi. Bizim ürünler cam olduğu için ağır. Çin ürünleri plastik olduğundan takılarda rahatlıkla kullanılıyor. Cam olan yerli ürünler kullanılamıyor" şeklinde konuştu. (Egeli Sabah - Ceyhan Torlak/Mevlüt Dağdeviren)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye kolları sıvadı: İnsansız savaş uçağı
Türkiye, 2030 yılına kadar insansız savaş uçağı yapmanın peşinde...
Liman'da çözüm bulundu: Yük rıhtımları da açılacak
Bu sezon İzmir'e aynı anda gelecek 4 kruvaziyer gemisi nedeniyle Alsancak ...
Coca Cola'nın CEO'su Muhtar Kent bugün İzmir'de
EGİAD Ege Toplantıları'nın konuğu olacak Muhtar Kent, yaklaşık 300 işadamıyla ...
 
Kemeraltı yeniden doğacak
İşportasıyla, AVM’lere karşı mücadelesiyle gündemden düşmeyen tarihi Kemeraltı ...
Zeytinyağındaki taklit balın iki katı!
Baldaki taklit ve tağşiş olaylarının gündeme gelmesinin ardından, zeytinyağında ...
Dünyanın en hızlı ikinci ekonomisi Türkiye
Türkiye ekonomisi 2011'in tamamında yüzde 8.5 büyüdü. Böylece Türkiye ...
 
Yorgancılar’dan Erdoğan’a TTK teşekkür mektubu
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Temmuz ...
İhracatta Mart ayında tarım ve maden çıkışta
Ege İhracatçı Birlikleri’nin Mart ayı ihracatında tarım ürünleri ihracatı ...
Limanda gemi çok yer yok!
Kruvaziyer firmaları kente yaptıkları seferleri artırınca, limanın gemi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bu adam yine mi başkan seçilecek?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva