HABERLER>GÜNCEL
30 Ekim 2021 Cumartesi - 16:08

EGEÇEP: İzmir Depremi’nden ders alınmadı

İzmir Depremi’nin yıl dönümü ile ilgili açıklama yayınlayan EGEÇEP merkezi ve yerel idarelere çağrıda bulunarak depremzedelerin mağduriyetlerini kent suçuna yol açmadan giderilmesini istedi.

EGEÇEP: İzmir Depremi’nden ders alınmadı

EGEDESONSÖZ- Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), geçtiğimiz yıl İzmir’in Seferihisar açıklarında yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremin yıl dönümü nedeni ile yazılı basın açıklaması yaptı.                        

Yaşanan depremden ders alınmadığını ifade edildiği açıklamada  ölümlerin ranta dayalı şehirleşme anlayışında yatttığı vurgulandı.  Açıklamada “Depremzedeler, yaşama tutunma, normal hayata dönüş çabası içerisindeler. Ve neyazık ki pek çok afette olduğu gibi bu depremden sonra da rantiyecilere fırsat doğmuş, depremzedelerin barınma problemini ranta dönüştürmeye başlamıştır. İktidar, sermayeye bu konuda büyük destek olurken, İzmir Büyükşehir Belediyesi de emsal artışı için karar alarak bu kent suçuna ortak olmayı yeğlemiştir.” denildi.

EGEÇEP’in açıklaması şu şekilde: 
Yıllardır toplanan deprem vergilerini başka alanlarda kullanan iktidar, bu birikimlerle afetzedelerin yarasına merhem olmak yerine, müteahhitlere yeni konutlar yaptırtarak bunları depremzedelere, çoğunun ödeyemeyeceği fiyatlarla vermeyi önermektedir. Ödeyemeyecek olanları ise deprem acısının üzerine yoksullaşma beklemektedir. Büyükşehir Belediyesi de bu konuda iktidardan geri kalmamak için, emsal artışı getirerek bir yandan müteahhitlere yeni olanaklar sağlarken bir yandan da kenti daha da betonlaştırmanın kapısını açmaktadır.

Kendileri de depremzede olan, yakınlarını bu depremde kaybetmiş olan, binaları çökmüş olan Rızabey Apartmanı sakinleri ise bir çağrı yapıp, “Rızabey Apartmanı, Deprem Farkındalık Parkı Olsun” demekteler ama bu soylu çağrılarına yanıt alamamaktalar. 

Diğer yandan, TMMOB’ya bağlı odalar aşağıdaki saptamaları yapmıştır, EGEÇEP olarak aynen katılıyoruz:   “Onaylanan plan notu ile birlikte getirilen emsal artışları ile toplamda mevcuda ek %50-60 bağımsız birim artışına ve dolayısıyla nüfus artışına neden olunacağı ortadadır. Bu durum yeni altyapı, ulaşım, sosyal donatı, okul, otopark vb. ihtiyaçları yaratacak ve yaratılan yoğunluğun üzerine bu ihtiyaçları karşılayacak yeni alanlar oluşturulmak zorunda kalacaktır”

Asbest Uzmanları Derneği ise sürekli uyarıda bulunmakta, binaların yıkımında çıkan tozların yoğun asbest içerdiğini, asbestin ise akciğer kanserine yol açtığını, önlem alınarak binaların yıkılması gerektiğini defalarca açıklamalarına karşılık hala aynı vurdumduymazlıkla yıkımlar devam etmektedir. 

İBB’yi bir kez daha uyarıyoruz: meslek odalarının ve çevre örgütlerinin söylediklerini dikkate alıp bir an önce bu piyasacı yaklaşımdan dönerek bilimin ve ekolojinin yol göstericiliğinde kentimizin daha güvenilir bir yaşam alanı olmasını sağlayın. Aksi takdirde, gelecek afetlerden sizleri sorumlu tutacağımızın bilinmesini istiyoruz.

Merkezi ve Yerel idarelere, depremzedelerin mağduriyetlerini kent suçuna yol açmadan gidermeleri çağrısında bulunuyoruz.

 

 
30 Ekim Bayraklı'da anıldı... Başkan Soyer'den depremzedelere müjde!
 
Pedallar depremde yaşamını yitirenler için çevrildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul Boğazı'nda panik! Gemi sürüklendi
İstanbul Boğazı Vaniköy açıklarında 102 metre boyundaki kargo gemisi sürüklendi. ...
BİM de cezayı yargıya taşıyacak
Perakende zinciri BİM, Rekabet Kurulu'nun fiyat davranışlarını ihlal ettiği ...
29 Ekim konserinde bıçaklanan 15 yaşındaki Ozan öldü
Adana’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Gülşen’in sahneye ...
 
AK Partili Dağ'dan dönüşüm mesajı: Tek başına olacak iş değil!
Ziyaret öncesi AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ile Rıza Bey ...
2 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
MSB, 2 PKK'lı teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
Kolonya imalathanesinde korkutan yangın!
İstanbul Gaziosmanpaşa'da, kolonya imalathanesinde çıkan yangın çok sayıda ...
 
30 Ekim'de yiten canlar mezarları başında anıldı
Merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilçesi olan 6,6 büyüklüğündeki depremin ...
G20 Zirvesi başladı: Erdoğan o karede!
Dünyanın önde gelen 20 büyük ekonomisinin liderleri ve uluslararası kuruluşların ...
İKK ve Baro depremin yıldönümünde cevaplanmayan soruları sordu
TMMOB İzmir Koordinasyon Kurulu ve İzmir Barosu, 30 Ekim İzmir Depremi'ne ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva