HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Ekim 2021 Cumartesi - 15:59

30 Ekim Bayraklı'da anıldı... Başkan Soyer'den depremzedelere müjde!

İzmir'de geçtiğimiz yıl 30 Ekim tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki depremin yıldönümü için anma töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "30 Ekim sonrasında hasarlı binalarımızın dönüşümü için belediyemiz Hazine ve Maliye bakanlığı ile İller Bankası ile dünya bankası kredisi ile ilgili görüşmelerimiz yaptık. Yoğun bir müzakerenin sonucunda acil iyileştirme kredisi için Dünya Bankası ile gerekli mutabakatlar kısa sürede sağlandı" dedi.

30 Ekim Bayraklı da anıldı... Başkan Soyer den depremzedelere müjde!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında yer alan Samos Fay hattında yaşanan 6,9 büyüklüğündekideki depremin yıl dönümü anlamaları hüzne sahne oldu.

Kent gelenlinde 117 vatandaşın hayatını kaybettiği ve binlerce yurttaşın evsiz kaldığı felaketin yıl dönümü için İzmir Büyükşehir Belediyesi anma törenleri düzenlerken, depremde en fazla can kaybının yaşandığı Rıza Bey Apartmanı önünde bir araya gelen yurttaşlar, Rıza Bey enkazında kalarak hayatını kaybeden vatandaşlar için yapılan anıta karanfil bıraktı.

Düzenlenen anma törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan ve CHP ve İYİ Parti'nin siyasi temsilcileri ve yüzlerce depremzede katıldı.

117 İSİM İÇİN 117 SANDALYE BOŞ BIRAKILDI
Bayraklı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Mansuroğlu Mahallesi'nde yapılan deprem anıtında anma töreni düzenlendi. Törenin alanında ise sahnenin hemen önünde 117 beyaz sandalye ye kırmızı karanfil konulurken, sandalyelerin üzerinde depremde hayatını kaybeden yurttaşların ismi yazılarak boş bırakıldı.

SOYER: BÜYÜK BİR SEFERBERLİK İÇİNE GİRDİK
Depremin ardındaki 1 yıllık süreci ve bundan sonra yapılacakları anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Şehrimizi derinden sarsan bu afet yazık ki 2020 yılında dünyada meydana gelen depremler arasında en fazla insanın hayatını kaybettiği deprem olarak kayıtlara geçti. 30 Ekim depremi İzmir’in hafızasına acıdan bir iz kazıdı. Derin acımızı unutmamak ve gelecek kuşaklara hatırlatmak için bu anma merasimi kapsamında 30 Ekim deprem anıtında açılışını gerçekleştirdik. 30 Ekim büyük bir afetin ve aynı zamanda İzmir’in gördüğü en destansı dayanışmalardan birinin tarihe not düşüldüğü gündür. Tüm İzmirlilerin tek bir afetzedenin dahi sokakta kalmaması için büyük bir seferberlik içine girdiğimizi hepimiz çok iyi hatırlıyoruz. Bu dayanışma sayesinde evsiz kalan tüm vatandaşlarımız daha ilk gece bir çadıra yerleşti. Bir ay içinde tüm çadırlar söküldü, tüm mağdur vatandaşlarımızı birer yuvaya kavuşturuldu. Bunu bir kira bir yuva kampanyamıza destek vererek sizler başardınız. Tüm İzmirliler başardı.  30 Ekim depremi gösterdi ki, İzmir’in en büyük önceliği dirençli bir kent olmak. Nitekim İzmir’de sadece bir yıl içinde deprem, sel, orman yangını, fırtına, hortum, tsunami gibi birçok afeti yaşadık. Yaşadığımız bu acı tecrübeler ülkemizin afet mevzuatında ve politikalarında bir an önce köklü değişiklikler yapılması gerektiğini gösterdi. Bununla beraber afetlerin önlenmesinde ve yaraların sarılmasında yerel yönetimlerin de önemini ortaya koydu. Bir bu bilinçle bir yandan depremin açtığı yaraları sarmaya gayret ederken diğer yandan afete hazır bir İzmir için adımları atmaya başladık" dedi.

İKİ BÜYÜK ÇALIŞMA BAŞLATTIK
Deprem öncesinde kurulan daire başkanlığını hatırlatarak bunun önemine dikkat çeken Başkan Soyer, "30 Ekim depremi yaşamadan önce Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı'nı kurmuştuk. Yaşadığımız bu büyük afet İzmir’in böyle bir yapılanmaya ne kadar çok ihtiyacı olduğunu bir kez daha gösterdi. Ardından afet yönetimin tüm odalar ve sivil toplumla ortaklaşa yürütmek için afet platformunu oluşturduk. Böylelikle kamunun yetkilerini sivil toplumun gönüllü gücüyle bir araya getirdik. Kentimizin deprem kaynaklarını afetlere karşı direncini geliştirmek için iki büyük çalışma başlattık. Bunlardan birincisi; yapı stok envanteri projemiz. Bu sayede yapıların mevcut durumlarının kendi kartını çıkartıyor ve kare kod uygulamasıyla bina ile ilgili tüm uygulamaları herkes için erişebilir hale getiriyoruz. Depreme hazırlık kapsamında kentimizde yapılacak ilk müdahale için bölgesel öncelikleri belirliyoruz. Bu kapsamda İnşaat Mühendisleri Odası ile yaptığımız protokol çerçevesinde 24 mahallede 33 bin yapının incelenmesi tamamlandı.

2'nci çalışma ise ülkemizin en kapsamlı deprem tsunami ve zemin araştırması projesi. Adeta İzmir’in yeraltı fotoğrafını çeken yeraltı röntgenini çeken çalışma... OTDÜ’nün koordinasyonu, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nin öncülüğünde 10 üniversiteden 43 bilim insanı ve 18 uzman mühendisi, İzmir’in sismik hareketliliğini değerlendirerek aktif olan hatları bütün fayları belirliyorlar. Bu proje başlayana kadar İzmir’in diri olan faylarını dair elimizde bilimsel sağlıklı bir veri bulunmuyordu. Üniversitelerin ve uzmanların değerli çalışmaları sonucunda İzmir’in depremselliği ile ilgili somut ve net bilgilere ulaşıyoruz. Araştırmalarımızı hem karada hem Körfez’de hem de denizde eş zamanlı olarak yürütüyoruz. Böylece dirençli bir kent olmak için gerekli planları tamamlayarak şehrin yeni yapılaşma alanlarının yerine ve şekline doğru yön verebiliyoruz" dedi.

KREDİ İÇİN ÇALIŞMALAR TAMAM, ONAY BEKLENİYOR
Dünya Bankası kredisi ile ilgili de depremzedelere müjde veren Soyer, "30 Ekim sonrasında hasarlı binalarımızın dönüşümü için belediyemiz Hazine ve Maliye Bakanlığı ve İller Bankası ile Dünya Bankası kredisi ile ilgili görüşmelerimiz yaptık. Yoğun bir müzakerenin sonucunda acil iyileştirme kredisi için Dünya Bankası ile gerekli mutabakatlar kısa sürede sağlandı. Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı ve Hükümetin diğer yetkililerinin uygun görüşünü takiben hasarlı binaların dönüşümü için krediyi vatandaşlarımıza derhal kazandıracağız. İzmir'imizin en önemli konularından biri kentsel dönüşüm. Bu nedenle kentsel dönüşüm yatırımlarına İzmir tarihinde olmadığı kadar hız verdik. Bin bağımsız bölümü teslim ettik, 2 bin 500 bağımsız birimin inşaatına başladık. İZBETON'un yapım ihalelerine dahil olmasını sağlayarak kentsel dönüşüme hız kazandırdık. Tüm bu çalışımlarımızın ortak paydası ise İzmirlileri yıkımlara mahkum etmemek İzmir'in dirençli şehir olabilmesi için imar etmek" ifadelerini kullandı.

EMSAL MECLİSE GELİYOR, K PLANLARI 6 AY UZATILDI
Meclis oturumuna getirilecek olan emsal artışı konusunda ve K planları ile ilgili de müjde veren Soyer,"Son olarak depremzedelerimizin yaralarını sarmak için Kasım ayında meclisimizin onayına sunacağımız üç önemli kararın bilgisini de paylaşmak istiyorum. Birincisi, Uzundere’de depremzedelere tahsis ettiğimiz konutların kullanımına 6 ay daha ücretsiz olması imkanını tanıyoruz. İkincisi, mevcut yapıların hak kaybı yaşanmadan yapılaşmasını sağlayan bölgelerin belirlenmesi için verilen 5 aylık süreyi uzatıyoruz. Üçüncüsü, orta ve ağır hasarlı yapıların hızla dönüşmesini sağlamak için emsal artışını meclisimizin gündemine getiriyoruz. Çok iyi biliyorum, bütün bunlar acılarınız hafifletmeye yetmiyor. Ama emin olun ki acınız acımızdır ve sadece bugün değil yarın da sonuna kadar yanınızda olacağız. Acınızı hafifletmek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz anıtın, 30 Ekim depreminin, içimizdeki acısını hatırlatan kalıcı bir iz olmasını diliyorum. Yaşamını kaybeden her bir vatandaşımızın hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Deprem sonrasında benzeri görülmemiş bir dayanışma örneği gösteren İzmirlilere umudumuzu büyüttükleri için bir kez daha en derin şükranlarımı sunuyorum" dedi.

SANDAL: DÜN OLDUĞU GİBİ YARINDA YANINIZDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Kürsüye çıkarak konuşmasını gerçekleştiren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise, "Gerek enkaz süreci gerek çadır gerek geçici konutlara yerleştirme süreçleri dahil İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde tüm ülkeye örnek olabilecek çalışmaya hep birlikte imza attık. Temel sorunlarımızı belli. Bu sorunların karşısındaki kurumlarda belli. Bayraklı Belediyesi , İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilgili bakanlıklarımız dışında gerçekten sorunun çözümünü başka alanda aramak çok doğru değil. Siyasi polemiklere kurban edilmeden kentin sorunun bu bileşenler ile çözmek hepimizin arzusu. Sorunlarımız belli. Aslında temel sorunlardan bir tanesi bölgenin afet bölgesi ilan edilmemesi... Eğer Bayraklı, 20 bin yurttaşın dışarıda kaldığı 117 yurttaşımızı yitirdiğimizi bölge afet bölgesi ilan edilseydi. Belki bugün depremzede yurttaşlarımızın söylediği hiçbir sıkıntıyı konuşmayacaktır. Benzer uygulamayı ülkemizin birçok noktasında gördük. Mevzuat ile ilgili ciddi sıkıtımız var. Hasarlı bina ile riskli bina arasında sıkışmış yurttaşlarımız var. Ağır, orta ve az hasarlıdan ne kastedildiğini anlamış değiliz. Binanın oturulup, oturulamaz olduğu bizim için önemli olan... Ağır hasarlı binalarda da, orta hasarlılarda da yurttaşlarımız oturamıyor. Ancak orta hasarlı binalardaki yurttaşlarımızın aldığı imkanlar ağır hasalılardan çok farklı. Bu yarayı çözmek için vatandaşımızın ihtiyaç duyduğu kredinin ivedilikle ihtiyacı çözen miktarda ve faiz oranları düzenlenerek yeniden gündeme getirilmesi lazım. 400 bin TL ortalama maliyeti olan evin 200 bin TL kredi ile çözülemeyeceği ortada. Bunun 2 yıl ödemesiz 18 yıl geri ödemeli sıfır faizli 400 bin TL'lik kredi ile çözüleceği hepimizin malumu. Dün depremzede yurttaşlarımızın yanındaysak, bunun için nasıl hep birlikteysek önümüzdeki süreçte de İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde depremzedelerimiz ile olmaya devam edeceğiz" dedi.

ÖZKAN: DEPREMZEDELER DERTLERİ İLE BAŞ BAŞA KALDI
Yaşanan felaket sonrası bir araya gelerek depremzedelerin haklarını aramak amacıyla kurulan ve İzmir Depremzedeleri Derneği'nin Başkanı Haydar Özkan, deprem sonrasında Türkiye'nin İzmir'i unuttuğuna vurgu yaparken, "Yaşam ortaklıklar üzerine kurulur. Her birimizi bu hayatımızı bu ortaklıklar üzerine kurgularız. Ortak değerlerimiz vardır. Ülkemiz, bayrağımız, vatanımız… Sevinçte ortaklaşmak kolaydır. En zoru üzüntüde ortak olmaktır. Bugün 117 canımızı kaybettiğimiz felaketin yıl dönümünde buradayız. Deprem olduğu günlerde dayanışmanın sıcaklığını yüreğimizde hissettik. Her bir enkazın başında canla başla çalışan, kurtarma ekiplerine, dört koldan çalışan gençlerimize, Türkiye'nin dört bir yanında kalbi İzmir için atan vatandaşlarımız minnettarız. Enkazlarımız kaldırıldı, her akşam depremi tartışanlar yine ülkenin suni gündemi ile uğraştı ve depremzedeler dertleri baş başa kaldı. Açık bir biçimde unutulduğumuzu ve unuttuğumuzu düşünüyoruz. Ülkenin geri kalanı depremzedeleri unuttuk. Biz depremzedelerde yitirdiğimiz canları unuttuk. Her birimiz kaybettiğimizi evlerimize ve geleceksizliğimize odaklandık. Bu konuda yakınlarını kaybeden tüm depremzedelerimize özür borçluyuz. İZDEDA olarak ilk günden bu yana tüm depremzedelerimizin yanında olmaya çalıştık. Dayanışmanın tüm sıcaklığı ile tüm depremzedelerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Allah böyle bir felaketi kimseye ve hiçbir topluma göstermesin" dedi.

 
İstanbul Boğazı'nda panik! Gemi sürüklendi
 
EGEÇEP: İzmir Depremi’nden ders alınmadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Depremin yıldönümünde Kemalpaşa'da anlamlı işbirliği
Kemalpaşa Belediyesi, geçtiğimiz sene İzmir’de yaşanan deprem felaketinin ...
'Doğum günümde yaşadım' dedi... Unutmayacağım, unutturmayacağım!
Çiğli Belediyesi 30 Ekim İzmir depremini bir anıt heykel ile ölümsüzleştirdi. ...
Türkiye'nin en kapsamlı laboratuvarı İzmir'de kuruldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi 30 Ekim depreminin ardından kenti afetlere ...
 
Başkan Sandal: Yaralarımızı el birliği ile sardık
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, 30 Ekim İzmir depreminin yıl ...
Narlıdere’de unutulmaz Cumhuriyet coşkusu!
Narlıdere Belediyesi, Cumhuriyet’in ilanının 98. yıl dönümünü coşkulu etkinliklerle kutladı.
Selçuk’ta Ferahlı Cafe ve Efesium açıldı
Selçuk’ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Ahmet Ferahlı ...
 
Menemen'de görkemli açılış!
Menemen Belediyesi, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında ikinci açılışını ...
Ödemiş’te Cumhuriyet coşkusu
Cumhuriyet Bayramı sevinci Ödemiş’te gün boyu süren kutlama etkinlikleriyle ...
29 Ekim kutlamaları Torbalı’da iki gün sürdü
Pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl sade törenle kutlanan 29 Ekim Cumhuriyet ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva