HABERLER>TARIM
12 Nisan 2022 Salı - 08:52

Ege'den hububat ihracında rekor artış

Pandemiyle birlikte gıdaya artan talep Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (EHBYMİB)’ni ihracat artış rekortmeni yaptı.

Ege den hububat ihracında rekor artış

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 4 yılda ihracatını yüzde 142’lik artışla 318 milyon dolardan 770 milyon dolara taşıyarak, Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde ihracat artış rekortmeni oldu.

Hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörünün Türkiye genelinde de ihracatının 10 milyar dolar sınırına ulaştığını dile getiren Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Terci, ihracatlarında lokomotif olan bitkisel yağ ihracatına getirilen kısıtlamanın kalkması halinde artış trendlerinin devam edeceğine vurgu yaptı.

“Pandeminin damga vurduğu 2020 yılından bu yana hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü özelinde gıda arzı çok daha önemli bir pozisyon aldı” tespitinde bulunan Terci, “Bu süreçte üyelerimize verdiğimiz eğitimler, zaman kaybetmeden organize ettiğimiz ve başarılı sonuçlar aldığımız sanal fuar ve ticaret heyetleri, Turquality projesi ile bir adım önde olduğumuzu gösterdik. Bu tip faaliyetlerle yüz yüze görüşmelerin mümkün olmadığı süreçte ticari faaliyetlerimizin de sürekliliğini sağladık. Bu etkinliklerimizde ihracatta başarıyı getirdi. 2020 yılında Türkiye geneli 7 milyar 292 milyon dolar olan ihracatımız, 2022 yılının ilk çeyreği sonunda 10 milyar dolar sınırına geldi” şeklinde konuştu.

2021 yılında Ege Bölgesi’nden 385 milyon dolarlık bitkisel yağ ihracatı yapıldığı bilgisini veren Terci sözlerini şöyle sürdürdü: “Küspeler ve Hayvansal Yem ihracatımız 74 milyon dolar, çikolata şekerleme ihracatımız 46 milyon dolar, yağlı tohumlar ihracatımız 41 milyon dolar ve gıda müstahzarları ise 33 milyon dolar dövizi ülkemize kazandırdı.”

Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle zorlu bir süreç yaşadıklarını anlatan Terci, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın dahilde işleme rejimi kapsamında yapılacak ihracat başvuruları dahil, ayçiçek yağı başta olmak üzere bitkisel yağ ürünlerinin ihracatına getirdiği kısıtlama nedeniyle sektörde sıkıntılar yaşandığını, öncelikli olarak limanlarda bekleyen ihraç partilerine izin verilmesi için konuyu her platformda dile getirmeye devam ettiklerini vurguladı.

Ege Bölgesi’nin önemli ihraç ürünlerinden haşhaş tohumunda önemli ihraç pazarı Hindistan ile Türkiye arasındaki süreci de şöyle özetledi: “Hindistan’a haşhaş tohumu ihracatımızın sürekliliğini sağlamak üzere uygulamaya geçirilen on-line sistem yürütme görevi 2016 yılında Sektör Kurulu kararı ve Ticaret Bakanlığınca Birliğimize verildi. Söz konusu online sistem ilk olarak 2018-2019/2019-2020 ürün yıllarına ait ihracatımıza ilişkin başvurulara verilen onaylar kapsamında kullanıldı. Hindistan’a ihraç edilebilecek toplam haşhaş tohumu miktarı 28 Temmuz 2021 tarihinde Hint tarafına 29.598 ton olarak bildirildi ancak Hind makamlarınca ülkemiz için 2020-2021 ürün yılları için ithalat izin miktarı 17.500 ton olarak belirlendi. Akabinde Ticaret Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi yetkilileri ve ihracatçı firma temsilcilerinin katılımıyla, 17 Ocak 2022’de Ankara’da toplantı yapıldı. Toplantı sonrasında 20 Ocak tarihinden önce Hintli ithalatçılarla yapılmış haşhaş tohumu ihracatına ilişkin kontratlar ve söz konusu kontratlar kapsamında 20 Ocak tarihinden önce alınan avans ödeme dekontları/akreditif belgeleri bakanlığımızın talebiyle 31 Ocak tarihine kadar doğrudan firmalar tarafından Ticaret Bakanlığına iletildi ve nihai olarak Bakanlıkça yapılan çalışmalar sonunda18 Şubat tarihinden itibaren Birliğimiz uhdesinde yürütülmekte olan on-line sisteme Bakanlıkça firmalar için belirlenen miktarı geçmemek üzere bilgi ve belge girişi Bakanlığımızın talebiyle gerçekleştirildi. Bu başvurular Birliğimiz ve TMO tarafından onaylanmış durumda. Şu anda Hindistan tarafınca onay verilmesi bekleniyor, onay alınması halinde yüklemeler yapılabilecek.”

Irak, Suriye ve ABD en çok ihracat yapılan ülkeler

Türkiye, 2021 yılında 213 ülkeye hububat bakliyat ve yağlı tohumlar ihraç ederken ilk sırada 1 milyar 635 milyon dolarlık tutarla Irak yer aldı. Sektörün Suriye’ye ihracatı 558 milyon dolar olurken, ABD 552 milyon dolarlık taleple üçüncü sıraya adını yazdırdı. Bu ülkeleri Yemen, İran, Libya, Almanya, İsrail, Cibuti ve Venezuella takip etti.

 
Terör operasyonu: 5 kişi gözaltında
 
Bornovalı gençler Slovenya yolcusu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
12 Nisan 2022 Salı 09:38

ihracat yapacağınıza ülkemizdeki insanları doyurun. ihraç ede ede vatandaş hiçbir şey yiyemiyor herşey pahalı. ihraç etmenin mantığı kendi vatanını doyurduktan sonra artan olursa onları ihraç etmektir. Bu birlik işe yaramıyor. Ülke menfaati nedeniyle bu birliğin kapatılmasını istiyoruz.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
1 yılda 300 trafo çalındı... Çiftçilerin başı hırsızlarla dertte!
İzmir'in Tire ilçesi ve çevresinde, son 1 yılda 300 civarında trafo çalındı. ...
Bergama'da zararlı böceklere dijital takip
İzmir'in Bergama ilçesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün başlattığı ...
İhsan Özbelge ÖZDURAN, UZZK Başkanı Dr. Mustafa TAN ile konuştu…Zeytin'in başına gelen soykırım!
İhsan Özbelge ÖZDURAN, UZZK Başkanı Dr. Mustafa TAN ile konuştu…Zeytin'in başına gelen soykırım!
 
Buğday ve arpada yüksek rekolte bekleniyor
Sektör temcileri bu yıl başta buğday ve arpa olmak üzere yüksek rekolte ...
Hayrettin Uçak güven tazeledi!
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’na ...
Tarımsal destek ödemeleri başlıyor
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "890 milyon 642 bin 249 liralık tarımsal ...
 
Reuters: TMO’dan 18 bin tonluk yağ ithalatı
Son dönemde buğday ve mısır ithalatıyla öne çıkan Toprak Mahsulleri Ofisi ...
Türkiye Şeker Fabrikaları'ndan şekere zam!
Türkşeker, şeker fiyatına yüzde 31 zam yaparak kilogramı KDV dahil 5,96 ...
Kestelli, umut ışığını yaktı... Tarımda gelecek mümkün!
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli sürdürülebilir ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva