HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
23 Eylül 2017 Cumartesi - 14:47

Duyun bu sesi! Emiralem yok olmasın!

Menemen'de Emiralem Kontinü Zeytinyağı Fabrikası'nın yenilenmesi için yapılan törene 'maden ocağı' protestosu damga vurdu. Eylemde çevre dostu küçük Dilara gözyaşlarına hakim olamadı. Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, yetkililere seslenerek 'duyun bu sesi' dedi.

Duyun bu sesi! Emiralem yok olmasın!

Menemen Belediyesi’nin 2001 yılında faaliyete geçirdiği Emiralem Kontinü Zeytinyağı Fabrikası yaklaşık 1 milyon liralık yatırımla yenilendi.

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Belediye Meclis Üyelerine yapılan hizmeti tanıtmak için yaptığı ziyarette bir sürprizle karşılaştı. Başkan Şahin’in Emiralem Kontinü Zeytinyağı Fabrikası’na ziyaretini haber alan 7’den 70’e yüz kadar vatandaş; ‘Köyümüzde Taş Ocağı İstemiyoruz’, ‘Karagöl’e Dokunma’, ‘Muhtar Halk El Ele Ormanımızı Elleme’ yazılı pankartlarla seslerini duyurmaya çalıştı. Yöre sakinlerine CHP Menemen İlçe Başkanı Hürol Taklak, MHP İlçe Başkanı Ali Rıza Bölük, Menemen Meslek Odaları Başkanları, Sivil Toplum Örgütleri Başkanları ve Muhtarlar da destek verdi.

Hemşerilerinin kararlılığı karşısında ziyaretine ara verip Meslek Odaları’nın hazırladığı metni okuyan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, bu metnin altına imza atacağını açıklayarak; “Emiralem Değirmendere ve Bağcılar yöresinde planlanan Maden Ocağı ve Hazır Beton Tesisi Projesi'ne İzmir Valiliği tarafından ‘ÇED Gerekli Değildir Kararı’ verildiğini sizlerin sayesinde öğrendik. Maden Ocağı faaliyeti Emiralem çevresindeki tüm köylerimizi ve ilçemizi etkileyeceğinden kısa sürede bir araya gelerek projeyi incelediğinizi ifade etmişsiniz. Bu projeyi inceleyen ve destek verenlere öncelikle teşekkür ediyorum” dedi.

EMİRALEM NEDEN KORUNMALI?
Başkan Tahir Şahin, tarım cenneti olan Menemen'in gözbebeği Emiralem'de neden Maden Ocağı ve Hazır Beton Tesisi kurulmaması gerektiğini ise şu sözlerle açıkladı; “Şu görünen tepelerde 36 hektar alanda Maden Ocağı ve Beton Tesisi yapılmak isteniyor. Bu alan, bölgenin 1/100.000’lik planında Tarım alanı olarak geçmektedir. Bu alanda Meralarımız vardır. Bu tepeler, Karagöl'e dek su toplanma havzasıdır. Etrafı zeytin ağaçlarıyla çevrili Menemen Belediyesi Zeytinyağı Fabrikası, Tatlı Su Şişeleme Tesisleri de burada. Bu yörede 40 cins sebze ve 20 cins meyve yetiştiriliyor. Emiralem özellikle çileğiyle Türkiye'de bir markadır. Sahip olduğu hava sirkülasyonu nedeniyle mikro klima özelliğine sahiptir. Yanı başımızda dünyanın en iyi Otistik Çocuklar Eğitim Merkezlerinden birisi bulunmakta. Yine burada bir ilk ve ortaöğretim merkezi bulunmaktadır. Bir yanımızda Değirmendere Çayı, diğer yanımızda Gediz Nehri yer almaktadır. Gediz Nehri Regülatörü de bu alandadır.”

10 YIL ÖNCE ENGELLENMİŞTİ..!
Yaklaşık 10 yıl kadar önce yine Emiralem’de maden ocağı açılmak istendiğini, dönemin Belde Belediye Başkanı Veli Dal’ın hemşerileriyle birlikte bunu engellediğini hatırlatan Başkan Tahir Şahin, “O günlerde iptal edilen maden ocağı için yılda 800 kg dinamit patlatılacakken, bu projede ise yılda 6 ton dinamit ve 432 ton anfo patlayıcının kullanılacağı belirtilmektedir. Yılda 1.600.000 ton bazalt kayanın dinamitle patlatılacağı, bir saatte 18 ton hafriyat çıkacağı, 30 tonluk kamyonlarla günde 215 sefer taşıma yapılacağı, saatte 600 kg toz çıkacağı, tesisin hazır beton santralinde saatte 160 m3 beton hazırlanacağı, saatte 32 ton su tüketileceği, bunun için yer altı su kaynaklarının devreye sokulabileceği, faaliyetin 5 yıl süreli olduğu, tesiste 7 ila 15 personel çalışacağı ifade edilmektedir. Projede, bölgenin 1. derece deprem bölgesi olduğu da belirtilmiştir. Bunları Emiralemli hemşerilerim söylemiyor, projenin tam da kendisi söylüyor” diye konuştu.

SULAMA BARAJI İÇİN İSTENEN ÇED RAPORU MADEN OCAĞI’NDAN NEDEN İSTENMİYOR?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Emiralem’deki Değirmendere Çayı üzerinde yapmayı planladığı Sulama Barajı’nın ÇED Raporu’na takıldığı için yıllardır yapılmadığına dikkat çeken Başkan Tahir Şahin, aynı bölgede Maden Ocağı ve Hazır Beton Tesisi yapımında ÇED Raporu’na gerek görülmemesine anlam verilemeyeceğini ifade ederek; “Büyükşehir Belediyemizin bu bölgede Sulama Barajı yapmak istemesi ve yıllardır ÇED raporundan dolayı takılı kalması, yani bizim için hayat olan suyumuzun ÇED Raporu’ndan takılması da ayrı bir soru işaretidir. 5-10 yıldır Sulama Barajı engelleniyor ama burada tarımı öldürecek olan maden ocağı veya hazır beton tesisine ÇED raporu gerekli değildir diyeceğiz. Böyle bir şey yok. ÇED Raporu esasında tam da burada gereklidir. İzmir Vali’mizden özellikle tüm Menemen ilçesi olarak Belediye Başkanı’ndan Sivil Toplum Örgütleri’ne, Menemen’de ve özellikle Emiralem’de yaşayan vatandaşlarımızın bir ricası var. Vali’mizin sağduyulu olduğunu şahsen biliyorum. Sizler adına yaptığımız bilgilendirmeyi de Vali’mizin sağduyulu davranıp tekrar bu konuyu değerlendirmeye alacağına yürekten inanıyoruz” dedi.

Menemenlilerin çevre konusunda duyarlılığına dikkat çeken Başkan Tahir Şahin açıklamalarına şöyle devam etti; “Yapılacak olan Maden Ocağı ve Hazır Beton Tesisi’ne Emiralemliler ve tüm Menemenliler olarak asla izin verilmemesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Gelsinler, ÇED Raporu gerekli midir, değil midir? bunun toplantısını Emiralem’in merkezinde yapsınlar. ‘ÇED Raporu gerekli değildir’ denirse Maden Ocağı’nı yapsınlar. Eğer çevre adına herhangi bir yerde yapılacak bir şey varsa, Tahir Şahin ve Sivil Toplum Örgütlerimiz orada olacaktır.”

“YARGIYA İHTİYAÇ KALMADAN PROJE GERİ ÇEKİLMELİ..!”
Emiralem-Kır Mahalle’de yaşayan Av. Diler Bosut Güven de hukuki süreç konusunda yaptığı bilgilendirmede, “Öncelikle yargıya ihtiyaç kalmadan, farkına varılarak projenin geriye çekileceğini ümit ediyoruz. Ama olmadığı takdirde biz Menemen’den avukat arkadaşlarımız ve aramızda yer alan İzmir Barosu yönetiminden avukat meslektaşımız olarak, Menemen’deki tüm Meslek Odaları bize vekalet verdiler. Menemen Belediyesi ‘Bu projenin hatalı olduğunu düşünüyoruz’ diyerek davacılar arasında yer almak istiyor. Eğer proje geri çekilmiyorsa, süreleri kaçırmadan proje iptali için bu davayı açmak durumundayız” dedi.

KÜÇÜK ÇEVRECİ, GÖZÜ YAŞLI, BÜYÜKLERİNE SESLENDİ…
Emiralemli Emekli Albay Mehmet Çoban, Diyarbakır’da görev yaparken memleketi için kaleme aldığı ‘Emiralem’ isimli şiirini büyük bir coşkuyla seslendirerek duygularını paylaştı. Emiralem Şehit Barış Demir İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Dilara Tekin ise, bu projeyi duyduğu zaman büyüklerine hitaben yazdığı mektubu gözyaşları eşliğinde okudu. Küçük çevre dostu, hıçkırarak okuduğu mektubunda şu sözlere yer verdi; “Sevgili büyüklerimiz; lütfen sesimize kulan verin. Biz çocuklar yeşilliklerle dolu, savaşsız, kavgasız bir dünya istiyoruz. Çevreyi kirletenlere ağır cezalar verilmelidir. Sessiz sessiz köyümüze zarar vermek isteyenlere sonuna kadar hayır diyeceğiz. Peygamberimiz güzelliklerini ve Atatürk’ün emanet ettiği toprakları sonuna kadar koruyacağız. Geleceğe temiz bir çevre bırakmak için köyümüze zarar verecek olan Taş Ocağına sonuna kadar !!HAYIR!! diyoruz.”

Küçük çevre dostu Dilara Tekin’in gözyaşlarını silip sakinleştirmeye çalışan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, yetkililere şöyle seslendi; “Duyun Bu Sesi..!” Yapılan açıklamaların ardından vatandaşlar olaysız bir şekilde dağıldı.

 
Flaş! Barzani meydan okudu: Sonunda ölüm olsa da...
 
İzmir'de çiftçilerin başına talih kuşu kondu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ödemiş'te Kırnapçı Parkı'na yenileme
Ödemiş Belediyesi Bengisu Mahallesin’de bulunan Kırnapçı Parkı’nda yenileme ...
Başkanlar pedalları dünya mirası için çevirdi
İzmir’de bu yıl ikinci kez gerçekleştirilen “UNESCO Dünya Mirası Yolunda ...
Yeni eğitim yılına en eğlenceli başlangıç Bornova'da
Bornova Belediyesi, yeni eğitim öğretim yılına özel bir etkinlik düzenledi.
 
Başkan Uyar: Urla'nın markalaşma çalışmaları sürüyor
Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Nevşehir'de "Aracı Şehirler MEWA Bölgesel ...
Gurur tablosu: İzmir'in Süt Kuzusu 5 yılda 10'a katladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2012 yılında başlattığı “Süt Kuzusu Projesi” ...
Mehmet KARABEL yazdı... Bir Türkiye’ye, bir dünyaya bir de Seferihisar’a bakın…
Mehmet KARABEL yazdı... Bir Türkiye’ye, bir dünyaya bir de Seferihisar’a bakın…
 
İZSU'dan Yeni Foça'daki arıza için açıklama
Yeni Foça Atık Su Arıtma Tesisi'ndeki tanklardan birinin tahliye borusundaki ...
Bayındır’da 'bal gibi' kurs
Bayındır Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire ...
İzmir Körfezi'nde şenlik var!
Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde ilk kez düzenlenen 3 günlük İzmir Körfez ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva