HABERLER>EKONOMİ
24 Şubat 2023 Cuma - 12:31

Dört teker üzerinde cambazlık… Camdan fırlayan sigortasız rehberler!

İzmir Turist Rehberleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Turist Rehberleri Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Macit Şaşzade, “Sosyal güvencesi olmayan rehberlerin talebi sigortalı olabilmek. Rehberlerimiz kazada camdan fırlıyor” dedi.

Dört teker üzerinde cambazlık… Camdan fırlayan sigortasız rehberler!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Turizm ülkesi olan Türkiye’de yerli ve yabancı turistlerin gittikleri bölgeleri daha yakından tanıması için rehberlere ihtiyaç duyuluyor. Ancak rehberlerin çalışma koşulları gün geçtikçe ağırlaşıyor.

Çoğunlukla serbest ve maaştan ziyade yevmiye karşılığında çalışan rehberlerin çoğunun sosyal güvenceleri de bulunmuyor. Rehberler, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için ise dişinden tırnağından artırdıklarıyla kendi sigortalarını ödemeye çalışıyorlar.

İzmir Turist Rehberleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Turist Rehberleri Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Macit Şaşzade, büyük depremde 31 meslektaşlarının hayatlarını kaybettiğini ve büyük acı yaşadıklarını kaydetti. Şaşzade açıklamasında “Eğitim gezimizde olan rehberlerin bir kısmı zaten rehber, bir kısmı öğrenci. İSİAS denen otelin altında kaldılar. Şimdi okuyoruz, dinliyoruz. Otelin geçmişi utanç verici! Bu ülke için gerçekten utanç verici… Hem siyasiler için hem bakanlık için. İnsanların hayatı bu kadar ucuz mu? Bu nasıl bir vicdansızlıktır, bu nasıl yapılır?” dedi.

Başkan Şaşzade, Egedesonsöz’e yaptığı değerlendirmede sektörde yaşanan sorunlara değindi, sorunların çözümü için yetkililere çağrıda bulundu.

GEREKSİZ SAYIDA MEZUN VAR
Turist rehberlerinin geçtiğimiz koronavirüs dönemi nedeniyle başka mesleklere yöneldiğini kaydeden Şaşzade, üniversitelerde açılan rehberlik bölümlerinin diplomalı işsiz yetiştiridiğine de değindi. Şaşzade açıklamasında “Koronavirüs pandemisi döneminde rehberlerimiz ciddi bir zarar gördü. Birçoğu mesleği bırakmak zorunda kalıp başka işlere yöneldiler. Kuryelik, emlakçılık gibi mesleklerin yanında otellerde çalışmaya başlayan arkadaşlarımız oldu. Ne yazık ki; turizm, siyasi, ekonomik konuda ya da her hangi bir doğa afette birincil derecede etkilenen bir sektör. Kovid biter bitmez canlı bir yıl geçirdik. Hatta 2019 yılını aratmadı. Bakanlıktan yazı geldi rehber sayılarının artmasına yönelik. Biz de eğitim gezilerini normal bir süreç içine koyduk. Kovid döneminde mecburen durdurmuştuk. İş arayan, mezun olmuş olan arkadaşlarımız var. Türkiye’de seksenden fazla fakülteden mezun veriliyor. Gereksiz bir şekilde çok mezun da veriyor. O da ayrı bir sıkıntı. YÖK’e bunu anlatmaya çalışıyoruz ama her yerde rehber yetiştirmekte, rehberin değerine değer katmıyor, değersizleşiyor. 2 yıllık okuyan da mezun olup dil sınavını geçtikten sonra, eğitim gezisini alıp bölge hakkını kazanırsa rehber oluyor. 4 yıllık okuyan da aynı sepetin içerisinde. Böyle bir eğitim sistemimiz var” dedi.

BU SENE SEKTÖRÜN NASIL GİDECEĞİ BELİRSİZ
Yaşanan deprem felaketinden önce sektör adına iyi gelişmelerin yaşandığını dile getiren Şaşzade, “Bu sene içinde sektör adına çok umutluyduk. Aldığımız geri dönüşler, gemilerin gelmesi Kuşadası, Aydın, İzmir’e gelen konaklamalı turların sayısında artış olmuştu. Büyükşehir Belediyesi’yle, İl kültür Turizm Müdürlüğü ile birçok komisyon içinde Kent Konseyi içinde de çalışmalar yapıyoruz. İzmir turizminde ve turizmde markalaşması için neler yapabiliriz diye tartışıyoruz. Bununla ilgili ciddi bir destinasyon var. Yurt dışına gidildiği zaman deniz, kum, güneş haricinde İzmir’i nasıl tanıtırız? İzmir’i farklı başka şehirlere göre ve başka ülkelerdeki şeylere göre farklılığını ön plana çıkararak biz İzmir’i tanıtmak için çaba harcıyoruz ve yavaş yavaş bu konuda çalışırken iyi gelişmeler olduğunu da görüyorduk. Fakat maalesef 6 Şubat Depremi bizi ciddi bir şekilde yara aldık. Bu sene için ise sektörün, nasıl gideceğini kestirmek çok zor. İç pazarda, Güneydoğu bir seneden önce kendine gelemez. Oradaki durumun vahametini o bölgedeki başkanlarla konuştuk. Gördüğümüz kadarıyla kolay kolay toparlanacak gibi değil. Şimdilik rezervasyonların bir kısmı iptal oluyor ama hepsi iptal olmadı” dedi.

İPTALLER ARTARSA İŞSİZLİK ARTAR
Turlarda yaşanabilecek olası iptallerin ardından sektörde işsizliğin yaşanacağını vurgulayan Şaşzade, “Turlarda iptaller artarsa ki olacak gibi görünüyor bir kısım rehber açığa çıkacak. Onların tekrar bir yerleri bulup tur almaları sıkıntı olacak. Onun için bu iptalleri ile beraber bir de yeni gelenlerle beraber tabii belli bir işsizlik olacak. Aynı şekilde yani kovid kadar olmasa da belli bir sıkıntı olacaktır. Umarım Ege’ye gelen gemiler iptal olmaz. Aydın, İzmir, Kuşadası rehberleri ciddi bir şekilde orada iş imkânı elde ediyor. O kıymetli bir şey. Çünkü biz turizmciler yılda 100 gün bile çalışabilirsek çok büyük başarı olarak görürüz. Öyle 200-300 gün çalışan inanılmaz zor bir olay mümkün değil. İş bulmak da kolay değil” ifadelerini kullandı.

KAZA SİGORTASINI YENİ YAPTIRMIŞTIK…
Sektörde çalışan rehberlerin sigortalı olmak istediklerini aktaran Şaşzade, “Rehberlerin, talebi ve temennisi SGK’lı olabilmek. Sigortalı olabilmek ve hayatlarını güvence altına alabilmek istiyorlar. Hiçbir güvenceleri yok.  Herkes kendi imkânlarıyla sigorta yapıyor. Çünkü  serbest çalışan rehberleriz. Rehberlerin bir kısmı şirketlere maaşı bağlanıyor, belli bir maaş var. Bakanlıkla TÜRSAB ve Türkiye Turist Rehberleri Odaları Birliği hep beraber bunları belirliyorlar. Her sene başında onu ilan ediyoruz. O maaşı üzerinden SGK'lı oluyorlar. Bir çok acente de günlük tur bazında SGK’lı yapıyor. Bu çok kıymetli, hiç olmazsa başına bir şey geldiği zaman o süre içinde SGK, koruma altına alıyor. Rehberlere kaza sigortası yaptırdık. Yolda seyahat ederken herhangi bir kaza olduğu zaman şimdi ölüm gibi durumlarda tazminat alınabilecek. Türkiye turist rehberleri odası birliği yönetim kurulu olarak sigortayı yeni yaptırdık. 1 ay sonra deprem oldu. Kaza sigortası üzerinde durduğumuz önemli bir konuydu” şeklinde konuştu.

REHBERLERİMİZ CAMDAN FIRLIYOR
Rehberliğin iş güvenliğinde riskli meslek statüsüne girmesi gerektiğini belirten Şaşzade, “Riskli bir meslek. Son yıllarda, müşterilere sunum yaparken ön pencereden fırlayan kaza geçiren rehberler var.Çünkü devamlı müşteriyle göz teması kurmayı severiz. Onlarla birebir konuşmayı severiz, kıymetlidir. Yani müşteriyle göz teması bizim için çok önemli. Çünkü bu şekilde güven duyuyor. Araba savurduğunda koltuğa düşüp sunumuna devam etmek zorunda kalan arkadaşlarımız var. Çünkü insan herkes artık bir korku içinde… O da işsizlik korkusu… Risk de genellikle denetimsizlikten kaynaklanıyor. Bakanlığın denetimleri daha sık yapması lazım diye düşünüyorum. Çünkü bunlar herkesin hayatına mal oluyor. Hem insanların hayatına rehberimiz gidiyor, acente imajı yıkılıyor, bedeli de kolay toparlanamıyor” dedi.

YA KAPANACAK YA DA…
Depremin ardından otellerde denetimlerin daha fazla yapılması gerektiğini ifade eden Şaşzade, “Her ne kadar yüzyılın gördüğü en büyük deprem olsa da şimdi herkese çekimserlik geldi. ‘Benim kaldığım otel veya kalacağım otel güvenli mi?’ sorusu akıllarda... Bütün bu otellerin belli bir süre içinde bunların hepsinin denetlenerek tekrar ya kapanacak veya belirli bir şekilde büyük bir proje olsa da ‘güvenli sertifika projesi’ Türkiye açısından başlatılmalı diye düşünüyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 
İzmir'de hırsızlık operasyonu: İki ilçede 10 gözaltı!
 
Adalet Bakanlığı'ndan mirasçılık belgesi talimatı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Taner Gürpınarlı 25 Şubat 2023 Cumartesi 18:08

Sağ olunuz.Teşekkur ederim

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası rezervleri 122,6 milyar dolar oldu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 17 Şubat haftasında ...
Yapı denetimcilerden çarpıcı rakam: 151 bin binadan 132’si yıkıldı!
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Başkanı Tayfun Gücenmez, deprem ...
'Depremzedelerimize günlük 133,44 TL nakdi ücret desteği veriyoruz'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "İş yeri deprem nedeniyle ...
 
Başkan Özgener'den Valiliğe ve Büyükşehir'e davet: İzmir'i depreme hazırlamalıyız!
İZTO Başkanı Mahmut Özgener, 10 kentte büyük yıkıma neden olan deprem ...
Yorgancılar 'hatalar zinciri var' dedi: Deprem Suçları Bürosu çok doğru bir adım!
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, deprem bakanlığı kurulması ...
Borsa Başkanı Kestelli’den deprem sonrası acil çağrı: Ekonomide kalıcı önlem şart!
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, düzenlenen ...
 
İzmir'in emlak kralının AVM'si kurtuldu... Tek kalemde 600 milyon TL!
İzmir'den gittiği ABD'de emlak kralı olan ve geçtiğimiz günlerde İzmir'de ...
Reel Kesim Güven Endeksi Şubat'ta arttı
Reel Kesim Güven Endeksi, şubatta bir önceki aya göre 0,7 puan yükselerek 102,4'e çıktı.
Merkez Bankası faiz kararını yarın açıklayacak
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını yarın açıklayacak. ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva