HABERLER>EKONOMİ
22 Şubat 2023 Çarşamba - 15:54

Yorgancılar 'hatalar zinciri var' dedi: Deprem Suçları Bürosu çok doğru bir adım!

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, deprem bakanlığı kurulması çağrısını yineledi. Adalet Bakanlığı bünyesinde Deprem Suçları Bürosu'nun kurulmasının bina yapımında yaşanan sorunları aydınlatmada ciddi bir yararının olacağını da kaydeden Başkan Yorgancılar, "bina yapımında zincirleme hatalar bulunuyor. Bilim, liyakat, vicdan, ahlak, denetim eksikliği bizlere bunları yaşatmıştır. Bu açıdan Adalet Bakanlığı Deprem Suçları Bürosu çok doğru bir adımdır" dedi.

Yorgancılar  hatalar zinciri var  dedi: Deprem Suçları Bürosu çok doğru bir adım!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş Depremleri’nin ardından başlatılan “İzmir Yardıma Koşuyor” Kampanyası çerçevesinde; İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası Şubat Ayı Ortak Olağan Meclis Toplantısı; Jeolog, Deniz Jeolojisi Uzmanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür’ün katılımıyla İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya iş dünyası oda başkanları ve meclis üyeleri katılım sağladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan ortak toplantıda; İTB, EBSO ve İZTO meclis başkanları, sırasıyla oturum açarak gündem maddelerini oyladı.

AHLAK VE VİCDAN OLSAYDI BUNLARI YAŞAMAZDIK
Toplantıda söz alan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, bölgedeki gözlemlerini anlatarak “Çok şey gördüm deprem bölgesinde. Ama anlatılmaya geldiğinde... Eve döndüğümde eşim sordu, ‘Ne gördün anlat’ dedi.  Gördüklerimi kelimelere dökecek gücü kendimde bulamadım. Öyle bir acı tabloyla karşı karşıyaydık. En büyük ihtiyaç geçici barınma evleri, kalıcı barınma evleri. Bölgedeki dayanışma ruhu ülkemizin gönül zenginliği bunun üzerinden geleceğimizin en büyük teminatıdır. O kadar çok şey yapmak isteyen insan var ki. Madencilerimizden Allah bin kere razı olsun. Türkiye’nin her yerinden oraya giden gönüllüler vardı. Kurtulanların yaşamasıyla ilgili yapmamız gereken bir dönüşüm sürecini yaşayacağız hep beraber. Ahlak ve vicdan çoğu kişide yok maalesef. Eğer ahlak ve vicdan olsaydı bunları yaşamazdık. Usulüne uygun yapılan binaların nasıl yıkılmadığına şahit oldum orada. Kırıkhan’da AFAD’ın binası yıkılmıştı, çatlaktı. Bu binada böyle bir hasar meydana gelebilirse afet döneminde araç gereçlerin teminini nasıl yapacağız? Bizim eksikliğimiz burada. Bilim, liyakat, ahlak, vicdan ve denetim eksikliği bizlere bunu yaşatıyor. Yıkılan binlerce binaya, afilli ambalajlı satılan rezidanslara rağmen, dimdik ayakta duran yapılar da vardı. Ahlak ve vicdan ile usulüne uygun yapılan binaların nasıl yıkılmadığına şahit olduk. Cam giydirmeli, şehrin ilk akıllı binası AB fonuyla AB mevzuatına göre yapılan Adıyaman’daki tek camı dahi kırılmayan kültür merkezi, TOKİ’nin zemini sağlam yerlere inşa ettiği binalar ve Maraş’ta inşaat mühendisleri Odası dimdik ayakta. Her birinde emeği olanları tebrik ediyorum. Bize lazım olan bu zihniyetteki ve ahlaktaki mühendisler ve müteahhitlerdir” şeklinde konuştu.

AFET BAKANLIĞI VE DEPREM SUÇLARI BÜROSU KURULSUN ÇAĞRISI
Bina yapımında hatalar zincirine dikkat çeken Yorgancılar, deprem bakanlığı kurulması yada Adalet Bakanlığı bünyesinde Deprem Suçları Bürosu’nun kurulmasının önemli olduğunu altını çizerek  “Zemini görmezden gelme, yıkılan kamu ve belediye binaları, havaalanı, karayolları vs, projede imzası olan, çalışan herkesin sorumluluktan kaçması, imar afları, denetimsizlik, koordinasyonsuzluk, iletişim sorunu, kritik binalarda sismik izolasyon vb. koruyucu önlemlerin olmaması, afetlere yönelik çadır, konteyner stoksuzluğu bilim, liyakat, vicdan, ahlak, denetim eksikliği bizlere bunları yaşatmıştır. Bu açıdan Adalet Bakanlığı Deprem Suçları Bürosu çok doğru bir adımdır. Ancak, çok büyük yangın, sel felaketlerinde, depremlerde de görmekteyiz ki, ülkemizde bir afet bakanlığına acilen ihtiyaç vardır. Depremzedelerimizin barınma sorunu yaşadığı ve yaşayacağı en az 1-2 yıl yabancılara ev satışının yasaklanmasının da gerekliliğine inanıyorum. Ayrıca, enkaz atıklarının da, alternatif hammaddeye dönüştürülmesi yönünde toplanmasının da altını çizmek isterim. Ülkemiz, devletimiz yeterli kaynağa sahiptir. Yeterli nitelikte işgücüne ve hocamız gibi nice bilim insanlarının tecrübesine sahiptir. Bu topraklarda yaşayan milyonlarca vatansever insanımız var. En kötü günümüzde birlik olabilme becerisi olan nadir milletlerden biriyiz. Ülkemizde benzer acılar artık geride kalsın. Hatalarımızdan ders çıkarma, eksiklerimizi kabul etme erdemliliğini gösterip, işi kılıfına uydurarak değil de,artık işi olması gerektiği gibi uzmanları ile birlikte yapalım.” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM HER ŞARTTA DEVAM ETMELİ, BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ
Üniversitede online eğitime dönülmesinin sakıncalarına değinen Yorgancılar, “İnsan canı ve ekonomik kaybın dışında önemli bir husus daha var. Bu kürsülerden eğitimin önemini her boyutuyla kaç kez konuştuk. Ve şimdi deprem oluyor ve ülke genelinde yurtlar kullanılacağı gerekçesiyle üniversiteler online sisteme geçiyor. Atom bombasından veTsunamiden sonra bile Japonya eğitime kesintisiz devam etti. İkinci dünya savaşında dahi ülkeler eğitimi kesintisiz sürdürme gayretini gösterdi. Evet depremzedelerimizin barınma ihtiyacı var. Ancak, gençlerimizi ikinci plana atarak yurtların kapanmasını doğru bulmuyoruz. Belediyelerimizin, kamunun, sendikaların konuk evleri, kamp alanları, oteller bu açığı kapayacak kapasitededir.  Pandemi döneminde de ülkemiz, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında okulların en fazla kapalı kaldığı ülkeler arasında olmuştur. Türkiye pandemi döneminde 196 gün okullarını kapatırken, Pandemiden en çok etkilenen ülkelerden İtalya 93 gün kapatmıştır. O nedenle, eğitim her şartta devam etmelidir. Bu yanlıştan dönülmelidir” açıklamasını yaptı.

İzmir’in deprem riski yüksek bir kent olduğunun da altını çizen Yorgancılar, şunları söyledi:

“İzmir’de bulunan fay hatları ve risklerimiz malumlarınız. İmar Barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için Yapı Kayıt Belgesi alan illerin başında geliyoruz.  Bu da durumun vahametini göstermektedir. İzmir için Tunç Başkanımızın hazırlatmakta olduğu Afet Plan Sunumu da yarın açıklanacak. Merakla bekliyoruz. Artık, acılardan ders alma zamanıdır”

 
Bakan Akar: Depremde 100 askerimiz şehit oldu
 
O duraktan sonrası çalışmıyor... İZBAN’da arıza!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsa Başkanı Kestelli’den deprem sonrası acil çağrı: Ekonomide kalıcı önlem şart!
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, düzenlenen ...
İzmir'in emlak kralının AVM'si kurtuldu... Tek kalemde 600 milyon TL!
İzmir'den gittiği ABD'de emlak kralı olan ve geçtiğimiz günlerde İzmir'de ...
Reel Kesim Güven Endeksi Şubat'ta arttı
Reel Kesim Güven Endeksi, şubatta bir önceki aya göre 0,7 puan yükselerek 102,4'e çıktı.
 
Merkez Bankası faiz kararını yarın açıklayacak
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını yarın açıklayacak. ...
İzmir'de istihdam seferberliği: 'Bir tek afetzede işsiz kalmayacak'
Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, deprem ...
Deprem desteğine haciz iddiasına açıklama
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi dairelerinin Kahramanmaraş merkezli ...
 
Bergama'ya 97 milyonluk yatırım... Turkcell’in eski CEO’suna onay!
Turkcell eski Ceo’su, MV Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Dost Enerji ...
Otelcilerden depremzedelere: Çeşme'de işiniz hazır!
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, Kahramanmaraş ...
Borsa İstanbul'da yüzde 2'ye yaklaşan yükseliş
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,97 artışla ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kent Üzerine: İzmir için yeni ufuklar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Konserve bamyadan zehirlendi suikast zannetti!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva