HABERLER>EKONOMİ
2 Mart 2023 Perşembe - 10:43

Dönüşümde öncelik nereye verilmeli? İZTO Komite Başkanı Bildirici’den o bölgeler için acil çağrı!

İZTO İnşaat Yapım ve Onarım Grubu Komite Başkanı İnşaat Mühendisi Okan Bildirici, Kahramanmaraş depremlerinin ardından yeniden gündeme gelen sıvılaşma riskine ilişkin, “Yapılacak kentsel dönüşümün planlamasında ise zemin sıvılaşması riskinin yüksek olduğu bölgeler öncelikli kılınmalıdır” dedi. Bildirici ayrıca olası afet durumunda deniz dolgulu olan bulvar yollarına alternatif olacak yolların olmamasına da dikkat çekti.

Dönüşümde öncelik nereye verilmeli? İZTO Komite Başkanı Bildirici’den o bölgeler için acil çağrı!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- 11 kenti vuran büyük depremde en büyük hasarı alan alanların sıvılaşmanın yoğun olduğu bölgeler olması dikkat çekiyor. Yer bilim uzmanları alüvyal zeminlerde oluşan depremlerde zemin sıvılaşması görülebileceğini söylüyor.

Büyük depremin ardından 30 Ekim 2020’de büyük deprem yaşayan İzmir’de de zemin sıvılaşması konusu yeniden gündeme geldi.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur konuk olduğu SONSÖZ TV programında Karşıyaka’da Bostanlı ve Mavişehir, Konak’ta ise Güzelyalı ve Kordon’da riskli olduğunu belirterek, “Denize yakın yerler sıvılaşma riski taşır ancak bina sağlamsa bir sıkıntı olmaz” ifadelerini kullanırken Mart ayı meclis toplantısında konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise Karşıyaka’da, 600 hektarlık alanda yüksek sıvılaşma riski olan yerleşim bölgelerine işaret etti.

ZEMİN SIVILAŞMASI RİSKİ YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ
İZTO İnşaat Yapım ve Onarım Grubu Komite Başkanı İnşaat Mühendisi Okan Bildirici, depreme hazırlık konusunda Egedesonsöz’e yaptığı değerlendirmede önceliğin bu bölgelere verilmesi gerektiğini dile getirdi. Bildirici açıklamasında “Depremin üst yapıya etkisinin yanında zemine etkilerinin de tartışıldığı bu dönemde deprem etkisi altında oluşabilecek olası zemin sıvılaşması risklerini de yeniden değerlendirmemiz gerekmektedir” dedi

ACİL VE KAPSAMLI DÖNÜŞÜM ZORUNLU
İzmir’in yapı stoğunun eski olduğunu vurgulayan Bildirici, “ Ülkemizin pek çok ilinde olduğu gibi yaşadığımız şehirde de zemin sıvılaşması riski olan bölgeler bulunmaktadır. Üzülerek söylemek gerekir ki bu bölgelerde eski ve depreme dayanıksız yapı stoklarımız, şehir alt yapılarımız ve yollarımız mevcuttur. İzmir ilinin yapı stoğunun büyük bölümünün oldukça eski olduğu, mühendislik hizmetlerinden tam faydalanmadığı ve bu bölümün 1975 depreme yönetmeliği esaslarına göre yapılmış olduğu göz önüne alındığında acil ve kapsamlı bir dönüşümün bir an evvel hayata geçirilmesi zorunludur. Yapılacak kentsel dönüşümün planlamasında ise zemin sıvılaşması riskinin yüksek olduğu bölgeler öncelikli kılınmalıdır” ifadelerine yer verdi.

DENİZ DOLGULU, ALTERNATİFSİZ YOLLAR
Bildirici, olası bir depremin ardından tahliye için şehrin altyapısına da dikkat çekti. Bildirici,”Depremin ve deprem kaynaklı zemin sıvılaşmasının şehirlerin alt yapısına ve özellikle yollarına köprüler, bulvarlar, sokak ve caddelerine etkisi de göz ardı edilmemelidir. Olası deprem sonrası tahliye ve müdahale için şehir alt yapısının deprem ve sıvılaşma etkisi altında doğru performansı göstermesi ve kullanılır durumda olması gerekmektedir. İzmir için özellikle Körfez’i çevreleyen yollarımızdan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nın deniz dolgusu olan kısımları, Yalı Bulvarı’nın bir bölümü ile Altın Yol’un alternatif yolları olmaması nedeni ile bu anlamda öne çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

 
Yasak Elma'da yaprak dökümü
 
CHP’li Arslan'dan depremzedeler için çağrı: Turizm sezonu mağdur etmesin!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alen doğu gencer 2 Mart 2023 Perşembe 17:05

ilk olarak şunu belirtmekte fayda var. mavişehirdeki 20+ katlı yapılar öyle bildiğiniz standart apartman sistemi ile yapılan yapılar değil. Fore kazık sistemi ile yapılan binalardır. yani kazıklar en sert zemin bulunana kadar yer altına iner ve temel bu kazıkların üstüne oluşturulur. gerek yeni kent merkezi gerekse mavişehirde bu tip binalar böyle yapılır. eski emlak bankası konutlarıda bu grubun içerisinde yer alıyor. yani sizlerin yazdıklarının aksine bu tip yapılar aslında izmir'in en sağlam yapı grubunu oluşturuyorlar. Ancak şöyle bir durum söz konusu . mavişehir de kazık sistemi veya diğer güvenli teknikler kullanılmadan yapılan siteler ve nispeten yüksek yapılarda mevcut. işte bunlar büyük depremlerden sağ çıkamayacak yapılar maalesef. bunlar için bir araştırma yapılıp güçlendirme yapılması şart.

Yorumu oyla      2      3  
yalan mı? 2 Mart 2023 Perşembe 13:22

Zemine göre bina yaparsan bir şey olmaz. Bu belediye bunları yapamaz diyen herhalde bu ülkede yaşamıyor. 21 yıllık AKP iktidarı varken deprem sonucu binlerce insan öldü, insanlar günlerce enkaz altında kaldı. 21 yılda depreme hiç hazır olmadıkları çok net belli oldu. İstanbul da hiç hazır değil. Bu belediye yapamaz da arkasında merkezi hükümet olan AKP'li belediyeler, bakanlıkların da yapamadıklarını 3 haftadır görüyoruz.

Yorumu oyla      6      4  
2 Mart 2023 Perşembe 13:10

Fırtına çok haklısın; AKP çok iyi yaptığı için depremde 45 bin kişi ölmedi.

Yorumu oyla      6      3  
fırtına 2 Mart 2023 Perşembe 11:22

bu belediye bunları yapamaz. 20 yıl heba oldu.bu saatten sonra çok zor. herşeye karşı çıkan,dava üstüne dava açan zihniyetin eline kaldık. yandık ki ne yandık

Yorumu oyla      5      18  
Necdet 2 Mart 2023 Perşembe 11:20

O bölgede Daha yeni kapalı spor salonu yanına Cengiz inşaat 3 tane 30 katlı kule inşaatına başlıyor. sıvı zemin ise nasıl inşaat ruhsatı alıyorlar.

Yorumu oyla      10      4  
Necdet 2 Mart 2023 Perşembe 11:13

İzmir in rantı en yüksek yerinden dönüşüme başlayalım diyorlar. Adam gibi bina bina tespit edin, ondan sonra konuşun. Yoksa sırf rant için sağlam binaları yıkıp sonrasında garip alanlardaki kötü binaları bırakmayın.

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın, güne düşüşle başladı
2 Mart altın fiyatları merak ediliyor. Altındaki düşük seyir sürüyor.
EMD İzmir Şubesi’nde 'Birlikte Güçlüyüz' ekibi adaylığını açıkladı
İzmir ekonomisinin 33 yıldır nabzını tutan, İzmir ekonomisindeki gelişmeleri ...
EYT'de ilk maaşlar ne zaman yatacak?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanların ...
 
EYT'de 30 günlük süreye dikkat!
Kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen düzenleme ...
İhracatın amiral kaptanı Eskinazi’den ‘ihracat’ uyarısı: 7/24 çalışıp açığı kapatmaya hazırız!
Ege İhracat Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Kahramanmaraş ...
Başkan Soyer, ‘Köy Enstitüleri rehber olmalı’ dedi: Önce kırsal dönüşüm!
KÖY KOOP İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer, deprem sonrası İzmir’in eşleştiği ...
 
Deprem pazarı da vurdu… 1 kilo soğan 20 lira!
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun soğan, patates ve sebze ihtiyacını karşılayan ...
Yeni Başkan Karace, Egedesonsöz’e konuştu: Atatürk OSB için hayallerim var
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin genel kurulunda 20 yıllık Hilmi ...
Akıllı telefon ithalatında yeni karar!
Akıllı telefonlar ithalatında uygulanan gözetim miktarı artırıldı. Buna ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva