HABERLER>GÜNCEL
9 Şubat 2022 Çarşamba - 10:58

Dokuz Eylül'den virüsü yok eden cihaz!

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ), kullanılmış maske ve eldivenlerin potansiyel bulaş riski etkisini azaltmak amacıyla üretilen sterilizasyon cihazı (CleVir), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi. Covid-19’un omicron varyantında olduğu gibi kolay bulaşan virüslerin kaynağında yok edilmesini sağlayan cihazın yurt içi ve yurt dışında yaygınlaştırılması için çalışmalara başlandı.

Dokuz Eylül den virüsü yok eden cihaz!

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ) maske ve eldivenlerin kaynakta sterilizasyonu için üretilen CleVir cihazı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi. Halen DEÜ Rektörlüğünde ve DEÜ Araştırma Uygulama Hastanesi’nde kullanılan cihaz, kullanılmış maske ve eldivenlerden potansiyel virüs bulaş riskini sıfıra indiriyor. Virüsleri UVC ışınlarıyla yok eden CleVir cihazı, özellikle insan hareketinin yoğun olduğu hastane, okul, kamu kurumları, havaalanları gibi kalabalık alanlarda kullanılacak şekilde tasarlandı. DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Duygu Özel Demiralp ve DEÜ Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Görkem Akıncı’nın Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı (DEPARK) bünyesinde kurdukları DG Biyoteknoloji firmasında ürettikleri ve yurt içinden büyük talep görmesi beklenen cihazın Ur-Ge projesiyle yurt dışına da pazarlanması hedefleniyor. Cihazın, koronavirüsün omicron varyantında olduğu gibi kolayca bulaşan virüslerin kaynağında azaltılmasında ve halk sağlığının korunmasında önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor.

BULAŞ RİSKİNİ YOK EDİYOR
Küresel koronavirüs pandemisinin etkilerini ortadan kaldırmak için Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ilk günden bu yana yoğun bir çaba gösterdiğini belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Bu kapsamda maske, mesafe ve temizlik uygulamalarını destekleyen projelerimizi de kararlılıkla sürdürüyoruz. Üniversitemiz bünyesinde üretilen CleVir cihazı da uzun zamandır günlük hayatımızın bir parçası olan bulaş riski yüksek maske ve eldivenlerin nitelikli bir şekilde toplanmasında büyük bir görev üstleniyor. Söz konusu atıkların temas edilmeden sterilize bir şekilde bertaraf edilmesine olanak sağlıyor” dedi.

CleVir cihazını DEÜ Rektörlüğünde ve üniversite hastanesinde bir süredir kullandıklarını belirten Rektör Hotar, “Türkiye’nin İlk Sağlık İhtisas Teknoparkı olan DEPARK’ta faaliyetlerine devam eden DG Biyoteknoloji firmamız, cihaz için DETTO Patent Ofisi aracılığıyla patent başvurusunda bulunmuştu. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil işlemleri başarıyla tamamlandı. Firmamız, Ticaret Bakanlığı Ur-Ge Destek Programı’ndan onay alan ‘Dokuz Eylül Ulusal Sağlık Endüstrilerinin İhracat ve Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi (SURGE)’ ile bu ürünü yurt dışında pazarlama fırsatı da yakalayacak. Yerli ve milli üretim anlayışını kendine ilke edinen, Ar-Ge ve inovasyon ikliminin ihtiyaç duyduğu tüm hizmetleri sunan DEPARK’la, bünyemizdeki firmaların ulusal ve uluslararası pazarlara erişiminde de önemli bir rol üstleniyoruz. Tıp ve mühendislik alanından iki hocamızın güçlerini birleştirerek hayata geçirdikleri cihazın, ülkemize katma değer sağlayacağına inanıyoruz. Kıymetli hocalarımız Prof. Dr. Fatma Duygu Özel Demiralp ve Prof. Dr. Görkem Akıncı’yı başarılarından dolayı tebrik ediyoruz” diye konuştu.

OMİCRON VARYANTI ÖRNEĞİ
Cihazın buluşçularından DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. F. Duygu Özel Demiralp ise, insan hareketinin yoğun olduğu alanlarda atık maske ve eldivenlerin yüksek bulaş riski taşıdığını belirterek, “Kullanım ömrünü dolduran maske ve eldivenler, özellikle yoğun giriş çıkışların olduğu hastane, okul, havaalanı, kamu kurumları gibi alanlarda atık kutularına atılıyor. Ancak koronavirüsün omicron varyantında olduğu gibi yüksek bulaş riski taşıyan koşullarda virüs yükünü kaynağında azaltarak bulaşıyı önlememiz gerekiyor. UVC teknolojisini kullandığımız cihaz, olası virüsleri yok ederek yayılımını engelliyor ve atıkların toplanmasından sorumlu görevlilerin sağlığına da güvence altına alıyor. Covid-19’un omicron varyantında olduğu gibi sadece damlacıkla bulaşan virüslerin hayatımıza girdiği bu dönemde CleVir cihazımızın hastalıkla mücadelede önemli bir görev üstleneceğini düşünüyoruz. Covid-19 ve sonrasında oluşacak her türlü varyantın yanı sıra farklı virüs ve bakteri kaynaklı hastalıklarda da etkili kimyasal yöntemler ve yakma gibi yöntemlerin kullanılmadığı çevreci bir yöntemle dekontaminasyon yapan CleVir cihazımızın kullanımının yaygınlaşması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.

 
Soyer'in fatura eleştirisine AK Parti'den tepki!
 
Bayraklı tekvandoda başarıya doymuyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hanzade ÜNUZ yazdı... İyi, kötü, çirkin...
Hanzade ÜNUZ yazdı... İyi, kötü, çirkin...
5 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi
Irak'ın kuzeyindeki Zap ve Avaşin bölgelerinde tespit edilen 5 PKK'lı ...
Yer bilimciden 'İzmir' çıkışı: Körfez fayına bina yapılmamalıydı!
Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, belediye başkanlarının ...
 
Şiddetli yağış yolu çökertti!
Ödemiş'te sağanak nedeniyle Bıçakçı-Ovacık bağlantı yolunun bir bölümü çöktü.
Kemeraltı'nda UNESCO hazırlıkları tam gaz!
Tarihi Kemeraltı çarşısı, Basmane, Kadifekale, Yassıtepe ve Yeşilova Höyükleri ...
Hem anne hem baba! Korkunç olay!
Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği ...
 
DEAŞ operasyonu: Çok sayıda gözaltı var
Adana’da şafak vakti terör örgütü DEAŞ yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda ...
Dolandırıcıların yeni hedefi: Mavi tik
İstanbul merkezli 13 ilde siber çeteye operasyon düzenlendi. Sosyal medya ...
İzmir'in yüksekleri beyaza büründü!
İzmir'in Bornova ve Karabağlar ilçelerinde kar yağışı etkili oldu. İlçelere ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva