HABERLER>EKONOMİ
5 Aralık 2023 Salı - 10:57

DİSK’ten Türk-İş’e 'asgari ücret' salvosu: İşçiler sefalete mahkum ediliyor!

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın asgari ücret pazarlığını 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olan 14 bin 25 liradan başlatacaklarını söylemesi üzerine tepki gösterdi. Sarı, “Çalışanlar asgari ücreti Şubat ayında alacak. 60 gün önceden Kasım ayının açlık sınırını belirlemek ve onun üzerinden pazarlık yapmak, Aralık ve Ocak ayındaki açlık ve yoksulluk sınırını göz ardı etmektir. Türk-İş pazarlığa 14 bin TL’den başladığı zaman çalışanları açlığa ve sefalete mahkum ediyor” dedi

DİSK’ten Türk-İş’e  asgari ücret  salvosu: İşçiler sefalete mahkum ediliyor!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Milyonlarca çalışan asgari ücrete yapılacak zammı bekliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2024 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını 11 Aralık’ta yapması bekleniyor. Yapılan toplantıların ardından aralık ayının son haftasına doğru güncel asgari ücret tutarının belirlenmesi bekleniyor.

Enflasyon rakamlarına göre asgari ücrete yüzde 40 oranında zam yapılması halinde asgari ücret 15 bin 962 liraya yükselmiş olacak. Kesin oran Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda alınacak kararla netleşecek. Bununla birlikte, Asgari ücret görüşmelerine dair konuşan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret görüşmelerinde pazarlığı başlatacakları rakamı açıkladı. Atalay, pazarlığı 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olan 14 bin 25 liradan başlatacaklarını söylemişti.

AÇLIĞA VE SEFALATE MAHKÛM EDİYORLAR
Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Türk İş’in pazarlığı ile işçileri açlığa ve sefalete mahkûm ettiklerini kaydetti. Sarı açıklamalarının devamında, “Çalışanlar asgari ücreti Şubat ayında alacak. 60 gün önceden Kasım ayının açlık sınırını belirlemek ve onun üzerinden pazarlık yapmak, Aralık ve Ocak ayındaki açlık ve yoksulluk sınırını göz ardı etmektir. Açlık sınırını değil, yoksulluk sınırının ortalamasını almak zorundalar. Yoksulluk sınırı 46 bin TL ise bir evde iki asgari ücretli çalışınca 46 bin TL’nin eve girmesi gerektiğini hesaplamak zorundalar ancak Türk-İş pazarlığa 14 bin TL’den başlayacağını söylediği zaman çalışanları açlığa ve sefalete mahkum ediyor. Masayı kabul etmiyorum. Müzakere önemli ancak taraflı bir masa ise, haklar sokakta alınır. Asgari ücret yılda bir defa değil yılda 4 defa yapılmalı. Bir kere yapıldığında dilim dilim eriyor. Zam sağanağı başlıyor” dedi.

SOKAKTA EYLEMLERİMİZE DEVAM EDECEĞİZ
Türkiye’de iki asgari ücret uygulaması yapıldığını ifade eden Sarı, “Avrupa’da asgari ücretle çalışanların yüzde 1-2 civarında bizde ise yüzde 50. Bir hanede iki kişi çalışınca yoksulluk ücretine yaklaşacak asgari ücret almaları gerekiyor. O eve yoksulluk sınırı girmeli. Bu noktada işverenlerin söylediğini, hükümetin dayattığını değil, sokakta eylemliklerle asgari ücret meselesini kurullarımızda kararlaştırdık. Bu hafta sonuna kadar işyerlerimizde asgari ücret ile ilgili bildirilerimiz okunacak. Konfederasyon olarak, 8 Aralık Cuma günü Ankara’da büyük bir miting gibi basın açıklaması olacak. 11-25 Aralık’ta da 7 bölgede taleplerimizi sokakta paylaşacağız. İzmir’de ise, önümüzdeki hafta program tarihi belli olacak. Asgari ücret için müzakare bir yere kadar ancak mücadele her yere kadar” diyerek sözlerine son verdi.

 
İzmirli Kılınç'tan altın gururu!
 
Batur: Konak Engelsiz Yaşam Köyü örnek model
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kemal 8 Aralık 2023 Cuma 23:27

Türk İş de kukla oldu. çünkü yoksulluk sınırı 45 bin liraya dayan mış beyefendiler tutmuş açlık sınırın dan kapı açıyorlar bu ne saçma anlayış illa açlık seviyesinde mı yaşayacak emekçiler 40 bin den kapı açın bence bu işi bıraksınlar

Yorumu oyla      2      3  
D.k 5 Aralık 2023 Salı 18:58

Türkişbaskanı daha öncede işçileri masada sattı geçti.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
491 şehit yakını, gazi ve gazi yakını kamuya atanacak
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 491 şehit yakını, gazi ve gazi yakınının ...
İzmir'de ekmek ve gevreğe fiili zam!
Odaların 200 gram ekmek fiyatını 7 TL’den belirlemesine rağmen bazı fırınların ...
Altın fiyatlarında düşüş!
Haftaya büyük bir yükselişle başlayıp tüm zamanların zirvesine yükselen ...
 
Ziraat Mühendisleri'nden çarpıcı zeytinyağı raporu… Dar gelirli ancak tadımlık tüketir!
TMMOB’a bağlı Ziraat Mühendisleri İzmir Şubesi, açıkladığı 2023 yılı zeytin ...
Bitcoin'in fiyatı yükselişe geçti!
Kripto para birimi Bitcoin'in son 7 gündeki değer kazancı yüzde 11'i aştı. ...
Kasım ayının zam şampiyonu: Tereyağı!
Tüketici fiyatları bazında kasımda en fazla fiyat artışı yüzde 13,63 ile ...
 
Memur ve emeklinin maaş zammı netleşiyor
Milyonlarca çalışan ve emekliye yapılacak zam, ocak ayında netlik kazanacak. ...
İzmir’in içme suyu için korkutan uyarı!
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Eski Başkanı ve Çevre Yüksek Mühendisi ...
Otomobil satışları yüzde 60,8 arttı
Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı, yılın 11 ayında 2022'nin ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva