HABERLER>POLİTİKA
30 Haziran 2016 Perşembe - 08:47

Çıray’dan Yıldırım’a ‘İsrail’le anlaşma’ soruları!

CHP İzmir Milletvekili geride kalan hafta dış politikada yaşanan ‘normalleşme’ rüzgarını ve Rusya ile İsrail cephesinde atılan adımları Meclis’e taşıdı. Çıray, “İsrail’in Erdoğan’ın Putin’den dilediği gibi yazılı olarak özür dileyip dilemediğini açıklayın” ifadelerini kullandı.

Çıray’dan Yıldırım’a ‘İsrail’le anlaşma’ soruları!

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray geride kalan hafta dış politikada yaşanan ‘normalleşme’ rüzgarını ve Rusya ile İsrail cephesinde atılan adımları Meclis’e taşıdı.

AK Parti iktidarının dış politika anlayışını 3 dönemdir sert sözlerle eleştiren CHP İzmir Milletvekili Çıray, İsrail’le imzalanan son anlaşma konusunda ciddi şüphelerin aydınlatılması gerektiğini söyledi.

Çıray, “AKP iktidarları radikal İslamist ideolojileri yüzünden dış politikada muazzam stratejik yanlışlara imza attılar, Türk milleti için bu hataların telafisi çok zor, bedeli de çok ağır olacak. Ama ideolojik körlük bu açık gerçeği görmelerini engelledi” diye konuştu.

İsrail’le ilişkilerin düzeltilmesini hep savunduklarını, ancak yapılan anlaşmanın Türk Milleti için son derece haysiyet kırıcı unsurlar içerdiğinin altını çizen Çıray, bunun kamufle edilmesi yandaş ve havuz medyasının akıl almaz bir propagandaya başladığına, ortada bir hezimet değil bir zafer varmış gibi rüzgar estirdiklerine dikkat çekti.

Çıray, “Sıkıştıkları köşede artık yapacakları başka hiçbir şey yoktu. Tam anlamıyla teslim alındılar; ama maliyeti Türk Milletine fatura etmeye kalkacaklar. Saray numaralarının başımıza hangi çorap ördüğünü ve milli haysiyetimizi nasıl yerle bir ettiğini görmemiz gerekir”  dedi. ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ ilkesini çürük ideolojilerinin kibriyle yerle bir edenleri bir kere daha teşhir etmek istediğini belirtti. Bunun için de Başbakan Binali Yıldırım’a Meclis Başkanlığı vasıtasıyla yazılı olarak cevaplandırması için şu soruları yönelttiğini bildirdi.

İŞTE ÇIRAY’IN SORULARI

17/25 Aralık tapelerinin barışmaya etkisi

İsrail Türkiye’den Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düşürülen Rus uçağı ve öldürülen Rus pilot konusunda yaptığı şekilde yazılı olarak özür dilemiş midir?

Dilediyse ne zaman dilemiştir? Yazılı bir özür dileme gerçekten sözkonusu ise resmi dokümanları nerededir?

Dönemin Başbakanı bugünün Cumhurbaşkanı Dışişleri Müsteşarından İsrail ile bir an evvel anlaşmaya varılmasını ne zaman istedi? Bu tarih 17-25 Aralık’tan sonraki ilk Milli Güvenlik Kurulu toplantısına mı denk düştü? Bu Milli Güvenlik Kurulunda ilgili Dışişleri Müsteşarına “İsrail’le hemen anlaş” derken özel bir bilgisi mi vardı? Yoksa korktuğu bir şey mi söz konusuydu? 17-25 Aralık’ta çıkan tapelerin bu barışmada etkisi nedir?

İsrail ile kavga doğru idiyse bugün ne değişmiştir de barışıyoruz? Yok bu çatışmalı ilişki biçimi yanlış idiyse anlaşmaya varmak için neden bu kadar zaman kaybettik ve hem devlet hem de millet olarak büyük bedeller ödedik?

İsrail Başbakanı anlaşmanın kendileri açısından en önemli motivasyonlarından birini enerji bağlamında ekonomik perspektifle açıkladı. Böyleyse, İsrail ile enerji görüşmelerini kim yürütecek?

İsrail’e petrol satan Berat Albayrak kimi temsil edecek?

İsrail’le enerji müzakereleri kendi özel işi petrol taşımacılığı olan ve Kuzey Irak’tan taşıdığı petrolü İsrail rafinelerine satan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yürütülecek ise,  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı bu müzakerelerde kendi şirketinin çıkarlarını mı yoksa Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve Türk Milletinin yüksek menfaatleri mi savunacak?

İsrail Gazze’ye roket atarsa ne olacak?

Hamas’ın İstanbul’da ofisleri bulunduğundan ve terör suçlusu ilân edilmiş olan liderlerinin Türk resmi makamları tarafından saklandığından teröre karşı işbirliği talep ettiğimiz NATO müttefiklerimizin haberleri var mıydı?

İsrail herhangi bir durumda Gazze’ye karşı yeniden bir operasyon düzenlediği veya Hamas İsrail’e karşı herhangi bir bahaneyle roket saldırısı yaptığı takdirde bu anlaşmanın akıbeti ne olacaktır?

Anlaşmanın hükümet tarafından TBMM’nin onayına sunulacağı açıklandı. Bu durumda İsrail’le Türkiye’ye pahalıya patlayan ihtilaf ve hadise süreçlerinde AKP hükümetlerinin attığı adımlar TBMM ile paylaşılıp TBMM’nin görüşleri alındı mı? Alınmadıysa bu adımlar neden atılmadı?

 
Folkart’tan kritik ‘Basmane Çukuru’ açıklaması!
 
İzmir'de IŞİD'e şafak baskını: 4 ilçede operasyon!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan Mavi Marmara çıkışı: Günün başbakanına...
Erdoğan Cumhurbaşkanlığı personeliyle iftarda bir araya geldi. Erdoğan, ...
Yıldırım hain saldırının detaylarını açıkladı!
Başbakan Yıldırım ve Arnavutluk Başbakanı Rama ile ortak basın toplantısı ...
Başbakan Yıldırım yazdı: Erzincanlı olmak…
Başbakan Binali Yıldırım özel bir il ekinden memleketini kaleme aldı, ...
 
MHP'de muhaliflerden yeni girişim!
MHP'li muhalifler, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak, hem ...
Ve CHP’de o ilçe kongreye gidiyor: Başkan’dan isyan!
Tire’de Belediye Başkanı Çiçek ve İlçe Eski Başkanı Sarıdoğan’ın örgüte ...
CHP'de panel iptal, Böke toplantı yapacak!
CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından organize edilen ve Türkiye’nin içinde ...
 
"Kandan beslenen herkese lanet olsun!"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına ...
Erdoğan-Putin zirvesinden ne karar çıktı?
Uçak krizi sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı ...
Tanrıkulu: Karşılıksız çek sayısı yüzde 16 arttı
MHP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Tanrıkulu, karşılıksız ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva