HABERLER>POLİTİKA
24 Kasım 2021 Çarşamba - 11:31

CHP'li Arslan: Eğitim yazboz tahtası

24 Kasım Öğretmenler Günü mesaj yayınlayan CHP'li vekil Arslan "Cumhuriyetin eğitim değerleri ve kazanımları tek tek yok edildi, eğitim adeta bir yazboz tahtası haline getirildi." dedi.

CHP li Arslan: Eğitim yazboz tahtası

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle bir açıklama yaparak; “Eğitim bir ülkenin geleceğidir, öğretmenler ise mimarlarıdır. Eğitimde sorunlar çığ gibi büyüdü, öğretmenlik mesleği hak ettiği değeri görmüyor, bu sorunların gölgesinde öğretmenler gününü kutluyoruz” ifadelerini kullandı.

Arslan açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“AKP iktidarının üzerinde en çok değişiklik yaptığı alanların başında eğitim sistemi gelmekte. Bu dönemde Cumhuriyetin eğitim değerleri ve kazanımları tek tek yok edildi, eğitim adeta bir yazboz tahtası haline getirildi. 

1 MİLYON ÖĞRETMEN ADAYI ATAMA BEKLİYOR
Bu değişiklilerden öğretmenler ve öğrenciler olumsuz yönde etkilendi.  Söz konusu dönemde öğretmenlerimiz kadrolu, sözleşmeli ve ücretli olmak üzere ayrıştırıldı. İş güvenceleri ortadan kaldırıldı. Aynı okulda aynı görevi yürüten öğretmenler farklı ücretler alırken, statüleri de farklılaştırıldı.  Kabul edilemez olan bu uygulama öğretmenleri olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.  

Eğitim alanında bir başka temel sorun ise atanamayan öğretmenler. İntiharlara kadar varan sonuçları olan bu durum yanlış eğitim politikalarının ve plansızlığın bir sonucu olarak karşımızda durmakta. 2002 yılında yaklaşık 68 bin öğretmen atama beklerken, yanlış politikalar ve planlama hatasından dolayı bu sayı 2021 yılında 700 binin üzerine çıkmıştır. Üniversitede okuyan öğretmen adayları ile birlikte 1 milyonu aşmaktadır.

ÖĞRETMEN MAAŞLARI ERİDİ
Öğretmen maaşları her geçen yıl erimekte. 2010 yılında 120 metrekarelik bir konut için bir öğretmenin yaklaşık 7 yıl çalışması gerekirken, bu süre 2021 yılında aynı metrekarelik konut için yaklaşık 10 yıla çıkmıştır. 2010 yılında bir öğretmen maaşı ile yaklaşık 23 gram altın alınabilirken, 2021 yılında bu miktar 8 grama düşmüştür. Öğretmenlerin alım gücü günden güne azalmaya devam ediyor.  

Yine bu dönemde, özellikle okul yöneticilerinin liyakat esası yerine siyasi tercihlere göre atanmaları nedeniyle okullarda baskı ve mobbing arttı. Bu durum, eğitimde niteliği olumsuz yönde etkileyen nedenlerin başında gelmekte. 

Öğretmenler bu sene de öğretmenler gününü, umutla bekledikleri 3 bin 600 ek göstergeyi almamış olarak kutlayacaklar. Milli Eğitim Bakanı 2019 yılında Plan ve Bütçe komisyonunda yaptığı açıklamada, öğretmenlere verilmesi planlanan 3600 ek göstergenin maliyetinin 5,2 milyar lira olduğunu ve şu an verilemeyeceğini ifade etmiştir. Oysa eksikleri giderilemeyen, tam olarak hayata geçirilemeyen Fatih Projesi’nin bütçesi 8,5 milyar liradır.

Eğitim ülkemizin geleceğidir, gelişmiş ülkeler bütçelerinde eğitime önemli kaynak ayırırken bu kaynağın ülkemizde giderek düştüğü açık bir şekilde görüyoruz. 2002 ile 2021 yılı kıyaslandığında eğitim yatırımlarının yarı yarıya azaldığı bariz şekilde görülüyor. Bu azalışı değerlendirirken artan nüfus dikkate alındığında bu oranın daha fazla olduğu anlaşılacaktır.

Yine 2002 yılında eğitim yatırımlarına yüzde 17,18 pay ayrılırken bu oran 2020’li yıllarda yüzde 8,05’e düştü. Öte yandan eğitime ayrılan bu kaynakların etkin ve verimli olarak kullanılmaması bir diğer önemli sonuç. 

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bilimsel ve çağdaş eğitimin hayata geçirilmesi, öğretmenlerimizin sorunlarının çözümü önceliğimizdir. Eğitim öğretimi partiler üstü bir alan olarak görmekteyiz, kimsenin kuşkusu olmasın ki öğretmenlik mesleğine yeniden hak ettiği değeri kazandıracağız.

Bu anlamlı günde Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygı ve minnetle anarken, bu ülkeye bilgisini, emeğini, alın terini katan tüm eğitim emekçilerinin 24 Kasım Öğretmenler Gününü en içten dileklerimle kutluyorum.  Bu kutsal mesleği yerine getirirken şehit olan öğretmenlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.”



 

 
Başkan Selvitopu'ndan Kılıçdaroğlu'na ziyaret
 
Elektrik Mühendisleri'nden 'kademeli tarife' uyarısı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
eğitimci 24 Kasım 2021 Çarşamba 13:01

Parti müteahhitler ve sserbest avukatlar tarafından kuşatıldığı için 24 kasım konuşmasını eğitimci olmayan bir vekil yapıyor. Hey gidi Chp kimlere kaldın!

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Selvitopu'ndan Kılıçdaroğlu'na ziyaret
Karabağlar Belediye Meclisi'nin CHP Grubu üyeleri, geçen ay ilçeye gelerek ...
Akşener: Sistem sebep, ekonomik kriz sonuç
İYİ Parti lideri Meral Akşener, "Bu ucube sistem, kişisel tercih ve ihtirasların ...
Adalet Bakanı Gül önemli kararı duyurdu
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül: 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren tutuklamaya ...
 
Erdoğan: Kalıcı çözüm üretmemiz gerekiyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İş Birliği Teşkilatı Ekonomik ...
Canlı yayında 'provokasyon' gerginliği: 'Çıray programa katılınca...'
İYİ Parti İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray ile Türk Medya Ankara Temsilcisi ...
AK Parti’de ekonomi toplantısı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları ...
 
İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı
İçişleri Bakanlığı'nca, Bolu Belediye Meclisi'nin yabancılara uygulanacak ...
Mahkumlara korona iznine TBMM'den onay
5’inci Yargı Paketi’ne 4 partinin (AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin) ...
Erdoğan'dan öğretmenlere 'kanun' müjdesi
Gelen son dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva