HABERLER>POLİTİKA
7 Ocak 2022 Cuma - 08:54

CHP'li Arslan'dan AK Parti'ye 'önerge' tepkisi: Dönüp bakanlığa sorsunlar!

İzmir'de ilçe belediyelerinde görev alan AK Partili Meclis Üyelerinin verdiği 'elektrik' önergesi için 'algı' çıkışında bulunan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ednan Arslan, "Bu önergeyi veren AK Partili  arkadaşlar, bu önergeleri vereceklerine dönüp Enerji Bankalığı'na 'Elektrik A.Ş'nin 0,31 kuruşa verdiği elektriği tamamını neden aynı tutardan vatandaşa vermiyorlar?' bunu sorsunlar" diyerek tepki gösterdi.

CHP li Arslan dan AK Parti ye  önerge  tepkisi: Dönüp bakanlığa sorsunlar!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Şanlıurfa ziyareti sonrası söylediği sözün yankıları İzmir'de hız kesmeden devam ediyor.

CHP Lideri'nin AK Parti'li Zeynel Abidin Beyazgül'ün başkanlığını yürüttüğü Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin Cumhuriyet Halk Partisi'ne verilmesi halinde elektriğin ücretsiz verileceğine yönelik, "Şanlıurfa'ya bir sözüm olsun. Yerel yönetimlerde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'ni Cumhuriyet Halk Partisi'ne verin, bütün çiftçilere elektriği bedava vereceğiz"  ifadeleri sonrasında AK Parti ile CHP arasında tartışmalar sürüyor.

AK PARTİ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Konuyla ilgili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, "İzmir'de uzun yıllardır büyükşehir belediyesi CHP yönetiminde. Hadi bu zamana kadar yapmayışınıza bir şey demeyelim, bundan sonra yapın" eleştirisini yöneltirken, İzmir'in ilçe belediyelerinde görev yapan AK Partili İlçe Belediye Meclis üyeleri hazırladıkları metin ile kendi ilçeleri sınırları içerisinde yer alan çiftçilere elektriğin ücretsiz olması yönünde yazılı önerge vermişti.

Önergenin CHP'li üyeler tarafından gündeme dahil alınmaması sonrası ise AK Partili isimler CHP'li meclis üyelerine yönelik 'kendi genel başkanları ile çelişiyorlar' eleştirini yöneltirken, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ednan Arslan'dan yanıt gecikmedi.

Gazetemize açıklamalarda bulunan Arslan Elektrik Dağıtım A.Ş'nin dağıtım şirketlerine verdiği tutarı eleştirirken, AK Partili Meclis Üyelerine ise 'algı' çıkışında bulundu.

DENİZ BİTTİ KARA GÖZÜKTÜ…
AK Parti'nin algı yönetmeye çalıştığını vurgulayarak Şanlıurfa'nın en büyük sorunlarından birinin elektrik olduğunu dile getiren Arslan, "AKP'nin işi algı yönetmek. Yapacakları bir şey kalmadı. Deniz bitti kara gözüktü… Kendilerinde algı yaratmaya çalışıyorlar. Genel Başkanımızın söylediği Şanlıurfa ile ilgili bir sorun.  Orada birçok çiftçi GAP tamamlamadığı için 400-500 derinlikteki kuyulardan su çekiliyorlardı ve tarlalarını suluyorlardı ancak gelen zamlarla birlikte elektrik maliyeti çok büyüdü.  Hatta çiftçinin maliyeti o kadar büyüdü ki faturalarını ödeyemediği için sayaçları kapatıldı hatta söküldü. Aslında bu da onların ürününü üretememesi anlamına geliyor. Girdi maliyeti çok olduğu için bunlar karşılanamaz hale geldi. Çiftçi ürününü hasat etmeden elektrik ücretlerini istiyorlar. Çiftçi de haklı olarak diyor ki 'en azından biz ürünümüzü hasat edelim sonra ödeyelim' talebinde bulunuyorlar. Bu nedenle de uzun süredir Türkiye kamuoyunu meşgul eden bir sorun var" dedi.

FAZLA ÜRETİM OLURSA PARA BİLE KAZANABİLECEKLER
Çiftçinin elektrik sorunu olduğunu da vurgulayan Arslan, "Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun söylediği ise şu; Burada taşlık kullanılmayan bir alan var biz oraya çiftçilerin ortak olduğu Enerji Kooperatifi aracılığı ile bir Güneş Enerjisi Santrali kuracağız ve bunun üzerinden elektrik üretip bunu çiftçiye vereceğiz. Yani bunun ortağı bizzat çiftçi olacak aslında. Yani GES kurulurken çiftçi ile birlikte kurulacak.Biz bu işin hesaplarını yaptık. Sayın Cumhurbaşkanın dediği gibi 25 milyar Dolar değil, 1,5 milyar Dolar yeterli oluyor. Orada Şanlıurfalı çiftçinin ihtiyacı olan 3,5 milyar KW/saat'lik enerji üretebiliyorsunuz. Böyle bir imkanınız var. 2 bin 345 megawatlik bir GES kurularak bu sorun çözülüyor. Bu yatırım 3-4 yıl  içinde kendini amorti edecek ve GES'in elektriğini bedava kullanacaklar. Hatta fazla üretim olursa para da kazanabilecekler. Bu önemli ve değerli bir projedir. Bu proje yapılabilir bir durumdadır. Alanda hesaplar yapıldı ve herhangi bir sorun bulunmuyor. Orada çiftçinin çok ciddi elektrik problemi var. Sorun bu. Biz CHP olarak elektrik politikalarımız halktan yana kullanıyoruz yandaştan yana değil. kademeli tarife diye bir şey getirdiler bir gecede konuta 150 kilowatta kadar yüzde 52, 150 kilowatt üstüne ise yüzde 127 zam yaptılar. Fahiş bir zamdır bu. 210 TL fatura ödeyen bir aile 370 TL ödeyecek. Sanayici artık girdi maliyetlerinin büyük bir kısmını elektrik ücretleri olduğunu ve üretim yapamadıklarını, yapsalar dahil iğneden ipliğe her şeye zam yapmak zorunda olduklarını söylüyor. Böyle bir sorunumuz var" ifadelerini kullandı.

YENİLEBİLİR ENERJİ KULLANIMI ARTTIRMALIYIZ
AK Partili Meclis üyelerine çağrıda da bulunan Arslan, Enerji Bakanlığı'nı işaret ederek, "Bizim artık yenilenebilir enerjiyi daha yaygın hale getirmemiz lazım. Bizim enerji politikalarımıza uygun olarak Şanlıurfa'daki proje ilk başlangıçtır. Sonrasında ise Türkiye genelinde neler yapabileceğimizi araştıracağız. Bilindiği üzere biz ülke olarak Paris İklim Anlaşması'na imza attık ve verdiğimiz sözler var. Karbon emisyonunu 2050'ye kadar nötr yapma konusunda sözlerimiz varken bunları yenilenebilir enerji kullanmadan nasıl yapacağız? Yani bizim yaptığımız iş bu ülkenin rüzgarını, güneşini kullanarak ucuz elektrik üretmek ve enerji kooperatifleri, yerel yönetim ve genel iktidar ve oradaki üreticiler ile bu illeri planlamak ve yapmak. Bunlar yapılabilir bir projedir. Bizim tavsiyemiz AK Parti'nin bu projeyi örnek alıp uygulamaya başlamasıdır. Bunu söyleyenler şuan Şanlıurfa'da Şuşki var, Akçakale de GES yapıyorlar Avrupa Birliği'nin yüzde 80'e varan hibeleri ile. Onların belediyeleri de bu işin içine girmiş durumda. Bu işin orada yapılabilir olması lazım. Güneş olarak en uygun alanlardan biridir. Bizim söylediğimiz proje uçuk kaçık bir proje değildir. AK Partililer şunu söylemek lazım; Sizler Elektrik Üretim A.Ş'ye bizim barajlardan cebimizden yapılmış olan santrallerden üretilen elektriği bu şirketlere 0,31 kuruşa veriyorlar. Neden bu tutardan Tarımsal sulamaya ya da vatandaşa vermiyorlar? Vatandaşa kaça satıyor dağıtım firmaları peki? Konuta 150 kilowatt altına 1 lira 36 kuruş, 150 kilowatt üstüne 2 lira 06 kuruşa satıyorlar. Tarımsal sulamaya 1,67 kuruşa, sanayiciye 1 lira 90 kuruşa, ticarethaneye de 2 lira 70 kuruş… Yani 0,31 kuruş nerde? Bu rakamlar nerde? Bu önergeyi veren AK Partili  arkadaşlar, bu önergeleri vereceklerine dönüp Enerji Bankalığı'na 'Elektrik A.Ş'nin 0,31 kuruşa verdiği elektriği tamamını neden aynı tutardan vatandaşa vermiyorlar?' bunu sorsunlar" diye konuştu.

 
Bakan Özer açıkladı: Yarıyıl tatili öne alınacak mı?
 
Karaburun'a davet var... Mis kokulu festival!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
7 Ocak 2022 Cuma 12:18

dünya nükleeri kapatıp yenilenebilir enerjiye geçerken akepe mersini haritadan silecek nükleer santral yapmakla meşgül. üstelik ucuz enerjide değil. şimdikinden bile pahalı. dünya yenilenebilir enerjiye kaçıyor aloo akepe duyuyormusun?

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan savunma sanayi tesislerini açtı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Milli Teknolojiler ve Yeni Yatırımlar ...
Kılıçdaroğlu'ndan emeklilere çağrı!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bütün emeklilerin bir araya gelmesi ...
Kaya, ‘Öyle bir plan olacak ki…’ dedi ve ekledi: Utanacaklar!
Planlama süreci devam eden İnciraltı için titiz bir çalışma yapıldığını ...
 
MHP'li Osmanağaoğlu: Devlet diz çökmeyecektir
Mecliste MHP Grubu adına söz alan MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir ...
CHP'li Beko: D4S belgesi, taşımacılık sektörünü bitirecek
Taşımacılık sektörüne getirilen D4S belgesi sonrası 20 binin üzerinde ...
Kritik görüşmede masada 4 başlık vardı!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni ...
 
CHP'li Bakan sordu: Narlıdere Huzurevi’nde neler oluyor?
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Narlıdere Huzurevi sakinlerinin, merkezde ...
TBMM'de 'din istismarı' tartışması
TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ...
CHP İzmir'de disiplin kararları belli oldu… Ses kayıtçıya kesin ihraç!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir'de haftalık olağan İl Disiplin Kurulu toplantısını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva