HABERLER>POLİTİKA
3 Nisan 2019 Çarşamba - 10:39

CHP İzmir’den geçersiz oy ve katılım raporu: Kaybedilen ilçelerde…

Parti Okulu İzmir Koordinatörü Abdullah Aydemir, 31 Mart yerel seçimlerin ardından 30 ilçeyi mercek altına aldı. Partisinin kaybettiği ilçelerde geçersiz oyların yüksek oranına dikkat çeken Aydemir ayrıca yarım milyon seçmenin sandığa gitmemeyi tercih etmesi üzerinden de önemli bilgiler verdi.

CHP İzmir’den geçersiz oy ve katılım raporu: Kaybedilen ilçelerde…

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de 31 Mart yerel seçimleri geride kaldı. Sandık sonuçlarının birçok ilde olduğu gibi İzmir’de de çeşitli yansımaları oldu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kanadından da AK Parti cephesinden de bazı ilçelerdeki sonuçlara itirazlar geldi.

CHP Parti Okulu İzmir Koordinatörü Abdullah Aydemir çarpıcı bir rapor hazırlayarak önemli veriler sundu. Geçersiz oylar ve sandığa gitmeyen yarım milyon civarı seçmen üzerinden açıklamalarda bulunan Aydemir yaptığı analizi paylaştı.

SEÇMEN HANGİ BÖLGEDE HANGİ SEBEPLE SANDIĞA GİTMEDİ?
İzmir’de seçmenin sergilediği tavır hakkında konuşan Aydemir, “Seçim sonuçları henüz resmi olarak açıklanmasa da açıklanan sonuçlar “Bir oy, bir oydur!” söyleminin ne kadar önemli olduğu bir kere daha göstermektedir. Birkaç oy ile belediye başkanlığını kazanan tarafın belirlendiği ya da değiştirdiğini görmektedir. YSK’nın resmi olmayan sonuçlarına göre İzmir’de kayıtlı 3 milyon 253 bin 745 seçmen var. 31 Mart 2019 günü yapılan seçimlerde kayıtlı olan 518 bin 96 seçmen oy kullanmaya gitmedi. Bu sayı toplam seçmenin yüzde 15,9’unu oluşturmakta. 2018 yılında yapılan seçimde kayıtlı seçmenin yüzde 10,7’si yani 346 bin 102 seçmen oy kullanmamıştı. Seçmen artışı da göz önüne alınarak geçen seçime göre bu seçimde yaklaşık 140 bin seçmenin bir sebepten oy vermeye gitmediği ya da gitme gereği duymadığı görülmekte. Bence, 500 bin üzerinde seçmenin oy vermeye gitmesi durumunda seçim sonucunun nasıl değişebileceği hakkında ayrıca kafa yormak gereklidir. Bu seçmenlerin hangi bölgede ve hangi sebeple sandığa gitmediğini bilmekte fayda vardır” dedi.

İZMİR’DE YÜZDE 2.9 GEÇERSİZ OY VAR
Aydemir sözlerini sürdürdü ve “Ayrıca bu seçimde bir de çok sayıda geçerli sayılmamış Geçersiz oylar var.  İzmir’de ilçe belediye başkanlığı için kullanılan 2 milyon 735 bin 649 oyun 78 bin 815 tanesi geçersiz kabul edilmiş. Bu da kullanılan oyun yüzde 2,9’unun geçersiz olduğunu gösteriyor. Bu oran geçen seçimde yüzde 1,8’dir. Yani geçersiz oy oranı geçen seçimdekine oranla ciddi anlamda artmış. Benim gördüğüm; geçersiz oylardaki bu artışın diğerlerinin yanında iki önemli sebebi var. Birincisi; seçim kanunu değiştirilip durdu. Kuralların yanında uygulamada değiştirildi. Önceden farklı zarflarda kullanılan oylar bu seçimde tek bir zarf içinde kullanıldı. Bu da sandık kurullarının oy sayım işlemlerinde kargaşaya sebep oldu, zorlaştırdı. Her şey birbirine karıştı. İkincisi; YSK tarafından yayınlanan 138 sayılı genelgedir. Sandık kurullarının çalışma usul ve kurallarının yanında oy verme ve oy sayım döküm işlemlerinin nasıl uygulanması gerektiğini açıklayan bu genelge benim 2009 yılından bu yana gördüğüm en karışık, en anlaşılmaz genelgedir. Zaten bu nedenle eksik ve anlaşılmaz konular hakkında YSK ayrıca kararlar alarak yayınlamak zorunda kaldı” açıklamasını yaptı.

KAYBETTİĞİMİZ İLÇELERDE GEÇERSİZLER YÜKSEK
Aydemir partisinin kaybettiği ilçelerde geçersiz oyların yüksekliğine dikkat çekerken hazırladığı tabloyu paylaştı. Aydemir, “Geçersiz oy oranının en yüksek olduğu yüzde 6 ve üzerinde olan ilçelere bakıldığında ilk sıralarda yüzde 6.9 ile Kiraz ve yüzde 6 ile Beydağ geliyor. Geçersiz oy oranının en düşük olduğu ilçeler ise sırasıyla yüzde 2.1 ile Urla ve yüzde 2.2 ile Karşıyaka’dır” dedi. Aydemir ayrıca katılım grafiği hakkında da bilgi verdi. Aydemir, 30 ilçe toplamında yüksek katılımın olduğu tabloyu kamuoyuna sundu.  

Geçersiz oy tablosu:

Katılım tablosu: 

 
Soyer'den ilk icraat: En düşük oy aldığı mahalleyi ziyaret etti
 
YSK Başkanı Güven'den 'İstanbul' açıklaması
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nurcan 3 Nisan 2019 Çarşamba 11:00

Demek ki daha çok çalışacağız

Yorumu oyla      6      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soyer'den ilk icraat: En düşük oy aldığı mahalleyi ziyaret etti
31 Mart akşamı İzmir Büyükşehir Başkanı seçilen Tunç Soyer, seçim öncesinde ...
İzmir'in 'eski başkanları'nın yol haritası belli oldu!
İzmir'de yerel seçimin ardından belediye başkanlığı koltukları el değiştirdi. ...
AK Parti İl Başkanı Şengül: Kutuplaştırma siyaseti sonuçlara etki etti
31 Mart yerel seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan AK Parti ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Çemberinde gül oya, gülüyor doya doya!
Mehmet KARABEL yazdı... Çemberinde gül oya, gülüyor doya doya!
İstanbul için YSK'da olağanüstü toplantı ve karar!
YSK, İstanbul'da 7 ilçede geçersiz oyların yeniden sayımının durdurulması ...
MHP'nin kazandığı o ilçede seçim iptal edildi!
Mersin'in Gülnar ilçesinde MHP adayının kazandığı seçim, CHP'nin yaptığı ...
 
İzmir'in o ilçesinde CHP'den itiraz!
Bergama ilçesinde, Cumhur İttifakı'nın adayı AK Partili Hakan Koştu'nun ...
'Dosya kaçırmak mümkün değil, imzalar dijital'
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal CNN TÜRK ekranlarında ...
AK Parti İzmir'den 25 ilçede itiraz!
AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, 25 ilçede toplam 3 bin 800 sandıkta ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva