HABERLER>GÜNCEL
13 Temmuz 2021 Salı - 12:05

Büyükşehir binası için 'yıkılsın' önerisinin ardından odalardan çağrı: Rapor açıklansın!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı olağan Meclis oturumunda, Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasında imzalanan protokol gereği, Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası ile ilgili sunum yapan İTÜ eski öğretim üyesi Dr. Barış Erkuş, yapılan teknik incelemeler neticesinde binanın güçlendirme yerine yıkılıp yeniden yapılmasının daha uygun olacağı tavsiyesinde bulunmuştu. Gerçekleştirilen açıklamalar sonrası ise Mimarlar Odası ve İnşaat Mimarlar Odası İzmir Şube başkanları konuyla ilgili 'rapor açıklansın' çağrısında bulundu.

Büyükşehir binası için  yıkılsın  önerisinin ardından odalardan çağrı: Rapor açıklansın!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - 30 Ekim'de İzmir'in Seferihisar açıklarındaki Samos Fay Hattı'nda yaşanan 6,9 şiddetindeki deprem sonrası kent genelinde büyük hasar oluşmuştu.

Özellikle Bayraklı ilçesi depremden büyük hasar görürken, deprem anında yaşanan yıkımlarda ise 117 vatandaşımız hayatını kaybetmişti.

Deprem sonrası yapılan inceleme çalışmalarında kent genelinde birçok ilçede yapıda hafif, orta ve ağır hasar olmak üzerine çeşitli hasar kaydı oluşurken, depremden İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Atatürk Meydanı'nda yer alan Ana Hizmet Binası'da hasar alan binalar arasında yer almıştı.

Yapılan ilk incelemeler sonrası göze görülen hasarların tespiti ile birlikte bina acil olarak kullanıma kapatılıp boşaltılırken, binada çalışan yaklaşık 3 bin personel ise Fuar İzmir, Kültürpark Holleri olmak üzere çeşitli alanlara sevk edilmişti.

Deprem sonrası gerçekleştirilen ilk meclis oturumunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in önerisi ile belediye binasının yıkılıp yeniden yapılmasına tüm meclis üyeleri alkışlarla destek verirken, sonrasında AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi üyeleri, binanın güçlendirilmesi düşüncesinin gündeme alınması önerisinde bulunmuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binasının Deprem Güvenliğinin ve Güçlendirilmeye Uygunluğunun ve Depremi Sonrası Yapılan Gözlemler Işığında Değerlendirilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü arasında protokol imzalanması için Başkan Tunç Soyer yetki istemiş ve çalışmalar başlamıştı.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz Ayı Oturumu'nda İzmir Büyükşehir Belediye Binası'nın depremin ardından hazırlanan raporu ile ilgili sunum yapan İTÜ eski öğretim üyesi Dr. Barış Erkuş ise yapılan çalışmalar sonrası binanın güçlendirmeye uygun olmadığını söylemişti.

Yaşanan gelişmeler sonrası ise İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş ve Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, Ege'de Sonsöz'e değerlendirdi.

AÇIKLAMA YAPMAK İÇİN RAPORU BİLMEMİZ GEREKİYOR
Mevcut rakamların ve raporun kendilerinde olmadığında kaynaklı olarak tam bir analiz yapamayacaklarını belirten İzmir İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, "İzmir için önemli bir bina. İBB binasıydı, buradaki hassasiyette kent kimliğine katkısından dolayı bir önemi var. Dolayısıyla burada raporların paylaşılması  ikna anlamında da önemli olacaktır" dedi.

ZEMİN ÇALIŞMALARI MALİYETİ ETKİLEYİCİ UNSURLARDAN
Binanın yeniden yapılması durumunda maliyetli olabileceğini de vurgulayan Ayatar, "Yeniden 2-3 bin kişinin çalışabileceği bir bina yapılması elbetti ki mümkün. Mühendislik açısından bu uygun olabilir ancak bunun çok iyi projelendirilmesi, denetimlerinin de çok sıkı bir şekilde yapılması gerekiyor. Ancak maliyet olarak da tabii ki yüksek maliyete neden olabilir. Bu tür özel zeminlerde, tıpkı Bayraklı da dediğimiz gibi,  sahaya özel çalışmanın yapılması gerektiği kesin. Bu da elbette ki, zemine yapılacak çalışmada maliyeti etkileyen unsurlardan bir tanesi" diye konuştu.

RAPORLAR AÇIKLANMALI
Büyükşehir Belediye Meclisi'ndeki açıklamaları değerlendiren Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman ise, Büyükşehir'e yanıtlanması yönündeki sorularını iletti. Kahraman, "Bu kişinin İTÜ ile doğrudan ilişkisini gösteren, enstitü tarafından görevlendirildiğini gösteren bir bilgi var mı? Enstitünün onayladığı bir rapor var mı? Bu bina yıkılacak ve zemin kötü ise, etrafında bulunan valilik binası, Cumhurbaşkanlığı binası, İZSU binası gibi binalara bir yazı yazılıp 'aman dikkat edin' dendi mi? Şunu da sormak istiyoruz, madem bu binanın yapımı sıkıntılı, bu bina yıkıldığında yerine bina yapmak sıkıntı değil mi? Tüm bunlara baktığımızda açıklamalara baktığımızda 'zor' olduğundan bahsediliyor, dünyada kolay olan ne var? Eğer imzalı bir rapor mevcutsa bu kesinlikle kamuoyu ile paylaşılmalı. Bizde raporları görmeli ve buna göre çalışmaları değerlendirmeliyiz" diye konuştu.

 
Delta varyantı bir haftada üçe katlandı
 
Orhanlı'da bir eylem daha: Zeytinime dokunma!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
personel 14 Temmuz 2021 Çarşamba 08:45

18 yıldır bu binada çalışıyoruz inşaat mühendisleri ve mimarlar odasına hibe edilsin tadilatı yapıp kendileri otursun bu binada. en ufak sarsıntıda bile güven vermeyen binanın neresini güçlendireceksiniz. boş boş konuşmayın şov yapmayın insan hayatı her şeyin üstündedir. Tunç başkan yıksın geçsin

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 13 Temmuz 2021 Salı 20:34

Mimarlar odası başkanı bence haklı, raporun içeriği nedir? raporu hazırlayanın İtü ile bağlantısı nedir? İtü'nün raporda onayı var mıdır? Ayrıca diğer sorular da önemli Tunç Soyer şeffaflığı benimsediğini her defasında Ankara ve İstanbul Belediyelerinde gösteren Chp için şeffaf bir şekilde raporu kamuoyuyla paylaşacak mı? Güçlendirme gerekli güvenliği sağlıyorsa yapılabilir ama sağlamıyorsa can güvenliği adına yıkılması elzemdir para insan hayatından daha değerli değildir maliyeti neyse katlanılır ama vatandaşın vergileri çarçur edilmemek kaydıyla.

Yorumu oyla      3      3  
VfV 13 Temmuz 2021 Salı 13:30

Yıkılmasın, güçlendirilsin ve orada oturulsun diyen sayın oda başkanları. Biz o binadan canımızı zor kurtardık deprem sırasında. Lütfen bi zahmet güçlendirip kendiniz oturun o temeli dahil her yeri çürük binada.Yarın bir gün aynı depremde ya da daha büyüğünde olacak can kayıplarının vebali, günahı suçu sizde.Bu inat neden. Birileri oraya residans ya da otel mi dikecek ki buna karşısınız.Ya da sadece laf olsun diye mi muhalefet yapıyorsunuz. Bu güçlü duruşunuzu çevre bakanlığının oldu bittiyle yaptığı projelere de gösterseniz...

Yorumu oyla      5      3  
Yık gitsin! 13 Temmuz 2021 Salı 12:20

Bina çürükse yıkılır; bunu bu kadar uzatacak ne var? O alanda bir çok binanın zaten yıkılması gerekiyor. Çok kötü bir görüntü var. Bu kimseyi rahatsız etmiyor mu? Şehrin merkezinde çürük çarık binalar, işporta tezgahları ... ne ararsan var. 40-50 yılda hiçbir şey değişmez mi?

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Marble İzmir'de yeni dönem
Türkiye’nin uluslararası ihracat platformu olan Marble İzmir Fuarı, işlenmiş ...
Tabip Odası'nda uyarı: Güneşlenirken bile maske takın!
Dokuz günlük bayram tatilinde oluşması muhtemel kontrolsüz kalabalıklara ...
Tosuncuk yargılandığı davada tutuklandı
Çiftlik Bank'ın kurucusu "Tosuncuk" olarak bilinen Mehmet Aydın, 75 bin ...
 
Telefonu vermeyince defalarca bıçakladı
Esenler'de bir kişi, yanına çağırarak istediği cep telefonunu vermeye ...
Buca'nın efsane başkanı Şeboy'dan cezaevi uyarısı: Sakın oraya AVM yapmayın!
Boşaltılan ve yıkılıp yeni bir projeyle değerlendirileceği konuşulan Buca ...
Tepki çeken proje halkın kantarında
İzmir gündemini uzun süre meşgul eden ve gerek yöre halkını gerekse çevrecilerin ...
 
Polis aracına ateş açıp, kılıçla direndi
Bursa'da sokakta devriye görevinde bulunan polis aracına, bir binanın ...
Silahlı saldırıya uğrayan taksici, motosikletliye çarptı
Adana'da kimliği belirsiz bir kişinin tabancalı saldırısında ayağından ...
Mehmet KARABEL yazdı... Ortaokulda başlayan sevda masalı
Mehmet KARABEL yazdı... Ortaokulda başlayan sevda masalı
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva