HABERLER>TARIM
3 Aralık 2022 Cumartesi - 11:00

Bu mandalinalar kanserliler için!

Lösemili Çocuklar Vakfı'nın (LÖSEV) İzmir'in Seferihisar ilçesinde bulunan çiftliğinde gönüllüler ve kanseri yenen gençler tarafından toplanan mandalinalar, tedavisi devam eden hastalara umut oluyor.

Bu mandalinalar kanserliler için!

LÖSEV, 2018 yılında bir hayırsever tarafından bağışlanan içinde yaklaşık 12 bin meyve ağacının bulunduğu Akarca mevkisindeki 220 dönümlük çiftlikte iyi tarım uygulamalarını kullanarak satsuma cinsi mandalina yetiştiriyor.

Hasat dönemi olduğu için her gün ortalama 50 gönüllü ve kanser tedavileri tamamlanan genç, çiftlikte mesai yapıyor. Sabah erken saatlerde bir araya gelen gönüllüler ve gençler, birlikte mandalina topluyor.

Mandalinaları kasalara koyduktan sonra traktöre yükleyen grup, çiftlik içindeki paketleme tesisinde mesailerine devam ediyor.

Mandalinalar burada büyüklüklerine göre 3, 6 ve 9 kiloluk karton kutu veya filelere doldurulduktan sonra Türkiye'nin farklı noktalarından "LSV Dükkan" aracılığıyla gelen siparişler için kargoya teslim ediliyor.

Mandalinalar 3 kilogramlık filede 79 lira, 3 kilogramlık karton kutuda 84 lira, 6 kilogramlık ambalajda 138 lira, 9 kilogramlık ambalajda ise 188 liraya satılıyor.

- "Günde 2 ton mandalina topluyoruz"

LÖSEV Ege Bölge Temsilciliği Halkla İlişkiler Biriminde görevli Tülin Tunca, AA muhabirine, vakıf olarak kanserin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurguladıklarını söyledi.

Çiftlikte tarım ilacı kullanmadıklarını belirten Tunca, şunları kaydetti:

"Mandalinalarımız parafin içermiyor. Özel satsuma cinsi mandalina üretiyoruz. Bu süreçte gönüllülerimiz ve iyileşen gençlerimizin emeği çok büyük. Mandalinalarımızı öncelikli olarak bize kayıtlı ailelerimize, sonra dezavantajlı bölgelerdeki okullara gönderiyoruz. Günde 2 ton mandalina topluyoruz. Tedavi ve eğitim giderlerinin desteklenmesi konusunda mandalina satışlarından gelir elde ediyoruz. İyileşen gençlerimizle burada bir aile olarak neleri başardığımıza odaklanıyoruz. Bir aile ve çocuğun gülümsemesinde payımız varsa bu bizim için önemli."

Tunca, mandalinaların bir kısmının da yine Ankara'da bulunan atölyede anneler tarafından çikolatalı mandalina ya da mandalina kurusu haline getirilerek satışa sunulduğunu ifade etti.

LÖSEV'in 25 yılı geride bıraktığını hatırlatan Tunca, "Mandalina satışlarımızı online olarak ve bölge temsilciliklerimizden yapıyoruz. Ayrıca İzmir'de Ege Üniversitesi Hastanesi önünde karavanımız var. Oradan da satış yapıyoruz. Topladığımız ürünleri taze bir şekilde satış noktasına ulaştırıyoruz." diye konuştu.

- "Mandalina toplarken duygulanıyorum"

LÖSEV'in desteğiyle kanser tedavisi tamamlanan 20 yaşındaki Esra Eyioğlu ise zorlu bir dönemi geride bıraktığını, bu süreçte vakfın her zaman yanında olduğunu dile getirdi.

Kanser tedavisi gören hastalara destek olmak için mandalina toplamaya geldiğini anlatan Eyioğlu, "İyileşip onlara şifa olsun diye topluyoruz. Onlara umut olabilmek beni gururlandırıyor. Mandalina toplarken duygulanıyorum. Burada olmaktan mutluyum. Kanser diğer kardeşlerimi hiçbir zaman korkutmasın. Umutlu olmak gerekiyor. Ben hiçbir zaman bırakmadım. Savaşalım lösemiyi yenelim." diye konuştu.

LÖSEV gönüllüsü öğretmen Işıl Erol ise 14 yıldır vakıfta gönüllü olarak görev yaptığını söyledi.

Uygun olduğu zaman mandalina topladığını bazen ise karavanda ürünlerin satışında görev aldığını anlatan Erol, "Çocuklar için başladım. Sonra ise LÖSEV çocuk ve yetişkin hastalara destek olmaya başladı. Onlar için bir şeyler yapmak çok mutlu ediyor. Herkesi LÖSEV gönüllüsü olmaya davet ediyorum." dedi.

 
İzmir'de 20 günlük bilanço: 442 göçmen yakalandı!
 
Kanserle dans eden kadın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Çakıcı’dan ‘sözleşmeli tarım’ yorumu: Zorla olmaz!
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin “Artık tarlası olanların istediği ...
Tarım yatırımlarında destek tutarları artırıldı
Kırsal kalkınmada tarıma dayalı yatırımların desteklenmesinde hibeye esas ...
Ege’de tarım ihracatı 6,6 milyar dolara yükseldi
Türkiye’de tarım ihracatının zirvesindeki Ege İhracatçı Birlikleri, son ...
 
Gübre tedarikinde önlemler alındı
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, şubat itibarıyla ...
200 milyon doları aştı... Zeytin yüz güldürdü!
Türkiye'nin 2021-2022 sezonu zeytinyağı ihracatının tutarı, önceki döneme ...
Türkiye açık ara lider... 76 ülkeye kiraz ihracatı!
Türkiye, üretiminde dünya lideri olduğu kirazı 76 ülkeye ihraç ediyor. ...
 
Tarımsal girdi fiyat endeksi eylülde arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarımsal girdi fiyat endeksinin (Tarım-GFE) ...
Genç ağaçlar meyve verdi... Zeytin ihracatında rekor!
Türkiye'de, son 15 yılda toprakla buluşturulan genç zeytin ağaçlarının ...
Türkiye açık ara lider... 99 ülkeye kuru üzüm ihracatı!
Kuru üzüm üretiminde ve ihracatında açık ara dünya lideri olan Türkiye’nin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva