HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Nisan 2021 Cuma - 20:56

Bayraklı'da 'kınama' gerginliği

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile iptal edilen İstanbul Sözleşmesi tartışmaları Bayraklı Belediyesi'ne de sıçradı. Sözleşmenin kaldırılması ile ilgili konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu Sözcüsü Gamze Gül Çamur, İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesi hakkında bir metin okudu. Metinde yer alan “kınama” kelimesi tartışmalara neden oldu.

Bayraklı da  kınama  gerginliği

EGEDESONSÖZ- Bayraklı Belediyesi nisan ayı meclisi ilk oturumu gerçekleşti. Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal'ın başkanlığında toplanan meclis oturumuna Havuz Düğün Salonu ev sahipliği yaptı.

Uzun süren mecliste Bayraklı Belediyesi bünyesinde görev alan komisyonlarda yer alacak olan üyeler ve ayrıca 1'nci ve 2'nci Başkan Vekili, Katip Üyeleri ve Encümen Üyeleri de belirlendi.

Yapılan oylama sonrası Bayraklı Belediyesi'nde 1'nci Başkan Vekilliğine İrfan Önal, ikinci Başkan Vekilliğine ise Nilgün Alpaslan seçildi.

Gerçekleştirilen seçimlerde Katip Üyeliğine ise Emel Arslan Hür ve İbrahim Balıkçı seçilirken, Encümen Üyeliğine ise İrfan Önal, Şentürk Apaydın, Alim Çankaya seçildi. AK Parti grubu ise Encümen Üyeliği için isim önermedi.

MALİYE BAKANLIĞINA DEVİR İÇİN 'ACİL KAYDIYLA' KOMİSYONLARDA
Bayraklı ilçesi, Osmangazi Mahallesi, 14146 ada, 1 parselde kayıtlı Belediyeye ait 9.623,38 metrekare yüzölçümlü taşınmazın 5.573,35 metrekarelik kısmına isabet eden hissenin 6183 sayılı Kanuna göre Belediyenin vergi borçlarına karşılık olarak 7.802.683,99 Türk Lirası bedelle Maliye Hazinesine devredilip devredilmeyeceği hakkında verilen önerge Plan Bütçe, İmar, Hukuk ve Eğitim Komisyonlarına acil kaydıyla havale edildi.

'KINAMA' KELİMESİ TARTIŞMALARA NEDEN OLDU
CHP Grubu adına Gamze Gül Çamur, İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesi hakkında bir metin okudu. Metinde yer alan “kınama” kelimesi tartışma yarattı.

GRUBUM ADINA KINIYORUM
Çamur'un sözlerinin ardından söz alan AK Partili Emre Demir ise CHP'li isme sert yüklendi. Demir, "AK Partili Meclis Üyesi Emre Demir, “Meclisin doğasında tartışmak var ama bunların hepsi siyaset nezaketinde olmalı. Sonra işin rengi değişiyor. Seçilmiş Cumhurbaşkanı'na 'Kınıyorum' diyenleri grubum adına kınıyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanını kınamak kimsenin haddine değildir. Avrupa ülkelerinde kabul görenlerin içinde de çekinceler var. Önümüzdeki dönemlerde kendileri de geri adım atacak ise çok daha üzerinde anneleri, hanımlarımızı koruyan yasalar mevcut. Siyasetin nazik tabiatı içerisinde yarışmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

FESHİ KINIYORUZ
Demir'in ardından söze giren CHP Grup Başkan Vekili Cindi Can Polat ise “CHP Bayraklı Grup Başkan Vekilliği görevini ben üstleneceğim. Grup arkadaşlarıma verdikleri destek için kendilerine teşekkür ediyorum. Grup sözcüsü gamze Gül Çamur oldu. Bu metni arkadaşlarımız okudu. Cumhurbaşkanın şahsını değil, feshini kınıyoruz”dedi.

Başkan Sandal, Polat konuşurken araya giren Demir’e yönelik, “Arkadaşımız çıktı, CHP adına aldığı karar metnini okudu. Sizde kendi hassasiyetinizde cevap verdiniz. Konuşsun hatibimiz. Bir eleştiriniz varsa size de söz verelim” diye konuştu.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN TEKRAR HAYATA GEÇMESİNİ DİLİYORUM
Demir'in sözleri hakkında yeniden söz hakkı alan CHP Grup Sözcüsü Gamze Gül Çamur, “İstanbul Sözleşmesi bizler için çok değerli olduğu için içeriğini takip ediyoruz. Sümeyye Erdoğan da bir açıklama yaptı. Sözleşme için Fatma Şahin ve Sümeyye Erdoğan’ın çok büyük katkıları olmuştur. Bunun için kendisine teşekkürlerimi iletiyorum. Bütün kadınların sorunu olan şiddetin önlemek olan bir sözleşme. Kadının korumakta devletimizin yetersiz kaldığı için bizim için önemli. Çocuk evlilikleri ve namus adı altında işlenen cinayetler için bizim için önemli. Verilen söz bir gecede herkesin görüşünü hiçe sayarak fesih edildi. Haykırışımız haklı, yasalarımız bizi korumada yeterli değil. Bizler kadınlar olarak yaşamak istiyoruz, İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar hayata geçmesini diliyorum” dedi.

SANDAL YUMUŞATTI, DEMİR ÖZÜR İSTEDİ
Başkan Sandal, kınama gibi bir durumun olmadığını belirterek, “Öyle bile algıla varsa da düzeltiyoruz. AK Parti’nin değil tüm Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanıdır” sözleri üzerine AK Partili Meclis Üyesi Demir, “Lafları süslemeye gerek yok; yanlıştır, kabul edilemez. Bence cumhurbaşkanından özür dilemekte fayda var” şeklinde konuştu.

BİZİMDE CUMHURBAŞKANIMIZ
Yeniden söz alan Başkan Sandal, “Bizde bu konuda bir hassasiyet varsa şunu diyoruz. Öyle bir durum oluşturulmak istenmemiştir. Tamam, ben biliyorum; senin olduğu kadar bizim de cumhurbaşkanımızdır. Başkan konuşurken başkanın sözünü kesip konuluyorsan burada bir yanlış var demektir” diye konuştu.

DENETİM KOMİSYONU RAPORUNA ŞERH
Meclis’te 2019 ve 2020 yılına ait denetim komisyonu raporları okundu. AK Parti Grubu 2020 yılına ait denetim komisyonuna şerh koydu.

Başkan Sandal konu hakkında tüm denetim komisyonu üyelerine teşekkür ederek, “Teftiş Kurulunu görevlendirdik. Aslında okunmuyor ama biz okutuyoruz. Bu okunanlar benim fikrim değil, orada işlerini yapan arkadaşların fikridir. AK Parti grubunun bir şehri oldu. Ben direk teftiş kuruluna havale ettim. Bir sonuç çıkarsa ona göre gereği yapılacak” dedi.

AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Aktaş, şehri okumak istediklerini dile getirerek, “Bizde okumak istiyoruz. Muhalefetinkini de okutun. Orada yazılanlar iddia değil” ifadelerini kullandı. Sandal bu sözler üzerine, “Bunlar senin iddian ama. Denetim komisyonların asli görevi, belediye içinde yapılan işlerin usul ve esaslara uygun olup olmadığına dair başkanı bilgilendirmektir” ifadelerini kullandı.

MECLİS’TE 'LGBT' AÇIKLAMASI TARTIŞMA YARATTI
CHP’li Meclis Üyesi Gönül Güngör kaldırılan İstanbul Sözleşmesi hakkında bir pankart açarak açıklamalarda bulundu.

MASUM İNSANLARIMIZIN ÖLÜMLERİNİ BUNLARLA BİR TUTMAYIN
AK Partili Meclis Üyesi Murat Pervane yapılan açıklama üzerine, “Çarpıtmayın olayları, gidin başka yerde eylem yapın. Bakana sataşılıyor. Durum haddini aştı. Bir insan doğuştan lezbiyen ve ya eşcinsel olmaz. İnsanın beyninde kedi düşünceleri ile alakalıdır. Mesele şudur; Avrupa Birliği ülkeleri neden çıkıyor? Bunlar daha sonrada kendileriyle yanlış düşüncelere saparak, sapık düşüncelere girerler. Eğitim ile yok olurlar. Masum insanlarımızın ölümlerini bunlarla bir tutmayın. Eş cinsellerinin bayraklarını sallamanız utandırıcı bir durumdur. Bayraklının sorunları ile uğraşın. Eşcinsel bayrakları sallanmayın. Bunlar ucuz şeyler. Lütfen herkes adam gibi işini yapsın” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

ELEŞTİRİ NE ZAMANDAN BERİDİR HAKARET OLDU?
CHP Grup Sözcüsü Gamze Gül Çamur, “Sözleşmenin fesih dilemesini doğru bulmuyoruz. Yerel belediye meclisi olduğundan ben bu konulara girmedim ama madem arkadaşlar dile getirdi. Bende de cevap verme zorunluluğu oldu. Arkadaşımızı direk eşcinsellikten ve lezbiyenlikten girdi. Neden böyle yaptı anlamış değilim. Sözleşmeden çıkma nedeni, sözleşmenin eş cinselliğe yönlendiriyormuş. Toplumsal cinsiyet eşitliği var. O kavramı farklı yorumluyorlar çünkü işlerine öyle geliyor. Adam gibi konuşacak dedi, ne demek o. Kadın işi, erkek işi gibi toplumsal cinsiyet eşitliğinde bunlar anlaşılmalı. Bizler tabi ki buna karşıyız. Ben tır şoförü olabilirim, bir erkek balkonda çamaşır asabilir. Niye işlerine gelmedi? Devlet olarak imza atmışız, çocuk gelinleri yapmamalıyız demişiz, töre cinayeti işlendiğinde cezai indirim yapılmayacak demişiz. Bizim yaşam hakkımızı koruyan sözleşmenin feshe edilmesin tabi ki koruyacağız. Eleştiri ne zamandan beridir hakaret oldu. Bizin yönetenleri tabi ki eleştirme hakkımız var. Siz bazen çıkıp başkanımıza hakarete varacak şekilde eleştiriyorsunuz, bizde onu yapıyoruz. Bizim demokratik hakkımızı kullanmamızı engellemenize pes diyoruz. CHP’li kadınlar olarak düşüncelerimiz ifade ettik. Sizden de anlayış bekliyoruz” dedi.

O SÖZLERE TEPKİ
AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Aktaş, “Ötekileştirilecek hale sokmayın. Bizler kadınların arkasındayız. Siz olayı farklı bir boyuta getirdiniz” diyerek; Çamur’un konuşmasına, “Aynı şeyleri tekrar ediyor” diye tepki gösterdi.

ABDULLAH BEY ROLLERİ HERHALDE KARIŞTIRIYORUZ
Sandal, Aktaş’ı susması için uyardı. Konuşmasına devam edince Başkan Sandal, “Abdullah Bey rolleri herhalde karıştırıyoruz. Meclis başkanı benim. Kime söz verip vermeyeceği ile ilgili kimseye danışmayacağım. Hatibin söylediği sözler sizi rahatsız eder etmez, lütfen söz kesmeyin” şeklinde konuştu.

HİÇBİR ARKADAŞIMIZIN DEVLETİ ELEŞTİRME GİBİ BİR TAVRI YOK
Başkan Sandal Bayraklı Meclisi’nde Cumhurbaşkanını eleştirilmeyeceğini dile getirerek, “Herkesin Cumhurbaşkanıdır. Seçilmiş bir Cumhurbaşkanıdır. Bizim de Cumhurbaşkanımızdır. Hiçbir arkadaşımızın devleti eleştirme gibi bir tavrı yok. Arkadaşlarımız, yürütmenin aldığı kararla ilgili bir eleştirilerini dile getirdiler. Bırakın da kadınlarımız bunu dile getirsinler” dedi.

SİZİN DERDİNİZ ŞOV YAPMAK
AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Aktaş, “Gamze Gül Hanım defalarca aynı şeyi tekrarladı. Neyin üstüne basmak istedi bizde anlamadık. Bazı şeyleri atlamış. Kadınlarımız hepimiz için özel, sadece sizin ve partiniz için değil. Hepimizin eşi, kız evladı, annesi var. Size özel bir konu değil. Bunu burada farklı bir konuya getirerek ve propaganda yapmanız bizi üzmüştür. Sizin derdiniz şov yapmaktır. Kadınlar için söylediğiniz her şeye bizde katılıyoruz. Ama devlete yapılan hareket kabul edilemez. Siz Bayraklı Belediyesi meclis üyelerisiniz. Buranın konuları ile ilgileneceksiniz. Bu yapmış olduğunuz şov, katledilen kadınlara karşı küçük düşürücü noktasına geldi. Neden çıktı, Türkiye is devletin uyması gereken bir sözleşme değildir, tavsiye niteliğinde bir sözleşmedir. Dayatma veya kanun değildir”

SADECE BİZİM DEĞERLERİMİZ DEMİYORUZ
CHP Grup Başkan Vekili Cindi Can Polat söz alarak şu ifadeleri kullandı: “Biz CHP grubu olarak bunlar sadece bizim değerlerimiz demiyoruz. Hepimizin ortak değeri. Bizim arkadaşlarımızın tepkisi sözleşmenin kalkması ile alakalıdır. Elde edinmiş kazanımlarını bu sözleşme ile kaybetmelerine tepki gösterdiler” dedi.

KOMİSYON ÜYELERİ BELLİ OLDU
Meclis’te İhtisas Komisyonu üyeleri seçilerek belirlendi. Buna göre;

Plan ve Bütçe Komisyonu
Mehmet Toptaş Nilgün Alpaslan, Yeşim Tekoğlu, Abdullah Aktaş

İmar Komisyonu
Cindi Can Polat, İsmail Sarı, İpek kul, Emre Demir

Hukuk Komisyonu
Gamze Gül Çamur, Ali Uğurel, Serap Keskin, Özgür Hızal

Çevre ve Sağlık Komisyonu
Zehra Ongun,  Emel Arslan Hür, Gıyasettin Aydemir, Hayrullah Telli

Eğitim Komisyonu
Gönül Güngör, Mukaddes Işın, Zehra Ongun, Ahmet Öztep

Esnaf - Sanatkarlar ve Pazaryerleri Komisyonu
Gökhan Kafalı, Şeyhmus Bıçakçı, Ertuğrul Civelek, Murat Pervane

Sosyal İşler Komisyonu
Metin Uyma, Gökhan Kafalı, Emel Arslan Hür, Hayrullah Telli

Mahalle Sınırları Tespit Komisyonu
Ali Uğurel, Metin Uyma, Zehra Ongun, Osman Sağlam

Çocuk, Gençlik ve Spor Komisyonu
Emel Arslan Hür, Gökhan Kafalı, Gıyaseddin Aydemir, Ahmet Öztep

Kültür Komisyonu
Şeyhmus Bıçakçı, Metin Uyma, Gökhan Kafalı, Mikail Bilici

Sosyal Konutlar Komisyonu
Alim Çankaya, Mukaddes Işın, Gıyasettin Aydemir, Hayrullah Telli

Kent Konseyi Komisyonu
Zehra Ongun, Nilgün Alpaslan, Metin Uyma, Orhan Temiz

 Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu
Gönül Güngör, Mukaddes Işın, Şeyhmus Bıçakçı, Dilek Yıldız Büyükdağ

Madde Bağımlılığı ile Mücadele Komisyonu
Mehmet Toptaş, Gıyasettin Aydemir,Emel Arslan Hür,  Osman Sağlam

Araştırma ve Geliştirme ( AR-GE) Komisyonu
Serap Keskin, Gönül Güngör, Ali Uğurel, Murat Pervana

Kentsel Dönüşüm Komisyonu
Şeyhmus Bıçakçı, Gönül Güngör, Mukaddes Işın, Seyfettin Atbaş

Engelliler Komisyonu
Gökhan Kafalı, Osman Akseki, Mehmet Topbaş, Derviş Kabacık

Deprem ve Afetler Komisyonu
Gıyasettin Aydemir, İbrahim Bıçakçı, Hulusi Başaran, Muhammet Şahin

 
Başkan Soyer'den Menderes'e güvence: Zerre zarar yok, 350 kişi istihdam edilecek
 
58 ilde sokağa çıkma kısıtlaması başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer'den Menderes'e güvence: Zerre zarar yok, 350 kişi istihdam edilecek
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer üç günlük Küçük Menderes ...
Menemen Meclisi'nde İstanbul Sözleşmesi tartışması!
Menemen Belediye Meclisi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı ilk oturumunda ...
Karabağlar'da seçim gecesi
Karabağlar Belediye Meclisi'nde Divan Katipleri, Meclis 1. ve 2. Başkanvekilleri, ...
 
Buca'da 'peşkeş' gerginliği: Başkan Kılıç'tan 'benzinlik' iddialarına net yanıt
AK Parti Buca Belediyesi Meclis Üyesi İzzet Pilgir'ın FETÖ'cü Emre Usulu'yu ...
Bergama’da can dostlar için besleme noktaları kuruluyor
Bergama Belediyesi sokaktaki 'Can Dostlar’ için şehrin birçok yerinde ...
Başkan Soyer: Bu düzeni değiştireceğiz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Küçük Menderes Havzası'ndaki ...
 
Batur, Kemeraltı esnafına seslendi: Sorunlarınızı biliyorum, yanınızdayım
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Konak Belediye ...
Buca'da otizme sporla dikkat çekildi
Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık ...
Başkan Soyer: Başka bir engelli politikası mümkün!
Engelsiz İzmir, Ebeveyn Merkezi: İhtiyaçlar ve Olasılıklar Çalıştayı’nın ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva