HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Aralık 2021 Çarşamba - 09:49

Başkan Sandal'dan AK Parti'ye emsal tepkisi: Karakolda doğru söyleyip mahkemede şaştılar!

Deprem sonrasında yerel yönetimlere yöneltilen eleştirilere 'emsal artışı' konusu üzerinden yanıt veren Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, "Hem deprem konutları hem trafolarla ilgili çıkıp yanlış bilgilendirme yapıyorlar. Kendi arkadaşları emsal konusuna bizde ‘evet’ dedi, Büyükşehir Meclisi'nde ise hayır oyu kullandı. Yani karakolda doğru söyleyip mahkemede şaştılar" ifadelerini kullandı.

Başkan Sandal dan AK Parti ye emsal tepkisi: Karakolda doğru söyleyip mahkemede şaştılar!

EGEDESONSÖZ - Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, SONSÖZ TV'nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlatan Başkan Sandal, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Mersin’de yaptığı mitingle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Sandal, “Ben 20 yıldır partinin içindeyim. Mitinglerde çok görev aldım. Mersin mitingi çok coşkulu, mesajları bol olan bir mitingdi. 20 yıllık tecrübenin verdiği bir bilgi var. Bana toplumun neredeyse tüm katmanlarından bir ilgi vardı. Sadece CHP mitingi değil,  toplumun her kesiminin sokaklarda olduğu bir mitingdi. MHP'den, AK Parti'den arkadaşlarımızın da olduğu bir mitingdi. Biraz daha coşkulu olabilirdi müziklerle vs. ancak şehidimiz vardı. O şehidimizin burukluğu vardı içimizde” dedi.

BORÇLARIMIZI ÖDERKEN PUSULAMIZ SAYIŞTAY RAPORU
Sayıştay’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin 2020 yılında yaptığı iş ve işlemleri içeren denetim raporunun açıklanmasına yönelik açıklamalar yapan Başkan Sandal, bu denetlemelerin ‘olmazsa olmaz’ olduğunu vurguladı:

“Belediye, sonuçta bir kamu kurumudur. Doğal olarak Sayıştay'ın denetlemesinden daha doğal bir şey olamaz. Belediye başkanları için olmazsa olmaz işlerden biri, bu denetlemelerin sistematik devam etmesidir. Harcama kalemlerinde bir sıkıntı var mı, bunları görüyoruz. Benim de borçlarımızı öderken asıl pusulam, Sayıştay raporlarıydı. Şimdi de bir denetleme oldu. Burada da bazı işler için bulgular var. Kendi envanterinizde olan bazı mülkleri doğru kaydetmemiş olabilirsiniz, uyarılan yerler var ancak genel hatları ile baktığımızda bizler için çok verimli bir süreç oldu.”

KREDİ ÇEKMEDEN BORÇLARI BİTİRDİK
“102 milyon banka kredimizin 85 milyonunu ödedik” diyen Başkan Sandal, birkaç güne 9 milyon daha yatıracaklarını söyleyerek yakın süreçte borçların biteceğinin mesajını verdi ve şu sözleri ekledi:

“Kredi çekmeden, yatırıma ara vermeden bunları bitirdik. Toplamda 188 milyon TL civarında ödediğimiz borç var. Şu anda vergi dairesi ve sigorta haricinde 3’üncü şahıslara borcumuz yok. Dün mali işlerden, alacaklı kurumları sorduğumuzda 3 milyon civarındaydı. Onu da bu hafta içinde kapatacağız ve Aralık’ın 20'sinden sonrasına bırakmayacağız. Bizde en düşük alan arkadaşımız 5 bin 200 TL alıyor.”

BÜYÜKŞEHİR VE BAYRAKLI ÜZERİNE DÜŞENİN 10 KATINI YAPTI
Geçtiğimiz yıl Bayraklı’da büyük hasara neden olan İzmir depreminin sonrasında depremzedeler için verilen mücadeleyle ilgili olarak, “Bayraklı Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi üzerine düşenin 10 katını yaptı” diyen Başkan Sandal, “Kamu kurumlarının yetki ve sorumlulukları birbirinden ayrı. Evet bir deprem oldu. Belediyenin yetki ve sorumlulukları belli, diğer kurumların da yetki ve sorumlulukları belli. Bu sorumluluklar içinde Bayraklı Belediyesi’nin yapmadığı bir şey varsa söylesinler. Türkiye'de farklı bölgelerde de deprem yaşadık. Enkazın bu kadar kısa süre içinde kalktığı, çadır sürecinin bu kadar hızlı sonuçlandırıldığı ve hala yapılan yardımlar… Biz hangi sorumluluğumuzu eksik yapmışız, anlamıyorum. Ağır hasarlı yapılardan, esnafımızdan almamız gereken tüm ücretleri erteledik. Devlet aklının şunu söylemesi lazım; 'Kurum ve kuruluşlar üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor'. Elâzığ, Van'da olmayanlar burada nasıl oldu? Biz her çadırımıza telefon numaramızı bıraktık ve ihtiyacı olan her şeyi yarım saat içinde götürüp bıraktık. Serdar Sandal üzerine düşeni yaptı mı? Yaptı” şeklinde konuştu.

 

EĞER AFET BÖLGESİ OLSAYDI, NE KREDİYİ KONUŞURDUK NE DE EMSALİ
Kastamonu, Sinop ve Bartın’da meydana gelen sel felaketi nedeniyle bu bölgeleri kapsayan Batı Karadeniz; afet bölgesi olarak ilan edilmişti. Buna karşın Bayraklı’da yaşanan deprem felaketinin ardından Bayraklı’nın afet bölgesi ilan edilmemesinden kaynaklı sorunların yaşandığını vurgulayan Başkan Sandal, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Selden sonra vatandaşlarımızın sorunlarını çözülmesi için devletimiz bir karar aldı, orayı Afet Bölgesi ilan etti. Bunu sonuna kadar destekliyoruz. Ancak Türkiye'de son dönemlerin en büyük felaketini Bayraklı'da yaşadık. 117 can kaybettik, 20 bin insan sokakta. Bir kentin merkezi… Eğer afet bölgesi olsa, ne krediyi konuşurduk, ne emsali konuşurduk. Ancak bu olmadı. Benim belediye olarak vatandaşa kredi miktarını belirleme gibi görevim olabilir mi? Kentsel dönüşüm ve emsal tartışmaları yapılıyor. Üğır, orta ve az hasarlı ayrımını kaldırmak lazım. Oturulabilir mi? Oturulamaz mı? Ona bakmak lazım. Arada belirleyici şey, gözlemsel bir sonuç. Vatandaşı mağdur etmenin bir anlamı var mı? Kredi miktarını doğru ayarlamıyorsunuz, vadesini doğru ayarlamıyorsunuz. Ben de belediye başkanı olarak tabii ki çağrıda bulunacağım. Çünkü bizi ‘Ne yaptınız?’ diye eleştiriyorlar. K sınırlarını Türkiye'de sadece bizler meclisten geçirdik. Başka nerede böyle bir çalışma var? Vatandaşın hakkını korumak için başka nerede böyle bir çalışma yapıldı? Emsal artışı konusunda talepleri var, onları da getirdik. Sonra bir de ‘belediye gövdesini taşın altına niye sokmuyor?’ diyorlar. Daha nasıl sokacağız?”

KARAKOLDA DOĞRU SÖYLEYİP MAHKEMEDE ŞAŞTILAR
Depremden sonraki süreçte Bayraklı Belediyesi’nin müteahhitlere ruhsat bile vermediği eleştirilerine yanıt veren Başkan Sandal, “Ruhsat verebilmemiz için vatandaşın müteahhit ile anlaşması lazım. Müteahhitler sözleşmelerden vazgeçmek için ekstra haklar istiyor. Bu sorunu devletin çözmesi lazım. Tasarruf Genelgesi belediyelere gönderildi. Çiviyi çakamayacak belediyeye, deprem konutunu yap, demek ne anlama geliyor? Başka bir kavram kargaşası var. Bazı arkadaşlar Çevre ve Şehircilik ile bizlerin ortak noktaya taşıdığımız süreçten hem deprem konutları hem trafolarla ilgili çıkıp yanlış bilgilendirme yapıyorlar. Kendi arkadaşları emsal konusuna bizde ‘evet’ dedi, Büyükşehir Meclisi'nde ise hayır oyu kullandı. Yani karakolda doğru söyleyip mahkemede şaştılar” sözlerini kullandı.

ODA VE SENDİKALAR BİZİM ARKA BAHÇEMİZ DEĞİL
Odaların emsal artışı kararlarıyla ilgili dava süreci başlatacakları iddiasını cevaplayan Başkan Sandal’ın açıklamaları şöyle:

“İnanarak söylememişlerdir. Şaka yapıyorlardır. Biz tabii ki meslek odalarının karşısında değiliz. Ancak bu meselede anlaşmadığımız noktalar var. Bu konuda depremzede temsilcilerini ve oda temsilcilerini çağırıp konuştuk. Odadaki arkadaşlar usul anlamında bakıyor konuya. Afet yaşadığınız bir bölgede, ekonomik ve psikolojik olarak bitmiş bir bölgede her şeyin bir istisnası olabilir. Biz de bunu odaya söylüyoruz. Odayla burada karşı karşıya geliyoruz. Bu ‘odanın karşısında şekilleniyoruz’ anlamına gelmez ki. Söylenenler odalara sendikalara haksızlıktır. Hiçbir oda ve sendika, bizim arka bahçemiz değil. Bize en yakın olarak görülen sendikalar en çok grevini bize yapar, odalar en çok davalarını bize açar.”

ORTA HASARLI KONUTLARIN BİR AN ÖNCE YIKILMASI LAZIM
Depremzedelere de orta hasarlı konutlarının bir an önce yıkımlarını tamamlaması gerektiği çağrısını yapan Sandal, şunları söyledi:

"Şu an orta hasarlı binalarımız var. Şubat ortası gibi süreler doldu. Bunların yıkımlarını bir an önce gerçekleştirmeleri gerekiyor. Eğer süre marifetinde yıkılmazsa, kamu eli ile yıkılır ve ilgili arkadaşlar borçlandırılır. Son gelen rakamlara göre 60'a yakın konut var. Bayraklı Belediyesi olarak K sınırlarından sonra biz benzer bir notu yine gündeme getirdik. Sonrasında parselde 20, ada bazında 30'u geçirdik ancak hala resmileşmiş değil. Buradaki asıl mesele şu; vatandaşların zaman kaybetmeden işlemlerini yaptırması gerekiyor. Çünkü maliyetler her geçen gün artıyor. Bir an önce inşaat ruhsatlarını alın. Bunun statiğini son geçirdiğiniz emsal artışlarına göre ayarlayın. Diğer tesisat projelerini de K sınırına yapın ve inşaata başlayın. Eğer bu hak kazanılmışsa inşaata devam edeceksiniz."

RÖGARLARIN ÜSTÜ KAPATILMIŞ
Bayraklı'da Cumartesi pazarında yaşanan su baskını ile ilgili sosyal medyaya düşen görüntüler hakkında 'endişe verici başka bir şey var' diyen Sandal, "Lahanacı ve marulcu arkadaşların olduğu bölgede kasıtlı bir iş var mı, yok mu, diye bakıyor arkadaşlar. Ancak rögarların üzeri lahana ve marulla kapatılmış. Bizi endişelendiren başka bir şey var. Çünkü bu yağmurun daha fazlasını gördük. Rögarların üzeri kapatılınca su otomatik olarak şişiyor" ifadelerini kullandı.

BİZİM KISTASLARIMIZ BELLİ!
İzleyicilerden gelen 'engelli vatandaşları işten attınız' iddialarını kesin bir dille yalanlayan Sandal, belediye işleyişine dikkat çekti:

“Kamu kurum ve kuruluşlarının bir işleyişi var ve buna uygun davranırsınız. Bu tip hareketlerin yüzde 80'i geçmişteki negatif hareketlerini sürdürme alışkanlığından kaynaklıdır. Bunların da bizlerle yol yürüme ihtimali yok. Kim olursan ol, işine saatinde gel, işini doğru yap, iş barışını sağla. Bizim tek kıstasımız bu. Geçmişten gelen bir alışkanlık var, bankamatiği var. Bunlar böyle devam etmeyecek. Yaptığımız, işçilerin sosyal haklarını sağlayacak olan sözleşme, tüm belediyelere örnek oldu."

ADALET MAHALLESİYLE İLGİLİ ÇALIŞMAYI BİTİRDİK
Kent genelindeki kentsel dönüşüm çalışmaları için de ellerinden gelen gayreti gösterdiklerine vurgu yapan Başkan Sandal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Meselelerin tamamı aslında 40 yıllık bir mesele. Bir konuyu sıfırdan yapmak aslında daha kolay. Adalet mahallesi ile ilgili çalışmayı biz Bayraklı Belediyesi olarak bitirdik. Şu anda itiraz eden yurttaşlarımız var. Ağırlıklı itiraz eden proje alanların daha önce yıkımı gerçekleşmemiş alanlar var. Bakanlık burayı rezerv alan ilan etmiş. Kentsel dönüşüm noktasında da 10 yıl önce planlanmış ancak tamamlanmamış. Bana, Büyükşehir'in üstlendiği konuyu neden alıyorsun, dediler. Biz derdi çözmek istiyoruz. En azından niyetimiz belli olsun. Geldiğimiz noktada önce bir araştırma yaptık; kentsel dönüşüm işi neden başarılı olmamış, diye.  Tek uygulama alanıydı, 34 uygulama alanına böldük. Biz bu alanın denetleme sürecinde olacağız. Fuat Edip'teki vatandaşlara da müjdemizi verelim, bugün meclisimize gelecek, sonra da Büyükşehir Meclisi'ne gidecek. Planımız bu dönem süre içinde yıkım yapmak temel atmak."

 
Ajda Pekkan'ın yılbaşı tarifesi!
 
Büyük zirve İzmir'de!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HZS 8 Aralık 2021 Çarşamba 14:18

Başkanın orta hasarlı binaların güçlendirilmesi ile ilgili ruhsatlandırma işlemlerinden bilgisi olmadığı anlaşılıyor. İlgili biriminden öğrenmesinde fayda var. 2018 ve 2019 yılında yayınlanan genelgelere göre yeniden bina yapmaktan daha zor güçlendirme ruhsatı almak, bürokratik işlemler aylardır sürüyor.Bunların hızlandırılması için kafa yorsun... Ayrıca yıkın yeniden yapın demek yerine hasar tespitinin yeniden değerlendirilmesini istemesi daha mantıklı.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pınarbaşı’nda spor atağı
Başta çocuklar ve gençler olmak üzere daha fazla Bornovalı’ya daha iyi ...
Vefatının 748. yılında Mevlana Bornova'da anıldı
Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi, “Gül Bahçesi – ...
Bayraklı'da dev dönüşümün planları görücüye çıktı!
Bayraklı'da Fuat Edip ve Cengizhan Mahallelerini kapsayan yaklaşık 60 ...
 
Başkan Sandal’dan AK Partili Nasır’a trafo tepkisi: Geçmişe dönersek…
AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır'a 'trafo' tartışmaları üzerinden ...
Aydın'dan İsmet Sezgin'e anma
İsmet Sezgin, vefatının yıl dönümünde Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından anıldı.
Büyükşehir'den 'anlamlı' destek... Binlerce gıda paketi dağıtıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ömür boyu diyet yapmak zorunda olan çölyak ...
 
Başkan Oran'dan zarar raporu: Çeşme'yi hortum vurdu!
Çeşme’de görülen hortumdan kaynaklı bazı evlerin çatılarında hasar oluştu. ...
Selçuk'ta MHP'den Başkan Sengel'e nezaket
Selçuk'ta MHP'li meclis üyesi İbrahim Gökçe, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme ...
Sandal'dan 'operasyon' iddialarına yanıt: Bana karşı olan ilçeyi nasıl düşürebilirim?
Parti içinde yaşanan krizler sonrasında gelen istifalar ile patlak veren ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva