HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Nisan 2022 Pazartesi - 14:35

Başkan Engin’den Buca Metrosu tepkisi: Çapanoğlu aramak çirkin bir şey!

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesini yaptıktan sonra mahkemeye taşınan kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu.  Engin, “Teklifler arasında 9 milyar TL’nin üzerinde rakam veren var. Belediye işi ona da verebilirdi. Niye buradan bakılmıyor? Burada bir çapanoğlu aramak, belediyenin 500 milyon zararı olduğunu söylemek çok çirkin bir şey” dedi.

Başkan Engin’den Buca Metrosu tepkisi: Çapanoğlu aramak çirkin bir şey!

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihale süreci mahkeme kararıyla farklı bir boyuta taşınan Buca Metrosu Projesi’ne ilişkin çalışmaları sürüyor.

İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin kararını Danıştay’a taşıyan Büyükşehir kesin sonucu beklerken ihalede 3 milyar 392 milyon 950 bin TL teklif veren Yapı Merkezi – Nurol İş Ortaklığı’nın değil de 3 milyar 921 milyon 498 bin TL teklif veren Gülermak İnşaat  A.Ş’nin tercih edilmesi tartışmalara neden olmuştu. Muhalefetin “İzmir’in 500 milyon TL’si boşa gitti” diyerek eleştirdiği ihale süreciyle ilgili yargı kararı da gelince süreç farklı bir boyuta taşınmıştı.

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin katıldığı SONSÖZ TV’deki programda sürece ilişkin açıklamalarda bulunurken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kararına destek verdi.  Engin, “Buca metrosu gereksiz yere tartışılan bir konudur. Bir ihale yaptığımızda zaten en düşüğe veremezsiniz. Siz kağıt üzerinde hangi firmanın daha iyi olduğunu bilmiyorsunuz ki. İhale için değerlendirme yapanlar müteahhit değil devletin memurlarıdır. Onlar da projenin yapılabilirliğine bakıyor. Amaç; ortalama fiyata işi vermek...

Mesela baktığınızda Buca Metrosu’nda 9 milyar TL’nin üzerinde bir teklif veren ortak girişimi var. Bu iş ona da verilebilirdi, en düşüğü de verilebilirdi. Sonuçta finansal krizlere açık olan bir sektör inşaat sektörü. Düşük fiyatlıya verirseniz bir işi ancak 6 ay sonra işi bırakıp gider. Şimdi 3,5 milyar TL’ye işi verdiğinize 6 ay sonrasında altı milyar deseniz de birini bulamazsınız. İhale kanunu da zaten ‘en düşüğe verme’ diyor. İhaleyi yapan memurlar onun hangi partili olduğunu biliyor mu? Bilmiyor. Hangi işleri yaptığına da bakılmıyor, dosya bazlı bakılıyor. Önündeki yönetmelikte de ‘ortalamaya ver’ diyor. Burada ön yeterlilik tartışması yok. Şirketler ön yeterlilikten geçmişler o ayrı mesele ama gerçek tekliflerde komisyon en uyguna vermiştir” diye konuştu.

MESELEYE BİR DE BURADAN BAKIN!
Metro projesinin 500 milyon TL daha fazla teklif veren Gülermak’a verilmesi sonrasında yapılan eleştirilere de yanıt veren Engin, “İhalede en yüksek teklif veren 9 milyar TL yerine 3,5 milyara verdim tezi de var. Meseleye niye buradan bakılmıyor? Öngörülen fiyatın 5-6 milyar daha düşüğüne verdik, bu niye değerlendirilmiyor? Bir taraftan ihale kanuna uyuldu. Hukuk sürecinde ne çıkarsa çıksın Buca metrosu yapılacak. Danıştay ya kazanan firma devam et diyecek ya da diğer firmaya verecek. Her ikisi de projeyi yapabilecek firmalar. Önemli olan dış krediyi bulmak ve hükumete onaylatmak. Bundan sonrası 2-3 aylık Danıştay süreci. Biran önce karar verin ne karar vereceksiniz. Burada bir çapanoğlu aramak, belediyenin 500 milyonluk zararı var demek çok çirkin bir şey” dedi.

AK PARTİLİLER BİR DAHA BÖYLE BİR ŞEY İDDİA EDEMEZ
Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’ın Narlıdere metro inşaatındaki çalışmaların durduğu iddiası üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yüklenici firma Gülermak A.Ş. Proje Müdür Yardımcısı Serhan Arda’yı görüntülü arayarak inşaat alanındaki çalışmaların 611 işçiyle devam ettiği bilgisini İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde duyurmuştu. Bu konuyla ilgili “AK Partili arkadaşlar herhalde bir daha böyle bir iddiada bulunmaz” diyerek değerlendirme yapan Engin, “Canlı yayınlandı ve gece dahil yaklaşık 600 kişinin Narlıdere Metrosu'nu bitirmek için çaba gösterdiğini hepimiz biliyoruz. Şu an 600, taşeronlarla birlikte bin 500 - 2 bin kişiye çıkıyor bu sayı... Şu anda İzmir'in en büyük projelerinden biri. Hiçbir aksama yok. Gün gün takip ediliyor. Önümüzdeki Mart ayında hizmete girmesi bekleniyor. Kasım - Aralık olarak öngörülüyordu ancak yaşanan ekonomik krizden kaynaklı olarak 4-5 aylık bir sarkma oldu. Ancak çalışmalar kesinlikle durdurulmadı. AK Partili arkadaşlarda herhalde bir daha böyle bir iddiada bulunmazlar” ifadelerini kullandı.

FANTEZİ YAPMIYORUZ
Buca metrosu üzerine yapılan değerlendirmeleri belediye yönetimine ve başkanına haksızlık olarak gördüğünü ifade eden Engin, CHP’li belediyelerin mucizeler yarattığını dile getirerek “Ayıp ediliyor. Biz her şeye rağmen ekonomik kriz, pandemi... Peki bu CHP’li belediyeler mucizeyi en kötü şekilde nasıl yaptı? Asıl soru bu... Eskiden projeleri hükümet onaylamazdı vs. Artık böyle değil. Bu mucizenin sebebi CHP’li belediyelerin dürüst yönetilmesi. Her kuruşu yerinde ve zamanında harcıyoruz. Suya atılmış projelerimiz yok. Vatandaştan aldığımız vergiyi doğru kullanıyoruz. Parayı nereden buluyorsunuz diye soruyorlar. Fantezi yapmıyoruz, doğru kullanıyoruz. Geçenlerde kurulda; gelecekte neler yapacağımız hakkında 2. yüzyıl beyannamesi üzerinde konuşuldu. Bu bizim yol göstergemiz. Memleketin geleceği için okul öncesine öncelik verdik, demir yollarına önem verdik, İzmir’de kendi imkanlarıyla projeler yapılıyorsa bu bizim anlayışımızdan kaynaklanıyor. Genel başkanımız şikayetleri okuyor bizlere iletiyor... Belediyeler olarak 2. yüzyıl beyannamesiyle denetleniyoruz da aynı zamanda. Belediyelerimiz başarılı işlere imza atıyor” dedi.

 
MİT'ten DEAŞ'a nokta operasyon
 
Bakan Koca: Yeni bir sürece giriyoruz
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 19 Nisan 2022 Salı 09:07

Paraya her zaman Çapanoğlu göz diker,önemli olan parayı bilerek ya da bilmeden kaptırmamak gerekir,hesap ortada buna fırsat vermemek lazım...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme’de satranç heyecanı
Çeşme Belediyesi tarafından düzenlenen “Ulusal Egemenlik Satranç Turnuvası” ...
Yeni tarım düzeni Selçuk'ta konuşuldu
Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 82. Yıl dönümü sebebiyle Efes Tarlası ...
Bayraklı’da anlamlı buluşma
Türk eğitim sisteminde bir döneme damgasını vuran Köy Enstitüleri, kuruluşunun ...
 
Maraton İzmir 'en hızlı' unvanını korudu
Erkeklerde Kenyalı atlet Lanny Rutto’nun 2.09.27 ve kadınlarda Etiyopyalı ...
Torbalılı gençler turnuvada kozlarını paylaştı!
2011 yılında Merhum Belediye Başkanı İsmail Uygur tarafından başlatılan ...
İmamoğlu ve Çalkaya Aydınlanma Onur Ödülü verdi
Cumhuriyet’in en önemli eğitim ve değişim modeli olan Köy Enstitüleri’nin ...
 
Ödemiş Arama Kurtarma ekibi eğitimlere başladı
Ödemiş Belediyesi’nin öncülüğünde gönüllülerden oluşan Ödemiş Arama Kurtarma ...
Direct İzmir büyüyor... Yeni şehirler eklendi!
İzmir Vakfı tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle şehrin ...
Karşıyaka Çocuk Festivali başlıyor!
Bu yıl 30’uncu kez gerçekleştirilecek Uluslararası Karşıyaka Çocuk Festivali, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva