HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Nisan 2022 Pazartesi - 12:30

Yeni tarım düzeni Selçuk'ta konuşuldu

Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 82. Yıl dönümü sebebiyle Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde “Köy Enstitülerinin Işığında Yeni Tarım Düzeni” etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Köy Enstitülerinin ilk mezunlarından Öğretmen İlyas Kalay, üreticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yeni tarım düzeni Selçuk ta konuşuldu

Etkinlik kapsamında düzenlenen Tarım Söyleşisinde konuşan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Biz belediye olarak Köy Enstitüleri ruhuyla gıda egemenliğini savunmak, gelecek nesillere doğru tarım tekniklerini aktarabilmek, uygulamalı olarak bunları yaşatabilmek, İsmail Hakkı Tonguç gibi, Hasan Ali Yücel gibi isimlere kıymet verdiğimizi ifade etmek adına Efes Tarlası Yaşam Köyü’nü kurduk. Amacımız çocukları yetiştirebilmek, amacımız çiftçilerin kendi deneyimlerini paylaşabilmesini sağlamaktır. Bugün aramızda İlyas Kalay var. İlyas Hocamız, Efes Tarlası Yaşam Köyü’nü gazetelerden duyarak Salihli’den buraya geldi. İlyas Hocam Köy Enstitüleri’nin ilk mezunlarından, bir sürü öğrenci yetiştirmiş 98 yaşında gencecik bir delikanlı. “Köy Enstitüleri’nin Gerçekleri” adında bir kitabı da var. İlyas Hocamızın duygulanarak baktığı şeyler, Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün sadece binalardan değil açıldığından beri işleyen bir yer olduğunun kanıtlandığı en güzel günü oldu. Biz Efes Tarlası Yaşam Köyü ile yaşamı inşa etmeye çalışanlarız. Bize yürek verdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

YILDIRIM: KÖY ENSTİTÜLERİNİN IŞIĞIYLA BUGÜNÜ GÖRÜYORUZ
Başkan Ceritoğlu Sengel’in ardından konuşan, Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Yeni Tarım Düzeni kitabında Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün hikâyesine yer verdiğini belirtti.

Köy Enstitüleri’nin kuruluş sürecine değinen Yıldırım; “Köy Enstitüleri’nin kuruluşundan bu yana 82 yıl geçti. Biz halen daha Köy Enstitüleri’nin, İlyas Öğretmenlerin ışığıyla bugünleri görüyoruz. Köy Enstitüleri modelini bugün kırsalda uygulayarak hem tarımda hem de eğitimde başarı elde edeceğimizi söyleyebiliriz” dedi.

Köy Enstitüleri’nin 82. Kuruluş yıl dönümünde Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde olmanın öneminde değinen Yıldırım; “Biz tarıma dair her yerde konuşuyoruz ama Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde bu söylediklerimizin hayata geçirilmesini, sadece sözde değil uygulamada da hem üreticilerin hem çocukların kısaca herkesin bu felsefeyi uygulayabilecekleri bir ortamı yaşıyoruz. Dolayısıyla Filiz Başkan’a çok teşekkür ediyorum. Bütün olumsuzluklara rağmen üretimin devam etmesi, üretim sevincinin yaşanması ve benim de buna tanıklık etmem benim açımdan büyük bir mutluluktur” dedi.

Dünyada pandemi ile birlikte yeni bir tarım düzeninin kurulduğunu belirten Ali Ekber Yıldırım; “Türkiye’nin tarımsal potansiyeli gerçekten çok yüksek. Dış politikadan eğitime birçok alanda karamsar bir tablo olsa da ben kendi adıma tarım ile her seferinde umutlanıyorum. Efes Tarlası Yaşam Köyü’nü görünce umutlanıyorum. Belediyeler tarıma ciddi destek sağlıyor artık. Üretimin sürdürülebilir bir hale getirilmesiyle Türkiye’nin çıkışının tarımda olduğuna inanıyorum” dedi.

Ali Ekber Yıldırım konuşmasının ardından Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün ziyaretçileri için Yeni Tarım Düzeni adlı kitabını imzaladı. Üreticilere ve vatandaşlara kompost gübre, fide ve atalık tohum dağıtıldı.

Başkan Ceritoğlu Sengel, çocuklarla birlikte Efes Tarlası Yaşam Köyü plantasyon alanında çocuklarla birlikte fide ekti.

 
Bayraklı’da anlamlı buluşma
 
Çeşme’de satranç heyecanı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 18 Nisan 2022 Pazartesi 19:46

Efes tarlası yaşam köyü açıldı halkın alım gücüne yararlı oldu manda yoğurdu ucuzladı herkes alabiliyor...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı’da anlamlı buluşma
Türk eğitim sisteminde bir döneme damgasını vuran Köy Enstitüleri, kuruluşunun ...
Maraton İzmir 'en hızlı' unvanını korudu
Erkeklerde Kenyalı atlet Lanny Rutto’nun 2.09.27 ve kadınlarda Etiyopyalı ...
Torbalılı gençler turnuvada kozlarını paylaştı!
2011 yılında Merhum Belediye Başkanı İsmail Uygur tarafından başlatılan ...
 
İmamoğlu ve Çalkaya Aydınlanma Onur Ödülü verdi
Cumhuriyet’in en önemli eğitim ve değişim modeli olan Köy Enstitüleri’nin ...
Ödemiş Arama Kurtarma ekibi eğitimlere başladı
Ödemiş Belediyesi’nin öncülüğünde gönüllülerden oluşan Ödemiş Arama Kurtarma ...
Direct İzmir büyüyor... Yeni şehirler eklendi!
İzmir Vakfı tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle şehrin ...
 
Karşıyaka Çocuk Festivali başlıyor!
Bu yıl 30’uncu kez gerçekleştirilecek Uluslararası Karşıyaka Çocuk Festivali, ...
Bornova'nın yolları yenileniyor
İlçedeki yol sorununu çözmek için Asfalt Üretim Tesisi kuran Bornova Belediyesi, ...
Başkan Eriş'ten vefa ziyareti
Ödemiş’in öğretmen Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Cumhuriyet döneminin ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva