HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Ocak 2022 Çarşamba - 14:23

Başkan Çalkaya ‘Acil planlanmalı’ dedi... İnciraltı korku filmi gibi!

Planlama çalışmaları süren İnciraltı’nın tarım alanı olduğu iddialarına açıklama getiren Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, orada tarım yapmanın imkansız olduğunu vurgulayarak “Pek çok sera alanı var. İnanın içler acısı... O seraların naylonlar yırtılmış, harabeye dönmüş, insanlar terk etmiş… Korku filmi gibi...” dedi.

Başkan Çalkaya ‘Acil planlanmalı’ dedi... İnciraltı korku filmi gibi!

EGEDESONSÖZ - Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Sonsöz TV'nin konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar'ın sorularını yanıtlayan Çalkaya, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın planlama çalışmalarını yürüttüğü İnciraltı hakkında açıklamalar yapan Çalkaya, İnciraltı bölgesinin tarım alanı olup olmadığı tartışmalarına çarpıcı yorumlar getirdi.

YETKİ VERİLSE YAPARIZ
İnciraltı planlarının yetkisinin kendilerinde değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olduğunu ve çözümünde onlar tarafından getirileceğini vurgulayan Çalkaya, “İnciraltı deniz kenarında 5 milyon metrekarelik bir alan. Ne İzmir'de ne Türkiye'de bu kadar büyük bir alanın olduğunu düşünmüyorum. Burası 40 yıldır süren bir konu. Mehmet Ali Bey'de çözümü konusunda çok çaba sarf etti ancak çözüm noktası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda. Biz ‘planlama yetkisini bize verin’ diye çok başvurduk. Yetki verilse yapabiliriz. Ancak planlama yetkisi bizde olmayınca 3 kurumun ortaklaşa çalışması lazım” diyerek o bölgeyi en iyi bilen kurumun Balçova Belediyesi olduğunu da ekledi.

ORADA TARIM YAPMAK İMKANSIZ
İnciraltı bölgesinin ‘Tarım alanı mı? Değil mi?’ tartışmalarına eleştiri getiren Çalkaya, “Bölgenin bir çok yerinden çevre yolu geçiyor. Büyük bir karbon salınımı var. Su ile çok ciddi sorun yaşanıyor. Su borlu ve tuzlu. Orada tarım yapmak imkansız. Pek çok sera alanı var. Ben milletvekilleri gelince gezdirdim. İnanın içler acısı... O seraların naylonlar yırtılmış, harabe, insanlar terk etmiş… Korku filmi gibi... Demir bloklar kalmış, terk edilmiş... Günümüzde o kadar çok tarım yapılacak alanlar var ki… Mazotun bu kadar yüksek olduğu gübre fiyatları… Orada kesme çiçekçilik yapılıyor soğuk vurduğunda çiçekler ölüyor ancak elektrik fiyatları malum. Orada tarım yapılabilmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Bu bölgede büyük arazisi olan vatandaşların bile geçinemediğini, ekonomik sıkıntı çektiğini de ekleyen Çalkaya, “En çok o bölgeden iş talebi geliyor. Orada arazisi var ancak ekip biçemiyor bu nedenle de ekonomik sorunlar yaşıyor” dedi.

VATANDAŞLARA SATMAMALILAR
İnciraltı’nın plananması sürecinde vatandaşın isteklerini önde tuttuklarını belirten Çalkaya, “Biz mümkün olduğunca vatandaşlara satmamaları konusunda ikazda bulunuyoruz. Biz 2019'da geldiğimizde Tabiat Varlıklarını Koruma'ya gidip temasta bulunmuşuz. Geldiğimizden beri 5-6 kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gittik. Pek çok toplantılar yaptık. Vatandaşın talebini biliyoruz, İzmir'in hassasiyetini biliyoruz, bölgenin önemini biliyoruz. Burası planlanırken dikkatli planlanmalı. Planlanırken istihdama da katkısı olmalı. Beklentilerimiz bakanlığına ilettik, vatandaşın talebini ilettik” şeklinde konuştu.

ORTAK PAYDADA BULUŞULMALI 
Siyasi görüşlerin ortak paydada buluşmasının çözüm getireceğine vurgu yapan Çalkaya, “Farklı siyasi görüşlerde olabiliriz, farklı partilerde görev yapıyor olabiliriz ancak bir kentin sorunuysa bunu çatışmadan ortak bir paydada, hem vatandaşın lehine hem kentin lehine çözüm noktasında olabiliriz. Siyasi görüşümüz ne olursa olsun bir masasını etrafında oturup tartışıp en iyi sonucu alabilmek için biz tüm çabayı harcadık. Belki vatandaştan çok biz belediye olarak çözülmesini istiyoruz. Çünkü planlama olursa bir çok sorun ortadan kalkacak ve kent kazanacak” sözlerini kullandı.

SORUNUN ÇÖZÜLMESİ ÇOK UZUN SÜRMEZ
İnciraltı planının tekrar görüşülmesi için yakın zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne ziyarette bulunacaklarını söyleyen Çalkaya, “Biz en son 12'nci ayın 6'sında yeni atanan Genel Müdür ile hem görüşmek için hem de planımızı sunduk. Bir toplantı yaptık. Kendisi de konuya çok hakim. Birkaç konu vardı bizim beklentilerimiz bakanlığın talepleri konusunda. Önümüzdeki haftalarda ekip olarak yeniden Ankara'ya gidip görüşme yapacağız. Bizim isteğimiz bir an önce sorunun çözülmesi. Üç kurumda çözülsün yönünde irade sergiliyor. Ben çok uzun sürmeyeceğini düşünüyorum” dedi.

TEK BAŞINA BU SORUNU ÇÖZMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL
Balçova'daki tapu mağdurlarının belediye için en önemli sorunlardan biri olduğunu vurgulayarak söze başlayan Çalkaya, çözüme kavuşturulması gerektiğini söyleyerek “40-45 yıllık bir sorun. Bir türlü çözülememiş. Mehmet Ali Bey bunla ilgili bir çalışma yapmıştı. Sayı çok fazla. 2 bine yakın elinde makbuzu olan vatandaş var. Belgeleyebiliyorlar bunu. Bir de elinde hiçbir şey olmayan ancak aldığını söyleyen yaklaşık 2 bin vatandaş var. Aradan uzun yıllar geçti miras ile sayılar arttı. Sayı gittikçe arttı. Şu an sayıların kaç olduğunu biliyoruz o yüzden. Tek başına bu sorunu çözmemiz mümkün değil. Bakanlığın ve Çevre ve Şehirciliği'nde bize destek olması lazım. Hazinen, ormanın ve Büyükşehir'in birlikte çalışmamız lazım. Tekrar bunun üzerinden çalışıp yeni bir planla Çevre ve Şehirciliğe gideceğiz” dedi.

 
Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 'sokak' yanıtı
 
Altın Küre’de Omicron krizi!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 5 Ocak 2022 Çarşamba 17:47

Fotoğrafta bile bir alan kupkuruyken , yanındaki alanları yem yeşil olarak görüyorsunuz. buda akıllara "acaba bilinçli olarak mı tarıma elverişsiz hale getiriliyor" sorunu getiriyor. Hadi tarıma elverişli değil diyelim ! tarıma elverişli değil diye her yeşil alanı imara açmak mı gerekiyor acaba?

Yorumu oyla      3      25  
fl 5 Ocak 2022 Çarşamba 16:55

rant o kdar büyük ki herkesin ağzı sulanıyor son yeşil alanı bitirmeyin

Yorumu oyla      3      19  
Uğur 5 Ocak 2022 Çarşamba 16:40

Sayın başkan İnciraltı mağdurlarının yanında olduğunuz için sonsuz teşekkürler. Gerçekleri anlamak istemeyenler için tane tane anlatmışsınız ağzınıza sağlık. İnşallah onlarca yılın sorununu, İnciraltı''nı gecekondulaştırmayarak bugüne kadar koruyan yerli halkın hakları gözetilerek güzel bir çözüme en kısa zamanda ulaştırırsınız.

Yorumu oyla      29      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Saadet Partisi'nden Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'na nezaket ziyaretinde ...
Çiğli’de iklim değişikliğiyle mücadele kitaplaştırıldı
Çiğli Belediyesi tarafından iklim değişikliğinin ekolojik, ekonomik ve ...
Japon deprem uzmanından korkutan açıklama... 'Yapıların yüzde 67'si kaçak'
Buca'da deprem ve yapı güvenliği konusu masaya yatırıldı. Türkiye’nin ...
 
Tugay’dan esnafa 'yanınızdayız' mesajı
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, işletme ruhsatlarını elden ...
Çiğli Tramvayı’nda çalışmalar sürüyor... 2022 sonunda devrede!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sürdürülebilir ulaşım ...
40 yılın güreşi Selçuk'ta başlıyor
40. Uluslararası Efes Selçuk Deve Güreşleri Festivali başlıyor. Deve güreşlerinin ...
 
İZSU'nun 2021 bilançosu: Rekor yatırım!
“Başka bir su yönetimi mümkün” vizyonu doğrultusunda kenti kuraklık ve ...
Yeni pazar yerine Menemenlilerden tam not!
Menemen Belediyesi’nin esnaf ve ilçe halkına kazandırdığı Halil Alkaya ...
Selçuk Meclisi'nden UNESCO planına oy birliği
Selçuk’ta 2022 yılının ilk meclis toplantısında Başkan Filiz Ceritoğlu ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva