HABERLER>POLİTİKA
24 Şubat 2017 Cuma - 12:08

Balbay'dan AK Parti Grubu'na: Adalet kalesini yıktınız

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay Meclis Genel Kurul’unda CHP adına bir konuşma yaptı. Balbay, “adaleti bir silah haline getirdiniz. 2002’de 50 bin kişinin olduğu cezaevlerinde bugün 197 bin kişi var. Turizmde doluluk beklerken cezaevleri doldu, taştı. En büyük icraatınız bu” dedi.

Balbay dan AK Parti Grubu na: Adalet kalesini yıktınız

Balbay konuşmasına şöyle başladı:

“AKP iktidara geldiğinde 2002 yılında cezaevlerinde 50 bin kişi vardı. 2010 yılında 119 bin kişi oldu, bugün cezaevlerinde 197 bin kişi var. Ülkemizde cezaevleri neden bu kadar doldu. Birinin çıkıp bunu izah etmesi gerekir. Bernard Shaw'un güzel bir sözü var, diyor ki: “Bir ülkede cezaevi varsa, içinde kimin olduğu önemli değildir. Mutlaka hiç ummadığınız bir kişi bile içine girebilir.” Yakın geçmişte bunun pek çok örneğini gördük, bugün de gerçekten, cezaevlerindeki doluluk oranı yüzde 100’ü geçmiş durumda. Eskiden doluluk oranı turizm için kullanılırdı, şimdi artık, cezaevleri için kullanılıyor, hatta kimi cezaevlerinde yüzde 200 doluluk var.”

Cezaevlerindeki doluluk için AKP’nin bunlar, teröristti, suçluydu, yakaladık, içeri attık, “savunması getirdiğini” vurgulayan Balbay sözlerini şöyle sürdürdü:

”Son dönemde tutukladığınız 42 bin kişinin yüzde 90’ı iddianame bekliyor. İddianamesi yok. Cumhuriyet gazetesinin yazarları ve yöneticileri iddianame bekliyor. HDP milletvekilleri şu anda öyle bir tabloyla karşı karşıya ki 2’sini tutukluyorsunuz, 1’ini serbest bırakıyorsunuz, serbest bıraktığınızı tekrar alıyorsunuz. Bu tablo şunu çağrıştırıyor: Sindirebildiğimiz kadar sindirelim ve onları bir noktaya çekelim, en azından referandumda güçlü bir “hayır” dememeye itelim arayışı ve dayatması içinde görünüyorsunuz. Benzer durum FETÖ operasyonunda da görünüyor. Siz bu gruba “Altı ibadet, ortası ticaret, üstü ihanet.” demiştiniz. Ama şu andaki tutuklamalarınız tamamen alta, en tabana da inmiş durumda. Onlara da “Önce dize geleceksin, sonra bize geleceksin.” diyorsunuz. Tablo bunu gösteriyor.”

AKP grubuna seslenen Balbay, “Nizamülmülk’ü bir ölçüde kabul edebilirsiniz diye düşündüm, onun bir sözünü size anımsatacağım. Nizamülmülk diyor ki: “Güçlü devlet, güçlü adaletle olur. Devleti, güçlü adaletten başka hiçbir şey koruyamaz, adalet en güçlü silahlardan, en yüksek kalelerden daha etkilidir.” Siz, adalet kalesini yıktınız ve daha kötüsü, adaleti bir silah hâline getirdiniz. Cezaevindeki insanlar, her şey bir yana, suçunu öğrenmek istiyorlar. Üç gün önce tutuklanan piyanist Dengin Ceyhan Cumhurbaşkanına hakaret etti deniyor. 3 gazeteci oturmuş, hangi sözüyle hakaret etti diye aramış, 3 gündür bulamıyorlar. Böylesine bir vahşet olur mu? Bir ülkede bir piyanist tutuklanıyor, suçu neydi diye gazeteciler arıyor ve bulamıyorlar. Yine, CHP Maltepe gençlik kollarından arkadaşımız Samet Burak Sarı Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklandı. O da “tweet”lerin kendisine ait olmadığını kanıtladığı hâlde “Duruşmada bakarsın.” deyip gönderildi.”

Balbay sonraki yıllarda ortaya çıkacak sonuçları tarihten notlarla anlatarak şunları söyledi:

“İleride göreceksiniz, nasıl 12 Eylül adil olmayan yargılamalarıyla anıldıysa ve yıllar sonra hâlâ o dönemin uygulamaları konuşuluyorsa bu tablo oraya gidiyor. Hayırla anılmayacaksınız, çünkü Türkiye’de şu anda cezaevlerini o kadar doldurdunuz ki son haberler doğruysa “100 bin kişiyi açığa alalım, cezaevleri biraz boşalsın, yeni insanları tutuklayalım.” arayışı içine girmiş durumdasınız. Ve yine, Ankara’daki gelinen tablo gösteriyor ki kimi operasyonlar cezaevleri dolu diye ertelenmiş. Şimdi, böyle bir ortamda siz nasıl bu ülkeyi daha demokratik yapacağız deyip referandumla birlikte bu ülkenin geleceğinde demokrasinin güçleneceğini iddia edebilirsiniz?”

 
Genelkurmay Başkan'ı Akar Suriye sınırında
 
Valilikten monoray için jet onay: Şimdi ihale zamanı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başbakan’dan ‘dönüşüm’ mesajları: İzmir’in yüzde 62’si sorunlu!
Kentsel dönüşüm üzerine önemli açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, ...
Erdoğan'ın yanında oturan isim şaşırttı!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Partili eski bakan ve milletvekilleriyle ...
Bozdağ açıkladı: Gülen o ülkede çiftlikler alıyor!
Gülen’in başka ülkeye gidebileceği iddialarına ilişkin, Bozdağ, "Kanada ...
 
'Torba kanun teklifi' yasalaştı
TBMM Genel Kurulunda,mükelleflere vergi indirimi ve yabancılar ile gurbetçilere ...
Bakan Işık'tan İzmir'de teşkilata ziyaret, 'yeni sistem' mesajları
AK Parti İl Başkanlığını ziyaret eden Bakan Işık: Bu sistemin aslında ...
Demirtaş'ın yargılandığı davada Erdoğan'dan flaş talep
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Dr. Hüseyin Aydın, HDP Eş ...
 
Soylu'dan Kılıçdaroğlu'na: Adamlarını bir araya topla!
İçişleri Bakanı Soylu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na seslenerek, "Kılıçdaroğlu'na ...
Kılıçdaroğlu: Gerekli ders sandıkta verilmeli
Kılıçdaroğlu, 'Hayır' oyu kullanacaklara karşı başlatılan baskıların asla ...
Flaş! Bakan Işık’tan İzmir’de çok önemli ‘El Bab’ mesajı
Bakan Işık, "El Bab'a girileli çok oldu biliyorsunuz ama bugün şunu söyleyebiliriz; ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva