HABERLER>EKONOMİ
12 Eylül 2012 Çarşamba - 11:33

Bakan Yıldırım: Artık şirket genel kurulları dijital olacak

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın ilk olarak 15 Haziran’da İzmir’de düzenlenen Elektronik Apostil Uluslararası İzmir Forumu’nda dikkat çektiği Elektronik Genel Kurul Bilişim Sistemi, Türkiye’de uygulamaya giriyor.

Bakan Yıldırım: Artık şirket genel kurulları dijital olacak

İZMİR - Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle Türkiye’de artık şirketlerin tüm işlemlerinin elektronik ortamda güvenli e-imzalı yapılabilmesinin olanaklı hale geldiğini, Dijital Şirket hayalinin gerçeğe dönüştüğünü belirtti.

Borsaya kote şirketlerin önemli işlemlerinden biri olan genel kurul toplantıları, Türk Ticaret Kanununa göre artık elektronik ortamda yapılmak zorunda. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, borsa şirketlerinin elektronik genel kurul yapmak üzere kullanacakları, Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından hazırlanan, Güvenli Elektronik İmza’yı da barındıran Elektronik Genel Kurul Bilişim Sistemi’nin 1 Ekim itibariyle uygulamaya konulacağını açıkladı. Yıldırım, “Artık şirketlerin genel kurulları dijital ortamda yapılabilecek. Borsaya kote şirketler için ise bu bir zorunluluk. Bu sistem, ülkemizin yabancı sermaye ve uluslar arası yatırım ortamı açısından cazibesini artıracaktır” dedi.

Bakan Yıldırım, sistemin; 1 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni Türk Ticaret Kanunu’nu sayesinde uygulamaya konduğunu söyledi. Yeni Türk Ticaret Kanununun kazandırdığı en büyük yeniliklerden birinin “Dijital Şirket” olduğunu ifade eden Yıldırım, “Şirket’in kendi hissedarı, çalışanı, tedarikçileri, diğer şirketler ve devletle olan ilişkilerinin tamamen elektronik ortamda yürütülmesini sağlayan Dijital Şirket’in, en kritik unsurları güvenli elektronik imza, zaman damgası ve kayıtlı elektronik posta olacak” dedi.

GENEL KURULLAR DİJİTAL ORTAMDA YAPILABİLECEK
Yıldırım, güvenli elektronik imza ve zaman damgasının en önemli uygulama alanlarından birini, borsaya kote şirketleri için zorunlu hale getirilen, diğer şirketler için ise opsiyonel olan elektronik ortamda genel kurullar olduğunu vurguladı. Elektronik ortamda genel kurul yapılabilmesinin önünü açacak Elektronik Genel Kurul Bilişim Sisteminin dünyadaki diğer ülkelere örnek olacağını vurgulayan Yıldırım, “Ülkemizin yabancı sermaye açısından cazibesini artırmaya doğrudan katkıda bulunacak, bu sistem ile ülkemizdeki tüm yabancı sermayeli şirketlerin ortakları Türkiye’den alacakları bir elektronik imza ile şirketlerinin genel kuruluna dünyanın herhangi bir yerinden katılabilecek. Yabancı sermayeli şirketlerde şimdiye kadar ortağın oyunu doğrudan kullanamamasından kaynaklanan “güç boşluğu” sorunu, vekalet zincirlerinden kaynaklanan sıkıntıların hepsi artık sona ermiştir. Artık yabancı sermayeli şirketlerdeki pay sahipleri Türkiye’deki Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılardan ya pasaport numaraları veya geçici T.C. kimlik numaraları ile alacakları bir güvenli elektronik imza, şirketin genel kurul toplantısına dilediği yerden katılıp, oyunu bizzat, doğrudan kendisi kullanıp, şirket yönetimine etkin olarak katılabilecektir. Türkiye sermaye piyasaları açısından bilişim teknolojilerini kullanarak dünyaya örnek olarak son derece başarılı, ilk ve tek uygulamaya imza atmıştır” dedi.
 
MKK (MERKEZİ KAYIT KURULUŞU) DEVREYE GİRİYOR
Bakan Yıldırım, 1 Ekim itibariyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsasına kote şirketler tarafından Merkezi kayıt Kuruluşu tarafından hazırlanan Elektronik Genel Kurul Sistemi’nin kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Bu durumda söz konusu şirketlerin kurumsal yönetim etkinliğinin artacağını belirten Yıldırım, sistemin Türk şirketlerinin uluslararası alanda rekabet gücünü de artıracağını söyledi. Yıldırım, “EGKS, ülkemizde kurumsal yönetim ilkelerine uyum ve ortaklık haklarının sınır ötesi kullanımını önemli ölçüde kolaylaştıracak şekilde tasarlanmış olup, ortaklar ve İMKB’ye kote şirketler arasında artan bilgi alışverişi, şeffaflık ve uluslararası mevzuatla uyum gösteren yapısı sayesinde borsaya kote şirketlerimizin, ülkemizin iş yapma ve yatırım ortamının küresel çapta yatırımcılar açısından cazip hale gelmesine katkı sağlayacaktır. Sermaye piyasalarımızın önemli aktörlerinden olan Merkezi Kayıt Kuruluşu’nu geliştirdikleri ve şirketlerimizin hizmetine sundukları Elektronik Genel Kurul Bilişim Sistemi hizmetinden ötürü kutluyorum” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maliye’nin 10 milyarlık zam paketi yolda
Maliye Bakanlığı bürokratları, 10 milyar liralık ek gelir getirecek zam ...
DTO 6 bin çocuğu denizle tanıştırdı
*81. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda denizcilik ve deniz temizliği eğitimlerinin ...
“AVM yapmakla değil hizmet üretmekle marka olunur!”
Türkiye ekonomisindeki gelişmelere hızına bağlı olarak Alışveriş Merkezi(AVM) ...
 
Çeşme’de Eylül’de bir başka güzel
İzmir’in tatil cenneti ilçesi Çeşme’deki yazlıkçılar, okulların açılması ...
Yorgancılar: Frene değil. gaza basma zamanı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yılın ...
Nasır’dan ‘dönüşüm’ bakışı: Bu cenaze ortadan kalkmalı
Nasır Grup ve Özel Egepol Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Necip Nasır, ...
 
Ege-Koop'a 'Keskin' övgü: Güvenle eş anlamlı
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Ege TV’nin en çok izlenen programı ...
Kentsel dönüşümde bürokrasi devrine son
Afet Riskin Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında çıkan kanunun ...
VOB Müdürü Dönmez: Borsada hayal satılmaz!
Türkiye'de kaldıraçlı döviz işlemi yapan platformların olduğunu ve bunların ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva