HABERLER>SAĞLIK
26 Nisan 2023 Çarşamba - 09:31

Aşırı tüylenme hastalık habercisi olabilir

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Karaköse Doğan, hirsutizmin psikososyal sonuçları olan ve yaşam kalitesini düşüren bir bozukluk olduğunu ifade ederek, “Hirsutizm, genel olarak üreme çağındaki kadınların yaklaşık yüzde 5-10’unda görülür ve duygudurum bozukluğu, stres gibi durumlara sebep olabilir.  Çoğunlukla altta yatan endokrin ve metabolik bozukluğun göstergesidir. Genellikle hiperandrojenemi (kıllanmada artış, sivilcelenme ve erkek tipi saç dökülmesi) ile birlikte görülür” dedi.

Aşırı tüylenme hastalık habercisi olabilir

“Hirsutizm, normalde kadınlarda kıl bulunmaması gereken alanlarda erkek tipi kıllanma yaşanması sorunudur” diyen Emsey Hospital Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Karaköse Doğan, Her 100 kadından yaklaşık 10’unda aşırı kıllanma sorunu olduğunu söyledi. Doğan, “Kadınlarda normalde az veya hiç kıl bulunmayan çene-yüz, üst dudak, göğüs, üst karın, alt karın, üst sırt, alt sırt, üst kol ve üst bacak bölgelerinde normalden fazla, koyu renkli ve sert kıllanma olması durumunda hirsutizm tanısı konulur ” dedi.

TEDAVİ ALTTA YATAN NEDENE GÖRE BELİRLENİR
Hirsutizm yani tüylenmenin bir belirti ve bulgu olduğunu söyleyen Doğan, “Hirsutizm başlı başına bir tanı değil, kadınlarda altta yatabilecek neden açısından uyarıcı niteliktedir. Tüylenmeye sebep olan hastalığın tespiti ve tedavisi önemlidir. Hirsutizmli kadınlarda androjen yüksekliğine bağlı olarak kısırlık, sivilcelenme, erkek tipi saç dökülmesi ve adet düzensizlikleri görülebilir. Hatta androjen düzeylerinin çok yüksek olduğu durumlarda veya hızlı androjen artışının olduğu durumlarda memelerde küçülme, erkek tipi kas kitlesi artışı ve seste erkek tipi kalınlaşma şeklinde klinik tablo ortaya çıkabilir. Ani başlayan ve hızla artış gösteren hirsutizm bulguları dikkatli olmayı gerektirir ve sebep olan hastalık tespit edilip tedavisi hemen başlanmalıdır” diye konuştu.

Hasta değerlendirilirken etnik kökenin de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Dr. Hatice Karaköse Doğan, “Etnik kökeni Asyalı olan bir kadın değerlendirilirken üst dudaktaki kıllanma anormal kabul edilirken, Akdenizli bir kadında normal kabul edilir. Bu nedenle hasta değerlendirilirken etnik köken göz önünde bulundurulmalıdır” diye belirtti.

EN YAYGIN NEDENİ POLİKİSTİK OVER SENDROMU
Hirsutizmin en yaygın nedenlerinden birinin polikistik over sendromu olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Doğan, “Hirsutizmin nedeni, yüzde 65-85 oranında polikistik over sendromudur. Üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin bozukluktur. Polikistik over sendromlu hastalarda aşırı kıllanma, sivilcelenme, adet düzensizlikleri, kısırlık, yeme bozuklukları görülebilir” diye sözlerine devam etti.

HİRSUTİZMİN NEDENİ NADİREN TÜMÖR OLABİLİR
Tümör kaynaklı hirsutizmin daha ileri yaşlarda ortaya çıktığını söyeleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Karaköse Doğan, “En sık nedeni polikistik over sendromu olsa da hiperandrojenizm (kıllanmada artış, sivilcelenme ve erkek tipi saç dökülmesi), obezite, cushing sendromu, ciddi insülin direnci, hiperprolaktinemi (prolaktin fazlalığı) ve nadiren de olsa over (yumurtalık) ve adrenal (böbreküstü bezi) tümörleri de hirsutizme neden olur. Yumurtalık ve böbreküstü bezi kaynaklı tümörler yüksek androjen düzeylerine ve sonuç olarak da klinik tablonun hızlı ilerlemesine yol açar” diye sözlerini sonlandırdı.(DHA)

 
Bakan Akar'dan 'dörtlü toplantı' açıklaması!
 
Uzmanı açıkladı: Kovid kanser vakalarını tetikledi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuklar ve hamileler risk altında: Yerli sıtma vakası yok
Sağlık Bakanlığı'nca yürütülen Sıtma Eliminasyon Programı sayesinde, Türkiye'de ...
Hem cildi sıkılaştırıyor hem de stresi azaltıyor: Yüz yogası
Amerika’da Northwestern Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, günde ...
Uzmanı uyardı: Bahar yorgunluğuna dikkat!
Bahar depresyonunun yorgunluk belirtileriyle ortaya çıktığını söyleyen ...
 
Sağlık Bakanı Koca, Ebeler Haftası'nı kutladı
Bakan Koca, 21-28 Nisan'da kutlanan Ebeler Haftası dolayısıyla sosyal ...
Sağlıklı yaşam Alzheimer riskini azaltıyor
Çin'de yaşlılar üzerinde 10 yıl süren araştırmada, sağlıklı yaşam tarzının, ...
Dang humması kabusu: 288 can kaybı!
Dünya Sağlık Örgütü Amerika Bölgesi verilerine göre Latin Amerika'da 2023 ...
 
Uzmanından annelere uyarı: Skolyoz konusunda dikkatli olunmalı
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. ...
GETAT'tan 'merdiven altı' uyarısı!
Yetkili hekimlerce geleneksel tıbbi tanı ve tedavi yöntemleri sunan Dokuz ...
DSÖ açıkladı: Ağız hastalıklarının en yaygın olduğu bölge Avrupa
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi, bugün Küresel Ağız Sağlığı Durumu: ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva