HABERLER>SAĞLIK
25 Nisan 2023 Salı - 10:28

Uzmanı uyardı: Bahar yorgunluğuna dikkat!

Bahar depresyonunun yorgunluk belirtileriyle ortaya çıktığını söyleyen Psikolog Dilara Dalyan, “Kişiler çok belirgin bir şekilde dikkat ve konsantrasyon güçlüğü yaşar. Kişi eskiden mutlu olduğu şeylere ilgi duymaz, hatta hiçbir şey yapmak istemez. Yorgunluk, bitkinlik, enerji kaybı, motivasyon kaybı, cinsel isteksizlik, uyku bozukluğu, aşırı alınganlık, duygusallık, sabırsızlık, iştah kaybı, kilo verme ya da aşırı iştahla kilo alımı görülebilir. Bazen de bahar yorgunluğu kişilerde saldırganlık, yaşamı değersiz bulma ve intihar düşüncelerine yol açabilir” dedi.

Uzmanı uyardı: Bahar yorgunluğuna dikkat!

İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi’nden Psikolog Dilara Dalyan, bahar yorgunluğunun daha rahat atlatılması için uyarılarda bulundu.

Mevsimlerin değişmesinin sadece doğayı değil, insanların da fizyolojik ve psikolojik yönden değişime girmesine neden olduğunu söyleyen Psikolog Dalyan, “Kimileri kış aylarında kendilerini çökkün bir halde hissederken kimileri de bahar ve yaz aylarında kendilerini çökkün hissetmeye başlarlar. Bu olumsuz etkiler yoğun ve uzun geçen kış/yaz aylarının uzun olduğu bölgelerde daha belirgin olarak yaşanmaktadır. Genelde bu durumla daha çok kış aylarında karşılaşsak da artık günümüzde çoğu kişi bahar yorgunluğuna ve yaz depresyonuna doğru kaymaya başladı” ifadelerini kullandı.

BAHARDA BAZI BİREYLER KENDİNİ YORGUN HİSSEDEBİLİR
Bahar yorgunluğunun tanımını yapan ve nedenleri değinen Psk. Dalyan, “Bahar yorgunluğu, güneşin daha dik gelmesi ile ısınan denizlerden daha fazla suyun buharlaşması ve bununla beraber ortaya çıkan nem artışı sonucunda oluşur. Sıcak geçen bahar aylarında ve yazın hava sıcaklığı, yüksek nem ile bir araya gelince bunaltıcı günler yaşanabilir. Kendimizi yorgun ve bitkin hissederiz. Bahar ayları aslında birçok insanın da enerjisini artırır. Beraberinde getireceği yaz mevsimi, çıkılacak tatilleri ve kurulan hayaller genelde çoğu kişiyi mutlu eder. Yaza dair ümitleri artar. Ama buna rağmen, bahar aylarında kendisini mutsuz ve yorgun hisseden kişiler de en az diğerleri kadar fazladır” diye konuştu.

İÇE KAPANMA GÖRÜLEBİLİR
Bahar depresyonu hakkında da bilgi veren Psk. Dalyan, “Eğer siz de dışarıdaki güneşe, çevrenizdeki enerji dolu insanlara ve yapılan planlara rağmen kendinizi uzun süredir mutsuz, yorgun ve depresif hissediyorsanız bahar depresyonu geçiriyor olabilirsiniz. Bahar ve sıcak yaz aylarında yaşanan depresyon, aslında kış depresyonuna göre daha nadir görülmektedir ve nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Genetik faktörler, stres, travmatik olaylar yaz depresyonuna neden olabilecek faktörler arasında gösterilmektedir. Ayrıca melatonin hormonunun az salgılanması gibi biyolojik faktörler de depresyonun ortaya çıkmasına neden olabilir. Bahar depresyonunda kişi hayattan zevk alamamaya ve içe kapanmaya başlar” şeklinde konuştu.

DİKKAT DAĞINIKLIĞI VE UYKU SORUNLARI OLABİLİR
Psk. Dalyan, halk arasında bahar depresyonu olarak da bilenen bahar yorgunluğunun belirtilerini şöyle sıraladı:

"Kişiler çok belirgin bir şekilde dikkat ve konsantrasyon güçlüğü yaşar.

"Kişi eskiden mutlu olduğu şeylere ilgi duymaz, hatta hiçbir şey yapmak istemez.

"Yorgunluk, bitkinlik, enerji kaybı, motivasyon kaybı, cinsel isteksizlik, uyku bozukluğu, aşırı alınganlık, duygusallık, sabırsızlık, iştah kaybı, kilo verme ya da aşırı iştahla kilo alımı görülebilir.

"Bazen de bahar yorgunluğunun kişilerde saldırganlık, yaşamı değersiz bulma ve intihar düşüncelerine kadar gidebilir."

BU ÖNLEMLERE DİKKAT
Psk. Dalyan, bahar yorgunluğuna karşı alınacak önlemleri ise şu şekilde sıraladı:

“Uykularınızın düzenli olmasına dikkat edin. Düzenli uyku en iyi koruyuculardandır.

"Düzenli beslenin. Eğer gündelik hayatınızda bir yeme düzeniniz yoksa, kendinize dengeli ve düzenli bir beslenme planı oluşturun.

"Egzersiz yapmaya başlayın. Spor salonuna gidemiyorsanız bile dışarıda yapacağınız 30 dakikalık yürüyüşün bile sizlerde yarattığı değişikliği en kısa sürede fark etmeye başlayacaksınız.

"Kişisel bakımınıza önem verin. Sadece işe giderken veya arkadaşlarınızla buluşurken değil, evde tek başınıza olduğunuzda bile kişisel bakım rutinlerinizi devam ettirin.

"Sevdiklerinize zaman ayırın. Bazen tek başımıza kaldığımızda yüklerimiz artar ve işin içinden çıkamaz hale geliriz. Sevdiklerimizle buluşup onlara yaşantılarımızı aktarıp, paylaşımlar yapmak çoğu zaman yüklerimizi atmamıza ve rahatlamamıza yardımcı olur.

"İmkânınız varsa bulunduğunuz yerden ayrılıp tatile çıkmak, içinde bulunduğunuz ruh halinden çıkmak için bir ilaç yerine geçebilir.”

Psk. Dilara Dalyan, eğer uzun süre geçmeyen bir bahar yorgunluğunu varsa ve duygularla artık baş edilemediği hissediliyorsa, mutlaka bir uzman desteği alınmasında fayda olduğunun altını çizdi.

 
Hububat ithalatında gümrük vergisi arttırıldı
 
Kurtlar Vadisi'nin yıldızı Aile dizisine transfer oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık Bakanı Koca, Ebeler Haftası'nı kutladı
Bakan Koca, 21-28 Nisan'da kutlanan Ebeler Haftası dolayısıyla sosyal ...
Sağlıklı yaşam Alzheimer riskini azaltıyor
Çin'de yaşlılar üzerinde 10 yıl süren araştırmada, sağlıklı yaşam tarzının, ...
Dang humması kabusu: 288 can kaybı!
Dünya Sağlık Örgütü Amerika Bölgesi verilerine göre Latin Amerika'da 2023 ...
 
Uzmanından annelere uyarı: Skolyoz konusunda dikkatli olunmalı
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. ...
GETAT'tan 'merdiven altı' uyarısı!
Yetkili hekimlerce geleneksel tıbbi tanı ve tedavi yöntemleri sunan Dokuz ...
DSÖ açıkladı: Ağız hastalıklarının en yaygın olduğu bölge Avrupa
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi, bugün Küresel Ağız Sağlığı Durumu: ...
 
Bayram temizliği yaparken bunlara dikkat!
Ev temizliğinde kullanılan deterjan, lavabo açıcı gibi maddeler göze büyük ...
Çocuklara bayram harçlığı verilirken abartıya kaçmayın!
Bayramların vazgeçilmez ritüellerinden olan harçlık vermede dikkat edilmesi ...
İki gün boyunca ameliyathaneden çıkmadılar... İzmir'in neşterli kahramanları!
İki gün boyunca ameliyathaneden çıkmadılar... İzmir'in neşterli kahramanları!
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Zehirli kurşundan nasıl kurtuldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Neşeye övgü!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva