HABERLER>POLİTİKA
15 Mart 2023 Çarşamba - 09:08

AK Parti’den ‘TOKİ, Bayraklı’da arsa satıyor’ çıkışına tepki: İddialar gerçek dışı!

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın ‘TOKİ rezerv alanda arsa satıyor’ çıkışına tepki gösterdi. İddiaların doğru olmadığını belirten Nasır, “Bugüne kadar kentsel dönüşüme engel olanların çıkıp İzmirlilerden özür dilemesi gerekiyor. Kentsel dönüşüme itiraz eden siyasi partilerin ve genel başkanlarının çıkıp özür dilemesi gerekiyor. Görevlerini yapmaları gerekirken vatandaşı farklı yönlere yönlendirerek, dikkatlerini başka alanlara dağıtarak popülist politikalar yapmayı siyasetçiler bırakmalıdır” dedi.

AK Parti’den ‘TOKİ, Bayraklı’da arsa satıyor’ çıkışına tepki: İddialar gerçek dışı!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan Samos Fay Hattı merkezli deprem sonrası Bayraklı’da birçok yapıda ağır-orta-az olmak  üzere çeşitli hasar kayıtları oluşmuştu. 

İDDİALARA BAŞKAN SANDAL'DAN YANIT

Evleri yıkılan vatandaşlar için yeni yapılan Şehir Hastanesi’nin üst tarafnda bulunduğu bölgede rezerv alan ilan edilirken, TOKİ aracılığı ile bölgeye evler yapılmaya başlanmıştı. Alanın rezerv alan olarak ilan edilmesinin ardından sık sık CHP ve AK Partili isimleri karşı karşıya getiren ve ‘kimlere satılacak’ söylemlerine neden olan süreç ile ilgili geçtiğimiz günlerde Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal İzmir Büyükşehir Meclisi’nde flaş bir iddiayı ortaya atmıştı.

Mecliste söz alan Sandal, “Orada TOKİ konutlar yapıyor. Ancak TOKİ arsa satıyor. Benzinlik diye arsa satıyor” ifadelerini kullanmıştı. Sandal’ın sözleri sonrası ise AK Parti’den tepki gecikmedi.  AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, konuyla ilgili Ege’de Sonsöz’e konuşurken, iddiaları kesin bir dille yalanladı.

KESİNLİKLE DOĞRU DEĞİL
Sandal’ın sözlerinin hatırlatılması üzerine sorulan soruya yanıt veren Nasır, “Öyle bir gerçek yok. Orası rezerv alan… TOKİ’ye yeni alanlar lazım, bizde onu açmak istiyoruz, dolayısıyla da bu iddialar kesinlikle doğru değildir” dedi.

BİR DAİRENİN BİLE DÖNÜŞÜMÜNÜ YAPAMAYAN…
Yerel yönetimlerin hükümetin yapmak istediği kentsel dönüşümü engellediğini belirten Nasır, “İzmir’de maalesef kentsel dönüşüm ile 6306 sayılı yasa ile bugüne kadar bir dairenin bile dönüşümü yapmayan yerel yönetimler çıkıp vatandaştan özür dilemeliler. 2012’den beri şahsımın da STK başkanı olarak içinde bulunduğu ve mücadelesini  verdiğim İzmir'in deprem gerçeği göz ardı edilerek sadece popülist politikalar ile kamuoyundan gelen baskılar ile belediyeler kanunun 73’ncü maddesi ile uzun süreye yayarak dönüşüm yapılmaya çalışılmış. İzmir'in merkezinden geçen fay hatları göz ardı edilerek kentsel dönüşüm yapmamış olan yerel yönetimler, bunu farklı yönlere çekerek savunma mekanizması oluşturmaya çalışıyorlar. İlk baştan itibaren kentsel dönüşüme mani olanlar...  İlk yasanın çıktığı zaman 6306 sayılı yasaya faşist yasa denilerek İzmir’de kentsel dönüşümü engellediler. 540 hektarlık Karabağlar’daki devletin yapmış olduğu kentsel dönüşüm alanında  5 etaplık alanda yapılan tüm planlara itiraz edildi. Kendi içinde bu etaplarla ilgili en son 1/5000 ölçekli Nazım İmar planları 1/1000  5 Haziran 2015’de onaylandı. 2016 ve 2017'de planlar üst üste mahkemeye verildi.  540 hektarlık riskli alanın 1’nci etap dışında kalan diğer alanlar mahkeme engellemesine rağmen İl Bank aracılığı ile orada örnek binalar bitirildi. Diğer bölümler için 1/5000'lik plan değişikliğini tekrar bakanlığımız hazırladı ve askıya çıkardı. Buna bir sürü itiraz var ve şu an değerlendiriliyor” ifadelerini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜME İTİRAZ EDEN SİYASİ PARTİLERİN VE GENEL BAŞKANLARININ…
Yerel yönetime yüklenen Nasır, “Bizi arsa satmak ile suçlayanlar, dönüşüme engel olanlardır. İzmir'de Sisam açıklarında gerçekleşen depremden 4 ay önce TBMM de deprem gerçeğine dikkat çekip bu konunun siyaset üstü olduğunu ve birlikte hareket edilmesi gerektiğini söylemiştim. Ancak maalesef yerel yönetimler hala ısrarlarını sürdürüyorlar. Bu son yaşadığımız Kahramanmaraş depremleri; Artık risk altında olan ülkemizdeki depreme dayanıksız yapıların dönüştürülmesidir. Bu nedenle bugüne kadar kentsel dönüşüme engel olanların çıkıp İzmirlilerden özür dilemesi gerekiyor. Kentsel dönüşüme itiraz eden siyasi partilerin ve genel başkanlarının çıkıp özür dilemesi gerekiyor. Görevlerini yapmaları gerekirken vatandaşı farklı yönlere yönlendirerek, dikkatlerini başka alanlara dağıtarak popülist politikalar yapmayı siyasetçiler bırakmalıdır. Deprem gerçeği yüzümüze bir tokat gibi inmiştir. Toplumda bunun farkındadır ve bu siyaset üstü bir konudur. Burada kimsenin kendi şahsi menfaatlerini, siyasi ikballerini düşünerek hareket etmemeleri gerekiyor” diye konuştu.

İZMİR, ANTAKYA’DAN DAHA KÖTÜ OLACAK
Kentin olası bir depremde Antakya’dan daha kötü olacağını belirten Nasır, “İstanbul'da  bir konuşmam vardı... 12 madde saymıştım.  İstanbul depremi tabii ki çok önemli. Bölgede yıkılma olması durumda sorunlar yaşanacaktır ancak İstanbul'da  fay hattı Marmara Denizi'nden geçiyor. İstanbul 1997'ye kadar 2'nci deprem bölgesiydi. Marmara Fay Hattı'dan kaynaklı 1'nci derece fay hattı ilan edildi. Oysaki İzmir'in merkezinden hareketli 17 fay hattının 13 tanesi hareketli.  İzmir yapı stokunun yüzde 75-80'i dönüşmesi gereken durumda...  İzmir'in güncel deprem master planı yok, yer jeoloji çalışması yok, yer bilgi sistemi yok, tsunami çalışması yok, deprem hasar analizleri yok, erken uyarı ve acil uyarı sistemi yok, geçici toplanma ve barınma alanı ihtiyaç analizi yok ve mikro bölgeleme çalışmaları yok. Sadece İzmir depreminden sonra yine  zaman yayarak mikro bölgeleme çalışmaları başlattı İzmir Büyükşehir Belediyesi. Kaç sene sürecek bunlar? İzmir mevcut yapı stoku nedeniyle, olabilecek bir depremde Antakya'dan çok daha kötü sonuçlar ortaya çıkacaktır. Artık İzmir'de vatandaş üzerinde algı yaratarak, bu kentsel dönüşümü yapmayacaklarsa bile engel olmamaları lazım. Bugüne kadar engel oldukları için de çıkıp özür dilemeleri lazım” dedi.

 
Selçuk'a leylek göçü başladı
 
4 yıllık hasreti bitti... Türk gıdacılardan Japonya'da önemli anlaşma!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ergin 15 Mart 2023 Çarşamba 19:27

Cicek, böcek diye kücümsenen Expolarin ne kadar getirisi oldugunu bilmeyen zihniyet ancak Insaat´a kafasi calisanlarda olur.

Yorumu oyla      2      3  
sezarın hakkı sezara 15 Mart 2023 Çarşamba 14:53

sevgili "kamuran inan" atıyorsun bari destekli at. Birincisi belediyelerin bakanlık tarafından alınan kararları " ben burayı xxxx ilan ediyorum " diyerek iptal etme yetkisi yoktur. tamtersi bakanlıkların yetkisi böyle bir yetkisi var! belediyeler bakanlık kararına en fazla dava açabilir okadar !!!! ikincisi güzel kardeşim o çiçek böcek exposu olayı zaten yerleşim yerlerininin çok az bir kısmını kapsıyor . kaldı ki zamanında kentsel dönüşüm kararı alınan yeri kapsamıyor . https://www.izmir.bel.tr/tr/Haberler/soyer-expo-2026-icin-onemli-bir-asama-gecildi/46925/156 burada kanıtıda mevcut. tabi açıp okursanız.

Yorumu oyla      7      4  
Bırakın hikâye anlatmayı! 2 15 Mart 2023 Çarşamba 11:50

Maraş, Antep, Malatya, Osmaniye... gibi şehirlerde binlerce bina yıkıldı, ağır hasarlı. Buralarda dönüşüme kim engel oldu? İzmir dönüşmesi gerekir ancak bu işi tek başına belediye yapamaz. Öyle bir kaynak yok. Bakanlık ne metro yapıyor ne dönüşüm. Niye? Ne çiçeği, ne exposu! Kentsel dönüşüm sadece belediyelerin işi de değildir. O zaman şehircilik bakanlığını kapatalım.

Yorumu oyla      8      4  
Kamuran İnan 15 Mart 2023 Çarşamba 11:12

Evet kentsel dönüşüm belediyelerin işidir. Belediye dönüşümü nasıl engellesin demişsiniz anlatayım bir örnekle; Yeşildere bölgesinde yoldan gözükecek şekilde küçük bir alana örnek bir kentsel dönüşüm kararı alan Bakanlık nasıl durduruldu? O alan İBB tarafından çiçek ekspo alanı ilan edilerek. Neden Hatay demişsiniz. Çünkü İzmir'in zemini gibi Hatay. Kısacası bırakın siyaseti. Deprem er yada geç olacak. Vatandaş olarak hep beraber önlemleri adına kağıt üzerinde değil, uygulama olarak çözüm için baskı kuralım.

Yorumu oyla      3      9  
Bırakın hikâye anlatmayı! 15 Mart 2023 Çarşamba 09:34

Geçen başka bir vekil belediyenin başlattığı mikro bölgeleme, jeoloji çalışmaları için AFAD'in sitesinde var, açın bakın diyordu; şimdi de yok diyorlar. Niye yapmadınız? Bu iş belediyenin işi mi? Deprem sadece Hatay'i mi yıktı? Diğer şehirler AKP'li diye mi örnek vermiyorsunuz? Buraları dönüştürmeye kim engel oldu? 30 sene yönettiğiniz İstanbul depreme neden hazır değil? 21 yılda bakanlığın İzmir'de başlayıp da bitirdiği kaç tane bölgesel dönüşüm projesi oldu? Belediye dönüşümü nasıl engellesin? Kanuna aykırı bir iş yoksa yargı keyfi karar alarak mi itiraz edilen yerlerde işi durduruyor?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayır’dan Genel Merkez’e mevcut vekiller için öneri: Yazılmayacak isimlere başvuru yaptırılmasın
Milletvekilliği aday adaylığı sürecinde geçmiş dönemde milletvekilliği ...
Uluslararası sözleşmeler, TBMM Dışişleri Komisyonu'ndan geçti!
TBMM Dışişleri Komisyonu, uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun ...
Meclis Amasra Maden Kazası raporu tamamlandı!
Bartın'ın Amasra ilçesinde 42 işçinin hayatını kaybettiği maden kazasını ...
 
'Afet Yeniden İmar Fonu' teklifi Meclis'te
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda AK Parti'nin kabul ...
AK Parti İzmir'de aday adayları başvuruları başladı!
Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini başlatması ile birlikte siyasi ...
Karamollaoğlu'ndan çok sert 'aşevi' tepkisi!
Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, parti teşkilatının Malatya'da ...
 
TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplandı
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketini tüm yönleriyle araştırılması ...
Destici: BBP Cumhur İttifakı çatısı altında seçime girecek
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, "Büyük Birlik Partisi, Cumhur İttifakı ...
Kılıçdaroğlu Suriye sınırında: Sınır namustur!
Millet İttifakı'nın 13. Cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu; ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva